Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
olivkaheha napisał:
(...)
z góry dziekuje za pomoc i licze na profesjonalizm szanownych Panstwa.

Drodzy dłużnicy, którzy nie spłacacie swoich zobowiązań !

Musicie się liczyć z tym, iż jeśli traficie na upartego wierzyciela - to znajdzie Was choćby i na końcu świata i zabierze Wam te ostatnie pieniążki - pomimo tego, iż schowaliście je sobie najlepiej jak tylko umieliście.

Również musicie się liczyć z tym, iż i Wasza rodzina może ponosić różne niedogodności związane z próbami dochodzenia od Was tych należności.

Wafer napisał:
1. Czy opierając się na prawomocnym wyroku, w którym wymienione są wszystkie elementy długu mogę samodzielnie potrącać sobie należne sumy wstrzymując wypłacanie alimentów, aż do całkowitego jego spłacenia?
Nie.
Wierzytelności alimentacyjne zostały wyłączone z możliwości potrącenia ustawowego.

@Bedek
Dziękuję za rzeczową odpowiedź
@rafal 26
Dziękuję za nic nie wnoszące uwagi. Powinien Pan rozważyć zmianę forum na moralizatorskie. Tu się głównie pomaga, nawet cwaniakom i oszustom, którzy szukają sposobów na życie cudzym kosztem, do których apelował Bedek.
Pozdrawiam wszystkich

Witam!Mam zadluzenie w kilku bankach na kwote ok.70.000.Wczoraj byl u mnie komornik z jednego z bankow (zadluzenie ok.5000 tys) z nakazem egzekucji.Nie ogladal calego mieszkania,tylko ten pokoj w ktorym byl.Napisal,ze nie mam ruchomosci do zajecia i beda mi zajmowac pensje.Mam pytanie ,czy gdy inne banki upomna sie o dlug,tez bedzie do mnie przychodzil coraz to inny komornik(inny z kazdego banku),czy automatycznie jak bank poda sprawe do sadu,sprawy beda kierowane do tego pierwszego komornika,bo na pewno tez beda chcialy zajac wyplate i ruchomosci.Jezeli beda przychodzic inni komornicy,to moga mi zajac cos z ruchomosci,pomimo ze ten pierwszy komornik napisal,ze nie ma nic do zajecia.Mam standardowo wyposazone mieszkanie . Lodowka i kuchenka elektr.jeszcze nie splacona (zostalo ok.500zl.)Przeczytalam wszystkie posty od pierwszego,ale jakos nic nie moglam dopasowac do moich pytan.Pozdrawiam:help:

nowa 50 napisał:
Mam pytanie ,czy gdy inne banki upomna sie o dlug,tez bedzie do mnie przychodzil coraz to inny komornik(inny z kazdego banku),
Każdy z wierzycieli ma możliwość wybarnia sobie dowolnego komornika, więc może sie zdarzyć, że pojawiać sie będa u Pani różni przedstawiciele tej profesji, z terenu całego kraju.

nowa 50 napisał:
czy automatycznie jak bank poda sprawe do sadu,sprawy beda kierowane do tego pierwszego komornika,bo na pewno tez beda chcialy zajac wyplate i ruchomosci.
Nie, tu nic nie dzieje się automatycznie i wszystko jest zależne od woli wierzyciela (banku).
Jeżeli kilku komorników zajmie ten sam składnik Pani majątku (np. wypłatę), to nastąpi zbieg i dalszą, łączną egzekucję będzie już prowadził jeden komornik ustalony zgodnie z art. 773 (1) kpc.

nowa 50 napisał:
Jeżeli beda przychodzić inni komornicy,to moga mi zajac cos z ruchomosci,pomimo ze ten pierwszy komornik napisal,ze nie ma nic do zajecia.
Tak, może się tak zdarzyć. Ustalenia jednego komornika w żadnym wypadku nie są wiążce dla innych, więc jeżeli sprawy będą trafiały do różnych komorników, to każdy z nich będzie będzie dokonywał niezależnych czynności.

Lokata,mam jeszcze jedno pytanie.Czy jezeli kuchenka,lodowka de facto jeszcze nie sa moje,bo sa niesplacone,to czy komornik innego banku moze je zajac.

nowa 50 napisał:
Lokata,mam jeszcze jedno pytanie.Czy jezeli kuchenka,lodowka de facto jeszcze nie sa moje,bo sa niesplacone,to czy komornik innego banku moze je zajac.
A o tym, to już rozmawialiśmy tutaj wielokrotnie (przynajmniej raz dziennie jest poruszany na tym forum ten temat)! np. tu:
lokata napisał:
Ad.1 art. 845 par.2 kpc stanowi między innymi, iż komornik może dokonać zajęcia ruchomości będących we władaniu dłużnika nie wspomina zaś o tym, że mają być one jego własnością.
To nie komornik ma Ci udowadniać, że coś jest lub nie jest Twoją własnością. Komornik przychodzi do miejsca zamieszkania dłużnika/miejsca prowadzenia działalności gospodarczej i zajmuje to co tam się znajduje, gdyż domniemywa się, że ruchomości tam się znajdujące są we władaniu dłużnika. Osoby trzecie mogą zaś po zajęciu chronić swoje prawa poprzez złożenie do sądu powództwa przeciwegzekucyjnego (art. 841 kpc) i/lub wezwać wierzyciela do złożenia komornikowi wniosku o umorzenie egzekucji z ruchomości, które stanowią jej własność. A jak udowodnić swoje (a nie dłużnika) prawa do zajętej rzeczy? Wszelkimi dostępnymi dowodami tzn. rachunkami, zeznaniami świadków itp.

czy komornik może zająć mi nieruchomść w postaci działki budowlanej za niespłacone zadośćuczynienie przyznane przez sąd cywilny na podstwie art 157/1???

submarine10 napisał:
czy komornik może zająć mi nieruchomść w postaci działki budowlanej za niespłacone zadośćuczynienie przyznane przez sąd cywilny na podstwie art 157/1???
Przepis prawny:
Art.803 kpc "Tytuł wykonawczy stanowi podstawę do prowadzenia egzekucji o całe objęte nim roszczenie i ze wszystkich części majątku dłużnika, chyba że z treści tytułu wynika co innego."

Mam pytanie, osoba która dostała pismo od komornika sądowego aby przedstawić swój stan majątkowy w celu przeprowadzenia egzekucji w sprawie zadłużenia za niespłacenie 3 tyś, za telefon (abonament), osoba ta pracuje od miesiąca przebywając na okresie próbnym nie dostała jeszcze umowy o zatrudnieniu –w odpowiedzi na pismo podała aktualne dane firmy, jednak nie chce żeby zadłużenie ściągnięto z poborów a chce sama spłacić powstałe zadłużenie. Jednak nie ma możliwości spłacić go jednorazowo a w systemie ratalnym. Czy jest taka możliwość

Właśnie otrzymałam odpowiedź, komornik rozłożył zadłuzenie na raty :) Szkoda tylko ze odsedki nadal rosną z dnia na dzień po 0.48 gr za dzień :mad:

Witam chciałam zapytac czy jesli "wejdzie " komus komornik to czy moze zabrać rzeczy tylko z domu gdzie jest zameldowany ? pytam poniewz mój maz jest zameldowany w innym mieście niż mieszkamy i pracuje czy to może oznaczać że komornik zjawi się w moim mieszkaniu ? czy w miejscu jego meldunku czyli jego rodziców ? Bardzo dziekuje za odpowiedź Pozdrawiam:-)

Witam bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie bardzo zależy mi na tym...:(

Komornik może przeprowadzić czynności zarówno w miejscu zameldowania jak i w miejscu zamieszkania dłużnika.

a na jakiej podstawie może stwierdzic czy dana osoba mieszka w danym miejscu ?:rolleyes:

Rzeczy które są w mieszkaniu nie będących moją własnością , a nie ma na nie rachunków, gdyż są starsze typu telewizor, komputer warty max 500 zł i są w pokoju siostry może zająć komornik ?

Elizkaa - w tym temacie pisaliśmy już o tym wiele razy ...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót