Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
varan napisał:
witam serdecznie
Mam zaległość w wysokości 20tyś wobec ZUS-u . Sprawa jest u komornika , a ten złożył wniosek o wpis do hipoteki , posiadam dom o wartości 700-800tyś. Jestem samotnym ojcem , dziecko otrzymuje alimenty od byłej za pośrednictwem tego samego komornika, ja wraz z synem utrzymuję się tylko z wynajmu części mojego domu (nie pracuję).
pytania:
-jaką wartość domu może określić komornik ?
-czy mogę sprzedać dom z takim wpisem komorniczym? bo mam jeszcze trochę innych długów po swojej byłej
-czy komornik może zlicytować dom z którego się utrzymujemy i wyrzucić nas z domu?
-czy otrzymywane alimenty od tego samego komornika mogę przeznaczać na spłatę zadłużenia ?
1. ?
2. tak
3. tak
4. nie

Witam mam takie pytanie spłacam dług u komornika, zgodził rozłozyć mi go na raty ale zajął auto. Autem norlalnie jeżdze na codzien bo jest to moja narzedzie pracy.
W tym miesiacu płace już ostatnią rate długu.
W tej sytuacji czy moge auto sprzedac i zaplacic z tych pieniędzy ostatnią rate a uzyskanymi pieniedzmi pokryc reszte zobowiązań?
Czy jesli sprzedam to moge miec kłopoty na drodze prawnej.

Z góry dziekuje za odpiwiedź.

może pan mieć kłopoty o czym pan został już zapewne wcześniej przez komornika poinstruowany;

radze zrobić odwrotnie, najpierw zapłacić, choćby za pieniądze uzyskane z pożyczki, a później sprzedać samochód, jak komornik zwolni przedmiot spod zajęcia;

Witam,
ponawiam pytanie,sprawa dla mnie bardzo ważna :(prosze o wyjaśnienie co sie stanie jesli dojdzie do licytacji mojej nieruchomosci mimo iz dług został juz spłacony;Już wyjasniam sytuacje ,jest ogłoszenie o licytacji i wyznaczony termin,w tym samym czasie dług zostaje uregulowany ale ja nie zawiadamiam o tym komornika ani nie wnoszę żadnego wniosku o umorzenie czy wstrzymanie egzekucji, licytacja więc, jak mniemam ,się odbywa i np dochodzi do sprzedazy .Co dalej? Czy komornik przed przekazaniem wierzycielowi częsci pieniedzy ze sprzedazy domu sprawdza zasadność takiej decyzji czy "w ciemno" przesyła kasę? No i co dalej, jesli wierzyciel po otrzymaniu pieniedzy "odpisze" ze długu juz nie ma?:what:
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam

Mam pytanie ile będzie kosztowało mnie zatrudnienie komornika do egzekucji niespełna 500zł. Z góry dzięki

Dzień dobry!

Mam pytanie dotyczące działalności komornika i będę wdzięczny za pomoc.

Czy komornik może zająć konto bankowe dłużnika w Polsce które znajduje się za granicą - w zagranicznym banku, na terenie Unii Europejskiej. I jeżeli tak to w co musi nastąpić.

Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam.

witam czy jeśli spłacam dług męża a wniosę pozew o alimenty bo mąż pracuje to czy te alimenty może zająć komornik na pokrycie tego spłacanego długu,mąż spłaca też inne zadłużenia ale ja nie mam za co utrzymać dzieci jestem tylko na zasilku?

RE: Pytania do komornika zakup 51% auta na licytacji

Witam

Ktoś zaproponował , abym kupił 51% udziałów licytowanego auta. Z czy wiąże się fakt , że 49%będzie należał do banku?

Czy będę mógł dysponować swobodnie autem?
Jaki jest podział opłat za auto (OC , AC)?
na jakich zasad bank może mi zatrzymać auto? Czy może mnie zmusić do zapłaty reszty wartości auta (49%)?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

pozdrawiam
A_100

mam dług do ściągnięcia, jest wyrok sądowy, było postępowanie komornicze zakończone niestety niepowodzeniem, aby odzyskać dług wydałem już prawie połowę pierwotnego długu, i teraz moje pytanie; w jaki sposób można ściągnąć ten dług nie narażając się ponownie na koszty, gdyż w pierwszym postępowaniu komorniczym komornik orzekł niewypłacalność dłużnika, proszę o pomoc

ala200 wiem, że nie odpowiada sie pytaniem na pytanie, ale nie moge pojąć po co tak sobie samemu utrudniac życie i nie zawiadamiać komornika o tak istotnym fakcie jak to, że cała należność została uregulowana? :o

adam1234 napisał:
mam dług do ściągnięcia, jest wyrok sądowy, było postępowanie komornicze zakończone niestety niepowodzeniem, aby odzyskać dług wydałem już prawie połowę pierwotnego długu, i teraz moje pytanie; w jaki sposób można ściągnąć ten dług nie narażając się ponownie na koszty, gdyż w pierwszym postępowaniu komorniczym komornik orzekł niewypłacalność dłużnika, proszę o pomoc
Jeżeli ma to nastąpić zgodnie z literą prawa, to należy ponownie złożyć u komornika wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego wskazując jednocześnie majątek dłużnika, z którego będzie możliwe przeprowadzenie egzekucji. Jeżeli zaś wierzyciel nie posiada wiedzy o takim majątku, to albo można równocześnie zlecić komornikowi jego poszukiwanie, albo wystąpić do sądu o wyjawienie majątku (art. 913 i dalsze kpc).

wszystko ładnie ale to kolejne koszty i dług zamiast być ściągnięty będzie tylko się powiększał,
nie mniej jednak dziękuję za odpowiedź i czekam na kolejne

adam1234 napisał:
wszystko ładnie ale to kolejne koszty i dług zamiast być ściągnięty będzie tylko się powiększał,
nie mniej jednak dziękuję za odpowiedź i czekam na kolejne
Proszę pamiętać również o tym, że "z pustego to i Salomon nie naleje" ;)

tak myślałem niestety, ale nie szkodzi się zapytać bo może ktoś coś wie więcej ode mnie,
a wiecie może ile kosztuje takie postępowanie o wyjawienie majątku zgodnie z przytoczonym wyżej art. 913 kpc

dodam jeszcze że nie jestem jedyny u którego ta osoba a długi, dłużnik ten jest winien w sumie(z tego co wiem od komornika) ponad 300tys zł

Ostatnia edycja:
Dave_80 napisał:
Witam mam takie pytanie spłacam dług u komornika, zgodził rozłozyć mi go na raty ale zajął auto. Autem norlalnie jeżdze na codzien bo jest to moja narzedzie pracy.
W tym miesiacu płace już ostatnią rate długu.
W tej sytuacji czy moge auto sprzedac i zaplacic z tych pieniędzy ostatnią rate a uzyskanymi pieniedzmi pokryc reszte zobowiązań?
Czy jesli sprzedam to moge miec kłopoty na drodze prawnej.
rafal_26 napisał:
może pan mieć kłopoty o czym pan został już zapewne wcześniej przez komornika poinstruowany;
Zgadzam się z rafalem_26.

Co prawda zajęcie nie pozbawia dłużnika prawa własności ruchomości.
Jednak w literaturze zgodnie przyjmuje się za niedopuszczalne wszystkie te działania dłużnika, które mogłyby udaremnić prowadzenie postępowania egzekucyjnego. Choćby nawet ze środków uzyskanych w wyniku zbycia ruchomości - wierzyciele zostali zaspokojeni.

Witam.
To moje już, któreś z kolei pytanie w dniu dzisiejszym, ale pragnę wyjaśnić kilka rzeczy.
Gdy jeszcze byłem osobą nieletnią moja mama otrzymała pieniądze na sprzęt elektroniczny (komputery) oraz rower stacjonarny do mojej rehabilitacji z PEFRON-u. Faktury są oczywiście na mamę. Dziś mam już 19 lat i nadal używam tego sprzęt. Czy komornik może zająć sprzęt, który służy do mojej rehabilitacji? Gdyby spisać umowę, na której podstawie nastąpiłoby przekazanie na moją rzecz tego sprzętu, czy wtedy byłaby szansa abym zachował urządzenia, które pomagają mi w życiu codziennym?

Witam moja historia jest następująca:mieszkam u mojego ojca z mężem i naszym dzieckiem mój ojciec jest zadłużony w kilku bankach zaczęły się robić problemy bo nie ma na spłatę wszystkich długów ponieważ jego dochody są za małe a dokładniej to jego emerytura boję się ze jeśli nie będzie miał z czego płacić będą przychodzić i ściągać długi w taki sposób że zaczną i nam wynosić z domu różne rzeczy czy maja prawo ruszać moje rzeczy i męża za długi mojego ojca czy my stanowimy osobna jednostkę rodzinna ?czy wtedy komornicy nie zwracają na takie rzeczy tylko zabierają co popadnie nie licząc się czyje to jest? najemca mieszkania jest mój ojciec a co gdyby to się zmieniło i ja została głównym najemca czy wtedy tez ma prawo komornik zabierać co popadnie?co robić w takiej sytuacji czy najlepiej się przeprowadzić(uciec)Proszę o poradę i z góry DZIĘKUJE

czy pani pytająca nie zauważyła, iż w tym wątku jest 188 stron?
to pytanie się pojawia co kilka i najczęściej co kilka udzielane są na nie odpowiedzi, w skrócie to wygląda tak, iż komornik ma prawo zająć wszystko co znajduje się w mieszkaniu dłużnika, jednakże zazwyczaj tego nie robi, zająć nie znaczy od razu zabrać i sprzedać. Jeśli taka sytuacja dotyczyła by rzeczy stanowiących własność innych osób, niż dłużnik, wówczas można wytoczyć powództwo opozycyjne.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót