Publikowanie zdjęć ze źródła P***t

• Autor wątku Autor wątku dgamma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dgamma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, stworzyłam bloga w celach edukacyjnych, są to publikowane instruktaże w postacie zrób to sam, krok po kroku dotyczące prac plastycznych, rękodzieła, recyklingu. Wykorzystuję do tego zdjęcia znalezione na P***t, zawsze pod każdym zdjęciem podaję źródło z aktywnym linkiem. Ostatnio dostałam emaila, że naruszyłam prawa autorskie do jednego zdjęcia przedstawiającego kalendarz do druku, ten kalendarz był do pobrania za darmo, nawet ze źródła oryginalnego. Ja znalazłam to zdjęcie na Pinterest. W związku z tym, że dostałam taką informację, to usunęłam to zdjęcie i cały post z całą resztą, która dotyczyła kalendarzy. Oczywiście od razu skontaktowałam się z autorem zdjęcia, jednak agresja od strony autora zdjęcia.
Mam pytanie, czy do celów edukacyjnych można wykorzystywać takie instruktarze i umieszczać ich na blogu? Wszystkie kursy, instruktarze wykorzystywane są na lekcjach wychowawczych, plastyki i techniki. Czy aby prowadzić taki blog ze zdjęciami z P***t trzeba mieć zgodę P***t czy autrów, czy wystarczy że na widocznym miejscu na blogu napiszę informację, że materiały wykorzystywane sa w celach edukacyjnych.
Bardzo proszę o odpowiedź.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dgamma napisał:
... Mam pytanie, czy do celów edukacyjnych można wykorzystywać takie instruktarze i umieszczać ich na blogu? ...
Do celów edukacyjnych bez zgody autora mogą tylko konkretne instytucje, Twój blog do nich się nie zalicza.
dgamma napisał:
... Czy aby prowadzić taki blog ze zdjęciami z P***t trzeba mieć zgodę P***t czy autrów ...
Informacja powinna być dostępna w regulaminie.

Ostatnia edycja:
Inna osoba na swojej stronie napisała taką notkę "Wszystkie materiały o tematyce urody na blogu są zamieszczone tylko i wyłącznie w celach edukacyjnych. Autor bloga nie ponosi odpowiedzialności za zamieszczone artykuły oraz za wykorzystywanie ich w nieodpowiednim celu. Jednocześnie zabrania się kopiowania treści bez zgody autora." Czy taka notka zwalnia od odpowiedzialności za umieszczane materiały z zewnętrznych źródeł?

Nie, w żaden sposób.

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź!
Napisał Pan, że poza pewnymi instytucjami, które mogą w celach edukacyjnych wykorzystywać materiały do nauki, to czy jako nauczyciel, a jestem nauczycielem matematyki, informatyki i techniki mogę, czy nie do celów edukacyjnych wykorzystywać materiały ze źródeł zewnętrznych na blogu (który jest dla mnie najłatwiejszą formą udostępniania wiedzy uczniom).
Czy gdybym w postach umieszczała oprócz zdjęć z kursami, opis techniki i umieściła moją opinię, czyli jako "prawo cytatu", to byłoby to dalej naruszaniem praw autorskich? Ps. Nie jestem w stanie dotrzeć do autorów zdjęć, gdyż niejednokrotnie nie ma linku odsyłającego do oryginalnego źródła.

dgamma napisał:
... czy jako nauczyciel, a jestem nauczycielem matematyki, informatyki i techniki mogę, czy nie do celów edukacyjnych wykorzystywać materiały ze źródeł zewnętrznych na blogu (który jest dla mnie najłatwiejszą formą udostępniania wiedzy uczniom). ...
Za zgodą autora/uprawnionego - Art. 27. Prawa autorskiego. Nie jesteś Instytucją oświatową.
dgamma napisał:
... Czy gdybym w postach umieszczała oprócz zdjęć z kursami, opis techniki i umieściła moją opinię, czyli jako "prawo cytatu", to byłoby to dalej naruszaniem praw autorskich? ...
Tutaj znajdziesz krótkie omówienie prawa cytatu.

Dziękuję również za te szybkie odpowiedzi. To chyba ostatnie pytanie, czy można legalnie "embedować" z innych źródeł zdjęcia na mojego bloga? Czy wówczas nie naruszam praw autorskich?
Pozdrawiam
Dorota

To nadal będzie rozpowszechnianie.

Rozumiem, dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Dorota

Jeszcze mam jedno pytanie, przeczytam cały tekst o "prawie cytatu". Blog ma tą specyfikę, że to nie jest jedna statyczna strona tylko wiele składających się na nim postów.
W ramach "prawa cytatu" - Opracowałam cele i misje bloga, w formie oczywiście większej publikacji i w tym tekście chcę umieścić załączniki jako kategorie bloga (to byłyby moje "cytaty"), każdy osobno i tak byłby opatrzony dalszą treścią, w jakim celu jest wykorzystywany, łącznie z wszystkimi elementami jakie spełnia "prawo cytatu". Cały blog byłby jednym spójnym elementem. Wszystko zapisane byłoby w regulaminie. Czy taka forma bloga spełniałby akty prawne, w ramach praw autorskich "prawa cytatu"?

dgamma napisał:
... Czy taka forma bloga spełniałby akty prawne, w ramach praw autorskich "prawa cytatu"?
Znając zasady cytowania sama musisz ocenić, czy sposób w jaki korzystasz z cudzych utworów wypełnia znamiona cytatu. Jeśli masz wątpliwości porozum się z autorem utworu z którego chcesz korzystać. Nasz ocena tutaj nie ma żadnego znaczenia jeśli uprawniony uzna, że jego prawa zostały naruszone.

Troszkę tego nie rozumiem, jeśli moja praca na blogu będzie spełniała "prawa cytatu", który jest zawarty w aktach prawnych, to autor i tak może uznać, że zostały naruszone prawa autorskie? Rozumiem, że w razie wątpliwości należy się z autorem skontaktować, jednak na jakiej podstawie będą naruszone prawa autorskie?

dgamma napisał:
... jednak na jakiej podstawie będą naruszone prawa autorskie?
Korzystanie z utworu lub jego części nie mieszczące się w ramach prawa cytatu jest bezprawnym rozpowszechnianiem jeśli nie ma odpowiedniej zgody autora.

Powrót