Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
rafal_26 napisał:
komornik nalicza zgodnie z treścią wyroku

Bardzo dziekuję. A co z ujawnieniem majątku? Czy komornik zrobi to sam czy musze złozyc u niego wniosek?

Mam jeszcze drugie pytanie.Przeczytałam,że komornik dwa razy w roku (co pół rou)powinien zawiadamiać Policje o nieegzekwowaniu alimentów.
Czy to prawda?

bazyl-01 napisał:
Bardzo dziekuję. A co z ujawnieniem majątku? Czy komornik zrobi to sam czy musze złozyc u niego wniosek?

Mam jeszcze drugie pytanie.Przeczytałam,że komornik dwa razy w roku (co pół rou)powinien zawiadamiać Policje o nieegzekwowaniu alimentów.
Czy to prawda?
KPC napisał:
Art.*1086.*§ 1. Komornik obowiązany jest z urzędu przeprowadzić dochodzenie w celu ustalenia zarobków i stanu majątkowego dłużnika oraz jego miejsca zamieszkania. Jeżeli środki te okażą się bezskuteczne, organy Policji przeprowadzą na wniosek komornika czynności w celu ustalenia miejsca zamieszkania i miejsca pracy dłużnika.
§ 2. Dochodzenie, o którym mowa w § 1, powinno być przeprowadzone okresowo w odstępach nie dłuższych niż 6 miesięcy.
§ 3. Jeżeli w wyniku dochodzenia, o którym mowa w § 1, nie zostaną ustalone dochody dłużnika ani jego majątek, komornik składa wniosek do sądu o nakazanie dłużnikowi wyjawienia majątku.
§*4.*W razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy komornik z urzędu składa wniosek do Krajowego Rejestru Sądowego o wpis dłużnika do rejestru dłużników niewypłacalnych. Wniosek komornika nie podlega opłacie sądowej.(...)
Z powyższego przepisu wynika, iż komornik wszystkie te czynności powinien wykonać z urzędu, jeżeli tego nie robi może Pani złożyć skargę na jego bezczynność (art. 767 kpc)

ale pani sama może zgłosić fakt podejrzenia popełnienia przestępstwa z art. 209 kk, czyli niealimentacji, jeśli przynajmniej 3 miesiaće nie płąci

Witam

Mam pytanie. Mam nakaz zapłaty - przez komornika.

Mieszkam u dziewczyny - tam mam tymczasowe zameldowanie.

Czy komornik może wejść do mieszkania ?
Zabrać jej lodówkę itd ?

Mam też firmę. ALe dług zaciągnięty był jako osoba prywatna kilka lat temu.
Czy komornik może zając konto firmowe ?

Czy jak je zajmie to ja mogę otworzyć nowe konto ?
Bo muszę prowadzić firmę i przyjmować przelewy aby żyć.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz.
Pytajnik

czy komornik może zająć kase ze stażu który jest z urzędu pracy? czy te świadczenie jest zwolnione z egzekucji?

Jeszcze jedno pytanie

Jezeli mam gdzies tymczasowe zameldowanie i mam ten nakaz zaplaty.

Jezeli np. wymelduje sie i nie bede tam przebywal - u osoby, u ktorej bylem zameldowany to czy komornik moze przyjsc w to miejsce, gdzie bylem tymczasowo zameldowany ?

np. 2 wrzesnia wymeldowalem sie a komornik przychodzi 5 wrzesnia ?
I zabieraja ruchomosci ? Mnie juz tam nie ma i nie sa one w moim wladaniu.

Nie ma mnie tam juz ? Albo np. jestem ale wpadlem w odwiedziny tylko ?

drogi pytajniku:

po pierwsze odpowiedzi na Twoje pytania, których za oryginalne uznać nie można, są już w tym wątku przynajmniej co 5 stron;

po drugie, komornika nie interesuje, czy Ty tam przebywasz, przyszedłeś posprzątać, pobiegać, trawnik skosić, jeśli podałeś mu ten adres zamieszkania, to tam przyjdzie, sporządzi protokół, ale niczego nie zabierze, CHYBA ŻE wierzyciel mu każe zabrać rure od odkurzacza, wówczas to zrobi;

ale właściciel rury może wystąpić z powództwem przeciwko wierzycielowi i sprawę wygra, bo to przecież jego rura;p

kolega mi wytłumaczył, że jest słaby psychicznie i w takich nerwach że nic nie jest w stanie znaleźć, tylko musi pytać, stąd jego nick;

współczuje, ale doceniam szczerość

Witam , jestem nowy na tym forum i mam dwa pytania, za odpowiedz bede wdzieczny :))

1. Kolezanka na dzien dzisiejszy od 2 miesiecy ma komornika, posiada kredyt hipoteczny na kwote 70 tys pod zastawa domu wartego 250 000 kredyt jest w SKOKU, jak komornik przyszedl do niej to powiedzial ze nie musi domu wystawiac na licytacje bo on szybko znajdzie klienta na kupno domu a klient jej zapewni mieszkanie socjalne , czy to prawda ze nie musi byc licytacji i ktos kto bedzie szybko chetny i zapewni jej lokal zastepczy moze kupic jej dom ???

2. Jesli posiadam 3 kredyty gotowkowe na kwote ok 50 000 kiedys splacane bardzo dobrze na dzien dzisiajszy jest juz windykacja i spodziewam sie komornika ale jest taki problem ze nie pracuje i mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, nie posiadam na dzien dzisiajszy zadnego nawet najmniejszego majatku, W jaki sposob moze w mojej sytuacji dzialac komornik ??? oczywiscie wiem ze zadluzenie rosnie,karne odsetki, beda koszta komornicze ale co dalej ??? pozdrawiam

1. to chyba nie był komornik;p
2.a wszystko co znajdzie przy Tobie jak przyjdzie, to Ci zabierze;p

byl napewno na 100 % komornik :))) wiec moze tak zrobic czy musi byc tylko i wylacznie licytacja ???? tak naprawde to wiem ze dla banku najwazniejsza jest kasa a nie nieruchomosc:))

ok ale moja sytuacja jest taka jestem zameldowany u Mamy od urodzenia ale od 12 lat mieszkam w warszawie no i oczywiscie przyjdzie tam gdzie jestem zameldowany i co dalej ???? ja osobiscie sie nie boje ale chodzi mi tylko o mame ??? w jaki sposob bedzie dzialal komornik w mojej sprawie???? dziekuje za odp

camelgogus napisał:
1. Kolezanka na dzien dzisiejszy od 2 miesiecy ma komornika, posiada kredyt hipoteczny na kwote 70 tys pod zastawa domu wartego 250 000 kredyt jest w SKOKU, jak komornik przyszedl do niej to powiedzial ze nie musi domu wystawiac na licytacje bo on szybko znajdzie klienta na kupno domu....

Sądząc po cenie 250 tys. to może być stan surowy, a taki (podobnie jak działkę niezabudowaną) można sprzedać korzystając z uproszczonego trybu egzekucji (bez licytacji). Poczytaj:

Wiadomości Komornicze � Uproszczona egzekucja z nieruchomości

http://animatek.w.interia.pl/egzekucja8.html

Czy ktoś miał do czynienia z windykacją Noble Bank.
Brałam kiedyś kredyt w Wschodni Bank Cukrownictwa w 1997 we wrześniu.
Umowa na 777 zł do kwietnia 1998.
2 miesiące temu komornik wszedł mi na pensję jak to możliwe.

Okazuje się że mimo upływu ponad 3 lat dostali od sądu nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym. Jest to kwota około 4000 zł.

Jak mogę się odwołać.

W kwietniu 2008 roku ostateczny nakaz zapłaty odebrany i pokwitowany został przez męża mojej siostry.Ja nie mieszkam pod tym adresem od ponad 10 lat, ale nadal jestem tam zameldowana.
W pozwie napisano że wezwanie zostało podjęte w terminie przez pozwanego.
Z tego co czytam dawno się wszystko przedawniło. Bank nie ma BTE.
CO mogę zrobić

proszę o kontakt mailowy postaram się wytłumaczyć

Mam pytanie. Jestem emerytem SW.
Mam zajecia komornicze w tym alimenty. Jaka kwota emerytury jest wolna od zajec. Jaka kwote powinienem otrzymywac ???

Witam,
komornik zajął mi tydzień temu konta w banku x.Co z nowootwartymi kontami, czy komornik powtarza proces "zajmowania kont",co jaki czas to robi ? Czy jest to działanie standartowe czy zalezy od inwencji "twórczej" komornika?
Z góry dziękuję za odpowiedz.

dziwny nicku z 8 na końcu:

25% emerytury brutto, chyba że równiez są ściągane alimenty - ale chyba emeryci już nie płodzą potomstwa;p

Witam. Mam pytanie. Jestem głównym najemcą mieszkania kwaterunkowego.Mam zadłużenie tego mieszkania. Znalazłam osobę która spłaci zadłużenie i zamieni się ze mną na mieszkanie mniejsze ale własnościowe. Jest zgoda gminy. Wiem,że musi być to przepisane aktem notarialnym. Problem polega na tym, że mam zadłużenie na prawie 80 tys. (wzięłam samochód na siebie dla kogoś) jest sądowy nakaz spłaty. Wiem, że będzie mnie ścigał komornik i ściągał z pensji, ale czy również może zabrać mi mieszkanie, które będzie w wyniku zamiany własnościowe.Proszę o pomoc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót