Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jaEdorka napisał:
1. Co oznacza, że została wszczęta egzekucja?
2. Czy komornik może zająć środki na koncie dziecka dłużnika?
3. Czy rozwód pozwoli mi nie martwić się o siebie i swój niewielki majątek skoro szanowny małżonek w 1998r nie zapytał mnie o zgodę na poręczanie kredytu?
1. tak
2. co do zasady - nie
3. co do zasady - tak

godles111 napisał:
Czy jak nie zaplace mandatu to komornik moze nachodzic mnie w domu, czy potraci mi z pensji? :rolleyes:
Może "nachodzić" i może zająć "pensję".

Witam.
Czy jeżeli komornik umożył postępowanie postanowieniem o nieściągalności to czy pdejmę pracę za jakiś czas może wznowić procedurę?

luk_jag napisał:
Witam.
Czy jeżeli komornik umożył postępowanie postanowieniem o nieściągalności to czy pdejmę pracę za jakiś czas może wznowić procedurę?
Tak - o ile zażąda tego wierzyciel.

Witam
Chciałam sie dowiedzieć co sie stanie z zasiłkiem opiekuńczym, ktory zostanie mi wyplacony przez zaklad pracy???? W tej chwili mam zajecie na pensji, czy ten zasilek tez zostanie mi zabrany na poczet dlugu dla komornika czy takie swiadczenia nie podlegaja zajeciu???? Prosze o pomoc jeszcze w jednej kwestii. W tej chwili jestem na wypowiedzeniu, pracodawca mi wypowiedzial umowe - czy on wtedy informuje komornika, ze zostalam zwolniona i nie bedzii juz przesylal pieniedzy?, i czy za te dwa tyg wypowiedzenia pracodawa mi wyplaci pieniadze czy wszystko przeleje komornikowi????

dziekuje

Czy jest jakiś termin w którym wierzyciel może żądać ponownej egzekucji?

Witam!
Jestem pełnoletni i mieszkam z rodzicami. Tak się złożyło kiedyś w pewnych okolicznościach wstawiłem sobie zamki w drzwiach do mojego pokoju. Teraz można powiedzieć, że raczej jestem tam lokatorem. Problem w tym że rodzice zaczęli mieć od pewnego czasu problemy finansowe i grozi im komornik. Przez jakiś czas za własne pieniądze udało mi się uzbierać trochę sprzętu (audio, komputerowego itp.) i nie wiem czy coś grozi mojemu majątkowi w związku z tym że żyjemy jakby osobno. Wiadomo że nie na wszystko mam dokumenty z moim imieniem i nazwiskiem (choćby paragony). W związku z tym mam pytanie czy komornik może w ogóle wejść do mojego zamkniętego pokoju i egzekwować cokolwiek?
Proszę o szybką odpowiedź.

amelka04 napisał:
Witam
Chciałam sie dowiedzieć co sie stanie z zasiłkiem opiekuńczym, ktory zostanie mi wyplacony przez zaklad pracy???? W tej chwili mam zajecie na pensji, czy ten zasilek tez zostanie mi zabrany na poczet dlugu dla komornika czy takie swiadczenia nie podlegaja zajeciu???? Prosze o pomoc jeszcze w jednej kwestii. W tej chwili jestem na wypowiedzeniu, pracodawca mi wypowiedzial umowe - czy on wtedy informuje komornika, ze zostalam zwolniona i nie bedzii juz przesylal pieniedzy?, i czy za te dwa tyg wypowiedzenia pracodawa mi wyplaci pieniadze czy wszystko przeleje komornikowi????

dziekuje
Zasiłek opiekuńczy - nie podlega egzekucji.
Z wynagrodzenia za okres wypowiedzenia - będzie potrącone zgodnie z przepisami kodeksu pracy.

luk_jag napisał:
Czy jest jakiś termin w którym wierzyciel może żądać ponownej egzekucji?
Nie ma takiego terminu. Przedawnienie stosownie do art. 125 kc.

matrax.onss napisał:
Witam!
Jestem pełnoletni i mieszkam z rodzicami. Tak się złożyło kiedyś w pewnych okolicznościach wstawiłem sobie zamki w drzwiach do mojego pokoju. Teraz można powiedzieć, że raczej jestem tam lokatorem. Problem w tym że rodzice zaczęli mieć od pewnego czasu problemy finansowe i grozi im komornik. Przez jakiś czas za własne pieniądze udało mi się uzbierać trochę sprzętu (audio, komputerowego itp.) i nie wiem czy coś grozi mojemu majątkowi w związku z tym że żyjemy jakby osobno. Wiadomo że nie na wszystko mam dokumenty z moim imieniem i nazwiskiem (choćby paragony). W związku z tym mam pytanie czy komornik może w ogóle wejść do mojego zamkniętego pokoju i egzekwować cokolwiek?
Proszę o szybką odpowiedź.
Nazywasz ten pokój - swoim pokojem. Ale tak naprawdę - pokój ten znajduje się w mieszkaniu rodziców. :)
A zatem komornik może nakazać otworzyć te pomieszczenie, wejść tam i dokonać zajęcia znadujących się tam ruchomości.

Bedek napisał:
Nazywasz ten pokój - swoim pokojem. Ale tak naprawdę - pokój ten znajduje się w mieszkaniu rodziców. :)
A zatem komornik może nakazać otworzyć te pomieszczenie, wejść tam i dokonać zajęcia znadujących się tam ruchomości.

Tak, ale kredyty nie są zaciągnięte na mieszkanie, ale na moich rodziców. Ja zakupiłem swój majątek za pieniądze, które sam zarobiłem. Jak to co napisałeś ma się do znalezionego przeze mnie artykułu:

...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
matrax.onss napisał:
Jak to co napisałeś ma się do znalezionego przeze mnie artykułu:
...
Ma się dokładnie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśli nie mam zadnego dochodu jestem osoba pełnoletnia uczaca sie, mieszkam z rodzicami i wszystkie rzeczy, ktore tam sa nie sa moje, a wlasnie moich rodzicow.. W takiej sytuacji komornik nie moze mi nic zabrac i nie moze wejsc na dochod, bo takowego nie mam.. Co zrobi w takiej sytuacji?

witam wszystkich mam problem i mysle ze ktos mi pomoze!!mam 28lat jestem na rencie do zywotniej renty dostaje jakies 2tys zl jestem zonaty od ponad 2 lat i mam syna w wieku 18miesiecy zona wystapila o alimenty(zapotrzebowanie potrzeb rodzinie) i przyznano jej 1200zl kazdego miesiaca przesyla jej komornik na konto bo miala klauzula wykonalnosci (wyrok sadu) plus zalegle alimenty w kwocie 4.5tys poniewaz na poczatku nie placilem mam tez inny dług spadek po zmarlej mamie 170tys zl na poczatku bylo potracane mi z renty niecale 500zl ale ze zona wniosla o alimenty to komornik ze spadku wpuscil na 1sze miejsce alimenty z tego wszystkie wyniklo ........ ze komornik ze spadku po zmarlej mamie zrobil na moim koncie bankowym kwote wolna do wyplaty przez rok moge wyplacic jakies 5tys zl a renty dostaje po oplaceniu alimentów jakies 700 800zl na dzien dzisiejszy mam 3tys kwote wolna do wyplaty to jakos do wrzesnia bede dostawal pieniazki a co pozniej jak kwota gwarantowana dojdzie do zera?? kobieta w baku powiedziala mi ze po osiagnieciu kwoty na 0 dalsze kwoty beda przekazywane na splate tego dlugu(spadku) a co ze mna??? z czego mam zyc????? co moge zrobic zeby dostawac pieniazki??prosze o pomoc!!

godles111 napisał:
Jeśli nie mam zadnego dochodu jestem osoba pełnoletnia uczaca sie, mieszkam z rodzicami i wszystkie rzeczy, ktore tam sa nie sa moje, a wlasnie moich rodzicow.. W takiej sytuacji komornik nie moze mi nic zabrac i nie moze wejsc na dochod, bo takowego nie mam.. Co zrobi w takiej sytuacji?
Komornik umorzy postępowanie egzekucyjne na podstawie art. 824 § 1 pkt 3 kpc.

koko81 napisał:
z czego mam zyc????? co moge zrobic zeby dostawac pieniazki??prosze o pomoc!!
koko81 napisał:
l a renty dostaje po oplaceniu alimentów jakies 700 800zl !
700-800 zł - to wcale nie taka mała suma. Znam ludzi, którzy otrzymują mniejszą rentę i jakoś dają sobie radę.
Nic więcej nie da się zrobić - w tej sytuacji.

Ale jak mam na koncie bankowym wyznaczona kwote wolna do wyplaty ?? Na dzien dzisiejszy jest to 3tys zl do konca roku to po moich obliczeniach bym dostawal do wrzesnia a co pozniej??i o to mi chodzi co mam zrobic zeby w tym wrzesniu dostac pieniazki??

koko81 napisał:
Ale jak mam na koncie bankowym wyznaczona kwote wolna do wyplaty ?? Na dzien dzisiejszy jest to 3tys zl do konca roku to po moich obliczeniach bym dostawal do wrzesnia a co pozniej??i o to mi chodzi co mam zrobic zeby w tym wrzesniu dostac pieniazki??
Jeżeli to zwolnienie od zajęcia wynika z treści art. 54 ust. 1 pr. bankowego - to zwolnienie te nie ma charakter „jednorazowego”.
A zatem - rozporządzenie kwotą wolną od zajęcia, a następnie powtórne „zasilenie” rachunku bankowego powoduje objęcie zwolnieniem kwoty wolnej od zajęcia. Oczywiście w granicach limitu określonego w treści w/wym przepisu.

Mam pytanie i prosze o pomoc. Moja mama starala sie w tym roku o odpis od podatku (zwrot nadplaty) na rzecz syna, czyli mnie, gdyż wciąż sie uczę. Ku mojemu zdziwieniu otrzymala dziś pismo od naczelnika urzędu skarbowego, które mówi o tym, ze wyliczona kwota nadplaty (1 352.00 zl) zostala przekazana do komornika sądowego. Owszem komornicy od pewnego czasu "Interesują" sie dochodami mojej mamy, ale pieniądze nieruszone trafily do niej w zeszlym roku, gdy starala sie o ten zwrot. Tak więc moje pytanie brzmi, czy to jest w ogóle zgodne z prawem? Jak to funkcjonuje? Proszę o pomoc!

wrappedfeelings napisał:
Mam pytanie i prosze o pomoc. Moja mama starala sie w tym roku o odpis od podatku (zwrot nadplaty) na rzecz syna, czyli mnie, gdyż wciąż sie uczę. Ku mojemu zdziwieniu otrzymala dziś pismo od naczelnika urzędu skarbowego, które mówi o tym, ze wyliczona kwota nadplaty (1 352.00 zl) zostala przekazana do komornika sądowego. Owszem komornicy od pewnego czasu "Interesują" sie dochodami mojej mamy, ale pieniądze nieruszone trafily do niej w zeszlym roku, gdy starala sie o ten zwrot. Tak więc moje pytanie brzmi, czy to jest w ogóle zgodne z prawem? Jak to funkcjonuje? Proszę o pomoc!
Tak.
Komornik zajmuje tą wierzytelność. A US przekazuje na konto komornika.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót