Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
mam własnościowe mieszkanie, na którym komornik w księdze wieczystej wpisał ostrzeżenie o wszczęciu egzekucji z nieruchomości. Czy można sprzedać takie mieszkanie na wolnym rynku? Czy zostaje czekać na licytację?
Bardzo proszę o pomoc.

A jak to potem wygląda - przykładowo sprzedaję mieszkanie za 100 000 zł, komornikowi wiszę 40 000 zł - czy pozostała kwota jest dla mnie?

W 1984 r ojciec przepisał gospodarstwo rolne za emeryturę z kruzu bratu pozostałe rodzeństwo nie podpisał nic na rzecz brata . Dwa lata temu ojciec zmarł czy należy nam się zachowek po ojcu.

Mój zakład pracy właśnie otrzymał od komornika decyzję o zajęciu wynagrodzenia za pracę. Najwyraźniej dla komornika zgodność imienia i nazwiska wystarcza do identyfikacji osoby. Jakie powinienem wykonać kroki by anulować tą decyzję?

magdah81 napisał:
A jak to potem wygląda - przykładowo sprzedaję mieszkanie za 100 000 zł, komornikowi wiszę 40 000 zł - czy pozostała kwota jest dla mnie?
Tak.

litestep napisał:
Mój zakład pracy właśnie otrzymał od komornika decyzję o zajęciu wynagrodzenia za pracę. Najwyraźniej dla komornika zgodność imienia i nazwiska wystarcza do identyfikacji osoby. Jakie powinienem wykonać kroki by anulować tą decyzję?
Jeśli nie jest Pan dłużnikiem - należy złożyć stosowny wniosek do komornika o umorzenie postępowania na podstawie art. 825 pkt 3 kpc.

Witam, mam pytanie odnośnie podziału majątku po 2 lata po orzeczonym rozwodzie. Sad zasadził ze mam otrzymać polowe majątku, jednak były mąż przepisał nieruchomość wybudowana w czasie małżeństwa na swoja matkę, przelał wszystkie pieniądze na nieznane konto lub w ogóle nie trzyma gotówki na zadym koncie. Jak komornik bedzie egzekwował należny dług? Czy jedynie z pesji meza?, a co jeśli sie w ogóle zwoni z pracy? Dziekuje

Witam.

Najpierw krótko nakreślę sytuację.
Będąć mężatką, prowadziłam działalność. Z mężem wzięliśmy razem 2 kredyty na moją firmę, żeby on mógł założyć swoją. Po 3 miesiącach rozstaliśmy się, a ja zostawiłam mu swoją działalność. Przez pół roku narobił długów o których nie wiedziałam. Zamknęłam firmę a po roku zaczęli się do mnie odzywać komornicy. Był rozwód i sprawa o alimeny. Były mąż w sądzie przyznał,że to jego długi. Mi komornik zabiera pół pensji,a sędzina stwierdziła,że długi powstałe w trakcie małżeństwa są wspólne i oddaliła moje sprawę

Teraz moje pytanie. Jestem zameldowana u Babci. Czy komornik może wejść do jej mieszkania i zabrać jej rzeczy za ""moje" długi?

Dziękuję za jakąkolwiek odpowiedz.

Alex78, proszę zamiast dublować wątki, przeczukać zawartość niniejszego a napewno znajdzie Pani wiele odpowiedzi na swoje pytanie

witam mam pytanie od sześciu miesięcy spłacam dług za mieszkanie dokładnie czynsz ostatnio jednak przyszedł komornik i zabezpieczył mi telewizor lcd należący do teścia ma na to dokumenty i laptopa prezent dla dzieci komornik pomimo moich informacji iż rzeczy te nie należą do mnie wyznaczył licytacje teść złożył powództwo przeciw egzekucyjne do sądu z zabezpieczeniem poprzez zawieszenie postępowania a ja wniosek o zwolnienie laptopa z egzekucji komorniczej czy to wstrzyma egzekucję komorniczą do czasu wyjaśnienia sprawy czy komornik ma dalej prawo licytować moje rzeczy zanim sąd wyda decyzję bo pomimo informacji iż sprawa jest w toku komornik zarządził licytację co będzie jeżeli komornik zlicytuje moje rzeczy a sąd pare dni puzniej zadecyduje że ma mi je oddać

Witam!
Mam pytanie odnośnie zajęcia wynagrodzenia z tytułu należności niealimentacyjnych, a mianowicie czy komornik może 2 razy zająć moje wynagrodzenie z tego samego tytułu ?
Postaram się pokrótce opisać sytuację.
Moi rodzice mieli dług wobec Spółdzielni Mieszkaniowej ta skierowała sprawę do sądu a następnie do komornika z racji tego że rodzice nie posiadali dochodów a ja pracowałam komornik zajął moje wynagrodzenie w 2006r.
Od 2007r moje wynagrodzenie było wolne od potrąceń ( minimalne ).
W 2008r rodzice spłacili dług wierzycielowi a komornik naliczył sobie jakieś kosmiczne koszty egzekucji, złożyłam skargę na czynności komornika.
Sąd postanowieniem z października tego roku obniżył koszty komornicze ale dla mnie i tak są za wysokie i uważam że niesłusznie przyznano je komornikowi więc w listopadzie tego roku złożyłam zażalenie od postanowienia i jak narazie nie dostałam w tej sprawie żadnej informacji.
Ten sam komornik wczoraj przesłał do mojego zakładu zajęcie wynagrodzenia z tego samego tytułu co wcześniej.

-W związku z tym mam pytane czy komornik najpierw nie powinien do zakładu pracy przesłać pisma o umorzeniu w skutek spłaty całości zobowiązania do rąk wierzyciela a ewentualnie potem ponowne zajęcie? Bo teraz w moich aktach pracowniczych są dwa zajęcia komornicze na inne kwoty ale dotyczą tego samego tytułu.

-Czy komornik może zająć moje wynagrodzenie mimo tego iż postępowanie w sprawie rozpatrzenia tego czy koszty egzekucji mu się należą czy nie nadal trwa?
-Czy mogę złożyć pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego? (ze względu na spłatę całości zobowiązania wierzycielowi)
Z góry dziękuje za jakąkolwiek informację jeżeli coś źle napisałam to proszę mnie poprawić.
Pozdrawiam serdecznie.

Ls80 napisał:
Witam, mam pytanie odnośnie podziału majątku po 2 lata po orzeczonym rozwodzie. Sad zasadził ze mam otrzymać polowe majątku, jednak były mąż przepisał nieruchomość wybudowana w czasie małżeństwa na swoja matkę, przelał wszystkie pieniądze na nieznane konto lub w ogóle nie trzyma gotówki na zadym koncie. Jak komornik bedzie egzekwował należny dług? Czy jedynie z pesji meza?, a co jeśli sie w ogóle zwoni z pracy? Dziekuje
Proszę poszukać na forum tematy dot. skargi pauliańskiej ( art. 527 i nast kc ).

hudo , Zabka217 - należało kontynuować w rozpoczętych wątkach.

hudo:D
hudo napisał:
rzeczy te nie należą do mnie
(...)
moje rzeczy

A ja mam pytanie tez odnosnie działania komornika.Mam dlug około 4 tysiecy co miesiac z wyplaty pobierane jest 150 zlotych na tenze dlug(gdzyz nic wiecej komornik ruszyc nie moze).Czy w takiej sytuacji komornik moze wejsc do mieszkania i cokolwiek zapieczetowac gdyz nie jest usatysfakcjonowany kwota ktora co miesiac otrzymuje??Prosze o pilna podpowiedz.
Pozdrawiam
Paula

Ale dostaje co miesiac wplate:(Wiec nie rozumiem dlaczego moze wejsc...a nie mozna sie z nim jakos dogadac?

paulik25 napisał:
Ale dostaje co miesiac wplate:(Wiec nie rozumiem dlaczego moze wejsc...a nie mozna sie z nim jakos dogadac?
Dlatego, że art. Art. 803 kpc stanowi
Przepis prawny:
Tytuł wykonawczy stanowi podstawę do prowadzenia egzekucji o całe objęte nim roszczenie i ze wszystkich części majątku dłużnika, chyba że z treści tytułu wynika co innego.
Jeżeli więc wierzyciel zawnioskuje o przeprowadzenie egzekucji również z ruchomości dłużnika, to komornik będzie musiał takie czynności przeprowadzić.

Witam aplikanta komorniczego :)
Mam zapytanie czy jeżeli jestem bezrobotna a mój mąż wział na siebie kredyty o ktorych ja nic nie wiedziałam do wczoraj i nic nie podpisywałam to czy komornik ma prawo mnie odwiedzic bo maz nie splaca kredytow???

Witam. Mam pilna sprawę i proszę o odpowiedź. Rozwiązałem umowę z pracodawcą za porozumieniem stron 23 października 2009. Po tym czasie komornik chciał zająć moją wypłatę, ale gdy dowiedział się, że nie pracuję podpisałem zobowiązanie dobrowolnych wpłat. Dzisiaj dostałem pismo z mojego byłego zakładu pracy, że:
1. nadgodziny zostały wysłane na konto wskazane przez komornika,
2. premia za 2008 zostaną wysłane do 16 grudnia 2009 na konto wskazane przez komornika.
wszystko w kwocie 100%. Moje pytanie brzmi: czy jest to zgodne z przepisami? Nie jest to zajęcie komornicze alimentacyjne. Proszę o szybka odpowiedź.:(

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót