L
lokata
Ekspert
- Odpowiedzi
- 5 860
W przypadku gdy wierzyciel złoży wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego, komornik wyda postanowienie w którym m.in. ustali wysokość kosztów egzekucyjnych. W ich skład będą wchodziły poniesione przez komornika wydatki gotówkowe z art. 39 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji oraz opłata stosunkowa z art. 49 ust. 2 ww. ustawy. Opłata ta wynosi 5% wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, czyli świadczenia o egzekucję którego wnosił wierzyciel pomniejszonego o ew. kwoty wyegzekwowane przez komornika (od tych należności komornik pobiera opłatę z art. 49 ust.1, w wysokości 15% lub 8%). Wysokość opłaty nie będzie mogła być jednak niższa niż 271,67zł i wyższa niż 27.167,10zł.bananboy napisał:Mam pytanie do Pana komornika.
Mam dlug alimentacyjny wobec mojego syna.Dogadałem się z nim,że splacę go pomijajac oczywiscie komornika.I teraz moje pytanie ile komornik moze zażadac ode mnie swoich kosztów jesli ja sie dogadałem z wieżycielem i cały dług wplaciłem na jego konto bankowe.Wiadomo Pan komornik jakieś tam koszty poniósł.Wysyłając pisma do mnie,przyjazd do mnie do domu,jakieś telefony itp.itd.Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz jesli taką otrzymam.![]()