Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Sugeruję dogadać się z wierzycielem. Komornik w zasadzie o niczym sam nie może decydować, chyba że egzekucja będzie bezskuteczna.

Czy komornik może nie wszcynać egzekucji?

Mam kilku wierzycieli w tym alimenty. komornik umożył wszystkie postępowania więc dogadałem się ze będę płacił alimenty dobrowolnie. Moja była złożyła wniosek o umożenie na co komornik wyciągnął kolejnego wierzyciela (sprzed kilku lat) , wszczął postepowanie i ponownie zajął wynagrodzenie. (Ma czysty, regularny przychód z zajętego wynagrodzenia).
Moje pytanie:
Czy komornik może wszczynać postępowanie w dowolnym momencie (np. po upływie długiego czasu od złożenia wniosku wierzyciela?)
Czy komornik ma obowiązek udostępnić dłużnikowi wniosek wierzyciela?
Czy dłużnik ma prawo do kopii tytułu wykonawczego czy tylko do wglądu ?

Będę wdzięczny za odpowiedź, pozdrawiam grens

1. Tak (jakiego wniosku ?)
2.Tak - dłużnik ma prawo zapoznać się z aktami.
3. Komornik ma obowiązek doręczyć dłużnikowi odpis tytułu jedynie przy zajęciu rachunku bankowego.

ad1. wniosku wierzyciela o wszczęcie egzekucji
ad3. ale jeżeli poproszę o kopię tytułu ? może odmówić ? (że tylko do wglądu)

witam mam pytanko.chce wziasc slub z chlopakiem ale ma on rozne zadluzenia wobec bankow ktorych nie splaca bo nie ma z czego czy istnieje jakas umowa ktora mozna podpisac przed slubem zeby w razie czego komornik nie zajal mojej wyplaty i przyszlego meza??a jezeli tak to gdzie mozna taka umowe sporzadzic i ile to kosztuje?z gory dziekuje

Ja nie zapłaciłam ani złotówki.

[cytat="Karolaina"]witam mam pytanko.chce wziasc slub z chlopakiem ale ma on rozne zadluzenia wobec bankow ktorych nie splaca bo nie ma z czego czy istnieje jakas umowa ktora mozna podpisac przed slubem zeby w razie czego komornik nie zajal mojej wyplaty i przyszlego meza??a jezeli tak to gdzie mozna taka umowe sporzadzic i ile to kosztuje?z gory dziekuje[/cytat]

1. Pani wypłaty komornik nie zajmie, bo nie jest Pani dłużnikiem.

2. Nie ma możliwości wyłączenia dopuszczalności zajęcia wynagrodzenia przyszłego męża. Zaciągnął zobowiązania i musi je spłacić.

Nie ma potrzeby sporządzania żadnych umów majątkowych małżeńskich.

Mam pytanie i prosiłabym o odpowiedź..
właśnie odezwał się komornik do męża, najprawdopodobnie będzie chciał zająć wypłatę wynagrodzenia, jak to wygląda w praktyce? wiem, że może zając 1/2 poborów (nie są to alimenty) ale śledząc posty dowiaduję się, że może to być do kwoty minimlnego wynagrodzenia. Jak więc wygląda sytuacja jeśli mąż zarabia 3000zł? czy komornik zajmie 1500zł, czy wszystko do kwoty 936zł br? gdzie leży prawda? proszę poradźcie, bo ja jakoś nie potrafię ogarnąć tego swoim rozumkiem :help: pozdrawiam wszystkich i... komorników także :D

Zajmie połowę wynagrodzenia netto. Jeżeli więc owe 3000 zł to wynagrodzenie netto, wówczas zajęciu podlega kwota 1500 zł.

Iron... dzięki za odp, będę spała trochę spokojniej, mały kamyk z serca... a co, jesli jednak zajmie więcej? czy mogę się jakoś odwołać, jakieś zażalenie? jeśli tak, to do kogo? jesoo, dlaczego przepisy prawa są takie nieprzystępne, niezrozumiałe dla "szarego" człowieka... eh... :wow:

Witam. A ja mam takie pytanie..... jezeli jestem zameldowany pod jakims adresem ale pod tym adresem sa tez zameldowani moi rodzice i ja tam jestem zameldowany bo jestem ich synem, ale tam nie ma nic mojego i mieszkam od czasu do czasu to czy komornik moze cos zajac z tego domu ktorego wlascicielami sa moi rodzice???? Podklersle ze ja jestem dluznikiem i komornik ma przyjsc do mnie. jak to jest z tymi komornikami i zajmowaniem........... Bo od kilku dni dzwoni do mnie windykacja i straszy tzn mowi ze za kilka dni przyjdzie komornik z policja i bedzie wszysko zajmowal, ale w sumie ja normalnie pracuje wiec nie rozumie nic z tego... prosze o pomoc i wyjasnienie co moze komornik a czego nie...

[cytat="Isabe"]Iron... dzięki za odp, będę spała trochę spokojniej, mały kamyk z serca... a co, jesli jednak zajmie więcej? czy mogę się jakoś odwołać, jakieś zażalenie? jeśli tak, to do kogo? jesoo, dlaczego przepisy prawa są takie nieprzystępne, niezrozumiałe dla "szarego" człowieka... eh... :wow:[/cytat]

Raczej nie zajmie :) Jednakże, jeśliby doszło do takiej sytuacji, wpierw warto udać się do komornika i starać się wyjaśnić sprawę. Gdyby komornik się upierał (w co nie wierzę), wówczas trzeba pisać skargę na czynności komornika do Sądu Rejonowego przy którym komornik działa. Koszt skargi to 100 zł.

hm... ja też mam taką nadzieję... i ewentualnie stać mnie będzie na skargę :) teraz nie pozostaje mi nic innego, jak czekać na komornika, bo póki co to Go na oczy nie widziałam, a obiecał, że wręczy mi orginał wszczęcia :o z drugiej strony wolałabym, żeby już było po sprawie... :tuptup: pozdrawiam forumowiczów :)

Czy Isabe jako żona dłużnika może złożyć skargę na czynność komornika ?

Uważam, że nie. Nie jest stroną postępowania.

Nie, ponieważ nie jest stroną postępowania egzekucyjnego. Skargę musi złożyć dłużnik tj. w naszym przykładzie mąż Isabe.

nie wiem jeszcze czy klauzula jest także na mnie, ale to nie ma znaczenia bo na zadłuzenie wyraziłam zgodę na piśmie i w sumie to się poczuwam do obowiązku spłaty :what: pozdrawiam :)

zaba84
Z tego co wiem to komornik nie korzysta z usług firmy windykacyjnej.
Najpierw zorientuj się, czy chodzi o firmę windykacyjną, czy o komornika.Był wyrok ? Masz wystawioną klauzulę?
Jeśli komornik przyjdzie do rodziców i zajmie rzeczy które nie należą do dłużnika - czyli do Ciebie, rodzicom służy powództwo przeciwegzekucyjne o zwolnienie spod zajęcia rzeczy. A to, że jesteś tam zameldowany czy nie, nie ma znaczenia, chodzi o miejsce, gdzie faktycznie przebywasz.

Witam,jestem żyrantem mojego męża wziął samochód na raty 8 lat temu.Od pięciu lat mamy rozdzielność majatkową,z samochodu nie korzystam i nie korzystałam.Nic nie wiedzac ze maż przestał płacić raty za samochód,dostałam zawiadomienie o zajęciu mojego swiadczenia rentowego i postanowieniu sądu z dnia 13/12/2006r. Nie zostałam powiadomiona o tej rozprawie,mój mąż ma wystarczające dochody na pokrycie długu w kwocie 414zł wraz z kosztami egzekucyjnymi 900zł.W związku z zaistniałą sytuacją,dlaczego otrzymałam zawiadomienie o zajęciu moich dochodów,które dodatkowo sa 3 razy mniejsze niż męża.Byłabymym wdzięczna za ocenę sytuacji oraz jakie kroki powinnam podjąć w takiej sytuacji?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót