D
dgamma
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam, stworzyłam bloga w celach edukacyjnych, są to publikowane instruktaże w postacie zrób to sam, krok po kroku dotyczące prac plastycznych, rękodzieła, recyklingu. Wykorzystuję do tego zdjęcia znalezione na P***t, zawsze pod każdym zdjęciem podaję źródło z aktywnym linkiem. Ostatnio dostałam emaila, że naruszyłam prawa autorskie do jednego zdjęcia przedstawiającego kalendarz do druku, ten kalendarz był do pobrania za darmo, nawet ze źródła oryginalnego. Ja znalazłam to zdjęcie na Pinterest. W związku z tym, że dostałam taką informację, to usunęłam to zdjęcie i cały post z całą resztą, która dotyczyła kalendarzy. Oczywiście od razu skontaktowałam się z autorem zdjęcia, jednak agresja od strony autora zdjęcia.
Mam pytanie, czy do celów edukacyjnych można wykorzystywać takie instruktarze i umieszczać ich na blogu? Wszystkie kursy, instruktarze wykorzystywane są na lekcjach wychowawczych, plastyki i techniki. Czy aby prowadzić taki blog ze zdjęciami z P***t trzeba mieć zgodę P***t czy autrów, czy wystarczy że na widocznym miejscu na blogu napiszę informację, że materiały wykorzystywane sa w celach edukacyjnych.
Bardzo proszę o odpowiedź.
moderacja
Mam pytanie, czy do celów edukacyjnych można wykorzystywać takie instruktarze i umieszczać ich na blogu? Wszystkie kursy, instruktarze wykorzystywane są na lekcjach wychowawczych, plastyki i techniki. Czy aby prowadzić taki blog ze zdjęciami z P***t trzeba mieć zgodę P***t czy autrów, czy wystarczy że na widocznym miejscu na blogu napiszę informację, że materiały wykorzystywane sa w celach edukacyjnych.
Bardzo proszę o odpowiedź.
moderacja
Ostatnią edycję dokonał moderator: