Przyszedl akt oskarzenia... co dalej?

• Autor wątku Autor wątku anonimka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
anonimka

anonimka

Użytkownik
Odpowiedzi
118
Nie wiem czy w dobrym miejscu poruszam ta sprawe, dla wielu z was moj post moze wydawac sie smieszny bo malo na ten temat wiem. Opisze w skrocie:
Moj chlopak ( dalej nazywany bedzie R ) ma juz wyrok w zawieszeniu, jakis czas temu zostal zgarniety za kradziez 2 telefonow. Wypuscili go i zapowiedziei ze rozprawa odbedzie sie z sierpniu/ wrzesniu. Do tego czasu ( podobno ) mial sie wykazac np znalezieniem pracy, posplacaniem dlugow ktore mial za poprzednie przestepstwo. Dlug prawie caly splacony ( do sierpnia bedzie caly splacony na pewno ) prace ma bardzo dobrze platna i dziecko na utrzymaniu ale jesczze nie jestesmy malozenstwem. Kilka dni temu przyszedl do domu akt oskarzenia. R tweirdzi ze jezeli sad o podtrzyma to pojdzie siedziec, ale ze moze sie postarac o "zmniejszenie wagi". Bo jest oskarzony o rozboj ( pobicie i kradziez ) a to byla sama kradziez, o ile odepchniecia nie nazwiemy pobiciem.... Prosze poradzcie cos i powiedzcie jakie sa szanse, jak to moze dalej wygladac. Jezeli jesczze jakies info beda potzrebne zeby ocenic sytuacje postaram sie uzupelnic.

Aha od czasu ostatniego zatrzymania ma dozor policyjny tzn w kazdy week musi jechac sie odchaczyc. Poczatkowo mialo to byc codziennie ale z racji tego ze pracuje poza miejscem zamieszkania i do domu zjezdza tylko na sobote i niedziele to mu zmienili na weekendy.

Ma tez kuratorke, ktora ma o nim dobra opinie.
Pzdr

Skoro Twój R użył w stosunku do kogoś siły fizycznej polegającej na popchnięciu drugiej osoby, a następnie kradzieży jej mienia to ewidentnie mamy doczynienia z rozbojem, a nie zwykłą kradzieżą.

Co zaś do odwieszenia poprzedniego wyroku, to jeśli poprzedni wyrok był za przestępstwo podobne, a ten rozbój został popełniony w okresie próby to odwieszenie poprzedniego wyroku powinno być obligatoryjne.
Jeśli jednak poprzedni wyrok był za jakieś inne przestępstwo, to odwieszenie w tej sytuacji może ale nie musi nastąpić.

Poprzedni wyrok byl za oszustwa internetowe na jednym z serwisow aukcyjnych.
Tak to wydarzylo sie w czasie proby ( w czasie jak trwa to zawieszenie bo nie wiem czy to to samo )

Okres próby i okres zawieszenia kary to jest to samo.
Oszustwo jest przestępstwem podobnym do przestępstwa rozboju - oba skierowane są przeciwko mieniu.

A jakie znaczenie ma opinia kuratorki, spelnienie tych warunkow wczesniej postawionych tzn splacenie dlugow, znalezienie pracy, zapisanie sie do szkoly, odchaczanie sie na policji w wyznaczonym terminie? Czy moze posiadanie dziecka na utrzymaniu?

Wyrok można odroczyc maksymalnie na jeden rok ze wzgledu np.iz jest jedynym zywicielem rodziny.Po tym okresie czasu proponuje zlozyc podanie o ponowne czyli warunkowe zawieszenie wykonania kary jest szansa na to ze bedzie na wolnosci.Warto probowac.Do podania o odroczenie prosze dolozyc zaswiadczenie ze szkoly,akt urodzenia dziecka,zaswiadczenie zpracy i opinie,oraz opinie od kuratora i dobrze jest dolozyc prosbe tez od ciebie w ktorej mozesz opisac same walory swojego lubego.Złozyc to w sadzie rejonowym, oczywiscie jezeli wyrok w zawieszeniu nie jest wyzszy niz 2 lata.W takim przypadku przysługuje prawo odroczenia(zajzyj kodeks karny-odroczenie).

Ale w takiej sytuacji i tak w koncu by musial swoje odsiedziec :?:
Wiola ja narazie nie mysle jesczze o zadnych wnioskach, odroczeniach, boze ja mam nadzieje ze go nie wsadza. Moze byc tak ze dostanie kolejny wyrok w zawieszeniu? Ale dzieki bardzo za info :)
Wlasciwie co to oznacza ze przyslali nam ten akt oskarzenia? Przepraszam jezeli moje pytania wydaja sie glupie i banalne

Może dostać w zawieszeniu, choć za rozbój zawiasy łatwo nie jest dostać. Zagrożenie to od 2 do 12 lat pozbawienia wolności, zatem sąd musiałby mu dać 2 lata(najniższe co możliwe), by móc karę za rozbój zawiesić.
Co nie zmienia faktu, iż najpewniej mu odwieszą I wyrok(o ile się to działo w okresie próby).

Co do odwieszenia, prosze się zapoznać:
http://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/392-wykonanie-kary-warunkowo-zawieszonej-art-75-a.html

Co do odroczenia art.150 kkw i następne.

To, że przesłali akt oznacza, że sprawa trafiła do sądu.

:( Zastanawiam sie czy wynajecie dobrego adwokata ma sens? I czy tak jak on mowil jest szansa na zakwalifikowanie tego jako sama kradziez?

Swoja droga od 2 do 12 lat za kradziez telefonu z odepchnieciem :roll: Jak sie slyszy w TV to ludzie za duzo gorsze rzeczy dostaja tyle :what:

tia... Twój R jak twierdzisz ma bardzo dobrą robotę i dokonuje rozboju (czy też jak ty tylko twierdzisz kradnie....) - bynajmniej nie świadczy to dobrze na jego korzyść....

No niestety, nie wiem czy to ma zanczenie ale w chwili gdy dokonal tego rozboju jeszcze tam nie pracowal.
Wlasnie sie dowiedzialam ze dostal wezwanie na 4 lipca. :what:
, pozostaje nam poczekac.... :(
Nie wiem czy to ma wplyw na wysokosc wyroku ale te telefony (2) od razu zostaly odzyskane, a R sie przyznal.

PS> Czy bede mogla uczestniczyc w rozparwie?

Czy na tej rozprawie od razu zapadnie wyrok czy moze byc tak ze wyjdziemy z niej dalej w niepewnosci o przyszlosc?

Myslicie ze warto wynajac adwokata?

jesli zdecydowano się postawić zarzut rozboju ,a nie kradzieży to napewno material dowodowy w postaci zeznań świadków to umożliwial...co za tym idzie ciężko będzie R zmienić go na zwykłą kradzież...tym bardziej ,ze jakaś szarpanina czy popychanki tam były...

nie mając wgladu w akta sprawy cięzko wyrokować czy moze skończyć sie na jednej rozprawie, nie wiedząc ilu świadków jest do przesluchania itp...osobiście uważam że spraw bedzie >1

Myslisz ze bedzie wiece niz 1 rozprawa? Swiadkow jest 2. Z jednej strony chciala bym od razu wiedziec czy mozemy sobie dalej spokojnie zyc. Czy jest sens zabierac ze soba dokumenty potwierdzajace splate dlugow, podjecie pracy, akt urodzenia dziecka, opinie kuratorki? Czy mozna to podac sedziemu i bedzie to mialo wplyw na wyrok? Strasznie sie boje :( Zaczelismy sobie juz ukladac zycie....
zy jezei zapadl by na tej sprawie wyrok nie korzystny dla R to czy moze byc tak ze bedzie musial natychmiast zoastac zatrzymany? Czy taki wyrok mozna zamienic np na grzywne??

Gdzie moge znalesc wzor pisma o odroczenie wyroku? Tak w razie czego... I jak powinno to wygladac, bo jednym z powodow mialo by byc to ze jest jedynym zywicieem rodziny. Czy ja sie bede jakos liczyla skoro nie ejstesmy malzenstwem? Czy tylko dziecko?

Aha nie wiem czy to ma znaczenie ale osoby poszkodowane sa maloletnie i beda chyba reprezentowane przez rodzicow.

Przy okazji chciala bym zapytac o jesczze jedna rzecz. Zanim stalam sie pelnoletnia skardziono mi telefon. Odbyla sie sprawa, sprawca mial na swoim koncie mnostwo kradziezy i zasadzono wyrok w zawieszeniu, mial mi zaplacic za ten skradziony tel ( tzn mojej mamie ) okres w jakim mial to zrobic dawno mina. I pytanie czy ja moge sie ubiegac od niego o ta kase? Czy mam szanse odzyskac ( to jest 1000zl )?

Bede wdzieczna za odp na ostatniego posta, jutro rozprawa :(

Trudno powiedzieć czy sprawa skończy się na pierwszym terminie. Podejrzewam ,że nie.
Oskarżony może złożyć dokumenty o których pisałaś.
Po wydaniu wyroku skazującego na karę pozbawienia wolności oskarżony nie zostanie natychmiast zatrzymany.
Dopiero po uprawomocnieniu się wyroku dostanie „zaproszenie” do zakładu karnego.
Kary pozbawienia wolności nie można zamienić na grzywnę.
Wniosek o odroczenia wykonania kary pozbawiania wolności należy złożyć po uprawomocnieniu się wyroku.
Temat odroczenia kary był wielokrotnie poruszany na forum – poszukaj.

Czyli jak zapadnie wyrok ze idzie do wiezienia do w sumie nie ma juz odwrotu? Nic nie mozna zrobic przez ten czas zanim wyrok sie uprawomocni? A mozna sie odwolac?

Czy zlozenie tych wymienionych dokumentow moze "polepszyc" jego sytuacje?

Czy ma jakies znaczenie to ze swiadkami sa maloletni, a oskarzony w chwili dokonania rozbowju byl pod wplywem alkoholu? Albo ze poszkodowany nie ma obdukcji ( a twierdzi ze zostal pobity tzn uderzony )

a za sama kradziez ile grozi lat pozbawienia wolnosci?

Powrót