Przetwarzanie danych przez operatora

• Autor wątku Autor wątku sdms
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sdms

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Moja mama kilka lat temu (2010) przeniosła numer stacjonarny z Orange do innego operatora. Co jakiś czas na ten numer dzwonią przedstawiciele Orange. Ostatnio taka sytuacja miała miejsce w marcu. Napisałem do Orange skargę na ich przedstawiciela w związku z jego bezczelnym zachowaniem, a także zapytanie jakie dane osobowe mojej mamy, na jakiej podstawie i w jakim zakresie Orange przetwarza.
W pierwszej odpowiedzi Orange podniosło, że ze względu na brak danych osobowych pracownika (nie zapamiętałem nazwiska - podałem jedynie numer, z którego dzwoniono oraz godzinę połączenia) nie mogą się ustosunkować do skargi. Udzielili także odpowiedzi, że dane osobowe mojej mamy (konkretnie dane osobowe związane z należącym do niej numerem) nie są przez nich przetwarzane.
Zaskoczyło mnie, że w piśmie dołączonym do wiadomości e-mail (zażyczyłem sobie takiej formy odpowiedzi) znajdowały się moje pełne dane osobowe wraz z adresem. Zdziwiło mnie to, bo owszem jestem klientem Orange, ale pisałem do nich nie jako ich klient, ale jako przedstawiciel osoby, która ich klientem nie jest, a w zgłoszeniu podałem tylko imię i nazwisko oraz adres e-mail.
W odpowiedzi podniosłem między innymi, że nie ulega wątpliwości, że skoro ich przedstawiciel zadzwonił na numer należący do mojej mamy to znaczy, że dane są przetwarzane.
Dzisiaj dostałem listem poleconym odpowiedź, w której Orange podnosi, że nie odnotowali kontaktu z numerem mojej mamy oraz nie mogą jednoznacznie stwierdzić, czy połączenie zostało wykonane przez ich przedstawiciela. Poinformowali, że zgodnie z informacją UKE numer, z którego wykonano połączenie należy do Operatora Netia S.A. i zasugerowali kontakt z tymże operatorem. Następnie poinfomowali mnie o uprawnieniach wynikających z art. 32 ust. 3 Ustawy o ochronie danych osobowych. W kolejnym akapicie powołali się na obowiązek przechowywania przez określony czas dokumentów oraz na przepisy zobowiązujące do przechowywania i udostępniania uprawnionym podmiotom informacji o abonentach i użytkownikach zgodnie z art. 164 Ustawy Prawo Telekomunikacyjne oraz art. 23 Ustawy o ochronie danych osobowych.

A teraz moje pytania i wątpliwości:
1. Jeśli nie pisałem we własnym imieniu ale w imieniu osoby nie będącej klientem Orange to, czy Orange miało prawo skojarzyć moje imię, nazwisko lub adres e-mail z moim adresem korespondencyjnym zarejestrowanym na moim koncie abonenckim?
2. W związku z powołaniem się na obowiązek przechowywania dokumentów - przez jaki okres czasu operator ma obowiązek/prawo przechowywać dokumenty związane z abonentem, który zrezygnował z jego usług?
3. O co chodzi z przechowywaniem i udostępnianiem uprawnionym podmiotom informacji o abonentach i użytkownikach, bo wspomniane artykuły jedynie ogólnie dają prawo przetwarzania danych osobowych w celu dochodzenia roszczeń lub wykonywania zadań przewidzianych przez prawo. Czy ktoś może wskazać, o co konkretnie chodzi?
4. Jeśli numer dzwoniący należy do Netii a osoba dzwoniąca przedstawiła się jako przedstawiciel Orange to czy swoich praw (na dobry początek prawa do ustalenia administratora danych osobowych) powinienem dociekać w Orange czy w Netii? Orange zdaje się umywać ręce, choć nie ulega wątpliwości, że zwyczajnie zlecają zewnętrznej firmie pozyskiwanie klientów. Może ktoś coś doradzić w tej sprawie?
5. Orange w stosunku do mojej mamy używa sformułowania "kartoteka Klientki" - jak należałoby rozumieć to sformułowanie, skoro mama od ponad 5 lat klientką Orange już nie jest?

Ps. Przepraszam za ewentualne literówki - szwankuje mi klawiatura. Wydaje mi się, że wyłapałem wszystkie, ale pewności nie mam.

sdms napisał:
Jeśli numer dzwoniący należy do Netii a osoba dzwoniąca przedstawiła się jako przedstawiciel Orange to czy swoich praw (na dobry początek prawa do ustalenia administratora danych osobowych) powinienem dociekać w Orange czy w Netii? Orange zdaje się umywać ręce, choć nie ulega wątpliwości, że zwyczajnie zlecają zewnętrznej firmie pozyskiwanie klientów. Może ktoś coś doradzić w tej sprawie?

Jakich konkretnie praw?

sdms napisał:
Czytanie ze zrozumieniem się kłania?

Pisanie ze zrozumieniem się kłania...
Numer był kiedyś w Orange, później został przeniesiony do innego operatora. Zadzwonić może dosłownie każdy i podać się za kogokolwiek, nawet jeśli umowa o przetwarzaniu danych dawno wygasła. Kolejna sprawa jest taka, że rozwiązanie umowy nie jest tym samym, co wycofanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych :)

CDZ2015 napisał:
Pisanie ze zrozumieniem się kłania...
Człowieku wyjdź i się nie ośmieszaj.

Proszę o odpowiedź osobę kompetentną.

sdms napisał:
Proszę o odpowiedź osobę kompetentną.

3 lata walczę z Play w podobnej sprawie. I się nie ośmieszam! Czy wycofałeś na piśmie zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych? To jest proste pytanie, więc odpowiedź nie powinna sprawić Ci problemu :) Po drugie - trochę grzeczniej :) I po trzecie - wiele firm, którą chcą pozyskać klientów, po prostu wybiera numery w ciemno i z nimi nic nie wskórasz.
Wiem coś o tym. Niestety...

CDZ2015 napisał:
Czy wycofałeś na piśmie zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych?
Orange nigdy nie miało zgody na przetwarzanie danych w celach marketingowych.
CDZ2015 napisał:
Po drugie - trochę grzeczniej
Rozumiem, że obraziło Cię nazwanie Cię "człowiekiem"? Zacytowałeś moją wypowiedź i zadałeś pytanie, na które odpowiedź była w cytowanym fragmencie. Zwyczajnie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem a dalszymi komentarzami tylko się ośmieszasz. To nie jest brak grzeczności tylko szczerość.
CDZ2015 napisał:
I po trzecie - wiele firm, którą chcą pozyskać klientów, po prostu wybiera numery w ciemno i z nimi nic nie wskórasz.
I znają imię i nazwisko? ;)

Może wyraziłem się nieprecyzyjnie. Udzielasz odpowiedzi nie na temat, bo piszesz rzeczy oczywiste, o które wcale nie pytałem. Skoro nie pytałem to znaczy, że o nich wiem lub nie są mi do niczego w tej sprawie potrzebne. W związku z czym jesteś zwyczajnie osobą niekompetentną do udzielenia odpowiedzi.

Raz jeszcze proszę by odpowiedzi na temat udzieliła osoba kompetentna.

sdms napisał:
Orange nigdy nie miało zgody na przetwarzanie danych w celach marketingowych.
Bzdura:!:
Sięgnij po "starą" umowę i sprawdź sobie:
- Zgoda na wykorzystanie przez Orange Polska S.A. moich danych osobowych w celach marketingowych innych podmiotów z Grupy Kapitałowej Orange Polska oraz współpracujących z Orange Polska S.A.
- Zgoda na udostępnienie moich danych osobowych innym podmiotom wchodzącym w skład Grupy Kapitałowej Orange Polska.
I masz odpowiedź na swoje pytanie, skąd znają imię i nazwisko :) Ode mnie tyle :)

CDZ2015 napisał:
Bo Ty znasz lepiej szczegóły umowy zawartej przez moją mamę ;)
To, że Ty nie czytasz, co podpisujesz, nie znaczy, że wszyscy robią tak samo.
Człowieku weź już nie odpisuj w tym temacie, bo tylko siejesz zamęt i tworzysz dyskusję nie na temat.

CDZ2015
Kobieta.gif
, nie analizowałem Twoich wypowiedzi ale skoro autor nie chce Twoich porad to może nie narzucaj się więcej.
Dalsza dyskusja w tym składzie do niczego konstruktywnego nie prowadzi.

sdms, wyciąłem Twój post, bo dalsze recenzowanie wypowiedzi adwersarza nic tu nowego nie wnoszą.
Proszę - spokojnie - poczekać na uwagi innych użytkowników.

Kerimus napisał:
sdms, wyciąłem Twój post, bo dalsze recenzowanie wypowiedzi adwersarza nic tu nowego nie wnoszą.
Panie moderator, mój post był komentarzem do Pańskiego braku analizy postów, które niczego do tematu nie wniosły (cała strona dyskusji o czymś co jest oczywiste lub wynika z wiadomości otwierającej temat) oraz prośbą o udzielenie odpowiedzi przez osobę kompetentną tzn. taką, która potrafi odpowiedzieć na zadane pytania, a nie pytać o coś, na co odpowiedź ma we fragmencie, który cytuje.

Niestety kolejny raz przekonuję się, że na tym forum pomocy uzyskać nie można.

Powiedz mamie, że jak kolejny raz zadzwonią niech zapamięta imię i nazwisko oraz dopyta o firmę z jakiej dzwonią i jak można zweryfikować tożsamość konsultanta.
Nie masz pewności, że czy mama nie wyraziły zgody (nawet przez telefon) na przedstawienie oferty. Też tak bywa, szczególnie przy "pożegnalnym" telefonie.
A najlepiej powiedzieć "nie, dziękuję" i się rozłączyć.
No chyba, że masz chęć uzyskać jakąś kasę* od firmy nielegalnie przetwarzającej dane osobowe mamy, to rozumiem drążenie tematu.

* - i masz prawo, i są tacy, co tak robią.

Pablo_11 napisał:
Powiedz mamie, że jak kolejny raz zadzwonią niech zapamięta imię i nazwisko oraz dopyta o firmę z jakiej dzwonią i jak można zweryfikować tożsamość konsultanta.
Powodzenia. 99% szans, że jedyne co usłyszysz w odpowiedzi to sygnał zerwanego połączenia. Mama nic nie musi zapamiętywać, bo wszystkie rozmowy prowadzę ja ;)
Pablo_11 napisał:
Nie masz pewności, że czy mama nie wyraziły zgody (nawet przez telefon) na przedstawienie oferty. Też tak bywa, szczególnie przy "pożegnalnym" telefonie.
Kolejny, który wie, do czego mam pewność, a do czego nie :)
Pablo_11 napisał:
A najlepiej powiedzieć "nie, dziękuję" i się rozłączyć.
A później narzekać, że w tym kraju nic się nie zmienia ;)
Pablo_11 napisał:
No chyba, że masz chęć uzyskać jakąś kasę* od firmy nielegalnie przetwarzającej dane osobowe mamy, to rozumiem drążenie tematu.
Prawo jest po to, by go przestrzegać. 99% firm telemarketingowych wbrew obowiązującym przepisom nie informuje o zgromadzeniu danych osobowych. Ostatnio jedna kierowniczka firmy telemarketingowej wmawiała mi, że wyraziłem zgodę na to, by ich firma kupiła moje dane osobowe, a jednocześnie twierdziła, że dane mają z ogólnodostępnych źródeł. Chyba sama nie wiedziała skąd je mają ;)

Fakt, napisałeś "na ten numer", nie "do mamy". Moja nadinterpretacja.
A co do reszty. Faktycznie, chyba ciężko będzie na tym forum znaleźć osobę, która pomoże ustalić dane rozmówcy, który tych danych podać nie chce. A obawiam się, że kwestią kluczową jest ustalenie kto dane osobowe w celach marketingowych faktycznie przetwarza.

Pablo_11 napisał:
A co do reszty. Faktycznie, chyba ciężko będzie na tym forum znaleźć osobę, która pomoże ustalić dane rozmówcy, który tych danych podać nie chce. A obawiam się, że kwestią kluczową jest ustalenie kto dane osobowe w celach marketingowych faktycznie przetwarza.
To akurat jest mniejszy problem, bo w ostateczności mogę złożyć skargę w GIODO i wtedy Netia, czy kto tam jest operatorem tego numeru będzie musiała udostępnić dane właściciela. Bardziej chodzi mi o kwestie prawne poruszone przeze mnie w punktach 1-3 oraz 5. Co do punktu 4 - jeśli nikt nie doradzi, to zwyczajnie złożę w Netii zapytanie i w zależności od odpowiedzi będę kierował skargę do GIODO.

Powrót