Przeterminowane środki na końcie wirtualnym "groupon"

• Autor wątku Autor wątku olokogz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olokogz

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam, jakiś czas temu dokonałem zakupu na grouponie, ale jak się okazało oferta była napisana tak żeby wprowadzić w błąd (czytałem ją kilka razy dla pewności) i w rzeczywistości kupowało się nie buty w cenie 50zł ale rabat opiewający na taką sumę w sklepie internetowym, ale nie w tym rzecz. Napisałem meila oczywiście z prośba o anulowanie zamówienia, zwrócono mi bez problemu pieniądze na ' konto wirtualne ' grouponu do wykorzystania na portalu. Teraz pojawia się problem bo o tym zapomniałem a jakiś miesiąc temu te środki się ' przeterminowały ' i nie mogę ich wykorzystać. Teraz pytanie moje jest takie czy można te środki jakoś odzyskać ? Jeżeli komuś udało się to zrobić proszę o relacje jak to przebiegało :)

Data zakupu: 30.03.2013
Data rezygnacji: tego samego dnia, rozpatrzenie dzień później drogą meilową
Data zwrotu środków:02.04.2013

Wystosuj do nich poleconym ZPO pismo z żądaniem zwrotu środków + odsetki ustawowe liczone od dnia 14.04.2013, w terminie 7 dni na wskazane konto. Wskaż, że:

Przepis prawny:
Art. 7.
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Stan "niezmieniony" oznacza, że nie mieli prawa warunkować wykorzystaniem środków na zakup innego grupona, tylko mieli obowiązek zwrotu środków w takiej postaci w jakiej zostały przekazane, czyli gotówki. A ponieważ nie uczynili tego w ustawowym terminie, żądasz również zwrotu odsetek ustawowych.

Wskaż że w razie braku zwrotu w wyżej wskazanym terminie, od dnia obioru pisma, oddasz sprawę na drogę sądową.

Możesz też poprosić o pomoc Rzecznika Konsumentów, jeśli nie zareagują na pismo.

Dziekuje za odpowiedz, czyli nie ma to znaczenia że wcześniej zwrócili mi to jako środki do wykorzystania na zakupy ? Napisałem do ich supportu jeszcze o przywrócenie mi tych środków, bo nie ukrywam jest jedna oferta która chciałem kupić.

No to napisz, że chcesz uaktywnienia w celu wykorzystania na inny zakup, a jeśli tego nie zrobią to wystosujesz takie żądanie jak wskazałem.

Niestety dostałem taką oto odpowiedz:
Katarzyna Makarska, 02 cze 12:50:
Panie Szymonie,

dziękuję za wiadomość.

Proces zwrotu ma charakter jednostronny i jednorazowy nie ma więc możliwości jego modyfikacji.
Jeżeli nie wykorzystał Pan środków premiowych w czasie ich ważności, to przepadają i nie ma możliwości ich ponownej aktywacji lub zmiany formy rozliczenia.

W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam,
Katarzyna Makarska
Specjalista ds. Obsługi Klienta
Groupon.pl

Dołącz do Groupon Polska!

EDIT: natomiast ja odpisałem im takim meilem i teraz czekam na odpowiedz:
Zgodnie z Ustawą o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny z dnia 2 marca 2000, konkretnie mówię tu o Art.7:

" W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty."

Zgodnie z tym mają państwo obowiązek zwrotu środków w takiej postaci, w jakiej zostały przekazane, w związku z tym żądam zwrotu całej kwoty, w przeciwnym razie będę zmuszony wystosować oficjalne pismo i poprosić o interwencje Rzecznik Konsumentów.

Ostatnia edycja:
Jak się nie uda, poproś o pomoc Rzecznika Konsumentów.

Powrót