G
grayter
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 25
Witam, 2 lata temu wziąłem ślub. Żona przed ślubem miała zasądzone alimenty, które teoretycznie miały zostać ściagane z konta jej ojca, natomiast wpłaty przestały przychodzić około rok przed ślubem więc wszyscy w jej rodzinie o tym zapomnieli. Dzisiaj dowiedziałem się, że mogą wyniknąć z tego tytułu kłopoty. W związku z tym proszę o informację:
1) czy obowiązkiem żony było zgłoszenie faktu zawarcia małżeństwa komornikowi zaraz po ślubie?
2) czy jeśli ani żona ani jej matka nie przyjmowały tego świadczenia w trakcie trwania mojego małżeństwa z żoną to mogą z tego tytułu wyniknąć jakieś kary finansowe dla żony z koniecznością zwrotu tych środków?
Co mamy zrobić w takiej sytuacji? Czy wystarczy stosowna informacja na piśmie złożona komornikowi?
Pozdrawiam
1) czy obowiązkiem żony było zgłoszenie faktu zawarcia małżeństwa komornikowi zaraz po ślubie?
2) czy jeśli ani żona ani jej matka nie przyjmowały tego świadczenia w trakcie trwania mojego małżeństwa z żoną to mogą z tego tytułu wyniknąć jakieś kary finansowe dla żony z koniecznością zwrotu tych środków?
Co mamy zrobić w takiej sytuacji? Czy wystarczy stosowna informacja na piśmie złożona komornikowi?
Pozdrawiam