Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
007 zgłaszam się...

Najniższa opłata egzekucyjna to 257,83zł co wynika z art 49 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.

Jeżeli ZUS jako wierzyciel zwrócił się do komornika o wszczęcie kilkunastu postępowań egzekucyjnych, to sądowy organ egzekucyjny wszczyna postępowania egzekucyjne i do każdego nalicza najniższą opłatę egzekucyjną. Komornik przeciwko Tobie nie prowadzi jednego postępowania egzekucyjnego lecz kilka i do każdego musi naliczyć opłatę egzekucyjną.

A nie daloby sie temu jakos zaradzic?? To juz jakas maskara, przeciez nigdy z mezem tego nie splacimy??? Czy Zus moglby to wycofac???

007 pomoz:)

Oczywiście, że ZUS jak każdy wierzyciel może umorzyć, zawiesić postępowanie egzekucyjne.

Proponuje udać się do komornika i zaproponować spłatę w rozsądnych ratach.

witam nie wiem gdzie mogę zadać pytanie więc spróbuję tutaj;jak wygląda spłata długu ponieważ spłacam dług przez 4 lata a okazuje się że suma wzrosła zamiast zmaleć i nie wiem gdzie się podziało ok25 tys., gdyż taką sumę pobrał mi komornik z mojej pensji przez ten okres.

anerom1 odpowiedzi na pytania o podobnej treści na tym wątku juz padały:
lokata napisał:
Po pierwsze pamiętaj, że prawdopodobnie cały czas są naliczane odsetki od kwoty, którą jesteś winien wierzycielowi. Jeżeli wierzyciel nie dał komornikowi innej dyspozycji to Twoje zadłużenie jest spłacane wg. ogólnie obowiązującej zasady, która mówi, że w pierwszej kolejności regulowane są tzw. należności poboczne tzn. koszty (np. koszty procesu, koszty uzyskania przez wierzyciela klauzuli wykonalności, koszty zastępstwa w postępowaniu sądowym i egzekucyjnym) i odsetki zaległe a dopiero na końcu należność główna. Czasami więc może dochodzić do sytuacji gdy przy wysokich odsetkach i niskich wpłatach dłużnika, zadłużenie mimo dokonywanych spłat wcale nie będzie malało a może nawet rosnąć (tyle że mniej niż gdyby spłat nie było).:(
Ponadto zawsze możesz wystąpić do komornika z wnioskiem o przesłanie Ci rozliczenia sprawy z uwzględnieniem wszystkich dokonanych przez Ciebie wpłat (wyegzekwowanych z Twojego wynagrodzenia) i wskazaniem ile z każdej z nich komornik pobrał tytułem kosztów egzekucyjnych a ile przekazał wierzycielowi (art. 763 kpc). W każdej chwili również możesz przeglądać akta swojej sprawy.

A ja mam takie pytanie, moj znajomy zameldował sie u rodzicow swojej konkubiny , ale tam nie mieszka bo mieszkają gdzieś indziej razeem. on ma jakies dlugi i dzisiaj mowil ze ostatnio komornik był u rodziców konkubiny i powiedział ze mają go stamtąd natychmiast wymeldowac jesli nie chca miec kłopotów- pytanie, czy moga miec jakies klopoty z tym związane? On tam tylko malduek ma a mieszka zupelni gdzies indziej. A jak zapytal gdzie on mieszka to rodzice jego dziewczyny powiedzieli ze nie wiedza bo ich to nie interesuje. Czy oni moga miec jakies nieprzyjemnosci z tego tytułu? I kolejne pytanie, kolega ma kilka kredytow, nie pracuje teraz, ale ten komorkik nie zostawil zadnej wizytówki ani nic,jak znajomy ma sie dowiedziec jakiej dot to sprawy?prosze o pomoc

zbyyszek napisał:
czy moga miec jakies klopoty z tym związane?

Czy oni moga miec jakies nieprzyjemnosci z tego tytułu?

jak znajomy ma sie dowiedziec jakiej dot to sprawy?
Ad 1 tak
Ad 2 tak
Ad 3 musi znaleźć komornika , albo czekać jak komornik go znajdzie :D

Bedek jesli mozesz rozwinąc swoje odpowiedzi.. jakie moga miec kłopoty ci co go zaleldowali jesli wszystkie rzeczy ktore mają w domu naleza do nich a nie do dłuznika.bo tam nie mieszkal ni emieszka i mieszkac nie bedzie

zbyszek, w tym poście masz na te pytania, udzielane odpowiedzi średnio co 5 stron, poszukaj, nie marnuj talentu bedka, na takie oczywistości;

Przeczytałem masę postów w tym dziale i jeszcze nie jestem pewien... na wszelki wypadek opisze moją sytuację.
Od ok 15 lat nie mieszkam u rodziców od ok 6 lat nie jestem tam zameldowany bo mieszkam i pracuję za garanicą.
Jakiś rok temu na adres moich rodziców zaczęły przychodzić listy polecone na moje nazwisko ale ich nie odbierali. Przedostatni list ich zainteresował i dowiedzieli się, że jest z sądu - też go nie odbierali. Kilka dni temu znów przyszedł list na moje nazwisko tyle, że podobno od komornika... nie odebrali (bo nie do nich).
Nie ma pojęcia co to może być gdyż zawsze starałem się w termin ie regulować należności.
Niemniej jedna teraz nie wiem co robić.
Poprosić rodziców o odebranie listu ?
Jeżeli to pomyłka nie będę w stanie zgłosić się w celu wyjaśnienia.
Nie chcę jednak narażać rodziców na nieprzyjemności ze strony komornika... co radzili byście zrobić ? Czy jeżeli nie odbiorą listu to komornik ich odwiedzi i bez względu na to czy to pomyłka czy nie będzie egzekwował to co najwyraźniej zostało zasądzone ?
Nie mam pojęcia skąd sąd i komornik wzięli adres rodziców gdyż nie posługuję się nim od wielu wielu lat...
Z góry dziękuję za pomoc.

1. wymeldowany pan jest i gdzieś indziej zameldowany?
2. rodzice będą mieli obowiązek podać ten adres, ewentualnie komornik sam sobie znajdzie;
3. co zostało pisane w przesyłkach nieodnieranych? czy rodzice komukolwiek z listonoszy ośiwadczyli, że syn się wyprowadził, jeśli nie, to będzie problem ale dla Ciebie, niegdy nie wiesz jakimi kosztami możesz zostać obciążony;

1.Owszem mam zameldowanie w innym miejscu Polski ale tam nic nie było wysyłane. Zresztą gdyby było to nawet lepiej bo bym wiedział wcześniej co się dzieje.
2. A co jeżeli rodzice znają tylko adres za granicą ?
3. Nie wiem co było w listach nieodebranych bo były to zamknięte listy. Rodzice za każdym razem podawali listonoszowi, że tam nie mieszkam i on to gdzieś tam zapisywał. Coś na zasadzie "adresat nie zamieszkuje pod podanym adresem" czy jakoś tak.
Problem w tym, że nawet nie wiem czego to może dotyczyć - jeżeli byłby to jakiś mój realny dług to nie widzę problemu i chce go jakoś spłacić - nie zamierzam się wymigiwać.
Pytanie co można z tym zrobić. Czy odebranie listu od komornika przez rodziców nie zrobi im problemów z tego powodu ?

skoro listonosz do tej pory podawał, że adresat nie zamieszkuje pod wskazanym adresem, wyprowadził się, to dziwi mnie, że pojawił się w sprawie komornik;

ale niech rodzice pozostaną pod dawną praktyką, jeśli pan chce spłącić dług, to prosze aby rodzice wskazali komornikowi aktualny pana adres, nawet za granicą, wówczas się pan czegoś dowie;

Dziękuję za zainteresowanie sprawą.
Czyli radzi pan nie odbierać listu od komornika i czekać aż pojawi się on u rodziców ?
Wtedy mają podać mój nowy adres bo pewnie będzie o niego pytał i nie powinien ich więcej niepokoić.
Dobrze zrozumiałem ?
Żeby było jasne komornik u nich się jeszcze nie pojawił a jedynie ten list wysłał, w którym nie wiadomo co jest... nie mam pojęcia co wysyłają komornicy, nigdy nie miałem z tym styczności.

jest na liście adres komornika, więc można się udać do kancelarii i powiadamomić osobiście, albo pocztą na adres kancelarii

Sąd przychylił się do wniosku jednego ze spadkobierców i zlecił komornicze zabezpieczenie mienia spadkowego. Rozumiem, że oznacza to wizytę komornika w mieszkaniu będącym przedmiotem spadku ( w którym mieszka inny ze spadkobierców). Jak taka wizyta wygląda ? Czy komornik uprzedzi o swoim przyjściu czy nadejdzie znienacka ? Kto ma prawo być przy takiej wizycie ( reszta spadkobierców ) ? Czy komornik spisze "wszystko jak leci" czy też będzie dochodził czy dana rzecz wchodzi do masy spadkowej czy też nie ?

o tym mówi stosowne rozporządzenie o zabezpieczeniu spadku i spisie inwentarza;

Znalazłem temat w KPC ale jest tam odwołanie "Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości określi szczegółowy tryb postępowania w sprawach unormowanych w niniejszym rozdziale". Tego nie znalazłem :(

no i właście trzeba to odwołanie do rozporządzenia znaleźć, po to je podałem;
gdybym podawał panu (i) kpc, to bym tak napisał

Witam, Mam pytanie do aplikanta komorniczego
Mam taki problem że mój znajomy podżyrował kredyt sojej siostrze ale było to tak dawno temu ze o tym zapomniał. Do zeszłego tygodnia, kiedy to dostał pismo od komornika o zajeciu jego wynagrodzenia. Moje pytanie brzmi czy jako poręczyciel miał on prawo wiedzieć o tączącym sie postępowaniu egzekucyjnym przeciw niemu w tej sprawie i czy moze być do podstawa do ew.skargi na działanie komornika albo powództwa przeciwegzekucyjnego. Dodam jeszcze że siostra dysponowała dość dużym majątkiem swego czasu - czy komornik nie miał wówczas obowiązku zdjąć długu z jej majątku?
Z góry dzikeuje za odpwoedz

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót