Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wynajmuję jednej pani lokal i z tego tytułu pobieram co miesiąc czynsz który ta pani wpłaca mi na konto.
Mam niespłaconą pożyczkę w mBanku i sprawą zajął się komornik
Oboje dostaliśmy pismo takiej treśći:
Zajęcie Wierzytelnośći
na podstawie tytułu wykonawczego Sądu Rejonowego .........zajęta jest wysokośći egzekwowanej kwoty wierzytelność należna dłużnikowi z tytułu najmu lokalu.
1.należność nie uiszczał dłużnikowi lecz złożył je na konto komornika
2.w ciągu tygodnia złozył oświadczenie
a)czy i w jakiej wysokości przysługuje dłużnikowi zajęta wierzytelnośc,czy też odmawia jej wydania i z jakiej przyczyny.

My sie wcale nie uchylamy od płatności,ale on chce aby ta pani co miesiąc (przez 6.mies.to wyjdzie kwota mojego długu w banku) wpłacała mu całą kwotę mojego czynszu.
W takim przypadku zachodzi pytanie przez pół roku z czego ja będe żył i z czego opłacę rachunki?
Czy mamy jakąś linie obrony i w razie czego co napisac do niego w odwołaniu>

mech1958 napisał:
Wynajmuję jednej pani lokal i z tego tytułu pobieram co miesiąc czynsz który ta pani wpłaca mi na konto.
Mam niespłaconą pożyczkę w mBanku i sprawą zajął się komornik
Oboje dostaliśmy pismo takiej treśći:
Zajęcie Wierzytelnośći
na podstawie tytułu wykonawczego Sądu Rejonowego .........zajęta jest wysokośći egzekwowanej kwoty wierzytelność należna dłużnikowi z tytułu najmu lokalu.
1.należność nie uiszczał dłużnikowi lecz złożył je na konto komornika
2.w ciągu tygodnia złozył oświadczenie
a)czy i w jakiej wysokości przysługuje dłużnikowi zajęta wierzytelnośc,czy też odmawia jej wydania i z jakiej przyczyny.

My sie wcale nie uchylamy od płatności,ale on chce aby ta pani co miesiąc (przez 6.mies.to wyjdzie kwota mojego długu w banku) wpłacała mu całą kwotę mojego czynszu.
W takim przypadku zachodzi pytanie przez pół roku z czego ja będe żył i z czego opłacę rachunki?
Czy mamy jakąś linie obrony i w razie czego co napisac do niego w odwołaniu>
Ad 1 Może ze środków uzyskanych z tej niespłaconej pożyczki :what:
Ad 2 Nie.

Proszę wszystkich o pomoc bo mam czas do wtorku na to odwołanie:(

mech1958 napisał:
Proszę wszystkich o pomoc bo mam czas do wtorku na to odwołanie:(

nawet jeśli poprosisz wszystkich plus jeden, to nikt Ci nie pomoże;

zadałeś pytanie, czy mam jakieś szanse "obrony", Bedek odpowiedział Ci że nie...

poza tym co ma piernik do wiatraka; bank chce swoją kase, a Ty swoją...ktoś swojej musi nie dostać;D

zgłoszenie wierzytelności

Witam,

Mój przypadek wygląda następująco: pracodawca (sp. z o.o.) nie płacił wynagrodzenia, skończyła mi się umowa i się rozeszliśmy. Sprawa wylądowała w sądzie, w grudniu otrzymałem wyrok z klauzulą wykonalności i zgłosiłem się do komornika. Pare dni temu dostałem informację o ogłoszeniu upadłości pracodawcy. Jest w niej zawarte zgłoszenie wierzytelności. Moje pytania są nastepujace: -czy musze wypełniac to zgłoszenie skoro wniosek jest juz u komornika? jeżeli musze wypełnić, to jakie kwoty się podaje-brutto + odsetki do dnia ogłoszenia upadłości? jakie dokumenty powinienem dołączyć? Sprawa wygląda tak że syndyk raczej żadnej kasy nie dostanie za majatek firmy i bardziej licze na Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych. Jak oceniacie moje szanse?

To ja sie jeszcze zapytam.Moze do mnie przyjsc komornik.Wiem,ze wszystko co jest w moim domu moje czy nie moje komornik moze zajac.Przed chwila mialam telefon od corki,ze wysyla kurierem z Irlandii 7 paczek.Bedzie w nich wszystko,lacznie z telewizorem,dvd itp,poniewaz wraca do Polski.Caly jej "rzeczowy majatek".Nie jest u mnie zameldowana.Czy jesli te paczki juz beda u mnie,nierozpakowane,z adresem wysylki Irlandia i nazwiskiem mojej corki(mezatka),tez beda podlegaly zajeciu?Czy jak zwykle bedzie to zalezalo od komornika?:o

komornik zajął mi konto osobiste

czy komornika obowiazuje art.54 prawa bankowego,czy może mi zabrac wypłate odrazu w kwocie 2500zł,czy nie?czy bank przeszczega tego artykulu

Czy jak komornik wchodzi na "zwrot podatku" z US to zabiera całość czy jakąś część?

mech1958 - proszę nie pisać postu pod postem !
Jest czasowa opcja edytuj.

nowa 50 - Jak zwykle.

No to jak to jest zabiera całość czy część?? Ważne dla mnie???
Jest ktoś?

Ostatnia edycja:
Widzę,że nikt nie chce mi nic podpowiedzieć no trudno dziękuje wszystkim i powodzenia........

mech1958 napisał:
Widzę,że nikt nie chce mi nic podpowiedzieć no trudno dziękuje wszystkim i powodzenia........
Odpowiedziałem na Pana pytania.
Wcale nie prosił Pan o podpowiedzi.

Proponuję dogadać się z wierzycielem, bo on jest dysponentem postępowania egzekucyjnego.

Mam poważne problemy ze spłatą zobowiązań, z powodu braku płynności musiałem zawiesić Działalność Gospodarczą. Jestem osobą bezrobotną mającą kilka niespłacanych pożyczek za chwil kilka będą pukali do mnie komornicy . Mam żonę i dziecko , zona przed ślubem odziedziczyła 1/6 domu i podpisała się na dwóch kredytach że wyraża zgodę na zaciągnięcie je przeze mnie czy idzie uchronić dziecko i żonę żeby nie mieli problemów itp. Proszę o odpowiedź .

Chciałbym zadać dodatkowe pytanie: jakie prawo ma Komornik jestem zameldowany u rodziców a mieszkam u żony (jej rodziców). Czy komornik ma prawo wejść do domu nie bedącego moją własnością tylko rodziców(ale ja jestem tam zameldowany) i zabrać coś z niego itp. Jeżeli tak na jakiej podstawie

Czy jak komornik wchodzi na "zwrot podatku" z US to zabiera całość czy jakąś część?
Jest ktoś kto odpowie????

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót