Przewoz papierosów do UK

• Autor wątku Autor wątku mariuszy21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Przemyt Papierosów

jest opcja na wysyłanie, można je wysłać bez paczek, tak zwanym luzem w pudełku po czymkolwiek, oczywiście jest możliwośc ze nie dojdą, ale jest to mniej ryzykowne niż wysyłanie z akcyzami.

RE: Przewoz Papierosów do UK

Czy przewożenie papierosów z akcyzą z PL do UK jest legalne?

Tak ,jeżeli są to papierosy na własny użytek,nie jest ich za dużo i podczas transportu nie sa na terenie innego państwa niż pl i uk. Czyli tylko samolot wchodzi w grę. Nie wolno ich sprzedawać ani wozić dla znajomych , jest to nielegalne.

Witam mam pytanie odnośnie tych limitów ...

* 3,200 cigarettes
* 200 cigars
* 400 cigarillos
* 3kg of tobacco
* 110 litres of beer
* 90 litres of wine
* 10 litres of spirits
* 20 litres of fortified wine (for example port or sherry)

Czy wolno mi wwieźć do UK razem powiedzmy 200 cygar 3,200 papierosów i 3 kg tytoniu czy tylko jedną z wybranych rzeczy.Kolejne pytanie a czy jeżeli jadę autobusem to przy kontroli mogą mi to zabrać bo mam zaprzyjaźnione biuro co oferuje mi stałą cenę biletów bez prowizji i bardzo nisko w zamian za wożenie do siostry właścicielki drobnych rzeczy nie akcyzowanych.

Witam, niedługo będę leciał do anglii i chciałbym przewieżć tytoń o wadze ok. 700g. W regulaminie lini lotniczej jest napisane ze nie wolno przewozić tytoniu w bagażu rejestrowanym.
Ale w regulaminie o bagażu podręcznym nie ma wzmianki o tytoniu.
I teraz pytanie: czy na bramce nie przyczepią się gdy w bagażu podręcznym będę miał tyle tytoniu? wydaje mi się że nie, ale lepiej się upewnić.
Czy może jednak pomimo twardego regulaminu przewieźć tytoń w bagażu rejestrowanym? I czym mogłoby to grozić?
pozdrawiam

Koleś jesteś ślepy wałkują tutaj już to 4 stronę można do 3 kg zabrać jeżeli nic nie piszą ze nie wolno w podręcznym wal ale jak spytają się na lotnisku w UK to mów że to dla ciebie bo masz urodziny lub coś nie dla rodziny bo nie wolno. Pomawiam pytanie czy te limity wolno łączyć ?:mad:

Witajcie !! No to mam pytanie z innej beczki ale zwiazne z papierochami . Jade do GB przez Berlin ...To ile moge wziąc ze soba papierosów do Niemiec a ile do GB ?? Jadę tranzytem ( via Berlin ) do GB Wsiadam na lotnisku w Berlinie - i lece do Londynu.... I teraz - jestem obywatelem PL , wylatuje z DE czyli terytorium UE ,to obowiązuje mnie ograniczenia dotyczące polaków ( gdzieś tu widziałem że tyko 200 sztuk ) czy UE 3200 sztuk . Paczki mam z polskim znakiem akcyzy ...i co teraz ??? Normalnie nie mogę pokapować jaki przepis tu obowiązywać będzie . Czy ograniczający nas Polaków ( jesli taki jeszcze istnieje 200 szt ??? ) czy Niemiaszków !!! :o

Niemieckich możesz maksymalnie 16 kartonów ponieważ jest to ich akcyza i nie srają sie. Polskich z tego co wiem to tylko 2 sztangi ale i przy nich jest problem bo Niemcy to porządne ludzie nie to co my (taki sam jestem jak wszyscy pytający sie ale jakoś na życie w czasie studiów trzeba zarobić a pochodzę z biednej rodziny) i czasem jeszcze właśnie skoszą ze chcesz z polskimi papierosami przez ich kraj wylecieć ... jak kupisz bilet do Londynu lub gdzieś blisko to rezerwując 4 do 1 miesiąca wstecz możesz bilet nawet za 250 zł wyhaczyć ... popołudniu i rano przejdziesz sie po sklepikach kioskach i małych supermarketach i sprzedaż wszystko ... ale nie polecam brać zawsze tego samego hostelu albo brać je nieregularnie co 2-3 miesiące bo kserują paszport lub dowód i policja Cie zgarnie za podejrzenie przemytu.

Tyle ode mnie ... tylko nadal nie wiem co sie bardziej opłaca tytoń czy papierosy i jak wy je pakujecie ? W sztangach czy same paczki pojedynczo miedzy ubrania ?

oppoooo1 napisał:
Niemieckich możesz maksymalnie 16 kartonów ponieważ jest to ich akcyza i nie srają sie. Polskich z tego co wiem to tylko 2 sztangi.

Co to za bzdura? Na teren UK teoretycznie możesz wwiezc nawet i 1000 kartonów o ile udowodnisz, że to na potrzeby własne. Do 16 kartonów teoretycznie nie mogą Cię na granicy nawet zapytać po co i dla kogo to wieziesz. TEORETYCZNIE. Nie ma znaczenia czy polskie czy niemieckie, bo i tak jest to jedna, unijna akcyza. Problem w tym, że jeśli jedziesz samochodem, to na terenie Niemiec czy Francji możesz mieć znacznie mniej kartonów.

O tym właśnie mówię ... źle zrozumiałeś albo zbyt mało napisałem .. chodziło mi że 16 kartonów fajek możesz zabrać bez szemrania w UK (byle by były z UE z poza nie wiem ale słyszałem że problemy) a co do tego że 1000 kartonów można wwieźć to prawda ale zależy skąd lecisz i czy ci sie opłaca bo wszyscy wiedzą co Polacy robią z tymi papierosami .Niemcy są specyficzni i w momencie wylotu od nich do danego kraju automatycznie zawiadamiają lotnisko docelowe a właściwie służby tylko w UK nie zawsze potem sprawdzają.
Pisząc jeszcze raz możesz z polski wywieść 2 kartony do Niemiec i w poważanie możesz sobie wsadzić to co przede mną mówi że obojętnie jakie ... otóż nie jak pisze są to Niemcy ich akcyza ich zasady i wiem jak z tym jest bo studiuje prawo międzynarodowe !Polecam polskie lotnisko polskie papierosy lub możesz nawet lecieć od naszych wschodnich znajomych bo są też w UE a mają ciut taniej z tytoniem i jego wyrobami.

Proszę pana nade mną pan chyba powiedział dosłownie to samo co ja tylko oczerniając mnie .. pan może mnie cmoknąć tam gdzie światło nie dochodzi :DI "TEORIA" a praktyka się różnią .

Witam, a ja to juz sie pogubilam w tych odpowiedziach.. Czy moglybym dostac jasna odpowiedz ile papierosow mozna przewiezc do UK?? Juz zrozumialam, ze UK nie robi problemow, ze mozna do 16 kartonow i jest ok!! Ale co z POLSKA?? Moja mama ma nam przywiezc papierosy i sie zastanawiam ile ma wziac?? I czy moze kupic wszystkie przed odprawa czy 4 przed odprawa a reszte po odprawie czy moze 4 w sumie?? Czy jak to jest?? Nie chce aby miala jakiekolwiek nieprzyjemnosci na lotnisku!! Pozdrawiam i z gory dziekuje za konkretna odpowiedz!!

Sytuacja wyglada nastepujaca, na ta chwile angielscy celnicy sa wyczuleni na kwestie przemytu papierosow do anglii. W tym tygodniu znajomy, ktory przylecial na stansted wraz z 4 znajomy, gdzie kazdy z nich posiadal dozwolona ilosc papierosow(3.200szt) na wlasny uzytek z polska akcyza zostal posadzony o przemyt. W zwiazku z tym papierosy zostaly skonfiskowane a znajomy, wraz z osobami mu towarzyszaczymi zostal wprowadzony w baze danych i jest "spalony". Anglicy monitoruja, kto i jak czesto lata, na jak dlugi okres przylecial, tak ze bede wdzieczny jezeli ktos z dluzszym stażem poinstruuje mnie odnosnie tego, co robic w momencie kiedy przylece do anglii a celnik bedzie mial problem do mnie zwiazany z iloscia przewozonych papierosow? Jak udowdnic, ze sa one przeznaczone na uzytek wlasny. Z góry dziekuje za udzielenie wyczerpujacej odpowiedzi.

Witam , za miesiąc lecę do UK do pracy (po raz pierwszy do uk).
I mam następujące pytanie.
Czy mogę zabrać te kilkanaście kartonów fajek + 3 kg tytoniu , czy albo to albo to.
2 pytanie , czy mają być to polskie papierosy ? Czy mogą być też ukraińskie , legalne z akcyzą.

lumpex napisał:
Witam , za miesiąc lecę do UK do pracy (po raz pierwszy do uk).
I mam następujące pytanie.
Czy mogę zabrać te kilkanaście kartonów fajek + 3 kg tytoniu , czy albo to albo to.
2 pytanie , czy mają być to polskie papierosy ? Czy mogą być też ukraińskie , legalne z akcyzą.
A czy te ukraińskie posiadasz legalnie w pl?
Polscy pogranicznicy je zabiorą jeśli znajda ukraińskie.

są legalne , jak jeździłem na Ukrainę przewoziłem tyle ile można bo jeździłem w celach rekreacyjnych , i się nazbierało .

lumpex napisał:
są legalne , jak jeździłem na Ukrainę przewoziłem tyle ile można bo jeździłem w celach rekreacyjnych , i się nazbierało .

powiedzmy ze celnik ci uwierzy :)

Ale w sumie pomyślałem , że może nie uwierzyć :D bo papieroski leżą już z pół roku , a mój paszport nie ważny i będę leciał na dowód... ;/ więc chyba zaopatrzę się w polskie :D

lumpex napisał:
Ale w sumie pomyślałem , że może nie uwierzyć :D bo papieroski leżą już z pół roku , a mój paszport nie ważny i będę leciał na dowód... ;/ więc chyba zaopatrzę się w polskie :D

gdybys mial paragony za poszczegolny zakup, z roznymi datami itp moznaby z nimi dyskutowac, ale bez tego nie ryzykowalbym bo zanim wylecisz polacy ci zabiora fajki i jeszcze kare dostaniesz.

Witam. Czy zmieniło sie cos w prawie odnosnie przewozu papierosow do Anglii? Bo mam zamiar wziac ze soba 16 kartonow, ale nie wiem czy cos sie zmienilo w tym czasie...

Powrót