Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
[cytat="miki-bmw"]czy jest mozliwosc wstrzymania egzekucji?[/cytat]A konkretnie ?

konkretnie to dostalem juz pismo od komornika ze zostanie wszczeta egekucja mojej naleznosci wobec TU tzn chca mi mowiac "na chlopski rozum" wsiaśc na pobory :roll:

Poza porozumieniem z wierzycielem nie widzę żadnego dobrego rozwiązania ...

witam ma pytanie wygralam sprawe sadawa w ktorej pozwany musi mi oddac pieniadze czekalam na uprawomocnienie wyroku 2 tyg i teraz powinno przyjsc jakies pismo jeszcze czy juz raczej nie??? a jak nie to teraz mam jechac do komornika i zlozyc u niego ta sprawe zeby sciagnal moje piebniadze od pozwanego?? Pozmozcie bo nie znam sie kompletnie na tych sprawach??? pozdrawiam

Witam

Mam pewien problem i związane z nim pytanie. Posiadam konto założone w banku jeszcze zanim byłem pełnoletni, teraz już jestem pełnoletni i nadal korzystam z tego konta, chciałbym sie dowiedzieć jak wygląda egzekucja z takiego konto, gdyż mam na sumieniu nie zapłacony mandat, był poborca skarbowy, ale odmowiłem mu zaplacenia mandatu. Obecnie spodziewam sie kilku przelewów i jakoś strasznie długo do mnie idą...

Chcialbym się dowiedzieć czy możliwe aby komornik "w drodze" zajął te przelewy? I czy mnie, jako ucznia szkoły sredniej, nie pracującego obowiązuje również w jakimś stopniu coś takiego jak kwota wolna od windykacji?

Czy renta rodzinna oraz chorobowe podlega egzekucji komorniczej? Jakie wynagrodzenie nie podlega tej egzekucji?

Witam
Mam pare pytan i pozwole sobie je zadac ,mam nadzieje ze ktos kompetetny bedzie mogl mi odpowiedziec
-jezeli komornik ma saciagnac naleznosc musi byc nakaz sadowy?
-czy dluznik powinien dostac takie pismo z sadu i potem od komornika?
-czy firma windykacyjna moze sama przyjsc do domu klienta z komornikiem jak wierzyciel nie dostal zadnego pisma?
-a moze firmy windykacyjne same prowadza postepowanie sadowei komornicze bez powiadomienia dluznika nawet do nakazy wykonalnosci.tzn dluznik nie dostaje zadnych pism tylko ktos tam dzwoni i mowi ze przyjedzie z komrnikiem i policja
BARDZO PROSZE O JAKAKOLWIEK ODPOWIEDZ

Witam
czy po 2 latach sprawa nie zalozona w sadzie po splacie dlugo za kredytobiorce traci waznosc??? czy nadal mozna zalozyc sprawe sadowa?? Prosze o odzew.

[cytat="edytusi"]Witam
Mam pare pytan i pozwole sobie je zadac ,mam nadzieje ze ktos kompetetny bedzie mogl mi odpowiedziec
-jezeli komornik ma saciagnac naleznosc musi byc nakaz sadowy?[/cytat]
Tak jeżeli pod 'nakaz' rozumie Pani również wyroki sądowe oraz klauzule wykonalności nadawane przez sąd aktom notarialnym czy bankowym tyt. egzekucyjnym. Jednakże zawsze sąd ma jakiś udział.
[cytat:3r3z89qg]
-czy dluznik powinien dostac takie pismo z sadu i potem od komornika?[/cytat:3r3z89qg]
Zależy. Z aśdu zazwyczaj, od komornika to już po dokonaniu zajęcia czasami.
-czy firma windykacyjna moze sama przyjsc do domu klienta z komornikiem jak wierzyciel nie dostal zadnego pisma?[/cytat:3r3z89qg]
Może to być jedynie osoba podająca się za komornika. Wtedy należy wezwać Policję.
-a moze firmy windykacyjne same prowadza postepowanie sadowei komornicze bez powiadomienia dluznika nawet do nakazy wykonalnosci.tzn dluznik nie dostaje zadnych pism tylko ktos tam dzwoni i mowi ze przyjedzie z komrnikiem i policja[/cytat:3r3z89qg]
Komornik działa wyłącznie na podstawie i w granicach prawa. Jak ktoś tak dzwoni to można być mocno przekonanym, że to nie będzie komornik sądowy tylko jakaś osoba podszywająca się.

[cytat="ewelincia"]Witam
czy po 2 latach sprawa nie zalozona w sadzie po splacie dlugo za kredytobiorce traci waznosc??? czy nadal mozna zalozyc sprawe sadowa?? Prosze o odzew.[/cytat]

Przyznaje, że nie do końca rozumiem pytanie.

Chodzi mi o to dwa lata temu splacilam kredyt za kogos i czy nie jest a pozno zeby zalozyc sprawe "jemu" :?: :?: :?:

Nie. Nie jest za późno. Uważam, że będzie tutaj 10 letni termin przedawnienia.

Wyrok na mocy którego prowadzona była egzekucja został uchylony. Czy przed uprawomocnieniem się wyroku, ale po ogłoszeniu sentencji orzeczenia, mogę złożyć wniosek o zawieszenie:!: postępowania egzekucyjnego?
Wyczytałam, iż z chwilą ogłoszenia orzeczenia uchylającego wygasa natychmiastowa wykonalność wyroku i chciałam zawiesić postępowanie z art.820KPC do czasu uprawomocnienia się wyroku.

Możesz.[lex:1amipo69]Art. 820. Organ egzekucyjny zawiesza postępowanie na wniosek wierzyciela. Na wniosek dłużnika postępowanie ulega zawieszeniu, jeżeli sąd uchylił natychmiastową wykonalność tytułu lub wstrzymał jego wykonanie albo dłużnik złożył zabezpieczenie konieczne według orzeczenia sądowego do zwolnienia go od egzekucji.[/lex:1amipo69]

Czy wystarczy, że złożę taki wniosek i poinformuję komornika o uchyleniu wyroku, czy też muszę czekać na doręczenie mi wyroku i kopię tegoż dołączyć do wniosku?

Sam wniosek nie wystarczy - musisz przedłożyć wyrok.

Nakaz zapłaty, na podstawie którego komornik zajął moje konto , jest w obecnej chwili pozbawiony tytułu wykonawczego . Jeżeli wystąpię o umorzenie postępowania komorniczego , i zostanie ono umorzone , to kto płaci koszty postępowania komornika ? Dodam , że nie zostały zajęte żadne kwoty.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót