przywrócenie nr działki

• Autor wątku Autor wątku pradox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pradox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam taki problem z urzędem Gminy.
dwadzieścia lat temu w tej samej wsi zostało zakupione gospodarstwo o nr 10, ja mieszkałem pod nr 40, jakiś czas temu przeprowadziłem się pod nr 10, a nr 40 był niezamieszkały. Pracownica urzędu nadała ten nr (bez mojej zgody) obcej osobie. Urząd gminy twierdzi że nie może przywrócić tego nr. Posiadam akty notarialne,księgi wieczyste, plany na budowę budynków gospodarczych wszystko z nr 40. Co mogę zrobić bo gmina umywa ręce. Może ktoś pomoże

proponują inny numer

piszą że ustawa z 1989 r nie pozwala na przywrócenie numeru i proponują nowy

Podrzucam orzeczenie sądu administracyjnego, dotyczące zbliżonego tematu, może będzie jakąś wskazówką, co do dalszego postępowania. Orzeczenie z dnia 2017-02-01
I OSK 122/17 - Postanowienie NSA, dostępne w Centralnej Bazie Orzeczeń Sądów Administracyjnych.

w kominikacji z urzedem prosze skorzystac z poradnika wskazujac w ożniejszej skardze do WSA orzeczenie

https://forumprawne.org/prawo-admin...nie-urzad-do-zalatwienia-sprawy-poradnik.html

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0A15487A72

W związku z powyższym, wniesienie skargi na czynność materialno-techniczną polegającą na zmianie adresu nieruchomości uzależnione jest od wyczerpania na drodze administracyjnej trybu określonego w art. 52 § 3 P.p.s.a. Zgodnie z powyższym przepisem, jeżeli ustawa nie przewiduje środków zaskarżenia w sprawie będącej przedmiotem skargi, skargę na akty lub czynności, o których mowa w art. 3 § 2 pkt 4 P.p.s.a. można wnieść po uprzednim wezwaniu na piśmie właściwego organu – w terminie czternastu dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o wydaniu aktu lub podjęciu innej czynności – do usunięcia naruszenia prawa. Dopiero po otrzymaniu odpowiedzi organu na to wezwanie można, w odpowiednim terminie, wnieść skargę do sądu.

Ostatnia edycja:
Powrót