Przewoz papierosów do UK

• Autor wątku Autor wątku mariuszy21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Przewoz Papierosów do UK

Nie pytali się Mnie jaką kwotę każdy z nas przeznaczył na papierosy..

Celnik żadnych notatek nie robił podczas rozmowy... Jeszcze mi przez telefon powiedział,że dziś "nie dostaniemy tych papierosów może jutro.." Celnik nie sprawdzał czy mają bilety powrotne przy sobie..

Celnik mogl doskonale wiedziec ze maja bilety powrotne kupione i mogl tez wiedziec ze maja bilety na za tydzien skoro to byl ich pierwszy lot. Linie lotnicze przekazuja listy pasazerow. Dlatego ze ktos inny finansowal zakup paierosow szanse na wygranie sprawy w sadzie za marne, mozesz apelowac i ewentualnie pozniej sie wycofac (to moze pociagnac za soba jakies koszta sadowe choc nie musi). Jesli przegrasz, a moim zdaniem przegrasz bedziesz mial do zaplaty od 2000 f w gore kosztow sadowych plus clo. Teraz najpewniej przyjdzie rachunek za clo jesli podali angielski adres. Najleosza opcja to restoration mozesz o to poprosic oni ci odmowia, pozniej napisz odwolanie znowu odmowia. Wtedy jak sie odwolasz to sprawa trafi do trybunalu. Tam rzadko sa jakiekolwiek koszta, trybunal nie moze im nakazac zwrotu fajek ale moze im kazac wziasc pod uwage nowe fakty jesli takie pokazecie na rozprawie ktore nie byly wziete wczesniej.notatki zrobil sobie pozniej, mozesz tez probowac jechac na wozku ze powinni im dac tlumacza albo opoznione przesluchanie z kims kto mowi po polsku.

Bilety na za tydzień nie są jeszcze zabukowane. Mamy zamiar zrobić to dziś. Myślisz żeby jechać tam na lotnisko i rozmawiać z nimi? Prosić o translatora polskiego i zobaczyć co nam powiedzą? Jak to notatki zrobią sobie później? Nie musi być żadnego z nich podpisu? Pod tymi notatkami? Przecież mogą sobie nawymyślać... Tata na lotnisku powiedział celnikowi,że to on kupił papierosy za swoje pieniądze..

Powinien byc podpis pod nimi. oni i tak notuja to co pomaga im nie to co pomaga delikwentowi z fajkami.teraz na lotnisku nikt nie bedzie z toba rozmawial. Masz kwit na fajki?Skoro kupil za swoje to sprawa wyglada troszke inaczej. Niech udokumentuje to ze mial wlasne pieniadze na fajki ( kwity z bankomatu sa dobre albo wyciag z banku) inna kwestia to czy moze pokazac ze stac go na taka inwestycje? Kolejna sprawa to ile pali? Na ile fajki mialy wystarczyc? Co dokladnie powiedzial celnikowi?inny klopot to to ze mial bilet na dwa dni, to bedzie musial wyjasnic.jesli chcesz mozesz apelowac i poskladac papiery pozniej mozna sie wycofac. Zreszta oni sami to zasugeruja odpisujac na apelacje.

Pytał się Mnie przez telefon na jaki okres przyjechali.. Odpowiedziałem 2-3 miesiące..zapytał a co dalej odpowiedziałem: zostaną tu dłużej jeżeli będzie praca.. Paragony są, potwierdzenie na pieniądze też są ponieważ prowadzi tata działalność gospodarczą w PL. W papierach które wypełniał ile pali dziennie.. wpisali 2,5 paczki dziennie.

A nawet jeżeli tu przylecieli na miesiąc...to przecież papierosy są ich własnością i powiedzmy,że nie wypalił tego... no to zabiera ze sobą do Polski... i wypali je w Polsce. Oni tam nic kompletnie nie rozumieli z angielskiego..

Ostatnia edycja:

kiren1991 napisał:
A nawet jeżeli tu przylecieli na miesiąc...to przecież papierosy są ich własnością i powiedzmy,że nie wypalił tego... no to zabiera ze sobą do Polski... i wypali je w Polsce. Oni tam nic kompletnie nie rozumieli z angielskiego..
Heh no to mnie rozbawiles. Uwazasz ze ktokolwiek jest w stanie uwierzyc w to ze zamiast sprzedac tego czego sie nie wypalilo i zarobic na tym to ktokolwiek nadwyzke zabierze do polski? Obawiam sie ze sam nie wierzysz w to co piszesz.
Mozesz do nich napisac ze chcesz stawic sie na przesluchanie i chcesz tlumacza, pogogluj troche i poszukaj sobie FOI o cywilnych przesluchaniach yam znajdziesz to o czym ja teraz pisze. Oni maja obowiazek upewnic sie ze rozumiesz a ty masz prawo do opoznionego przesluchania. Nie sadze by fajki oddali ale sprobowac warto. Obliczales na ile 32 kartony wystarcza przy konsumpcji 50 sztuk dziennie? Ja sobie policzylem.To co piszesz w zaden sposob sie nie dodaje, a to jest podstawa tej sprawy. Matematyka nigdy nie klamie i oni tego uzywaja.

No ale tak może być komuś z pracą nie wypali i zabiera wszystko do PL tak? to był przykład..

kiren1991 napisał:
No ale tak może być komuś z pracą nie wypali i zabiera wszystko do PL tak? to był przykład..
Pewnie ze moze byc. Ale ich teoria bylaby taka ze jesli komus nie wypali z praca to nie zawiezie fajek do pl tylko je sprzeda chocby po to zeby zarobic i po to zeby nie wozic 'drewna do lasu'. Nikt nie uwierzy w taka opowiesc, zaden celnik, zaden sad i malo kto postronny.zawsze mnie ciekawilo jak czeto trzeba palic zeby wypalac 50 fajek dziennie. Jak wiemy przez pewna czesc dnia nie wolno palic duzo bo np jest sie w pracy przez 8 h wiec ktos wypali powiedzmy przez ten czas 10 fajek, reszta dnia powiedzmy kolejne 12 godzin i zostaje nam 40 fajek, sporo. Nie zebym poddawal w watpliwosc to co piszesz, poprostu czysta ciekawosc. Sam sporo pale ale jak czasem slysze ze ktos wypala 60 fajek dziennie to az nie chce sie wierzyc.

Ostatnia edycja:

To próbować mamy wysłać do nich odwołanie i czekać na decyzję?

kiren1991 napisał:
To próbować mamy wysłać do nich odwołanie i czekać na decyzję?
Decyzje musisz podjac samodzielnie. Ja ci mniej/wiecej powiedzialem na czym stoisz. Najlepiej usiadz na spokojnie, przemysl wszystko, napisz to sobie jaki byl plan co sie stalo co zostalo powiedziane i do kogo i wtedy podejmij decyzje. Masz na wyslanie NOC 30 dni

Ok. Dam znać co z tego wszystkiego wyszło.. Jak by się coś komuś podsunęło jeszcze to napiszcie..;) Dzięki Boloney

Jeszcze też rozmyślamy.. dlaczego oni im powiedzieli "może jutro odbierzecie te papierosy.."

kiren1991 napisał:
Jeszcze też rozmyślamy.. dlaczego oni im powiedzieli "może jutro odbierzecie te papierosy.."
Nie mam zielonego pojecia dlaczego ale wiem ze nie ma takiej opcji.

kiren1991 napisał:

Poniewaz juz na drugi dzien mozna sie starac o zwrot zarekwirowanych rzeczy - jest na to termin do 30 dni.
Tu masz wszystko na temat jak odzyskac to co zabrali , jezeli nie zgadzasz sie z ich decyzja.

HM Revenue & Customs: What to do if your goods are seized by customs

HM Revenue & Customs

Odwolac sie zawsze maja prawo ,to czy oddadza papierosy zalezy od dobrej argumentacji w odwolaniu - beda musieli oplacic clo/akcyze.

Ostatnia edycja:

Czego mozna jeszcze sie spodziewac po konfiskacie 23 kartonow wyslanych w paczce przez firme wysylkowa? Adresat dostal ostrzezenie. Wie ktos co moze byc dalej?

Odbiorca moze dostac rachunek za clo. Jako wysylka jest zabroniona to prawo zostalo zlamane. Daj znac za kilka miesiecy czy przyszlo clo do zaplaty.

Dzieki za odpowiedz Boloney! Czy odbiorca moze jakos uwolnic sie od tego? Mowiac, np. ze nie wiedzial nic o fajkach i nie mialy byc dla niego?
Jesli clo, to jak wysokie? Czytalam gdzies, ze 16,5%, ale nie moge tego zweryfikowac. Czy cos ponadto? Jakas kara?

Ostatnia edycja:

Pewnie ze moze powiedziec ze nie dla niego ze ktos zrobil mu kiepski dowcip. Wtedy moga sie uczepic nadawcy ale moze nie chciec im sie szukac kogos po Polsce.clo to okolo 180 funtow za 1000 fajek plus vat (nie znam stawki vat) plus mozliwa kara (kara w stosunku do cla nie jest wysoka). Kto wpadl na taki genialny pomysl by przemycac fajki wysylajac je kurierem?

Powrót