R
remiza
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
W okresie 6 m-cy od smierci ojca nie złożyłam oświadczenia o odrzuceniu spadku. Skutkuje to ,tym iż ustawowo przyjęłam spadek wprost i ponoszę odpowiedzialność za długi ojca bez ograniczenia. Własnie dostałam wezwanie do sądu w charakterze strony o stwierdzenie nabycia spadku.Wniosek złożył bank, w którym ojciec zaciągnął kredyt. Z ojcem nie utrzymywałam kontaktów od 15lat. Był rozwiedziony z moją mamą, a podczas rozprawy rozwodowej sąd orzekł ograniczenie praw rodzicielskich ojca wobec mnie. 13 lat przed śmiercią, został wymeldowany z mieszkania spółdzielczego - nie płacił opłat, dług uiściła moja mama.Nie miał w ogóle adresu stałego pobytu. Gdy zmarł, pochówkiem zajęła się jego siostra - był ubezpieczony,rencista.
To co mogłabym po nim odziedziczyć to chyba "cierniowy krzyż". Nie miał nic! Był alkoholikiem i każde zdobyte pieniądze inwestował w alkohol. Mógł również zamieszkiwać u swojej matki i tam zostawić cały dobytek. Niestety / albo stety/ nie mam kontaktu z jego rodziną. Wiem, że komornik przysyłał dla niego róznego rodzaju wezwania ale musiałysmy z mamą odmawiać przyjecia bo jego adres był nieznany.
Proszę napiszcie/pomóżcie/ czy sąd nakarze mi spłacać długi ojca? Czy powinnam zgromadzić jakieś dokumenty, które wskazywałyby że ojciec nie łożył na moje utrzymanie i krzywdził mnie fizycznie i psychicznie....
Jak mogę się OBRONIĆ PRZED OJCEM po jego smierci?
To co mogłabym po nim odziedziczyć to chyba "cierniowy krzyż". Nie miał nic! Był alkoholikiem i każde zdobyte pieniądze inwestował w alkohol. Mógł również zamieszkiwać u swojej matki i tam zostawić cały dobytek. Niestety / albo stety/ nie mam kontaktu z jego rodziną. Wiem, że komornik przysyłał dla niego róznego rodzaju wezwania ale musiałysmy z mamą odmawiać przyjecia bo jego adres był nieznany.
Proszę napiszcie/pomóżcie/ czy sąd nakarze mi spłacać długi ojca? Czy powinnam zgromadzić jakieś dokumenty, które wskazywałyby że ojciec nie łożył na moje utrzymanie i krzywdził mnie fizycznie i psychicznie....
Jak mogę się OBRONIĆ PRZED OJCEM po jego smierci?