Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zajęcie wynagrodzenia

Witam, mam pytanie: czy komornik zajmując wynagrodzenie, może również zająć nagrodę finansową lub tz. wczasy pod gruszą? przy zarobku miesięcznym 2000tyś zł Kwota potrąceń wynosi 50% całej pensji, tak to w moim przypadku określono, ale jeśli z nagrodą dostanę 2800 to czy komornik zabierze połowę całości? czy połowę zasadniczej pensji? czy może połowę zasadniczej + cały dodatek??? proszę o odpowiedz
pozdrawiam

michupocichu napisał:
A kto dysponuje kasą ?

Pieniądze od pół roku są w depozycie Zakładu Pracy. Komornik z mojego miasta mówi, że jest właściwy a komornik z tego samego województwa ale 200 km dalej uważa, że on jest właściwy bo prowadzi sprawę od 2006r, i już sama nie wiem na którego pisać :mad:

kasjopea2 napisał:
Pieniądze od pół roku są w depozycie Zakładu Pracy. Komornik z mojego miasta mówi, że jest właściwy a komornik z tego samego województwa ale 200 km dalej uważa, że on jest właściwy bo prowadzi sprawę od 2006r, i już sama nie wiem na którego pisać :mad:
A czy w mieście, w którym Pani mieszka jest jeden czy więcej Sąd Rejonowy? Jeżeli więcej, to czy ten komornik z Pani miasta działa przy sądzie właściwym dla Pani miejsca zamieszkania?

lokata napisał:
A czy w mieście, w którym Pani mieszka jest jeden czy więcej Sąd Rejonowy? Jeżeli więcej, to czy ten komornik z Pani miasta działa przy sądzie właściwym dla Pani miejsca zamieszkania?

Jest jeden Sąd Rejonowy. Nie mam wątpliwości, że właściwy jest komornik z mojego miasta. Zastanawiam się tylko czy pisać skargę administracyjną do Prezesa czy skargę na czynności komornika do wydziału cywilnego.

Witam mam problem przyszedł do mnie komornik gdyż wpadłem w kłopoty finansowe bo rozchorowało mi się dziecko i popadłem w długi czy morze zająć mi coś w domu. Moja żona ma tag że zadłużenie ale alimentacyjne i jest spłacane w ratach i ja też obiecałem że będę spłacał .

Witam. Mam takie pytanie, moze ktos mi tu pomoze w znalezieniu odpowiedzi. Rodzice maja dlugi w bankach. Mieszkaja w domku jednorodzinnym, gdzie sa dwa mieszkania. W jednym mieszkaja moi rodzice, w drugim siostra mamy wraz z rodzina i z moja babcia. Wlascicielem domu byla moja babcia ale zrzekla sie na rzecz mojej mamy i cioci. Sa one wspolwlascicielkami domu , zas babcia ma zapewniony dozywotnio pokoj oraz dostep do kuchni (sluzebnosc). Moi rodzice maja 2 pokoje, kuchnie i lazienke. Czy w razie przyjscia komornika moze on zajac to mieszkanie?

Witam

Mam komornika z zaległych alimentów(pozostałośc po żonie). Ściągnął 100 % zadłużenia i co dalej? Dalej bedzie koczował mi na pensji i zabierał biezace 500 zł - teraz zabieral 1300 zł miesiecznie i mi zostają ochłapy, z których ani utzymac mieszkanie, płacić regularne rachunki - kredyty a mam zadłużenia na ok 50 000 zł - i jeszcze za cos egzystowac! Co moge z tym zrobic? Czy może zając w jakis sposób moje mieszkanie - jestem jedynym właścicielem a mieszkanie jest współwłasnościowe spółdzielcze i lekko juz zadłużone czynszowo. Mieszkam w nim z moja nowa Pania, ale ona ma dwójkę dzieci z 1 małżenstwa(1000 zł alimentów "dostaje"-niezawsze na czas, pracuje i dostaje ok 1100 zł i jakies drobne od MOPR-u). Z tą Panią mam 1 córkę i razem w 5 mieszkamy razem w tym mieszkaniuPROSZĘ O ODP I POMOC :-)

załamany

Sławek z Poznania

Ostatnia edycja:
Witam , mam pytanko , mam wspólnie z chłopakiem konto bankowe ale to ja jestem właścicielem a on współwłaścicielem.Komornik chce to konto zająć czy ma do tego prawo?? Chciałam zaznaczyć ze na tym koncie odbywaja sie tylko wpłaty własne na moje nazwisko( nie wpływają tam pobory).Proszę o pomoc

Ostatnia edycja:
witam mam takie pytanie czy jeżeli ktoś posiada egzekucje komorniczą jest na emeryturze i posiada emeryturę poniżej średniej krajowej to czy są jakieś przepisy paragrafy które by mogły taką egzekucje znieść w miarę możliwości proszę o szybką odpowiedź z góry dziękuję

Witam,
mam taki problem:
biegły do spraw wyceny nieruchomości przesłał mi zawiadomienie o terminie wizji lokalnej, z udziałem policji i komornika ( nie rozumiem tego skąd tak liczny skład).
Od ponad roku prowadzę negocjacje z Wierzycielem (bankiem) co do spłaty zadłużenia, obecnie nastąpiło porozumienie -bank przystał na moja propozycję ugody ( jeszcze jej nie podpisalismy gdyż trwają w banku prace nad kształtem tej umowy) już po tym fakcie otrzymałam zawiadomienie o wizji lokalnej.W banku, w dziale windykacji poinformowano mnie iż bank nie uiścił zaliczki na wycenę nieruchomości, tak więc komornik niejako na swoją odpowiedzialność prowadzi dalsze czynności egzekucyjne.
W zwiazku z powyższym mam pytanie, kto zapłaci za tą wycenę nieruchomosci?
Nie widzę powodu abym to ja płaciła gdyż jestem o krok od podpisania ugody i zakończenia postępowania egzekucyjnego, bank-wierzyciel/zleceniodawca nie zapłaci również ...
A moze powinnam coś zrobić, nie wiem ,zawiadomić o postępowaniu ugodowym komornika.., ale to powinien w moim odczuciu zrobić wierzyciel,a nie zrobił (pewnie celowo abym nie wycofała sie z deklarowanej ugody :D), co więc robić?
Z góry dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam.

1. jeśli dojdzie do podpisania ugody, wierzyciel powinien wystąpić o zawieszenie postępowania;
2. komornik źle robi, iż nadal działa, pomimo że nie dostał zaliczki;
3. W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI powinnaś zawiadomić komornika, że z bankiem prowadzisz negocjacje ugodowe!!!

Bardzo dziękuję za odpowiedż, nie wiem tylko jak zawiadomoć komornika, czy wystarczy informacja np meilowa że prowadzę negocjacje (ale przeciez tak każdy dłużnik może powiedziec :D) czy przesłac do niego kopie ostatniego pisma jakie wysłałam do Wierzyciela ?!

raczej jakieś pismo wierzyciela, że prowadzone są negocjacje; zgodnie z pierwszym zdaniem, inna informacja jest informacją (żadną);

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót