Przyznane alimenty a ślub

• Autor wątku Autor wątku grayter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grayter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, 2 lata temu wziąłem ślub. Żona przed ślubem miała zasądzone alimenty, które teoretycznie miały zostać ściagane z konta jej ojca, natomiast wpłaty przestały przychodzić około rok przed ślubem więc wszyscy w jej rodzinie o tym zapomnieli. Dzisiaj dowiedziałem się, że mogą wyniknąć z tego tytułu kłopoty. W związku z tym proszę o informację:
1) czy obowiązkiem żony było zgłoszenie faktu zawarcia małżeństwa komornikowi zaraz po ślubie?
2) czy jeśli ani żona ani jej matka nie przyjmowały tego świadczenia w trakcie trwania mojego małżeństwa z żoną to mogą z tego tytułu wyniknąć jakieś kary finansowe dla żony z koniecznością zwrotu tych środków?

Co mamy zrobić w takiej sytuacji? Czy wystarczy stosowna informacja na piśmie złożona komornikowi?

Pozdrawiam

Ad 1) Tak, powinniście zawiesić wtedy egzekucję komorniczą, jako że alimenty przestały już przysługiwać i poinformować ojca, żeby pozwał córkę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego z dniem ślubu(to tak aby dopełnic wszelakich formalności)
Ad 2) zwrot nienależnych kosztów egzekucji komorniczej

creeper1989 napisał:

Chodzi o koszty egzekucji a nie o całą sumę alimentów za dany okres?

creeper1989 napisał:
Ad 1) Tak, powinniście zawiesić wtedy egzekucję komorniczą, jako że alimenty przestały już przysługiwać i poinformować ojca, żeby pozwał córkę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego z dniem ślubu(to tak aby dopełnic wszelakich formalności)

A nie byłoby prościej złożyć wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego?

Egzekucja i obowiązek alimentacyjny to dwie różne sprawy. Aby wszystkie wyprostować należałoby wnieść pozew do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.

Żona przed ślubem miała zasądzone alimenty
Do końca były jej należne? Czy też obowiązek powinien ustać jeszcze wcześniej? O tym to już sama powinna wiedzieć. To że jest w obiegu tytuł prawny do prowadzenia egzekucji, nie oznacza że alimenty można pobierać do końca życia. Przyjdzie kiedyś czas na rozliczenie. A do kiedy żona powinna pobierać, to ona wie najlepiej. Nie forum. W każdym razie egzekucję powinna ograniczyć co najmniej z dniem zawarcia związku małżeńskiego. Teraz za to zapłaci.

creeper1989 napisał:
Egzekucja i obowiązek alimentacyjny to dwie różne sprawy. Aby wszystkie wyprostować należałoby wnieść pozew do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.

Wyrok alimentacyjny można też schować głęboko do szafy, ale co kto woli.

creeper1989 napisał:

Egzekucję komorniczą wystarczy anulować odpowiednim pismem do komornika, nie jest tu żaden wyrok potrzebny. Oczywiście mowa o stronie, na której rzecz egzekucja jest w toku, nie o dłużniku.

creeper1989 napisał:
Mogę poprosić o podstawę prawna tych rewelacji?

lokata napisał:

Podłączam się. Ilu użytkowników tyle opinii a niestety konkretów brak...

lokata napisał:

Po zawarciu związku małżeńskiego przez dziecko uprawnione do alimentów sytuacja ulega zmianie, bowiem zgodnie z KRiO
Przepis prawny:
art. 27
„oboje małżonkowie obowiązani są, każdy według swych sił oraz swych możliwości zarobkowych i majątkowych, przyczyniać się do zaspokajania potrzeb rodziny, którą przez swój związek założyli. Zadośćuczynienie temu obowiązkowi może polegać także, w całości lub w części, na osobistych staraniach o wychowanie dzieci i na pracy we wspólnym gospodarstwie domowym”

Powrót