PTS SA- odstapienie i kara za zerwanie umowy

• Autor wątku Autor wątku JaneDoe88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam dokładnie to samo. Na samą myśl, że Ci oszuści bezkarnie działają i oszukują bez żadnych skrupułów to mnie trafia....i też czekam co się będzie działo dalej...

W grudniu 2013 r Prezes UKE ukarał tą firmę prawie 50 000 złotową karą za naruszenie obowiązku informacyjnego,ale to ich niczego nie nauczyło.Może kolejna kara w wys. 500 000 zł czegoś ich nauczy.Chociaż dziwię się,ze Orange nic w tej sprawie nie robi,mimo iż ci dalej się pod nią podszywają.

Moja babcia podpisała umowę 2 miesiące temu, a potem pojechała na miesiąc do sanatorium. Wczoraj wróciła i nam o tym powiedziała. Czy jest jeszcze jakaś szansa na odstąpienie od umowy? Babcia cały czas dostaje rachunki ze starego operatora (DIALOG S.A), i nie dostała jeszcze rachunku od PTS S.A. Przy podpisywaniu nie wpisała daty podpisywania umowy. Czy rozwiązaliście swoje problemy z tym operatorem? Czy jest jeszcze jakiś sens wydzwaniania do Dialogu, żeby nie akceptowali rezygnacji z umowy? Czy ogólnie jest jakaś szansa na wyplątania się z tego bałaganu?
Czy komuś z państwa nie udało się rozwiązać umowy, a jest (w co szczerze wątpię, ale babcia kazała zapytać) zadowolony z usług PTS S.A.?
@Bonifacy Pilc: Mówisz że dostali karę 500.000,- zł kary? Przecież na nagłówku umowy napisane jest, że ich kapitał zakładowy wynosi coś około 104.000,- zł.
Proszę o kontakt drogą mejlową (nolik97@gmail.com) jeżeli ktoś rozwikła ten problem.

Z góry dziękuję.

Do mojej teściowej podając się za telekomunikacje polską przyszli przedstawiciele PTS (a że to osoba która bierze dużo leków zaburzających logiczne myślenie i wzrok) podpisała umowę 7.01 - tak widniało na umowie na pierwszej stronie jak się później okazało daty są z 9.01. Otrzymała tylko umowę. Później w wyniku korespondencji z PTS dostałam regulamin z jej podpisem natomiast data to już nie jej pismo na 100%.
A teraz chronologia maili
- 17.01 wysłałam maila o odstąpieniu od umowy
- 19.01 napisali maila o dosłanie podpisanego pisma
- 21.01 wysłałam zeskanowane pismo z podpisem
- 25.01 dostałam pismo cyt. w skrócie "17.01.złożyła pani oświadczenie o odstąpieniu od umowy z 09.01. jednocześnie że wskazane oświadczenie złożone po przekroczeniu 10 dni od zawarcia umowy nie spełnia wymogów ustawy i zostanie wystawiona nota"
- 27.01 złożyłam mailową reklamacje że od 9 do 17 nie minęło 10 dni
- 11.02. dostałam notę 455,29
- międzyczasie rozpoznałam u dotychczasowego operatora że dalej moja teściowa była i jest ich abonentem
-27.02 dostała odpowiedź że reklamacja nie zostaje uwzględniona bo cytuje "W dniu 2014-01-22 r. złożyła Pani oświadczenie wyrażające wolę rozwiązania umowy,
co skutkuje rozwiązaniem przez Panią umowy. Jednocześnie oświadczam, że wskazane powyżej oświadczenie jako złożone po przekroczeniu terminu 10 dni od dnia zawarcia umowy nie spełnia wymogów z ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną"

Proponują rozłożenie opłaty na raty lub Zgodnie z treścią Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 1 października 2004 r.
w sprawie trybu postępowania oraz warunków, jakim powinna odpowiadać reklamacja usługi telekomunikacyjnej (Dz. U. nr 226, poz. 2291 z późn. zm.), mam obowiązek poinformować Panią, że przysługuje Pani prawo dochodzenia ewentualnych roszczeń w postępowaniu sądowym, a dodatkowo prawo do złożenia wniosku do Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej o przeprowadzenie postępowania mediacyjnego, jak również prawo o rozpoznania Pani sprawy w postępowaniu przed stałym polubownym sądem konsumenckim przy Prezesie Urzędu Komunikacji Elektronicznej.

Co ja mam teraz zrobić (zgudka12@wp.pl)

Z góry dziękuję

Złożyć skargę do UKE za dalsze podszywanie się pod szyld TP S.A.i doprowadzenia przez nich do niekorzystnego rozporządzenia mieniem.Nic dziwnego,że Polska kojarzy się w Europie i Świecie z oszustwami i złodziejstwem,jeśli tego typu firmy "krzak" mogą mieć w swej nazwie słowo polska.

Dostali 50 000 zł kary,ale powinni im dołożyć z 500 000 zł to może by poskutkowało.Nie mogę się doczekać,kiedy komornik zapuka do ich wrocławskiej klitki.

Moja Babcia również została oszukana przez tą firmę, ale z tą różnicą że podali się za Netię. Babcia nie otrzymała żadnych dokumentów od kuriera. Po miesiącu dostała rachunek na 210 zł a wcześniej została zapewniona że jej abonament będzie wynosił 25 zł, będzie miała darmowe rozmowy na tel. stacjonarne oraz 30 min darmowych na tel komórkowe. co ma dalej robić??

1) przeczytaj wątek
2) poproś o pomoc Rzecznika Konsumentów.

witam, chciałbym tylko się upewnić bo przed chwilą dzwonił do mnie kurier i o dziwo wiedział ze chodzi o umowę o obniżenie abonamentu o 25 zł, powiedziałem mu, że jest to nie aktualne i niech się nawet nie fatyguje, odburkną tylko coś o karze jaką da mi operator za nie odebranie przesyłki. Tu chyba kończą się moje problemy z tą firma skoro nic nie zostało podpisane ?

Witam ! Moja ciotka 76-letnia ciotka, podpisala umowe , gdyz dzwonil do niej pan z PTS mowiac ze jest z TP Orange zeby przedłużyć umowe, i abonament bedzie tanszy bo bedzie wynosil jedynie 25 zł nastepnie przyszedl kurier, którego wpusciła opiekunka na polecenie ciotki i ta podpisala umowe. po jakims czasie na pewno minelo 10 dni pokazała dokumenty opiekunce, teraz dowiadujemy sie ze kara za zerwanie umowy wynosi 600 zl. Własnie przyszedł pierwszy rachunek zamiast obiecanych 25 zl 52,00 zl abonamentu. Ci ludzie nie maja wogole zadnych skrupułów, mowiac że są z TP a pozniej prawda okazuje sie zupełnie inna. Napisalismy odwołanie , z notkami od lekarza rodzinnego i psychiatry, że ciotka bierze silne leki, i nie myśli racjonalnie. Myślicie, że wzieli to pod uwagę? Oczywiscie ich to nie obchodzi...ehhhh...;/

Witam, dzisiaj podpisałem tą umowę... napisałem już rezygnację i mam zamiar ją jutro wysłać, mam tylko kilka pytań: jaką mam wpisać datę zawarcia umowy... na umowie data wydruku to 25.06.2014 r. a umowę podpisałem dzisiaj. Prócz tego, czy ten adres Szewska 5 jest prawidłowy i czy istnieje jakiś inny na który w razie czego powinienem to wysłać ?
No i co mogę jeszcze zrobić prócz wysłania tej rezygnacji na wszelki wypadek ? Bardzo proszę o szybką odpowiedź gdyż jutro rano chciałbym już to wysłać :rolleyes:
PS. Łączę się w bólu z tymi którzy się na to również nabrali... mam nadzieję że kiedyś to dziadostwo upadnie. Nie cierpię oszustów.

moja Ciotka miała podobną sytuacje ,gdyz zadzwonila konsultanyka i podała się za pracownika tp orange, oraz zapropomowala obniżkę abonamentu a ona wstępnie wyrazila zgodę przez telefon. . sęk w tym że właścicielem jest jej mąż a nie ona. kurier nie zastał nikogo w domu ,nikt nie podpisał umowy a mimo to przyszedł rachunek do zapłaty z pts sa oraz z orange kara za zerwanie umowy. co zrobić dalej? pomóżcie !

JaneDoe88 napisał:
Moja babcia ( l. 76 ) została oszukana przez firmę PTS S.A. Zaczęło się od tego, że wydzwaniali telemarketerzy i podając się za TP S.A. - Orange namawiali moją babcią jako stałą i wieloletnią klientkę na nowy abonament specjalny za 25 miesięcznie. Telemarketerzy potwierdzali, ze dzwonią z Orange. Babcia poprosiła o przesłanie oferty na piśmie, żeby mogła się z nią dokładniej zapoznać i poprosić o pomoc w jej rozpatrzeniu kogoś młodszego z rodziny kto "lepiej się na tym zna". 21 czerwca w piątek wieczorem przyjechał kurier i powiedział, że przywiózł papiery, o które babcia prosiła. U babci była w tym czasie sąsiadka. Babcia podpisała papiery myśląc, ze chodzi o podpisanie odbioru, próbowała tez dopytać się kuriera co i jak ale baaaardzo mu się spieszyło etc. Co więcej na głównym dokumencie ( jak się później okazało ) umowy największymi i najwyraźniejszymi literami pisze Telekomunikacja Polska S.A ( szkoda tylko, ze jest to rezygnacja z TP). Po przeczytaniu umowy i probie przeczytania regulaminu ( napisany czcionką 2 mm... ) babcia tego samego dnia poinformowała mojego tatę, ze chyba podpisała umowę z jakąś dziwną firmą. W weekend zaczęliśmy sprawdzać firmę w internecie i okazało się, ze są to oszuści i maja takie właśnie metody działania. Nie przejęłam się tym bardzo bo wiedziałam, że mam 10 dni na odstąpienie od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa. Zadzwoniliśmy na specjalną infolinię Orange, która została założona w celu udzielania pomocy oszukanym przez tę firmę, tam pani potwierdziła, że jak wyśle pismo o odstąpieniu to będzie wszystko ok. Zadzwoniłam też do TP S.A. celem poinformowania, że jeśli przyjdzie im jakieś wypowiedzenie od PTS to my absolutnie się na to nie zgadzamy i żeby nie przerywali dostawy usług. Napisałam pismo o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa, w piśmie przytoczyłam odpowiedni przepis ustawy i wysłałam 2 takie pisma ( na 2 adresy bo w internecie proponowali tak zrobić, bo często ta firma nie odbierała pod jednym adresem pism) poleconym za potwierdzeniem odbioru 28 czerwca ( 7 dni po podpisaniu ). W umowie co prawda była mowa, ze niby załączyli formularz do odstąpienia ale niczego takiego nie było ( podobnie jak i cennika ). Firma odebrała pisma 1 lipca. Po jakimś czasie przyszło wezwanie do zapłaty 490 zł tytułem kary za zerwanie umowy. W piśmie napisali ,że przekroczony został 10 dniowy termin. Lekko zdenerwowana postanowiłam się nie przejąć tym pismem , które nawet nie przyszło poleconym ale w formie zwykłego listu. Niestety pod koniec sierpnia pan z tej firmy zaczął wydzwaniać do babci, nazywając ja ciemną i grożąc sądem jeśli nie zapłaci. Przerażona babcia poprosiła, żebym coś w tej sprawie zrobiła bo ona jest skłonna zapłacić te pieniądze ale niech do niej nie wydzwaniają... Zebrałam dokumenty, przejrzałam dokładnie, wypisałam sobie daty i przepisy, coś rzuciło mi się wtedy w oczy ... Na dokumencie umowy widniała data wydruku tj. 3 czerwca 2013 ale nie było daty wizyty kuriera, zadzwoniłam do babci i zapytałam , czy podpisując się wpisywała datę. Babcia powiedziała, że nie pamięta ale chyba nie... Troszkę mnie to podłamało. Postanowiłam udać się po pomoc do Federacji Ochrony Konsumentów. Tam pracownik poinformował mnie, żeby się nie przejmować i czekać bo raczej z tym do sądu nie pójdą a jak przyjdzie sadowy nakaz zapłaty to napisać sprzeciw. Wszystko ok, ale oni mogą sprzedać dług jakiejś firmie windykacyjnej i co jak przyjdzie do babci łysy kark? Zawał gwarantowany. Dość mocno wkurzona zaczęłam myśleć o jakichś innych rozwiązaniach. Zadzwoniłam do TP i zapytałam czy kiedykolwiek przestali świadczyć babci usługi. Zostałam poinformowana , że owszem 15 lipca ( sic ! ) przyszło do nich wypowiedzenie ale mieli zgłoszenie od nas i zresztą 26 lipca babcia podpisywała z nimi umowę bo zmieniała w Orange abonament , w związku z czym nigdy nie przestali dostarczać usług. Babcia nigdy tez nie korzystała z prefiksu dla wybierania numerów, który podała jej na umowie ta firma. Zastanawiam się, co mam zrobić. 20.09 znów przyszło wezwanie do zapłaty. Myślicie, że wysłanie do firmy pisma w którym powołam się np. na artykuł 56 ust. 6 ustawy Prawo telekomunikacyjne może coś dać skoro w moim rozumieniu babcia nigdy nie zaczęła korzystać z ich usług ( chociaż dziwnym trafem pan z PTS SA w rozmowie telefonicznej powiedział, ze korzystała 44 dni... zaskakujące, ze nie przyszła faktura z rachunkiem skoro niby ponad miesiąc korzystała ehhh) czy powołać się na przepisy kodeksu cywilnego o błędzie i próbować udowodnić ze umowa jest bezskuteczna ? Bardzo proszę o jakąś radę i z góry dziekuję za pomoc.
Moja odpowiedź prosta.Odsyłam do :

Sygn. akt VIII C 1773/13
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Dnia 10 stycznia 2014 r.

Sąd Rejonowy dla Wrocławia - Śródmieścia Wydział VIII Cywilny

w składzie :

Przewodniczący : SSR Anna Martyniec

Protokolant: Małgorzata Pluskota

po rozpoznaniu w dniu 10 stycznia 2014 r. we Wrocławiu na rozprawie sprawy

z powództwa (...) sp. z o.o. z siedzibą we W.

przeciwko L. M.

o zapłatę

oddala powództwo.
UZASADNIENIE

Pozwem z dnia 25 lipca 2013 r. strona powodowa (...) sp. z o.o. z siedzibą we W., reprezentowana przez profesjonalnego pełnomocnika, wniosła o zasądzenie na jej rzecz od pozwanej L. M. kwoty 490 zł wraz z ustawowymi odsetkami liczonymi od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty.

Sąd zważył co następuje

Powództwo nie zasługiwało na uwzględnienie, w związku z czym podlegało oddaleniu.

Strona powodowa niniejszym pozwem dochodziła zapłaty opłaty wyrównawczej naliczonej w związku ze złożeniem przez pozwaną oświadczenia o odstąpieniu od umowy po upływie 10 dniowego ustawowego terminu do złożenia takiego oświadczenia.

Nawet gdyby jednak uznać, iż strona powodowa należycie wykazała istnienie po jej stronie legitymacji czynnej, to powództwo ulegało oddaleniu również z przyczyn merytorycznych. Wskazać bowiem należy, iż Sąd Okręgowy w Warszawie – Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów uznał prawomocnym wyrokiem z dnia 19 kwietnia 2012 r. (sygn. akt XVII AmC 323/12) w analogicznej sprawie za niedozwolone postanowienie umowne o treści: „Jeżeli umowa została zawarta na czas określony w razie rozwiązania umowy z winy Abonenta określonej w Ustępie 5 poniżej lub rezygnacji przez Abonenta z Usługi (...) przed wygaśnięciem Umowy, (...) Sp. z o. o. uprawniona będzie do rozwiązania Umowy i obciążenia Abonenta jednorazową Opłatą Wyrównawczą. Opłata Wyrównawcza jest wyliczana, jako różnica między opłatą aktywacyjną przewidzianą w Cenniku dla umowy zawartej na czas nieoznaczony, a opłatą aktywacyjną przewidzianą w Cenniku dla umowy zawartej na czas określony dla wybranej taryfy i rodzaju dostępu”. Na taką zaś treść postanowienia umownego, uprawniającą do żądania kwoty objętej pozwem, powoływała się strona powodowa. Zgodnie zaś z art. 385 1 § 1 k.c. niedozwolone postanowienia umowne nie wiążą konsumenta. Strony są w tym przypadku związane umową w pozostałym zakresie (§2).

Mając powyższe na względzie należało orzec, jak w sentencji.

Moja rada : proszę powyższe skopiowac lub przepisac i wysłac do PTS S.A.
Podstępni niby konsultanci przedstawili się cytuję:telekomunikacja-" dzień dobry" co uznałam za zwrot powitalny a nazwa firmy to telekomunikacja.Zaproponowano obniżkę abonamentu 25 zł./m-c.Dzwoniono do mnie wiele razy..Nagrałam rozmowę na komórkę.To podłe,podstępne oszustwo żerujące na ludziach starszych i biednych.

1./ PTS S.A. Wrocław ul.Prosta 36 kod 53-508 lub ul.Szewska 5 kod 50-053 ,najlepiej wysłac na dwa adresy.!!!
2./10 dni od dnia ,w którym podpisano umowę
Sygnatura akt IX Cupr 191/13
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

W., dnia 25-04-2013 r.

Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu IX Wydział Cywilny

w składzie:

Przewodniczący: SSR Tomasz Zawiślak

Protokolant: Agnieszka Baca - Domin

po rozpoznaniu w dniu 25-04-2013 r. we W.

na rozprawie

sprawy z powództwa (...) Sp. z o.o. we W.

przeciwko J. U.

- o zapłatę

oddala powództwo.

Sygn. akt IX Cupr 191/13
UZASADNIENIE

Strona powodowa (...) Sp. z o.o. we W. wniosła o zasądzenie od pozwanego J. U. kwoty 290 zł wraz z odsetkami ustawowymi od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty oraz kosztami procesu.

Strona powodowa w uzasadnieniu pozwu wskazała, że pierwotny wierzyciel (...) (poprzednia firma: (...)) S.A. we W.w ramach świadczenia usług telekomunikacyjnych zawarł z pozwanym umowę o świadczenie usługi (...), w ramach której wierzyciel pierwotny zobowiązał się do świadczenia usługi abonamentu telefonicznego, a strona pozwana zobowiązana była za nią zapłacić zgodnie z umową, regulaminem i cennikiem stanowiącym załączniki do umowy i integralną jej część.

Z treści umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych, Regulaminu oraz Cennika nie wynika, że pozwany jest zobowiązany do zapłaty na rzecz świadczącego usługi kwoty z tytułu opłaty wyrównawczej w dochodzonej pozwem wysokości. Nie przewiduje tego powoływany przez stronę powodową § 8 ust. 1 i 2 Regulaminu, a wyliczenia kary umownej przewidzianej w cenniku dokonuje się w inny sposób. Stanowi ona bowiem równowartość przyznanych abonentowi ulg w opłacie aktywacyjnej za pozostałe okresy rozliczeniowe od dnia rozwiązania umowy do dnia jej rozwiązania wskazanego przez strony w umowie.

Nawet gdyby uznać, iż naliczenie opłaty wyrównawczej wskazanej w pozwie i nocie obciążeniowej z dnia 12.03.2012r. znajduje oparcie w treści umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych, wskazać należy, że postanowienie w identycznym brzmieniu zostało uznane prawomocnym wyrokiem Sądu Okręgowego w Warszawie - Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia 19 kwietnia 2012r. (sygn. akt XVII AmC 323/12) za niedozwolone postanowienie umowne i umieszczone w rejestrze klauzul niedozwolonych UOKIK.

Mając na uwadze powyższe okoliczności, Sąd oddalił powództwo.

Witam wszystkich! Jestem nowym użytkownikiem na tym forum. Szukam pomocy w sprawie Firmy PTS S.A. z którą podpisał umowę mój tato ( 81 lat) w tym roku lecz pare miesięcy temu. Dopiero dziś o tej sprawie zostałem poinformowany przez rodziców , oczywiście po tym jak doszły rachunki za telefon od PTS i Dialogu na różne kwoty i różne miesiące. CZy można rozwiązać z nimi umowę po tak długim czasie od otrzymania jej?

Proszę o informację w jaki sposób to zrobić bez koniecznego ryzyka płacenia jakichkolwiek kar. Oczywiście jeśli jest taka możliwość.
Pozdrawiam

Super odpowiedz. Dziękuję za tak wspaniałą poradę . Będę polecał to forum prawnikom , bo chyba tylko oni potrafią czytać i przekładać na język zrozumiały wszelkie umowy. :rolleyes:

Powrót