Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
lokata napisał:
ala200 wiem, że nie odpowiada sie pytaniem na pytanie, ale nie moge pojąć po co tak sobie samemu utrudniac życie i nie zawiadamiać komornika o tak istotnym fakcie jak to, że cała należność została uregulowana? :o

Lokata,
1. Czy to ja mam zawiadomić komornika o spłacie długu,czy wierzyciel ?
2. Mam dość skomplikowaną i niecodzienną sytuację -nie mogę sprzedać tej nieruchomosci na "wolnym rynku",gdyby tak było juz dawno bym to zrobiła i spłaciła dług ;komornik może ją zlicytować więc pomyślałam ze jest to "sposób" na "pozbycie" się tej nieruchomości, ale ...no właśnie nie wiem czy tak jest faktycznie,czyli czy całość pieniedzy trafi na moj ekonto jeśli długu juz nie ma ...

rozumiem ze w 188 stronach gdzieś znajduje się odpowiedz na moje pytanie tak? oprócz tego co zostało napisane do mojego pytania

h3id1 napisał:
przepraszam ale troszeczkę się gubię na tej stronie
Należy użyć opcji szukaj.
Bowiem podobnych pytań i wątków na forum było bardzo wiele i tam znajdują się rady i odpowiedzi.

Spodziewam się wizyty komornika.
Kilka dni temu wymeldowałam się z mieszkania mojej mamy, aby nie narażać jej na przykrości
Mam pytania:
1. Czy komornik może nadal zająć ruchomości w mieszkaniu mojej matki. Często tam przebywam, gdyż mama jest w podeszłym wieku i wymaga mojej opieki. Czasem nocuję w tym mieszkaniu po kilka dni. Czy komornik może mi udowodnić, że ja tam aktualnie mieszkam i w jaki sposób może to zrobić?
2. Czy komornik może mi zabrać firmowy laptop, który mam przy sobie gdy wychodzę np. z pracy?
3. Czy jeśli będę spłacać niewielkie kwoty jakie dobrowolnie zechcę przelewać (w pracy mam najniższą krajową) to będzie to wystarczającą rzeczą, aby komornik dostrzegł moją dobrą wolę współpracy?
4. Czy grozi mi jakaś kara za brak stałego miejsca zameldowania?
5. Co mi jeszcze może zrobić komornik jeśli niczego już nie posiadam?

Identyczny post został usunięty.
Proszę uważać.
michupocichu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam. Mam putanko. Z rok temu zameldowalem sie w nowym miejscu zamieszkania, a na moj stary adres przyszli komornicy ( posiadam dług ) zostawili kartke w ktorej kaza mi sie do nich stawic w ciagu 7 dni pod kara pieniezna 500 zl. Czy musze sie do nich stawiac? I dziwi mnie to ze mimo roku zameldowania na nowym miejscu oni nie sa w stanie ustalic gdzie mieszkam.

Witam! Dostalam termin przyjazdu komornika. Czekałam cały dzień na niego,ale nie przyjechał.Dlaczego komornik jednak nie dojechał do mnie? Czy teraz dostane nowy termin,czy moze zjawic sie w kazdej chwili? Chciałabym uniknąc wyważania drzwi i chciałabym byc przy tej wizycie.

emilio napisał:
....przyszli komornicy ( posiadam dług ) zostawili kartke w ktorej kaza mi sie do nich stawic w ciagu 7 dni pod kara pieniezna 500 zl. Czy musze sie do nich stawiac? .
Tak.

barkoz napisał:
Witam! Dostalam termin przyjazdu komornika. Czekałam cały dzień na niego,ale nie przyjechał.Dlaczego komornik jednak nie dojechał do mnie? .
Może komornik ma uczulenie na koty ?

Bo Mistrz ma :D

barkoz napisał:
Witam! Dostalam termin przyjazdu komornika. Czekałam cały dzień na niego,ale nie przyjechał.Dlaczego komornik jednak nie dojechał do mnie? Czy teraz dostane nowy termin,czy moze zjawic sie w kazdej chwili? Chciałabym uniknąc wyważania drzwi i chciałabym byc przy tej wizycie.

A nie lepiej po prostu stawić się na przyjęcia interesantów w kancelarii owego komornika i tam się z nim dogadać, a nie czekać jak baran na rzeź?
Chęć współpracy zawsze jest mile widziana.

Fakt,mogę zadzwonic lub napisać.Jechac nie moge,bo to 500 km.
Ale dziekuje za podpowiedź.Mam jeszcze jedno pytanie,czy jeżeli mam zadłużenia u innych wierzycieli i oni wystawia tytuły egzekucyjne,to trafi to do róznych komorników czy wszystkie sprawy będzie prowadził ten pierwszy komornik?

niestety to zależy od wierzycieli;

podstawa do łacznej prowadzenia egzekucji dotyczy tylko sytuacji, jeśli egzekucja będzie prowadzona z tej samej rzeczy przez kilku komorników;

ala200 napisał:
Lokata,
1. Czy to ja mam zawiadomić komornika o spłacie długu,czy wierzyciel ?
2. Mam dość skomplikowaną i niecodzienną sytuację -nie mogę sprzedać tej nieruchomosci na "wolnym rynku",gdyby tak było juz dawno bym to zrobiła i spłaciła dług ;komornik może ją zlicytować więc pomyślałam ze jest to "sposób" na "pozbycie" się tej nieruchomości, ale ...no właśnie nie wiem czy tak jest faktycznie,czyli czy całość pieniedzy trafi na moj ekonto jeśli długu juz nie ma ...
Żaden z przepisów nie zakazuje dłużnikowi poinformowania komornika o bezpośredniej spłacie swoich zobowiązań. Oczywiście w takiej sytuacji organ egzekucyjny może jedynie wstrzymać się z czynnościami i zwróć się do wierzyciela o potwierdzenie tego faktu, gdyż umorzenie egzekucji następuje dopiero po złożeniu stosownego wniosku przez wierzyciela.
Po pierwsze to nie całość pieniędzy, bo na pewno potrącone zostaną koszty sądowe oraz egzekucyjne. Po drugie dlaczego miały by trafić Pani skoro nikt nie zawiadomi organu egzekucyjnego o spłacie zobowiązania? Z fusów ma sobie to wywróżyć czy ujrzeć w szklanej kuli? ;) Po trzecie dlaczego zakłada Pani, że skoro nie może pani sprzedać nieruchomości na wolnym rynku, to ma się to udać przy, bądź cz bądź znacznie mniej komfortowej dla potencjalnych nabywców, sprzedaży wymuszonej?

Dziękuje serdecznie,super że jesteście i pomagacie ciemnej masie:o

Witam serdecznie,
gdyby ktoś był tak miły i pomógł w kłopocie to byłbym zobowiązany.

Pytanko brzmi:
Ile w przypadku zbiegu egzekucji może komornik zająć z emerytury w następującej sytuacji: świadczenie emerytalne 1780 zł, zbieg egzekucji na podstawie bankowego tytułu egzekucyjnego /na kwotę niestety dużą/ z nadaną klauzulą wykonalności i świadczenia alimentacyjnego na 1000 zł/miesięcznie /ugoda sądowa z klauzulą wykonalności/.

Wiem, że te kwestie reguluje USTAWA z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, a konkretnie Art. 140 w/w ustawy. Niestety, mnie chyba brak doświadczenia w czytaniu takich aktów prawnych, albo jestem wybitnie ciemny, albo też ustawodawca zapomniał, że tekst prawny powinien być komunikatywny ... Tak czy siak nic z tego nie rozumiem, albo raczej nie jestem pewien czy dobrze rozumiem. ;)

Wydaje mi się, że kwota alimentów, którą można ściągnąć to 1780 zł - 1/2 najniższej emerytury czyli 305,67 = 1474,33 * 60 % = 884,60 zł
Następne co mi się wydaje, to to, że z tej emerytury nie można już ściągnąć nic na poczet bankowego tytułu egzekucyjnego, więc wszystko co może ściągnąć komornik to owe 884,60 zł.
Czy mam rację ???
Pięknie proszę o pomoc ;)

Witam.
Mam pytanie.Dostałem pismo od komornika(list polecony)
W jednym liście,dwa pisma:
1.Zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego-wystawione dnia 23.10.2009
2.Zajęcie wierzytelności-wystawione dnia 27.11.2009.+klauzula wykonalności.
List dostałem dnia 03.12.2009.
Na mój rozum komornik celowo poczekał na uprawomocnienie się wyroku.
Czy mogę coś,zrobić w tej kwestii?
Dodam iż w (Zawiadomieniu o wszczęciu postępowania egzekucyjnego)jest pouczenie,które mówi cyt:Na postanowienie sądu co do nadania klauzuli wykonalności przysługuje zażalenie w trybie art.795&2 kpc.

Natomiast w-Zawiadomieniu o wszczęciu postępowania egzekucyjnego-jest art.805 kpc.który mówi cyt:Art. 805.
§ 1. Przy pierwszej czynności egzekucyjnej doręcza się dłużnikowi zawiadomienie o wszczęciu egzekucji, z podaniem treści tytułu wykonawczego i wymienieniem sposobu egzekucji.
§ 2. Na żądanie dłużnika komornik powinien okazać mu tytuł wykonawczy w oryginale.
Pozdrawiam wszystkich i proszę o odp...

Krum3:

w czym problem??

jaki wyrok się uprawomocnił??

coś przekombinowałeś;

renta - zajęcie komornicze

Otrzymuję świadczenie rehabilitacyjne. Czy komornik ma prawo zająć część tego świadczenia z tytułu zadłużenia bankowego?

Witam,

Od lipca 2008 matka ma zasądzone alimenty na młodsza siostrę w wyskości 300 miesięcznie. w przeciągu okresu od lutego 2009 do września 2009, alimentów nie otrzymywała. we wrześniu 2009 zgłosiła wszczęcia postępowania egzekucyjnego wobec dłużnika. Wszczęcia egzekucji rozpoczęło się we września z kwotą 1500 + koszty postępowania. Od listopada 2009 matka otrzymuje na siostrę zaliczkę w wys. 300 (czyli pełna kwota zasądzonych alimentów) z funduszu alimentacyjnego, czyli kwota wzrosła do 1800 zł.

1. Jaki jest realny czas rozpoczęcia egzekucji zasądzonej kwoty wobec dłużnika.

2. Kwota musi wzrosnąć do jakiegoś progu, aby komornik rozpoczął ściąganie długu?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót