Przewoz papierosów do UK

• Autor wątku Autor wątku mariuszy21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Przewoz Papierosów do UK

A samolotem do WIelkiej Brytani? koncem miesiaca bede lecial musze wiedziec ile mozna zabrac

Kubi2010 napisał:
A samolotem do WIelkiej Brytani? koncem miesiaca bede lecial musze wiedziec ile mozna zabrac
Bylo to juz powtorzone wielokrotnie, nie ma limitow na przewoz papierosow do UK z innego panstwa Unii Europejskiej. Co nie oznacza ze celnicy pozwola ci je zatrzymac. Mozesz jechac wolami jesli chcesz. Ile chcesz zabrac? Ile dziennie palisz? Na ile ci wystarcza? Kto placi za fajki? Ile zarabiasz? Kto kupil bilet? Jakie sa twoje wydatki na utrzymanie? Na ile lecisz?

Ostatnia edycja:

Lece na stale bilet w 1 strone.Do pracy

Boloney napisał:
Bylo to juz powtorzone wielokrotnie, nie ma limitow na przewoz papierosow do UK z innego panstwa Unii Europejskiej. Co nie oznacza ze celnicy pozwola ci je zatrzymac. Mozesz jechac wolami jesli chcesz. Ile chcesz zabrac? Ile dziennie palisz? Na ile ci wystarcza? Kto placi za fajki? Ile zarabiasz? Kto kupil bilet? Jakie sa twoje wydatki na utrzymanie? Na ile lecisz?

Although there are no limits on the amount of alcohol and tobacco you can bring in from EU countries, customs officials are more likely to ask you questions if you have more than the following:

Goods brought to the UK from the European Union
From 1 October 2011
Cigarettes: 800

HM Revenue & Customs: Tax and duty on goods brought to the UK from the European Union

Ostatnia edycja:

Czyli mowic ze jestem uzalezniony duzo pale ze stresu itp ? 4 wagony przewioze spokojnie podobno

Kubi2010 napisał:
Czyli mowic ze jestem uzalezniony duzo pale ze stresu itp ? 4 wagony przewioze spokojnie podobno

W dalszym ciagu nie odpowiedziales na moje pytania. Jesli chcesz bajki pisac to musisz to zrobic samodzielnie, ja ci w tym nie pomoge.

Ile chcesz zabrac? 4-8 wagonów
Ile dziennie palisz? nie pale wioze dla znajomych z pracy
Na ile ci wystarcza? Kto placi za fajki?ja kupuje
Ile zarabiasz? Kto kupil bilet? zarobki 1300 funtów
Jakie sa twoje wydatki na utrzymanie? 250f
Na ile lecisz? na stałe

Jakiś niecały rok temu złapali mnie z fajkami (30 kartonów) na lotnisku. Skonfiskowali wszystko i myślałem, że na tym się skończy, ale niestety nie. Przyszedł list z wezwaniem do zapłaty 2000 funtów. Stronę wcześniej piszecie, że zmniejszenie kary czy też jej anulowanie jest raczej niemożliwe. Nie odwoływałem się do konfiskaty.

Jakie konsekwencje mi grożą jeśli nie zapłacę tej kary? Jestem pełnoletni, na siebie zapisane nic nie mam, nie pracuję.

Kiedys zaczniesz pracowac a odsetki rosna. Hmrc to urzad skarbowy, oni nie odpuszczaja.

Witam. Lecimy z mężem do Szkocji i chcemy zabrać papierosy w prezencie dla rodziny. Mamy bagaż rejestrowany i 2 podręczne. Czy jest jakaś "bezpieczna" ilość papierosów, którą można przewieźć, żeby się nie czepiali?

amberka napisał:
Witam. Lecimy z mężem do Szkocji i chcemy zabrać papierosy w prezencie dla rodziny. Mamy bagaż rejestrowany i 2 podręczne. Czy jest jakaś "bezpieczna" ilość papierosów, którą można przewieźć, żeby się nie czepiali?
Jest, jeden karton. Jesli stac cie na takie prezenty to kazda ilosc jest bezpieczna.

Boloney napisał:
Jest, jeden karton.
Bez przesady. Dozwolona przepisami ilość to 4 wagony (jeszcze ze 3 lata temu było to 16 wagonów), na własny użytek. Przy 5-6 sztukach też nie ma problemu. Jedyny warunek - na użytek własny

Czyli 12 wagonów nie powinno stanowić problemu (po 4 na bagaż) trochę na prezent, trochę na użytek własny? W końcu lecimy w 2os. Czy limit na tytoń (1kg) liczy sie osobno?

W razie kontroli - nie powinno. Ja nie znam takiego przypadku. Dodatkowo 1 kg tytoniu na osobę też można. Na użytek własny.
Z tym że zaznacze, że jeśli lecicie na tydzień, to jednak nikt nie uwierzy że te ilości to na użytek własny.

amelia2013 napisał:
Bez przesady. Dozwolona przepisami ilość to 4 wagony (jeszcze ze 3 lata temu było to 16 wagonów), na własny użytek. Przy 5-6 sztukach też nie ma problemu. Jedyny warunek - na użytek własny
Na wlasny uzytek nie ma zadnych limitow. 4 kartony to tylko wskaznik. Jesli knos ma 4 kartony i chce je sprzedac to lamie prawo tak samo jak ten z 50 kartonami na handel. I wszystko rozchodzi sie o ten jeden warunek -na wlasny uzytek- jesli kogos stac na prezenty w formie papierosow to nie widze przeszkod by leciec na tydzien i miec 50 kartonow.

Boloney napisał:
Na wlasny uzytek nie ma zadnych limitów.
Teoretycznie. Wspomniane 50 kartonów na własny użytek to zbyt grubymi nićmi szyte. ile palisz, 2 paczki dziennie? Może uwierzą. Wagon na 5 dni. 50 wagonów - pół roku. Powiesz że latasz raz na rok. Sprawdzą. Amen.
Zauważ, że przy 1 paczce dziennie robi się prawie półtora roku fajczenia. Prezenty? Wyjaśnienie w akapicie poniżej
HM Revenue & Customs: Tax and duty on goods brought to the UK from the European Union
Boloney napisał:
to nie widze przeszkod by leciec na tydzien i miec 50 kartonow.
Powiedz to customs, jak cię wezmą na bok.
Prezent? Uwierz że wezmą od ciebie nazwiska osób które mają być obdarowane. I telefony. I do nich zadzwonią. Nie podasz osób albo telefonów? To zostawiasz fajki. Ciekawe tylko co powiedzą osoby zaskoczone telefonem...

Moim zdaniem bezpieczne ilości, co nie grozi zbędnymi pytaniami, to te podane przeze mnie. albo inaczej - te z tabelki plus 25%-45%

Ostatnia edycja:
Powrót