Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam '

Mam pytanie do komornika :
Otóż znalazłam się w takiej oto sytuacji; otrzymaliśmy pismo od komornika z informacją o zajęciu dochodów męża
czyli wejścia na Jego konto Bankowe i zajęciu 60% poborów . Komornik wydając egzekucję prawdopodobnie nie wiedział, iż
mąż mój ma w swoim Banku zaciągnięty rok-kredyt-linię, w wysokości 4000zł, który to pozostał on nie spłacony .
Mąż udał się do swojego Banku w celu zapytania co dalej, co w takiej sytuacji ?
Dowiedzieliśmy się, iż komornik nie będzie mógł otrzymać/ zająć części konta (60%) dopóki
Bank męża nie wyegzekwuje swojej należności - czyli pozostałej kwoty pieniężnej w wysokości 4.000 zł ..
W Banku powiedzieli,iż konto zostało zamrożone,i wynika z tego,że cała wypłata męża pójdzie na spłatę rok-kredyt-linii.
I następne 2 wypłaty też,aby pokryć całą tą kwotę 4000zł i spłacić w ten sposób RKL.
Stąd moje 2 pytania:
1) czy Bank może zająć całą wypłatę męża,nie pozostawiając mu środków do życia(ja w chwili obecnej nie pracuję i nie mam prawa do zasiłku,mamy 5-letnie dziecko,mąż jest jedynym żywicielem rodziny),czy to jest zgodne z prawem
2) co w tej sytuacji może zrobić komornik?,czy może zająć sprzęt domowy
3) co my w tej sytuacji możemy zrobić?
Bardzo proszę o pomoc,to dla nas wyjątkowo trudna sytuacja,czujemy się bezradni ! ! !

iwonex napisał:
Otóż znalazłam się w takiej oto sytuacji; otrzymaliśmy pismo od komornika z informacją o zajęciu dochodów męża
czyli wejścia na Jego konto Bankowe i zajęciu 60% poborów . Komornik wydając egzekucję prawdopodobnie nie wiedział, iż
mąż mój ma w swoim Banku zaciągnięty rok-kredyt-linię, w wysokości 4000zł, który to pozostał on nie spłacony .
Mąż udał się do swojego Banku w celu zapytania co dalej, co w takiej sytuacji ?
Dowiedzieliśmy się, iż komornik nie będzie mógł otrzymać/ zająć części konta (60%) dopóki
Bank męża nie wyegzekwuje swojej należności - czyli pozostałej kwoty pieniężnej w wysokości 4.000 zł ..
W Banku powiedzieli,iż konto zostało zamrożone,i wynika z tego,że cała wypłata męża pójdzie na spłatę rok-kredyt-linii.
I następne 2 wypłaty też,aby pokryć całą tą kwotę 4000zł i spłacić w ten sposób RKL.
Stąd moje 2 pytania:
1) czy Bank może zająć całą wypłatę męża,nie pozostawiając mu środków do życia(ja w chwili obecnej nie pracuję i nie mam prawa do zasiłku,mamy 5-letnie dziecko,mąż jest jedynym żywicielem rodziny),czy to jest zgodne z prawem
2) co w tej sytuacji może zrobić komornik?,czy może zająć sprzęt domowy
3) co my w tej sytuacji możemy zrobić?
Bardzo proszę o pomoc,to dla nas wyjątkowo trudna sytuacja,czujemy się bezradni ! ! !
Odnoszę wrażenie, że chyba coś się Pani poplątało. Czy komornik zajął wynagrodzenie Pani męża (jeżeli wspomina Pani o 60%, to mniemam, iż egzekucja dotyczy świadczeń alimentacyjnych), czy jego rachunek bankowy, czy może też jedno i drugie?

Witam, mam pytanie.

Mój tato ma dług. Boję się, że wejdą do domu, a tam mam dość wartościowe przedmioty jak konsola i tv lcd. Z konsolą jest prościej bo była ona kupowana za gotówkę, i nie wiem czy przypadkiem jak dam kwity wujkowi to będę mógł powiedzieć, że pożyczona (jeśli nie, proszę mnie poprawić.) - natomiast gorzej jest z tv. Bo jest on w ratach. Jeszcze 2 lata. W umowie nic szczególnego nic nie znalazłem, więc proszę o pomoc. Jak to jest? Mogę te urządzenia mieć w domu? Doczepią się?

Pozdrawiam.

Tak ,chodzi o egzekucję świadczeń alimentacyjnych.A w nim:1) zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę oraz wierzytelności zasiłku chorobowego,2)zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego,3)wezwanie do zapłaty,4)zawiadomienie o wszczęciu egzekucji.Sytuacja jest skomplikowana,nie znamy się na prawie, córka męża nie chce rozmawiać,więc nie będzie ugody i będziemy musieli spłacić ogromną dla nas kwotę.Jesteśmy załamani i prosimy o pomoc.Nie chcemy,żeby przez naszą niewiedzę płacić jakieś dodatkowe koszty.

witam ja mam taki problem komornik zablokowal mi konto na ktore wplywaja alimenty swiadczenia rodzinne zasilek pielegnacyjny na dziecko z I grupa oraz swiadczenie pielegnacyjne zadnych dochodow dodatkowych nie posiadam poinformowalam komornika ze te dochody sa wolne od zajec to kazal mi zalozyc sobie sprawe w sadzie i mnie pozegnal zostawil nas bez srodkow do zycia i niepelnosprawne dziecko bez lekow potrzebych do zycia zalozenie sprawy kosztuje i trwa nie jeden dzien nikogo nie interesuje ze dziecko pozostaje bez lekow ktore musi brac by zyc jak to rozwiazac?

Soniu ,my też pozostaniemy bez środków do życia....Z dzieckiem jesteśmy w podobnej sytuacji,nawet nie mam już siły pisać.Nie mam pojęcia jak dalej będzie.Dla co poniektórych grup zawodowych w tym kraju liczy się tylko kasa, martwe przepisy...,a człowiek,jego indywidualna sytuacja,co ich to obchodzi,smutne,ale niestety prawdziwe.Mimo wszystko życzę Ci powodzenia...

jak napisac wniosek do komornika o odblokowanie zajetych swiadczen rodzinnych i opiekunczych oraz alimentow?

czesc mam problem pracuje w państwowej firmie ,gdzie wszedł mi na pensje komornik.Narobiłem kiedys długów i nie spłacalem i mnie do padli ,poblem polega na tym że chciałem wyjechać do Angli do pracy legalnej i niewiem czy komornik tez może wejść na pensje w Angli ,jeśli9 tak co co moge zrobićby tego uniknąć.Bardzo dziękuje z góry

Wiesz,powiem Ci tak na ucho,ze nikt Ci tu nie odpowie jak UNIKNAC :!:

dzieki szepniecie zle to sformułowałem chcialem zapytac jak by to załatwić żebym ja i komornik bul zadowolony : )

nowa 50 ale moze wejsc na pensje angielską tak :-o

Ostatnią edycję dokonał moderator:
darsok30 :!:

Proszę nie pisać postu pod postem. Jest czasowa opcja edytuj.

Posprzątałem.
Michupocichu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, ale ponawiam pytanie:

Witam, mam pytanie.

Mój tato ma dług. Boję się, że wejdą do domu, a tam mam dość wartościowe przedmioty jak konsola i tv lcd. Z konsolą jest prościej bo była ona kupowana za gotówkę, i nie wiem czy przypadkiem jak dam kwity wujkowi to będę mógł powiedzieć, że pożyczona (jeśli nie, proszę mnie poprawić.) - natomiast gorzej jest z tv. Bo jest on w ratach. Jeszcze 2 lata. W umowie nic szczególnego nic nie znalazłem, więc proszę o pomoc. Jak to jest? Mogę te urządzenia mieć w domu? Doczepią się?

Pozdrawiam.

kto wejdzie do domu?? duchy?

art. 845 § 2 kpc daje odpowiedź;

W razie gdy rzecz ruchoma znajduje się w mieszkaniu lub innym miejscu zajmowanym przez dłużnika wspólnie z osobami trzecimi, zwłaszcza z członkami rodziny, to - gdy nic innego nie wynika z charakteru rzeczy lub innych szczególnych okoliczności - komornik może przyjąć, że jest ona co najmniej we współwładaniu dłużnika, co upoważnia go do jej zajęcia (art. 845 § 2 kpc).

dlatego, co już było pisane milion razy (lokata pewnie też traci cierpliwość) komornik wchodzi i widzi w domu lcd i konsole i może je zająć;D

tyle, że z mocy ustawy na lcd bankowi przysługuje ustawowe prawo zastawu, więc komornik nie może jej sobie tak o sprzedać;D ale zabrać...

iwonex napisał:
Soniu ,my też pozostaniemy bez środków do życia....Z dzieckiem jesteśmy w podobnej sytuacji,nawet nie mam już siły pisać.Nie mam pojęcia jak dalej będzie.Dla co poniektórych grup zawodowych w tym kraju liczy się tylko kasa, martwe przepisy...,a człowiek,jego indywidualna sytuacja,co ich to obchodzi,smutne,ale niestety prawdziwe.Mimo wszystko życzę Ci powodzenia...

witam wszystkie panie i panow ktorzy maja podobny problem jak ja piszcie do mnie na maila agatasoltys@op.pl tym tematem zajely sie media odzyskamy dzieci pieniadze

sonia11 napisał:
witam wszystkie panie i panow ktorzy maja podobny problem jak ja piszcie do mnie na maila agatasoltys@op.pl tym tematem zajely sie media odzyskamy dzieci pieniadze

pieniądze dzieci, czy dla dzieci??

jak pieniądze są dzieci, to komornik egzekwując dług rodziców ich nie zabierze;D:ooo:

Z kodeksu pracy wynika, że alimenty są zajmowane do 3/5 wynagrodzenia, inne świadczenia do 1/2. Co w sytuacji zbiegu tych świadczeń? napisane jest że w zbiegu 3/5, nie wiem jak to rozumieć skoro alimenty są mniejsze niż 1/2 wynagrodzenia? Tzn zarabiam 3000 netto. Alimenty mam zajęte na kwotę 500zł. Zaległości z innych tytułów komornik również zajął z pensji. I teraz ile pracodawca ma potrącać na wszystkie długi 1500zł czy 1800zł? Bardzo proszę o odpowiedź.

Może się źle wyraziłem.

1. Jeżeli konsola będzie u mnie a rachunki (wszelkie kwity + rachunek - paragon) będzie u wujka, będę mógł powiedzieć, że to nie moje? Albo nawet jak zabiorą to udowodnić i odzyskać ją? I nie będzie ona w zastawie czy coś?

2. I telewizor. Jest on w ratach. Czy nie ma znaczenia gdzie się on znajduje i komornik jak będzie chciał to i tak się doczepi. Bo jest płacony. Jest umowa ratalna spisana. Nie wiem czy cokolwiek da jeśli podrzucę komuś tv jak i tak jest w ratach.

na forum nie doradzamy jak oszukiwać komornika;

Chce ponowić pytanie:
Syn złożył bezpodstawnie wniosek o egzekucje komorniczą przeciwko mnie. (posiadam dowody wpłat alimentów- nawet podwójnie). Nie dostałem jeszcze żadnego pisma od komornika.
1. Czy jest możliwość aby komornik odmówił wszczęcia egzekucji komorniczej, jeśli np, wyślę wniosek z załączonymi dowodami wpłat?
2. Czy muszę czekać na pismo od Komornika i dopiero wtedy działać?

Nie chodzi o to czy oszukać komornika. Pytanie moje jest takie czy ma znaczenie to czy tv jest w domu czy też nie. Czy i tak komornik jak się doczepi to bez znaczenie na miejsce tego urządzenia będzie widniało w jego spisie czy w czymś tam (spis majątku czy coś takiego). To jest moje pytanie.

Pozdrawiam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót