Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a jeśli samochód nadal jest spłacany??

panterka11 napisał:
a czy na moje powyższe pytanie ktoś może odpowiedzieć?
bardzo proszę

ja nie pobieram nic z FA, poniewaz przekroczylam próg na osobę.

Jeżeli nadal jest spłacany to bank wystąpi o zwolnienie i wyłączenie pojazdu od egzekucji.

jeszcze 2 konkretne pytania. czy zona odpowiada za <moje> dlugi czy nie. jesli domy i auta sa wspolne to jest to majatek wspolny jak rozumiem. czy za nie tez moze sie komornik zabrac czy odpowiadam tylko z majatku osobistego? czy zajecie konta i zabieranie calych wplywow zalatwia temat czy nie? naprawde chce miec okreslona wiedze na ten temat i dlatego prosze o porady. a dluznikow swoich to najchetniej bym...

kufelek007 napisał:
PS Co to jest sądowe i egzekucyjne dochodzenie bo nie załapałem :?:
Dochodzenie należności na drodze postępowania sądowego i egzekucyjnego.

puertas napisał:
czy zona odpowiada za <moje> dlugi czy nie.

jesli domy i auta sa wspolne to jest to majatek wspolny jak rozumiem.

czy za nie tez moze sie komornik zabrac czy odpowiadam tylko z majatku osobistego?

czy zajecie konta i zabieranie calych wplywow zalatwia temat czy nie?
ad. 1
z majątku osobistego nie
a z majątku wspólnego - jeśli przedsiębiorstwo nie wchodzi w skład majątku wspólnego i jeżeli nie wyraziła zgodą na zaciągnięcie zobowiązania przez współmałżonka
i pod warunkiem, iż zobowiązania nie pochodzą z okresu przed 20 stycznia 2005 roku
ad 2
tak
ad 3
może - ale nie w czasie trwania wspólności ustawowej
ad 4
może tak, może nie
zależy od wysokości wpływów, a przede wszystkim od decyzji wierzyciela

puertas napisał:
dluznikow swoich to najchetniej bym...
Niestety wielu wierzycieli - ma niewłaściwe podejście do swoich dłużników. Nie potrafi postępować z dłużnikiem ani nie radzi sobie z tym problemem i nie umie go rozwiązać.
W efekcie - często jest tak, iż traci na tym sam wierzyciel.

nie umiem przenosic cytatow, ale w nawiazaniu do ostaniej kwestii ma Pan jakies pomysly, czy tez schematy do takich postepowan. czesc informacji poszlo na priv. jeszcze raz dziekuje za pomoc

puertas napisał:
schematy do takich postepowan.
Oczywiście, że są schematy a dot. one przedsiębiorstw, osób prowadzących działalność gospodarczą itd.
Jest to temat obszerny, a zatem ograniczę się tylko do ogólnych założeń.

Począwszy od prawidłowej umowy z kontrahentem, poprzez stosowne zabezpieczenie wykonania tej umowy.
Dalej - prawidłowe i w stosownym czasie podjęte działania w firmie - mające na celu dochodzenie przedsądowe należności od dłużnika.
I wreszcie dochodzenie na drodze sądowej i egzekucyjnej - co należy podkreślić - prowadzone przez kwalifikowaną osobę.

Nie da się pogodzić nawet w małej firmie - prowadzenie firmy i jednocześnie zajmowanie się dochodzeniem należności przez jedną osobę np. jej właściciela.

No i na koniec - właściwe podejście do dłużnika.
Przeważnie bowiem - wcale nie jest tak, iż dłużnik dlatego nie płaci że nie chce. A często właśnie taki jest stereotyp myślenia wierzyciela.

Dodam, iż do dochodzenia należności są przydatne różne dziwne umiejętności. Np. znajomość psychologii - każdy dłużnik to inny człowiek. A trzeba wiedzieć jakie działania prawne podjąć - aby osiągnąć zamierzony cel. A nie tylko uzyskać postanowienie o bezskutecznej egzekucji.:D

A na tych co nie płacą bo nie chcą - też są prawne sposoby. Czasami może trwać to wiele lat i trzeba uzbroić się w cierpliwość. A tej wierzycielowi niejednokrotnie jest brak. No i kończy się tak - :(

co można zrobić otóż mój tato ma wyrok z klaizulą wykonalności sprawa jest u komornika i w sumie nic z tego ... ma przyznane ok 60 tys z odsetkami od 2005 roku i rente wrównawczą około 1000 i co z tego ? sprawa jest u komornika wprawdzie około 20 tys już oddali a co z resztą od 7 misięcy nic nie przychodzi a w domu brakuje pieniędzy co można zrobic ... ma ktoś jakiś pomysł czy poprostu można tylko się chwalić tym paiperkiem ? bardzo proszę o pomoc

darek89lubin napisał:
co można zrobić otóż mój tato ma wyrok z klaizulą wykonalności sprawa jest u komornika i w sumie nic z tego ... ma przyznane ok 60 tys z odsetkami od 2005 roku i rente wrównawczą około 1000 i co z tego ? sprawa jest u komornika wprawdzie około 20 tys już oddali a co z resztą od 7 misięcy nic nie przychodzi a w domu brakuje pieniędzy co można zrobic ... ma ktoś jakiś pomysł czy poprostu można tylko się chwalić tym paiperkiem ? bardzo proszę o pomoc

Napisz do komornika i wnieś o:
- zapytanie do ZUS
- zapytanie do CEPiK
- zapytanie do Urzędu Skarbowego
- zapytanie o nieruchomość
- podjęcie czynności terenowych w miejscu zamieszkania dłużnika i zajęcie ruchomości.

(szykuj 100zł tytułem zaliczki na w/w zapytania)

a prosze jeszcze o wyjasnienie. co to znaczy ze przedsiebiorstwo wchodzi lub nie w sklad majatku wspolnego malzonkow. tak, prostymi slowami prosze

Witam. Co można zrobić jeżeli po sprawie sądowej o zapłatę długu a przed zajęciem komorniczym dobrowolnie zapłaciłam należność na konto wierzyciela. W chwili obecnej dłużnik domaga się jeszcze jakiś pieniędzy mimo że wszystko zostało uregulowane. Jakie są si prawne żeby umorzyć zajęcie komornicze?

ale skoro się domaga jakichś pieniędzy, to może dobrze by było dowiedzieć się jakich?

proszę pamiętać, że zapłata jet rachowana na poczet najdalej wymagalnego zobowiązania i odsetek, a dopiero na dług główny na końcu (chyba że w nadaniu było wpisane na co ma być wypłata), być może jest jakiś błąd rachunkowy;

Witam, czy ktos moze mi pomoc??????????
w dniu 13 maja 2009 zapadl wyrok wydany przez SAD REJONOWY W OSTROLECE, opatrzony klauzula wykonalnosci, z ktorego wynikalo ze musze splacac swoje zadluzenie w 12 ratach platnych na koniec kazdego miesiaca, poczawszy od miesiaca w ktorym uprawomocni sie orzeczenie w wysokosci ok 25 000 kazda. niestety do dnia 22-08-2009 splacilem tylko 29 000 zl, w zwiazku z czym wierzyciel zlozyl do komornika sadowego wniosek o wszczecie postepowania egzekucyjnego. Komornik natychmiast z ta data wszczal postepowanie egzekucyjne do kwoty 100 000zl, tzn pojawil sie w mojej firmie, zablokowal konta firmy oraz rozeslal do moich dluznikow wnioski o zajecie moich wierzytelnosci na poczet egzekucji. w tytule egzekucji widniala kwota wymagalna z wyroku, ale nie pomniejszona o moje wczesniejsze wplaty, gdyz wierzyciel nie poinformowal o nich komornika. w zwiazku z egzekucja spiniezylem wszystko co moglem i splacilem na konto wierzyciela wszystkie wymagalne kwoty. w dniu dzisiejszym dostalem postanowienie komornika z naliczeniem jego kosztow, w ktorych nie uwzglednil kwot wplaconych przeze mnie przed rozpoczeciem egzekucji, i naliczyl koszty w wysokosci 15% od kwoty 100 000zl. Czy koszty powinny wynosic 15% od calej kwoty, czy powinna zostac uwzgledniona moja wczesniejsza wplata, i czy oplaty stosunkowe powinny byc naliczone w wysokosci az 15%?

Żyję w konkubinacie z panem, który ma zasądzone alimenty na dziecko z poprzedniego związku w kwocie 350 zl. Moj partner od roku 2006 byl osoba bezrobtna i nie placil alimentow. Matka maloletniej wystapila o fundusz alimentacyjny. Co miesiac miejscowy mopr wysyla Jej nalezne pieniadze. Moj konkubent przebywa obecnie w Zakladzie Karnym. Moje pytania brzmia:

1. Co zrobic aby umorzyc odsetki komornicze? (z pomoca rodzicow konkubenta chce splacic zadluzenie wobec mopru ale nie bedzie mnie stac na splacenie ogromnych odsetek)

2. Wierzycielka obiecala wycofac sprawe od komornika, czy od czasu wycofania mam placic jej do "reki" (przelewem badz przekazem)?

Z gory dziekuje za szybka reakcje

007 zgłaszam się...

Ad.1. Nie ma odsetek komorniczych, prawdopodobnie mówisz o opłacie egzekucyjnej. Wynika ona z ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. Twój konkubent jest zobowiązany do zapłaty kosztów. Komornik za darmo nie pracuje.

Ad.2. Złożenie oświadczenia o wycofaniu alimentów bieżących i zaległych z Waszego punktu widzenia nic nie wnosi, postępowanie nadal będzie czynne i prowadzone co do kwot należnych Skarbowi Państwa.

maciek4692 napisał:
Witam, czy ktos moze mi pomoc??????????
w dniu 13 maja 2009 zapadl wyrok wydany przez SAD REJONOWY W OSTROLECE, opatrzony klauzula wykonalnosci, z ktorego wynikalo ze musze splacac swoje zadluzenie w 12 ratach platnych na koniec kazdego miesiaca, poczawszy od miesiaca w ktorym uprawomocni sie orzeczenie w wysokosci ok 25 000 kazda. niestety do dnia 22-08-2009 splacilem tylko 29 000 zl, w zwiazku z czym wierzyciel zlozyl do komornika sadowego wniosek o wszczecie postepowania egzekucyjnego. Komornik natychmiast z ta data wszczal postepowanie egzekucyjne do kwoty 100 000zl, tzn pojawil sie w mojej firmie, zablokowal konta firmy oraz rozeslal do moich dluznikow wnioski o zajecie moich wierzytelnosci na poczet egzekucji. w tytule egzekucji widniala kwota wymagalna z wyroku, ale nie pomniejszona o moje wczesniejsze wplaty, gdyz wierzyciel nie poinformowal o nich komornika. w zwiazku z egzekucja spiniezylem wszystko co moglem i splacilem na konto wierzyciela wszystkie wymagalne kwoty. w dniu dzisiejszym dostalem postanowienie komornika z naliczeniem jego kosztow, w ktorych nie uwzglednil kwot wplaconych przeze mnie przed rozpoczeciem egzekucji, i naliczyl koszty w wysokosci 15% od kwoty 100 000zl. Czy koszty powinny wynosic 15% od calej kwoty, czy powinna zostac uwzgledniona moja wczesniejsza wplata, i czy oplaty stosunkowe powinny byc naliczone w wysokosci az 15%?

Komornik postąpił prawidłowo. Nie rozumiem tylko dlaczego zgłaszasz na forum częściową spłatę długu, a nie u komornika i wierzyciela. Fakt, że spłaciłeś zadłużenie bezpośrednio do wierzyciela nie uwolni Ciebie od poniesienia kosztów egzekucji. Poczytaj art. 49 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.

P.S. To jest tylko 15%, a nie "aż" :!::!::!:

007 mam jeszcze jedno pytanie agencie
Czy pomoze Nam fakt zrzeczenia sie przez wierzycielke dlugu? I jakie sa co do tego procedury oraz jakie to niesie konsekwencje :cool:
Z gory dzieki. Chwytam sie wszyskiego...

Wierzycielka w formie pisemnej wnosi do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego.

Mamy z mezem zajecie komornicze na poczet Zusu, chodzi o skladki na ubezpieczenie. Jest kilka tytulow na kazdym z nim jest inna kwota pretensji glownej i np. na jednej jest 14,90 zl na drugiej 250 zl, w zaleznosci od skladki. Faktyczny dlug to jakies 4 tys ze wszystkich skladek. Do kazdej z nich niezaleznie od kwoty pretensji glownej komornik nalicza sobie 260 zl jako koszty egzekucyjne. Czy to jest w ogole mozliwe zeby od kwoty 14, 90 zl doliczyl takie wysokie koszty??? Suma kosztow egzekucyjnych wynosi nas jakies 6 tys a faktyczny dlug 4 tys. Czy w ogole moga byc koszty egzekucyjne wyzsze niz pretensja glowna??? Jak temu zaradzic, mozna pisac jakies pismo o umorzenie tych kosztow czy moze jakas inna opcja istnieje?? Czy w ogole komornik moze od tak niskich kwot zabierac tak duze oplaty??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót