Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam.
Mam pytanie.

Mianowicie dziś otrzymałam pismo z sądu, w którym to była zawarta informacja, że w ciągu 7 dni roboczych jestem zobowiązana do złożenia zaliczki w wysokości 633 zł dla komornika.
Jestem po sprawie spadkowej po zmarłym mężu. Komornik ma dokonać spisu inwentarza. Mąż zostawił w spadku działkę oraz samochód.
Działka była już wyceniona i tutaj pojawia się moje pierwsze pytanie :
I. Czy muszę jeszcze raz płacić za coś za co już płaciłam?
II. Czy istnieje możliwość aby całkowicie uchylić się od zapłaty biorąc pod uwagę to, że jestem na zasiłku a moja nieletnia córka posiada najniższą rentę po ojcu.
III Czy komornik wycenia wszystkie przedmioty znajdujące się w mieszkaniu czy jedynie te o które toczyła się sprawa spadkowa?
Nadmieniam, że mieszkam razem ze swoją córką oraz matką w jej mieszkaniu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

1. a po co płaciłaś za wycenę działki???
2. zgodnie z orzeczeniem SNu, nie ma możliwości zwolnienia od opłaty wnoszonej na rzecz komornika - jest to jakby jego "pensja";
3.komornik niczego nie wycenia, będzie to robił rzeczoznawca; komornik tylko spisze wasze oświadczenia i na tej podstawie określi, co należało do zmarłego, a następnie powoła rzeczoznawcę, który wyceni przedmioty wchodzące w skłąd spadku;

ps. sprawa spadkowa była o co?? chyba o stw. nabycia spadku??? więc NIE DOTYCZYŁA konkretnych przedmiotów;

Omitsu napisał:
Witam.
Mam pytanie.

Mianowicie dziś otrzymałam pismo z sądu, w którym to była zawarta informacja, że w ciągu 7 dni roboczych jestem zobowiązana do złożenia zaliczki w wysokości 633 zł dla komornika.
Jestem po sprawie spadkowej po zmarłym mężu. Komornik ma dokonać spisu inwentarza. Mąż zostawił w spadku działkę oraz samochód.
Działka była już wyceniona i tutaj pojawia się moje pierwsze pytanie :
I. Czy muszę jeszcze raz płacić za coś za co już płaciłam?
II. Czy istnieje możliwość aby całkowicie uchylić się od zapłaty biorąc pod uwagę to, że jestem na zasiłku a moja nieletnia córka posiada najniższą rentę po ojcu.
III Czy komornik wycenia wszystkie przedmioty znajdujące się w mieszkaniu czy jedynie te o które toczyła się sprawa spadkowa?
Nadmieniam, że mieszkam razem ze swoją córką oraz matką w jej mieszkaniu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ad. 1
Art. 948 § 1 kpc, który stosuje sie odpowiednio do postępowania w sprawie spisu inwentaża, stanowi iż "Jeżeli nieruchomość była w okresie sześciu miesięcy przed zajęciem oszacowana dla potrzeb obrotu rynkowego i oszacowanie to odpowiada wymogom oszacowania nieruchomości w egzekucji z nieruchomości, nowego oszacowania nie dokonuje się." Jeżeli więc wycena, która Pani posiada spełnia te wymogi, należy zawiadomić o tym komornika.
Ad. 3
Komornik wyceni tylko te przedmioty, które wchodzą w skład majątku spadkowego.

Witam , jeżeli można to powtarzam pytanie

Pracuję w Polsce dla zagranicznej firmy ,która wypłaca mi wynagrodzenie i opłaca ZUS . Czy komornik może wysłać zajęcie do zagranicznego pracodawcy, oraz czy zagraniczny pracodawca musi je respektować ?

pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedzi

Witam

mam pytanko do komornika

sytuacja jest tego typu:

bank zabezpieczył się wpisem hipotecznym na kw nieruchomości. nieruchomosc ta jest wydzielonym lokalem mieszkalnym i posiada własną KW, natomiast nie zabezpieczył się na udziale we własności gruntu na ktorej lezy lokal, ktorej to dluznik jest wspołwlascicielem (udzialowcem procentowym) i ktory posiada odrebna kw. obecnie jest prowadzone postepowanie komornicze zmierzajace do sprzedania w/w nieruchomosci wraz z udzialami w gruncie.

czy jest mozliwe by komornik mogl sprzedac ta nieruchomosc bez wpisu na gruncie?? zaznacze iz sad odrzucil wniosek o wpis na kw nieruchomosci gruntowej wspolnej.

mam nadzieje ze wyjasnilem w miare klarownie, bo nie jestem mocny w pisaniu :)

z gory dziekuje za pomoc :)

Muszę wyjaśnić, że sprawa była o stwierdzenie nabycia spadku ale wymieniałam w podaniu do sądu konkretne przedmioty : samochód osobowy i działka.
I.Dlaczego sąd wyznaczył komornika do spisu inwentarza skoro nie był on obciążony żadnym długiem?
II.Jeżeli wycena działki została sporządzona w styczniu ubiegłego roku to czy mogę dostarczyć ją komornikowi ?
III. Czy zostanę obciążona jakimiś kosztami jeżeli odstąpię od spisu i nie wpłacę wyznaczonej kwoty oraz jakie będą tego konsekwencje ?

We wniosku może pani napisać wszystko, nie mniej w postępowaniu o stwierdzeniu nabycia spadku nie bada się skłądu spadku;

Skład spadku - strony czynnej i biernej - wykonywany jest właśnie przy sporządzeniu inwentarza;

A czy od stycznia tamtergo roku upłynęło więcej, niż 6 miesięcy?? No chyba więcej; Zresztą zgodnie z przepisami ustaw szczególnych każda wycena ma "6 mies. ważności";

Tak, komornik je ściągnie po zakończeniu postępowania w trybie przymusowym - zostaną naliczone koszty egzekucji;

Rafał 26

Doradź mi proszę, co mam zrobić?
Jestem na zasiłku a moja córka ma 625 zł renty.
Z czego komornik ściągnie należność ?

Witam serdecznie. Szukałem odpowiedzi na swoje pytanie jednak nie mogłem znaleźć nic co przypomina mój problem w 90%.

Mam 21 lat, po ukończeniu szkoły nie mogłem znaleźć pracy. Obecnie jestem na stażu. Wczoraj otrzymałem list z Sądu Rejonowego o nakazie uiszczenia zadłużenia za mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej. Wcześniej mieszkał z nami mój starszy brat który dostawał komornika za długi moich rodziców. Spłacił komornika i się wymeldował z miesiącem styczniem tego roku. Dług niestety rósł dalej a ja nie mogłem na to nic poradzić. Pismo z Sądu przyszło do mnie i moich rodziców. Mam rozumieć że mój brat z miesiącem styczniem uwolnił się od zadłużeń moich rodziców. Czy ja wymeldowując się w tej chwili z mieszkania też uwolnię się od konieczności spłacania nieodpowiedzialności moich rodziców? Jak uniknąć aby komornik nie odbierał mi pieniędzy za ten dług, który w prawdzie nie jest mój...

Jestem młody i nie chce zaczynać życia od dna...nie wiem co mam robić...

Witam,

facet z windykacji powiedział, że jak do jutra nie wpłace 1650 zł to o 11 on zglasza sprawe do banku i ze automatycznie bank wypowiada mi umowe i musze oddac w ciagu 30 dni 65000 zł. Nie jeststem w stanie zaplacic do jutra 1650 zł, powiedziałem mu ze jutro moge wplacic 400 a potem reszte a on ze to jest smieszne i ze ma to gdzies, dodam ze to z Polbanku i ze i tak to mi nie pomoze. Reszte kasy mialbym za kilka dni w poniedziałek,
czy jesli bank mi jutro wypowie umowe moge sie od tego odwolac nie wiem moze poprosic o wycofanie rezygnacji jesli wplace reszte kasy w poniedzialek ?
Jak to wygląda - czy mozna cofnąc wypowiedzianą umowę ?

Witam , mam dosc pilne pytanie , w ksiegach wieczystych widnieje jako wlasciciel dwuch nieruchomosci zapisanych w dwuch ksiegach , jedna warta 7500zl druga kolo 40000zl , mam 1600 zl dlugu za niezaplacone alimenty, byla zona zazadala zajecia obu nieruchomosci , a komornik sie do tego przychylil , czy mam jakies szanse aby komornik odstapil od zajecia nieruchomosci wartej 40000zl gdyz ta druga w zupelnosci wystarczy , i czy splacajac aimenty , komornik odstapi od zajecia jezeli wiezyciel nie wyrazi na tto zgody

Boro89 napisał:
Czy ja wymeldowując się w tej chwili z mieszkania też uwolnię się od konieczności spłacania nieodpowiedzialności moich rodziców? Jak uniknąć aby komornik nie odbierał mi pieniędzy za ten dług, który w prawdzie nie jest mój...

Jestem młody i nie chce zaczynać życia od dna...nie wiem co mam robić...
Wymeldowanie nic nie da.
Ale sprawę w sądzie może Pan wygrać , tylko trzeba w terminie wnieść sprzeciw.
Proszę poszukać na forum - było wiele podobnych wątków.

Witam.
Sąd 8.04 przyznał mi na dziecko 300zł alimentów. tatus do tej pory nie zapłacił ani złotowki.
zamierzam isc do komornika ale mam pewien problem.
-tatus pracuje na czarno
-zamieszkuje w innym miejscu niz jest zameldowany a ja znam tylko adres zameldowania a nie zamieszkania.
czy w takim razie komornik cos zdziala?
czy jest mozliwosc ze pojdzie do miejsca zameldowania dluznika i stamtad cos zabierze(tzn z domu rodzicow dluznika?) mimo iz tamte rzeczy formalnie nie naleza do niego bo ich nie kupil?

Pracuje na czarno, czyli oficjalnie nie pracuje. Komornik takiego "wynagrodzenia nie zajmie". Podaje Pani we wniosku egzekucyjnym taki adres jaki Pani zna. Komornik w przypadku egzekucji świadczeń alimentacyjnych ma obowiązek co pół roku ustalać informacje dotyczące miejsca zamieszkania dłużnika oraz jego stanu majątkowego.
Komornik może zająć rzeczy, które wystarczy że są we władaniu dłużnika. Później jednak może być zmuszony do zwolnienia ich spod zajęcia. W przypadku gdy egzekucja będzie bezskuteczna przez 2 miesiące można starać się o przyznanie świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego.

Witam.
Komornik zajął ruchomości należące do mojego małoletniego syna (imienne faktury) w dwóch postępowaniach. W pierwszym jestem dłużnikiem alimentacyjnym, wierzycielem - pełnomocnikiem syna - była żona. W drugim dłużnikiem jest była żona, wierzycielem inna strona.
Czy po drugiej bezskutecznej licytacji była żona może przejąć ruchomości na własność (toczy się powództwo przeciwegzekucyjne) będąc jednocześnie dłużnikiem w drugim postępowaniu, w którym wierzyciel nie zgłosił chęci przejęcia ruchomości?
Nadmieniam, iż złożyłem u komornika wniosek w imieniu syna o wydanie ruchomości (nie mam ograniczonej władzy rodzicielskiej).
Pozostaję w oczekiwaniu na odpowiedź, pozdrawiam.

Dzień dobry!
Potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań, ponieważ znajdujemy się w ciężkiej sytuacji. Moi rodzice wpadli w wir zaciągania długów, brali non stop kolejne żeby spłacić poprzednie, posiadają zadłużenia razem ok. 20 tysięcy na stan dzisiejszy( tata 4 tysiące, mama 16tyś) sprzedaliśmy poprzedni dom i spłaciliśmy część, lecz nie starczyło na wszystko. Mama ma rente w wysokości 530 netto, natomiast tata 630 netto, ja nie pracuję, piszę w tym roku maturę i planuje iść na zaoczne studia by pracować, poinformowana nas o wszczęciu postepowania egzekucyjnego, więc lada chwila do naszego domu wejdzie komornik. Rodzice nie posiadają żadnego majątku, dom w którym mieszkamy nie jest przepisany na nich, lecz jest spadkiem po babci( formalnie stoi na moja mamę i jej 2 siostry). My jesteśmy tu tylko zameldowani, nie mamy prawa własności.

-Wyczytałam w Internecie że przy tak niskim dochodzie komornik może wejść tylko na 25% renty, czy to prawda? Jeśli nie na ile procent może zabrać?

- mieszkamy w domku jednorodzinnym na takich warunkach jak wspomniałam wyżej, mieszkamy dokladnie w jednej połowie, druga połowa jest zamknięta, ponieważ tam są rzeczy siostry mojej mamy, która mieszka w innej części Polski, do tej swojej połówki przyjeżdża tylko na wakacje, ona nie jest tam zameldowana, a my nie mamy klucza, czy komornik więc może zająć jej dobra, kazać nam udostępnić tą drugą część domu.

- babcia za swego zycia kupila mi komputer, wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy co nas czeka, więc nie mam faktury na siebie, więc skoro to jest moja rzecz, czy komornik może go zabrać za długi rodziców

anetawaw7 napisał:
Dzień dobry!
Potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań, ponieważ znajdujemy się w ciężkiej sytuacji. Moi rodzice wpadli w wir zaciągania długów, brali non stop kolejne żeby spłacić poprzednie, posiadają zadłużenia razem ok. 20 tysięcy na stan dzisiejszy( tata 4 tysiące, mama 16tyś) sprzedaliśmy poprzedni dom i spłaciliśmy część, lecz nie starczyło na wszystko. Mama ma rente w wysokości 530 netto, natomiast tata 630 netto, ja nie pracuję, piszę w tym roku maturę i planuje iść na zaoczne studia by pracować, poinformowana nas o wszczęciu postepowania egzekucyjnego, więc lada chwila do naszego domu wejdzie komornik. Rodzice nie posiadają żadnego majątku, dom w którym mieszkamy nie jest przepisany na nich, lecz jest spadkiem po babci( formalnie stoi na moja mamę i jej 2 siostry). My jesteśmy tu tylko zameldowani, nie mamy prawa własności.

-Wyczytałam w Internecie że przy tak niskim dochodzie komornik może wejść tylko na 25% renty, czy to prawda? Jeśli nie na ile procent może zabrać?

- mieszkamy w domku jednorodzinnym na takich warunkach jak wspomniałam wyżej, mieszkamy dokladnie w jednej połowie, druga połowa jest zamknięta, ponieważ tam są rzeczy siostry mojej mamy, która mieszka w innej części Polski, do tej swojej połówki przyjeżdża tylko na wakacje, ona nie jest tam zameldowana, a my nie mamy klucza, czy komornik więc może zająć jej dobra, kazać nam udostępnić tą drugą część domu.

- babcia za swego zycia kupila mi komputer, wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy co nas czeka, więc nie mam faktury na siebie, więc skoro to jest moja rzecz, czy komornik może go zabrać za długi rodziców

Proszę przeglądnąć ten wątek a także polecam użyć opcji szukaj.
Na takie pytania - padały już wielokrotnie odpowiedzi.

Witam, w 2007r mój ojciec dostał nakaz eksmisji wraz z brakiem uprawnień do lokalu socjalnego. Oczywiście mieszka z nami do tej pory, gdyż nie było eksmisji na bruk i komornik nie mógł nam pomóc. Mam pytanie czy prawo komornicze uległo z zmianie i czy powróciła już eksmisja na bruk? Czy komornik może nam pomoc w znalezieniu lokalu tymczasowego? (i czy jest to odpłatne). Co robić w takiej sytuacji? wiem, że samemu takiego lokalu nie można znaleźć, szukałam bardzo długo, jestem bezsilna. Proszę o podpowiedź.

Mam pytanie. Czy komornik może zając zasiłek rodzinny wraz z dodatkiem jezeli jest to mój jedyny dochód? Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam, jeżeli napisałam w nieodpowiednim miejscu.

A tak z innej beczki.... Mam dość nieciekawą sytuację... Straszne długi w wyniku sytuacji losowych... dużo by tu pisać. Lada moment spodziewam się wizyt komorników ... Jestem mamą 3 malutkich dzieciaczków...:-( czy komornik ma pawo zabrać np. wózek dziecka, łóżeczko czy np. zabawki :?::?::?: Być może brzmi to śmiesznie ale jestem kompletnym laikiem w tych tematach i jednocześnie przerażona. Co robić podpowiedzcie...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót