Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
to ja również mam pytanie:

1. czy meldunek stały jest obowiązkowy
2. czy jeżeli się wymelduję od rodziców z pobytu stałego i zamelduję się na pobyt czasowy(np3 miesiące-nie posiadając ew meldunku stałego) to czy windykacja,komornik też ma ew. prawo zająć mienie rodziców?

Czy komornik ma prawo zabrać telefony komórkowe, które są na abonament w Erze (rachunki płacone terminowo)? Co np. z wartościowymi książkami - czy komornik też może je zabrać?

petro1987 napisał:
Czy komornik ma prawo zabrać telefony komórkowe, które są na abonament w Erze (rachunki płacone terminowo)? Co np. z wartościowymi książkami - czy komornik też może je zabrać?
Ad.1 Jeżeli jest w posiadaniu dłużnika, to tak.
Ad.2 Jeżeli nie będą podlegały organiczeniu z art. 829 kpc, to tak.

No dobrze, ale jeśli komornik zabierze telefony to jak mam korzystać z usług Ery - domyślam się, że kartę SIM mi zostawi.

petro1987 napisał:
No dobrze, ale jeśli komornik zabierze telefony to jak mam korzystać z usług Ery - domyślam się, że kartę SIM mi zostawi.

kartę Sim zje, komornicy są z tego słynni;

jak masz korzystać z usług? jak zapłacisz zobowiązania, to odzyskasz telefony...

chyba komornik nie egzekwuje wirtualnego długu??

Mam pytanko.
Po otrzymaniu zawiadomienia o wszczęciu egzekucji dogadaliśmy się z wierzycielem, że poczeka i złoży wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Komornik żąda od nas 15% od zadłużenia.
Czy powinien tyle nam naliczyć?
Z góry dziękuje. ;) .

gocha69 napisał:
Mam pytanko.
Po otrzymaniu zawiadomienia o wszczęciu egzekucji dogadaliśmy się z wierzycielem, że poczeka i złoży wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Komornik żąda od nas 15% od zadłużenia.
Czy powinien tyle nam naliczyć?
Z góry dziękuje. ;) .
Nie.

Ps
Proszę przeszukiwać forum przed zadaniem pytania. Opcja szukaj.
Pytanie to było wielokrotnie zadawane !

Witam szanownych forumowiczów - mam następujacy problem; kilka lat temu w wyniku przeprowadzonedj u mnie kontroli przez UKS wyszło iż nabyłem towary od podmiotu nieuprawnionego ( nie odprowadzał vat-u),zarzucono mi ze zaniżyłem wykazywany w moich deklaracjach vat należny podatek, rozpoczęto procedurę komorniczą poza tym UKS wystąpił przeciwko mnie z oskarżeniem do sądu karnego o poświadczenie nieprawdy w deklaracjach vat. W wyniku przeprowadzonych przeze mnie wyjaśnień przed sądem zapadł wyrok uniewinniajacy mnie od zarzucanych mi przez urząd czynów pomimo iż na sali był przedtawiciel urzędu nie wnosił uwag.Od tego wyroku UKS się nie odwołał - wyrok stał się prawomocny.W tej chwili komornik wystąpił do sądu cywilnego o wyjawienie majątku. W związku z tym mam następujace pytanie czy prawomocny wyrok sądy karnego nie powinien skutkować odstąpieniem od wykonywania przez komornika skarbowego czynności, czy też nasze prawo jest aż tak niespójne

z góry proszę o ew. odpowiedź na priva, bo jak widzę to odpowiedzi i pytania się zlewają a czasem pytania giną w gąszczu innych pytań.....

a moje pytania brzmią:

1. czy meldunek stały jest obowiązkowy
2. czy jeżeli się wymelduję od rodziców z pobytu stałego i zamelduję się na pobyt czasowy(np3 miesiące-nie posiadając ew meldunku stałego) to czy windykacja,komornik też ma ew. prawo zająć mienie rodziców?

z góry bardzo dziękuję za pomoc

Witam. W stosunku do mojej nieruchomości zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne, komornik wpisał ostrzeżenia do KW, żeby uniknąć licytacji znalazłem kupca który chce kupić nieruchomość po cenie rynkowej. Zawarliśmy umowę przedwstępną notarialną. Pytanie moje brzmi jak mam powstrzymać komornika formalnie ? Czy mogę złożyć wniosek o zawieszenie i przedłożyć komornikowi tę umowę?

czy ktoś może mi to przetłumaczyć na polski:

Art. 1088. Do egzekucji świadczeń alimentacyjnych stosuje się również przepisy tytułu drugiego.

??

wrud napisał:
czy ktoś może mi to przetłumaczyć na polski:

Art. 1088. Do egzekucji świadczeń alimentacyjnych stosuje się również przepisy tytułu drugiego.

??

Znaczy to, że do egzekucji świadczeń alimentacyjnych mają również zastosowanie art. 844 - 1040 kpc (czyli Tytuł II kpc)

Mam pytanie:
Czy komornik zobowiązany jest do informowania wierzyciela co jakiś czas o podjętych krokach czy postępie egzekucji?
Od prawie 10 lat mam złożoną egzekucję alimentów, człowiek cały czas przebywa w zakładzie karnym. Nie otrzymuję żadnych pism, co do postępów, często jest tak, że chcąc się czegoś dowiedzieć, muszę wskazywać miejsce jego pobytu (zakład karny), bo komornik przez pół roku nie wie, gdzie został przeniesiony. Czy tak powinno to wyglądać?

Chciałem ponowić pytanie bo zostało bez odpowiedzi:

Wygrałem sprawę cywilną gdzie oddałem prawomocny wyrok do egzekucji komorniczej. Egzekucja ta okazała się bezskuteczna - komornik wezwał do zapłaty 30zł na pokrycie kosztów. Zapomniałem o tym - po czym nagle z mojego konta komornik zajął sobie 350zł. Gdy zadzwoniłem aby wyjaśnić sprawę usłyszałem, że została założona druga sprawa przez komornika przeciwko mnie i do 30zł doliczono opłatę komornicza. Czy to jest zgodne z prawem?? Jak to możliwe że komornik jest sędzią i egzekutorem w swojej sprawie?? Nie powinienem dostać jakiegoś monitu wezwania?? Albo sprawa nie powinna się odbyć w sądzie??

dostałeś monit i zapomniałeś o nim;

I komornik może sam założyć nowa egzekucje we własnej sprawie?? bez wyroku sądowego?? - czyli być sędzia i egzekutorem we własnej sprawie?? Przecież to czysty biznes z 30zł zrobić nie robiąc nic 350 gdyż w moim wniosku sam podałem swoje dane do mojego konta z tym ze miałem dostać wpływ od dłużnika a nie zajęcie!

Zastanawiam się nad odwołaniem ale potrzebuje rady czy ma to sens czy znów ja nie dostane po kieszeni...

witam mam pytanie chciała bym wiedzieć czy komornik możę zająć samochud meża jeśli jest wspułwłascicielem???

Mam jeszcze jedno pytanie czy jeśli mąż nie jest wypłacalny a mieszka z rodzicami to komornik może sciogać zadłużenie od rodziców??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót