Przywłaszczenie przedmiotu przez ochroniarza?

• Autor wątku Autor wątku J_Merrick
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

J_Merrick

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Zwracam się z prośbą o zasugerowanie, jakie postępowanie należałoby przyjąć w poniższej sytuacji.

21 listopada minionego roku wybrałem się z kilkorgiem znajomych do jednego z warszawskich klubów (urodziny koleżanki). Miałem przy sobie plecak,. a w nim m.in. taki przedmiot:

MULTITOOL LEATHERMAN SURGE NEW NARZEDZIE NOZYCZKI (4942556721) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Jestem medykiem, a rzecz była mi potrzeba na szkolenie chirurgiczne tego samego dnia - nie chodzi o żadne rozboje. Jako że narzędzie posiada ostrze, zostałem poproszony o pozostawienie go u ochroniarzy przed wejściem, co też uczyniłem. Miałem odebrać je wychodząc, z tym że podczas pobytu w lokalu byłem zmuszony na jakiś czas wyjść - jedna z towarzyszących mi osób wymagała odwiezienia do domu. Wiedziałem, że zrobiwszy to, wrócę do klubu, dlatego nie zabierałem rzeczy z szatni ani rzeczonego narzędzia. Wróciwszy trafiłem jednak już w moment, kiedy lokal kończył działalność danego wieczoru, a ochroniarza, który zabrał mój przedmiot, już nie było. jak się dowiedziałem, nie zostawił go on jednak w lokalu do odbioru.

W ciągu następnego tygodnia skontaktowałem się z administracją klubu - poradzono mi zgłosić się osobiście w następny weekend. Rzeczonego weekendu rozmawiałem z "szefem ochrony" tego dnia. Wymieniliśmy numery, obiecał nawiązać kontakt z ochroniarzem z 21 listopada. W grudniu powiadomił mnie, że ów człowiek niestety nie jest z jego firmy i przykro mu, ale niewiele jest w stanie dla mnie zrobić. Od tego czasu nie kontaktowałem się z klubem, zamierzam to zrobić w ciągu kilku najbliższych dni, bo bardzo mi zależy na odzyskaniu mojej (nietaniej) własności.

Z tego, co zdążyłem się zorientować, taki ochroniarz powinien zostawić zajęte rzeczy na terenie klubu do ewentualnego odbioru. Nie stają się one jego własnością w momencie zajęcia.

Jakie postępowanie wedle Państwa uznania byłoby w tej sytuacji najwłaściwsze?

Pozdrawiam

Klasyczne przywłaszczenie art.284 § 2 kk-Kto przywłaszcza sobie powierzoną mu rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. Zgłoś sprawę na policję.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jako że nie udało mi się, jak dotąd, dojść do porozumienia z lokalem, sprawa prawdopodobnie przybierze właśnie taki obrót.
Czy wobec tego pozew powinien być skierowany przeciwko klubowi, firmie ochroniarskiej zatrudniającej ochroniarza, czy przeciw samemu ochroniarzowi (którego tożsamości nie udało się ustalić)?

Powrót