Przewożenie papierosów, a ich zakup.

• Autor wątku Autor wątku 16pxdesign
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

16pxdesign

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Zastanawia mnie pewna sytuacja, która miała miejsce na lotnisku i szukam na nią odpowiedzi a włąściwie konkretnych paragrafów.

Wojek mojej kobiety (która ma 17 l.) jako osoba pośrednicząca kupił kilka sztang papierosów za jej pieniądze i jej oddał. Z tego co wiem jest to legalne w Polsce i nie ma przepisów zabranajacych takich rozwiązań. Papierosy przewoziła przez granicę dla rodziców jako prezent. Podsumówując papierosy są jej, kupione za jej pieniadze i maja oplaconą akcyzę.

Następnie na lotnisku po za trzymaniu celnik uważa, że ona jest osobą trzecią i ze nie odda jej tych papierosów bo łamie prawo.
I teraz nie rozumiem, w jaki sposob jest ona osobą trzecią skoro to ona chce dać rodzicom w prezencie papierosy plus papierosy są jej własnością, a nie jej wujka - który był tylko pośrednikiem podczas kupna. i moją opłacony podatek w UE.

Następnie oddał jej pol litra wódki i pościł dalej.

A ja dalej nie rozumiem, skoro wodka była rownież kupiona w taki sam sposób i jest w tej samej ustawie co papierosy to czemu papierosy celnik skonfiskował a wódkę oddał?

Czy może mi ktoś udzielić odpowiedzi dołączajać jakieś art. ?

Artykuly sa podane na kwitach ktore dostala. Prawo mowi jasno ze mozna importowac papierosy na wlasny uzytek w tym prezenty ale pod warunkiem ze kupilo sie je samodzielnie, transportuje sie je samodzielnie i potrafimy pokazac ze sa one zakupione we wskazanym celu.
Przemytnicy dzialaja w sposob jaki opisales dlatego zabral papierosy.

Osoby poniżej 18 roku życia nie mogą na terenie Polski kupić samodzielnie papierosów. Jak w tej sytuacji mają kupic osobiście?

To dla czego wódkę mogła zabrać a papierosów już nie skoro przepis dotyczy jak i papierosów jak i alkoholu. Gdzie jest napisane właściwie ze musi ona to kupić bo ja zadnego paragrafu na to nie znalazłem. Jest napisane, że mogę przewieźć - o ile jest towarem akcyzowanym.

A na kwitach nie ma podanych artykółów tylko notatka "Proof of intent" i numer section 139 of customs and excise management act 1979 a tam rownież nie znalazlem nic o takim przypadku

Ostatnia edycja:
no widzisz, osoba ponizej 18 roku nie moze kupic wiec warto byloby sie zastanowic czy `wujek` nie zlamal przypadkiem polskiego prawa kupujac alkohol i papierosy dla osoby maloletniej.
nie chce mi sie szukac konkretnego przepisu zeby zaspokoic twoja ciekawosc. ile bylo tych fajek?

Właśnie o to chodzi ze kupując papierosy osobie małoletniej nie łamie przepisow polskiego prawa. Inna sytuacja jest z alkoholem ale tylko w tedy gdy maloletniemu posłuży ten artykol do spożycia (ustawy o alkoholizacji młodzieży) a tutaj nie miało to miejsca.

Papierosów było ponad limit ale akurat ta kwestia jest w tym przypadku malo istotna gdyż nie o to chodziło borderowi. Nawet jeśli nie ma limitów przewożenia takich artykolow o ile jest to na wlansny użytek i tutaj moim zdaniem trochę inna kwestia. Po prostu potrzebuje konkretnych przepisów które mówią o tym czy miała prawo przewiesc swoja własność czy tez nie.

Osobiście nie znalazłem żadnego przepisu

jaki przepis mowi ze mozna kupowac papierosy dla osoby maloletniej?
jaka to ustawa mowi ze mozna kupic alkohol i podac go osobie maloletniej jesli ona go nie bedzie spozywac?
celnikowi chodzilo o wszystko, poczawszy od tego ile bylo fajek a skonczywszy na tym jak ta osoba weszla w ich posiadanie jako ze jest maloletnia i nie moze legalnie w Polsce zakupic wyrobow tytoniowych.
pol litra wodki oddal bo nie byl przekroczony wskaznik na ktorym on sie opiera.
gdybys mogl nie odpowiadaj mi ze i tamto nie jest wazne, jesli chcesz zebym ci cos poradzil to poprostu odpowiadaj na moje pytanie.
przepisy mowia jasno i wyraznie to co ci napisalem wczesniej.

No ok,
Co do przepisów nie ma przepisów które mówią ze wolno i nie ma przepisów które by zakazywały. Jest przepis zakazujący sprzedarz maloletnim. I ustawa o alkoholizacji młodzieży. Sytuacja jaka opisuje nie narusz tych przepisów.

Zas nie znam innych które celnik mógł mieć na myśli i nie znalazłem takich do tej pory

Wiec o jakiej ilosci papierosow rozmawiamy? Nie wolno sprzadawalac maloletnim jak i nie wolno kupowac dla nich. To tak jakby maloletni przyszedl do sklepu i poprosil sprzedawce by kupil dla niego piwo i pozniej mu je dal.

20 sztang.
Skoro nie wolno to jaki przepis to reguluje?

art. 208*kk
Kto rozpija małoletniego, dostarczając mu napoju alkoholowego, ułatwiając jego spożycie lub nakłaniając go do spożycia takiego napoju,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

17 latka miala pieniadze na 20 kartonow fajek?z oszczednosci?

1. Pozwole sobie zauważyć "kto rozpija.." a tu nikt nie rozpija młodzieży tylko pośredniczy w zakupie prezentu. Nie każdy kto kupuje lub posiada ma zamiar spożyć lub usiłuje spożyc a jeśli tak by było to każda osoba z piwem w ręku w centrum miasta powinna być karana. Tak wiec nikt nie usiłował rozpijac a tego tyczy się caly ww artykol. Po za tym o ile z alkoholem jest taki paragraf i kilka innych które z reszta nie zabraniają kupić w celach użycia jako prezent to z papierosami tym bardziej artykulow takich nie ma.

2. Akurat 200 funtów w UK to nie są pieniądze nad którymi trzeba pracować pol swojego życia mając 17 lat chociazby: pol etat w fabryce to juz ok 100 funtów w tydzień które można pogodzić z 3 dniowym collagem czy tez pieniądze z benefitow lub innych źródeł takich jak chociażby kieszonkowe lub jak mówisz oszczednosci a znam wiele nastolatków w UK którzy maja o wiele więcej niż sam odkladam czasami pracując zaledwie w fisherni na cały etat bo tak wyszlo

Ostatnia edycja:
uwierz mi kupowanie alkoholu maloletniemu jest postrzegane jako rozpijanie na potrzeby tego artykulu.
co do fajek to z mojego punktu widzenia jest kilka powod z jakich fajki zostaly zabrane:
1. duza ilosc, 2. kto inny dokonal zakupu, 3. maly income, 4. income nie wystarczajacy by robic prezenty o wartosci 500-600 funtow,
Jedyne co teraz mozecie zrobic to wyslac Notice of claim i o SAR z wyszczegolnieniem ze chcecie kopie notebooka oficera ktory zabral fajki.
jak przyjdzie SAR to wtedy napisz tutaj zawartosc notatnika oficera i moze bedzie sie dalo cos z tym zrobic.
w tej chwili nie masz na czym sie opierac, konfiskata jest jak najbardziej zgodna z prawem, twoje poszukiwania ida w zlym kierunku, czepiasz sie malo istotnych faktow.
jesli podala adres angielski i nie zlozy apelacji to spodziewajcie sie cla do zaplaty w kwocie okolo 700-800 funtow.

Po prostu dementuje słowa bordera i po prostu spotrzegam prawo takim jakim ono jest. Biorąc pod uwagę wykroczenia ze strony borderow i ze 4 osobom w tym tez mi zarekwirowano papierosy sprawa zostanie skierowana do ich wewnętrznych no ale tu bardziej skomplikowana sprawa. Kwestia jaka chciałem poruszyć to było właśnie to czy są jakieś przepisy na zarzut bordera do młodej niewiasty ze została osoba trzecia w tej sytuacji i niestety nie ma przepisu jak widać który dokładnie potwierdza jego wersje ;) zobaczymy co czas pokarze.

Z tym ze można prawo naciagac na inne art. Karne osobiście bym się nie zgodził bo artykol który podales jest przeznaczony zupełnie do innej roli (zwalczania alkoholizmu wśród mlodzierzy etc) i ni jak ma się tak naprawdę choć i mógło by i być i tak. Zas jak wspominalem problemem stały się papierosy nie alkohol a wgl borderow papierosy nie były jej własnością co zresztą próbowali potem wmówić i mi łamiąc przy tym nie jeden paragraf nie kończąc na tym ;) ale dzięki za wyraźnie swojego punktu widzenia zawsze to otwiera oczy ;) póki co sprawa leci wyżej ewentualnie będzie rozprawa w sadzie

jesli chcesz sie zajmowac pisaniem na nich skarg to szkoda twojego czas, reka reke myje w UKBF :)
jedyna opcja to Notice of claim, ale skoro wiesz lepiej to rob jak uwazasz.
jesli bylo was wiecej lecacych razem to masz kolejny powod do zabrania fajek. kto placil za jej bilet?

16pxdesign napisał:
20 sztang.
Skoro nie wolno to jaki przepis to reguluje?

20 sztang to stanowczo za duzo jak na prezent, dlatego papierosy zostaly skonfiskowane.
Pol litra wodki jest to ilosc dopuszczona do przewozu , bez zbednej kontroli poniewaz nie stanowi ilosci przemytniczej.

Bilet kupowalem ja swoja karta w sensie takim ze ja placilem po prostu za dwa bilety razem

Jeśli 20 sztang to za dużo dla dwuch osób (rodzice to dwie osoby) to nakładają w pewnym sensie limit a prezezt o wartości trochę ponad 100f jest jeszcze chyba dozwolony biorąc pod uwagę ze w Polsce jest bodajże do ponad 700 zl

Akurat z tym gdzie pisać te skargi i zgłoszenia wykroczeń przez borderow nie wiem zbyto. Byłem na policji tam pan oficer podał mi adres i mail do jakiegoś wydziału zajmującego się tym zas adwokat powiedział mi ze jak to nie pomoże to sprawę należy zgłaszać dalej do independeta

To w takim razie co miał na myśli border mówiąc ze jako osoba 3 nie ma co się silic na kolejne przesluchanie ? Nie postawiono jej żadnych zarzutów ale stwierdzono ze tego nie odzyska bo to nie jest prezent od niej - ona jest kurierem. Co jest nie prawdą.

Ostatnia edycja:
16pxdesign napisał:
bo to nie jest prezent od niej - ona jest kurierem. Co jest nie prawdą.
To skąd 17-letnie dziecko miało pieniądze na 20 sztang papierosów?

You can’t:

- combine allowances with other people to bring in more than your individual allowance !!!!!!

- get the alcohol and tobacco allowances if you’re under 17

Customs checks
If a customs officer thinks you may be bringing in goods to sell, they may stop you to make checks and ask:

the type and quantity of goods you’ve bought
why you bought them
how you paid for them
how often you travel
how much you normally smoke or drink
Although there are no limits to the alcohol and tobacco you can bring in from EU countries, you’re more likely to be asked questions if you have more than the amounts below.

Type of goods
Cigarettes 800 !!!

You must tell customs (known as ‘declaring’) on arrival in the UK if you have goods:

over your duty-free allowance
that are banned or restricted
that you plan to sell
Use the red channel at customs if you have something to declare.

If there’s no red channel, use the red-point phone to declare goods to customs.

You and your baggage can be checked for anything that must be declared.

You may be asked to:

pay tax or duty
give up banned goods
produce documents for restricted goods, eg licences and permits

Ostatnia edycja:
majka51 napisał:
To skąd 17-letnie dziecko miało pieniądze na 20 sztang papierosów?
Odpowiedziałem na to pytanie juz wczesniej i akurat to nie problem

Eliss napisał:
You can’t:

- combine allowances with other people to bring in more than your individual allowance !!!!!!

- get the alcohol and tobacco allowances if you’re under 17

Customs checks
If a customs officer thinks you may be bringing in goods to sell, they may stop you to make checks and ask:

the type and quantity of goods you’ve bought
why you bought them
how you paid for them
how often you travel
how much you normally smoke or drink
Although there are no limits to the alcohol and tobacco you can bring in from EU countries, you’re more likely to be asked questions if you have more than the amounts below.

Type of goods
Cigarettes800 !!!

You must tell customs (known as ‘declaring’) on arrival in the UK if you have goods:

over your duty-free allowance
that are banned or restricted
that you plan to sell
Use the red channel at customs if you have something to declare.

If there’s no red channel, use the red-point phone to declare goods to customs.

You and your baggage can be checked for anything that must be declared.

You may be asked to:

pay tax or duty
give up banned goods
produce documents for restricted goods, eg licences and permits
Nikt tu niczego nie łączył i nikt tu nie miał mniej niż 17 lat

Powrót