Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
andypol napisał:
dlaczega nie lepiej wpłacać komornikowi niż windykacji komornik pobiera 15 % z sumy a windykator chce 50 % jak wpłce u komornika to wierzyciel z 200 zł otrzyma 170 a od windykacji tylko 100
A wierzyciel pobiera 0 %. Rachunek jest prosty :D

piotr751 napisał:
1. Czy opłata egzekucyjna nie wynosi 15% i w tym wypadku nie powinna wynosic 15% z 25035,67(należnośc+odsetki) czyli 3755,3505 a nie 4897,08zł ?
2. Czy prawnie komornik doliczył koszty zastępstwa w egzekucji w wys.600,00zł ?
3. Czy prawnie komornik doliczył wydatki gotówkowe 255,66zł ?
4. Czy w związku z udokumentowaną trudną sytuacją życiową (jestem bez pracy ponieważ opiekuję się chorym na zanik mięśni synem) i tym że spłaciłem wezwanie do zapłaty dobrowolnie w terminie opłaty egzekucyjnej mogę otrzymac zwrot części tych opłat ?
Ad 1.
Zgodnie z art. 49 ust 1 ukse - opłata stosunkowa wynosi 15 % wartości wyegzekwowanego świadczenia. Wartość tą ustala się według zasad określonych w art. 46 ukse.
Ad 2.
Stawkę minimalną w tej sprawie określa § 11 pkt 7 Rozporządzenia w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu z dnia 28 września 2002 ( Dz.U. z 2002r. Nr 163, poz. 1348 ).
Ad 3.
Zwrot wydatków gotówkowych poniesionych w toku egzekucji należy się komornikowi zgodnie z art. 39 ust 1 ukse.
Ad 4.
Nie.

bm324 napisał:
Co może zrobić dłużnik, który faktycznie (nie fikcyjnie) nie ma żadnego majątku? Według kpc postępowanie egzekucyjne umarza się z urzędu, jeśli jest oczywiste, że z egzekucji nie uzyska się sumy większej od kosztów. Ale jeśli postępowania nie umorzono, a dłużnika nadal obowiązują rygory (typu obowiązek powiadamia o zmianie miejsca zamieszkania itp.), to czy można np. złożyć wniosek?.
Oczywiście, iż dłużnik może złożyć taki wniosek.

aktualnie jest podział majątku mieszkania, a wczoraj otrzymałam informację , ze Komornik zajmuje to mieszkanie za dług ex męża. dług nastąpił po rozdzielności małżeńskiej

Komornik w wezwaniu do zapłaty naliczył mi opłatę egzekucyjną większą o 1000zł niż 15% od sumy zadłużenia i odsetek.
Zauważyłem to dopiero kiedy po wpłaceniu pieniędzy na konto komornik.
Co powinienem teraz zrobic i co jeżeli komornik mi powie że wolno mu było więcej naliczyc niż 15% ?

piotr751 napisał:
Komornik w wezwaniu do zapłaty naliczył mi opłatę egzekucyjną większą o 1000zł niż 15% od sumy zadłużenia i odsetek.
Zauważyłem to dopiero kiedy po wpłaceniu pieniędzy na konto komornik.
Co powinienem teraz zrobic i co jeżeli komornik mi powie że wolno mu było więcej naliczyc niż 15% ?
Jeśli opłata stosunkowa została wyliczona w sposób niezgodny z treścią art. 46 ukse a kwotę Pan już wpłacił - należałoby zażądać od komornika zwrotu nadpłaconej sumy.
Komornicy bardzo starannie prowadzą te wyliczenia i nie powinno być z tym problemu. Jednakże w razie odmowy przez komornika - przysługuje Panu skarga do sądu.

witam
ja i moi rodzice mamy od jakiegoś czasu problem...

kilkanaście lat temu moi rodzice pożerowali pewnej pani pożyczę... ona nie spłacała jej...
mamy mieszkanie własnościowe na które "wszedł" komornik... wycena już została zrobiona...
jak dalej wyglądają takie procedury?

dodatkowo... dzwoniliśmy do banku i wystąpiliśmy z propozycją spłaty kredytu pod warunkiem że bank odstąpi od egzekucji komorniczych i rodzice już nie będą dłużnikami... bank się zgodził... jest jednak pewna niezgodność...

ostatnio mama wzięła wykaz wpłat do komornika i tam pisze że do spłaty została X suma... a dziś pani z banku powiedziała że ta suma jest o 1/3 większa. czy jest to możliwe?

Ile moze mi zabrac komornik jesli mam umowe zlecenie na okres 3 msc a wynagrodzenie wynosi 500 zl brutto wyplacane co miesiac i jest moim jedynym zrodlem utrzymania ?? a jesli umowa bylaby na czas nieokreslony ??
prosze o pomoc bo slyszalem sprzeczne informacje raz ze calosc raz ze nic...

Aniołek Łysego napisał:
ostatnio mama wzięła wykaz wpłat do komornika i tam pisze że do spłaty została X suma... a dziś pani z banku powiedziała że ta suma jest o 1/3 większa. czy jest to możliwe?
Tak - jest to możliwe.

Bedek napisał:
Cytat:
Napisał/a Aniołek Łysego Zobacz post
Tak - jest to możliwe.

w ciągu czterech dni?
tu w chodzi w gre kwota 11 tyś zł różnicy

zależy mi te na odpowiedzi na to pyt.
mamy mieszkanie własnościowe na które "wszedł" komornik... wycena już została zrobiona...

mieszkanie wyceniono na 297 tyś. do spłacenia jest 22 tyś lub 33 tyś <zalezy czy u komornika czy w banku bo już sami nie wiemy> licytację można zrobić od 3/4 ceny mieszkania tak? a co z resztą pieniędzy? i czy dostaniemy ewentualnie mieszkanie zastępcze?

Ostatnia edycja:
Aniołek Łysego napisał:
w ciągu czterech dni?

m<zalezy czy u komornika czy w banku bo już sami nie wiemy>

licytację można zrobić od 3/4 ceny mieszkania tak?

a co z resztą pieniędzy?

i czy dostaniemy ewentualnie mieszkanie zastępcze?

Ad 1. proszę sprecyzować
Ad 2. licytacja, przybicie, przysądzenie własności...
Ad 3. to najwyższy czas sprawdzić
Ad 4. tak - jest to najniższa suma, za którą nieruchomość można nabyć na pierwszej licytacji ( od sumy oszacowania )
Ad 5 zostanie wypłacona dłużnikowi
Ad 6 to już jest sprawa eksmisji

ad. ad. 1. moja mama była w Pani komornik w piątek 10.07 i stan zadłużenia u niej wynosił ok.22 tyś zł.
wczoraj 13.07 dzwoniła do nas pani z banku w sprawie spłaty długu i u nich dług ten wynosił ok. 33 tyś złotych...

ad. ad. 2. nie da się wszystkiego na raz ;) dzisiaj będziemy to wyjaśniać

"Przy nakazaniu opróżnienia lokalu Sąd w enumeratywnie wymienionych przypadkach może orzec o prawie do lokalu socjalnego i wstrzymać eksmisję do czasu zaproponowania przez gminę zawarcia umowy najmu. W ten sposób chronionymi przed "eksmisją" grupami obywateli są:

* kobiety w ciąży;
* małoletni;
* niepełnosprawni w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 29 listopada 1990 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 1998 r. Nr 64, poz. 414, z późn. zm)) oraz sprawującego nad taką osobą opiekę i wspólnie z nią zamieszkujący;
* ubezwłasnowolnieni oraz sprawującego nad taką osobą opiekę i wspólnie z nią zamieszkujący;
* obłożnie chorzy;
* emeryci i renciści spełniający kryteria do otrzymania świadczenia z pomocy społecznej;
* osoby posiadające status bezrobotnego (patrz historia I) oraz osoby spełniającej przesłanki określone przez radę gminy w drodze uchwały, chyba że osoby te mogą zamieszkać w innym lokalu niż dotychczas używany. "

jeśli ja i mój dwuletni synek mieszkamy z rodzicami i niepelnoletnią jeszcze siostrą <17 lat skończone> to kwalifikujemy się do tej grupy osób?

chciałam jeszcze spytać czy bardziej opłaca się dogadać z bankiem czy normalnie wpłacać pieniążki do komornika i czekać co będzie dalej?

Aniołek Łysego napisał:
chciałam jeszcze spytać czy bardziej opłaca się dogadać z bankiem czy normalnie wpłacać pieniążki do komornika i czekać co będzie dalej?
Zawsze lepsze będzie porozumienie z wierzycielem.

A co się tyczy różnicy kwoty zadłużenia - może np. bank nie skierował całości zadłużenia do egzekucji ?

Bedek napisał:
Zawsze lepsze będzie porozumienie z wierzycielem.

A co się tyczy różnicy kwoty zadłużenia - może np. bank nie skierował całości zadłużenia do egzekucji ?

to jesli nie skierował to co? znów moze zadac spłaty? i znów moga naliczac odsetki? i znów moze byc komornik?
a jesli pojdziemy na układ z bankiem i spłacimy ta czesc co proponuja i będzie to pod warunkiem że już rodzice nie będą wierzycielami to to będzie odnosić się do całego długu czy trzeba czytać malutkie literki w piśmie od tego banku?

Witam Pana serdecznie. Niestety nie jestem w stanie sama poradzić sobie z problemami związanymi z zadłużeniami i egzekucjami stąd mój list do Pana. Ja i były maz jestesmy właścicielami nieruchomości. (nabyta w 2006r) niestety nasze drogi rozeszły się a z małżenstwa pozostały długi... Komornik zajmuje pensję mnie i mezowi. ponadto 3 wierzycieli wnisoło o egzekucje z nieruchomosc(spóldzielnia i dwa banki) te egzekucje nie sa jeszcze wpisane w KW. wierzytelnosci zasadzone u komornika wynosza blisko 100tys. mieszkanie kupowalismy w kredycie (obecnie ok50tys) kredyt ten spłacam systematycznie. podjełam decyzje o sprzedazy ustalajac to wczesniej z komornikiem. zaplanowałam spłacic w I kolejnosci wierzyteli obciazajacych nieruchomosc( spoldzielnia i 2 banki ok. 17tys) nadmienie ze mam mozliwosc spłacic ich bezposrednio i hipotekę. planowalam na poczatku reszte pieniedzy wpłacic komornikowi by przynajmniej w jakims stopniu zmniejszyc zadłuzenie, jednak sytuacja rodzinna zmusza mnie do czegos innego. mam procz tych wszytskich wierzytelnosci jeszcze jeden kredyt ok 30tys spłacany regularnie. czy istnieje mozliwosc splacenia najpierw hipoteki, pozniej wierzytelnosci których egzekucja moze nastapic z nieruchomosci, by mieszkanie sprzedac "czyste" i ten spłacany regularnie kredyt, a reszte pieniedzy wpłacic komornikowi. obawiam sie ze komornik moze uznac ze został oszukany. jak się to ma do tego ze np. celowo sprzedaje nieruchomosc by uniknac komornika?? mimo ze tak nie jest chce spłacic to co dla mnie najwazniejsze.:(Pozdrawiam z góry dziekuje za odpowiedz

Aniołek Łysego napisał:
a jesli pojdziemy na układ z bankiem i spłacimy ta czesc co proponuja i będzie to pod warunkiem że już rodzice nie będą wierzycielami to to będzie odnosić się do całego długu czy trzeba czytać malutkie literki w piśmie od tego banku?
Każdy powinien dbać o swoje sprawy - a tym bardziej dłużnik winien wiedzieć ile i za co jest komuś dłużny.

domi_niczka napisał:
czy istnieje mozliwosc splacenia najpierw hipoteki, pozniej wierzytelnosci których egzekucja moze nastapic z nieruchomosci, by mieszkanie sprzedac "czyste" i ten spłacany regularnie kredyt, a reszte pieniedzy wpłacic komornikowi.

obawiam sie ze komornik moze uznac ze został oszukany. jak się to ma do tego ze np. celowo sprzedaje nieruchomosc by uniknac komornika??
Przede wszystkim należy stwierdzić, iż skutki zajęcia nieruchomości już powstały.

Rozporządzenie zajętą nieruchomością jest możliwe i ważne.
Jednak w takim przypadku :
- jest ono bezskuteczne względem wierzycieli uczestniczących w postępowaniu egzekucyjnym,
- wierzyciele, którzy nie uczestniczą w tym postępowaniu w przypadkach prawem przewidzianych - mogą domagać się uznania ze bezskuteczne wobec nich tej czynności prawnej,
- w przypadkach prawem przewidzianym - dłużnik może być również naruszyć przepisy prawa karnego i z tego powodu być pociągnięty do odpowiedzialności.

Moja rada :
jeżeli wartość mieszkania wystarczy na spłatę zadłużenia - należałoby porozumieć się ze wszystkimi wierzycielami w przedmiocie sprzedaży mieszkania - tak aby z uzyskanej sumy zaspokoić wszystkich wierzycieli.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót