Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
do Pana Bedek

nie pisałem, że ma o to wystąpić komornik, gdyż jest to dla mnie oczywiste, że jak piszę o sprawie którą prowadzi organ egz. to jest to logiczne, że to właśnie on dokonuje czynności w przedmiocie ustalenia majątku dłużnika ( na wniosek wierzyciela - za opłatą poszukiwania majątku, bądź poprzez wniesienie zaliczki na wydatki - różna praktyka w kancelariach)..
jednakże wierzyciel również uzyska odpłatnie informacji odnośnie nieruchomości dłużnika( w Urzędzie Miasta Wydział Geodezji i Kartografii po okazaniu tytułu wykonawczego)

może się mylę, ale tak na dobrą sprawę to w przypadku powództwa z art. 527kc zabezpieczamy roszczenia pieniężne stwierdzone pierwotnym TW na podstawie którego toczy się postępowanie egz..

Talib220 napisał:
jednakże wierzyciel również uzyska odpłatnie informacji odnośnie nieruchomości dłużnika( w Urzędzie Miasta Wydział Geodezji i Kartografii po okazaniu tytułu wykonawczego)
No załóżmy.
Bo brak podstaw prawnych :cool:
NSA sygn. I OSK 1097/09

wycinek uzasadnienia NSA sygn. I OSK 1097/09

Organ odwoławczy wskazał, że zarówno z przepisów art. 217 i 218 kpa jak i z art. 24 par. 3 Prawa geodezyjnego i kartograficznego wynika,osoba fizyczna niebędąca właścicielem nieruchomości wpisanej do ewidencji gruntów, może uzyskać wypis z tej ewidencji wówczas, gdy wykaże istnienie interesu prawnego w uzyskaniu takiego dokumentu. Skarżący takiego interesu prawnego nie wykazał i nie wskazał przepisu prawa materialnego, z którego wynika jego prawo do uzyskania żądanego wypisu z ewidencji gruntów i budynków. Fakt prowadzenia egzekucji świadczy o istnieniu interesu faktycznego, a prawnego po stronie wierzyciela

( rozumiem, że gdyby wnioskodarwca przedstawił zaświadczenie o toczącym się post.egz to nie byłoby większego problemu z uzyskaniem wypisu z ewidencji g..)

Talib220 napisał:
§

nie, sąd nie może wszystkiego, tylko to na co mu zezwala ustawodawca!
§

Właśnie przy zabezpieczaniu roszczeń niepieniężnych USTAWODAWCA napisał słowo MOŻE, co znaczy, iż sąd nie musi ustanowić tego zgodnie z Twoim żądaniem, taka różnica;

Talib220 napisał:
Fakt prowadzenia egzekucji świadczy o istnieniu interesu faktycznego, a prawnego po stronie wierzyciela

( rozumiem, że gdyby wnioskodarwca przedstawił zaświadczenie o toczącym się post.egz to nie byłoby większego problemu z uzyskaniem wypisu z ewidencji g..)
Byłby problem.:cool:

Fakt prowadzenia egzekucji świadczy o istnieniu interesu faktycznego, a nie prawnego po stronie wierzyciela. Interes faktyczny nie jest natomiast tożsamy z interesem prawnym, który musi być oparty na konkretnej normie materialnoprawnej.

Zob. też : wyrok WSA w Białymstoku z dnia 12 marca 2009r. II SA/Bk 28/09

Kolega i tak ma przerwę w "radzeniu" przynajmniej na tym forum;

rafal_26 napisał:
Kolega i tak ma przerwę w "radzeniu" przynajmniej na tym forum;
Ja nie piszę dla kolegi - tylko dla wszystkich, którzy korzystają z tego forum i którym może to się przydać.

Na chwilę człowiek znika i od razu jak gorąco się zrobiło :) Aż trzy strony do tyłu poczytałem.

Chciałem napisać: chłopaki jak tu gorąco, ale zaraz zjedliby mnie za "pertykowanie".

PS. Mam pytanko, sądy też już u Was zaczęły ciąć opłatę do minimalnej?

Ostatnia edycja:
Dzien dobry, stron jest tak wiele, ze pozwalam sobie napisac pytanie, ktore byc moze (i prawdopodobnie gdzies juz bylo...-przepraszam z gory).
Moi rodzice sa na emeryturze, dodatkowo na pol etatu pracuja (umowa zlecenie). 3 lata temu mieli taka rodzinna firme. W mysl zasady - mowily jaskolki... i oni narobili sobie tym problemow. Niestety wzieli pozyczke na 80tysiecy, firma nie przynosila dochodow, a osoba ktora z nimi ja prowadzila uciekla za granice. Wszelkie wynikajace dlugi poszly na konto rodzicow i splacali jak tylko mogli, ale raty przekraczaly ich dochody. Zapetlili sie, poniewaz pozyczke splacili pozyczka, na dodatek musieli splacac dlugi po firmie, bank nie zgodzil sie na przedluzenie terminu splaty, nie posiadali nieruchomosci, wiec o kredycie pod hipoteke nie bylo mowy. Teraz przyszlo pismo od komornika na kwote ponad 200 000.
Tata byl u prawnika, zreszta juz od jakiegos czasu korzysta z jego porad, mam jednak wrazenie,ze ta sprawa z miejsca byla przegrana, bo rodzice po prostu po zamknieciu firmy nie byli w stanie z emerytury i pensji splacac tak wysokich rat, banki nie chcialy wcale wspolpracowac, kazde pismo dostawalo odmowna odpowiedz.
Pytanie - co teraz bedzie? Zgodnie z porada prawnika wyslane zostalo do komornika pismo, sa tam informacje o wynagrodzeniu, emeryturze itp
Czy komornik przyjdzie do rodzicow do domu? Mieszkanie jest w stanie dosc zaniedbanym, ale oczywiscie posiadaja lodowke, telewizor, jakas bizuterie itp Czy jest pewne,ze komornik to zabierze rodzicom? I jak bedzie wygladala splata? Liczylismy to na kilka sposobow i wychodzi nam, ze nawet przez 10 lat nie uda sie splacic tego zadluzenia, rodzice maja za malo miesiecznych przychodow. Myslelismy takze o bankructwie, podobno cos takiego w naszym kraju jest juz mozliwe, ale czytalam tez,ze dosc trudne do realizacji.
Wlasciwie juz nie wiem co robic, jak pomoc...
Dlatego bede wdzieczna za kazda rade, pozdrawiam serdecznie

1. upadłość była możliwa, bo osoby prowadzące dział. gosp. mają zdolność upadłościową, tak jak wszystkie inne firmy, tylko że obecnie to nic nie da;

2. rozumiem, że mieszkanie jest rodziców? więc wyjściem jest uzyskanie pożyczki hipotecznej;

3. spłacić tej kwoty się nie da, bo odsetki zapewne są określone jako maksymalne (pożyczki bankowe) i wynoszą 20% w skali roku;

4. jeśli dom jest rodziców, to poza zajęciem rent i emerytur (25% netto), zostanie zajęta również nieruchomość i zapewne za kilka lat przeprowadzona z niej zostanie egzekucja;

5. jeśli pani tata korzysta odpłątnie z porad tego prawnika, to proszę dać sobie spokój, to strata pieniędzy;

6. lodówka, stary telewizor powinny być bezpieczne, w razie czego proszę złożyć skargę na czynność komornika w związku z tym, iż te przedmioty jako urządzenia użytku domowego powinny być wolne od egzekucji (no chyba że to lodówka za 5 k i telewizor plazmowy);

7. biżuteria i inne podobne rzeczy oczywiście zostaną zajęte;

Dzien dobry potrzebuje pilnej porady Maz pracuje na kopalni xxxx dzisiaj placili tak zwane KREDKOWE i komornik zabral mi 50% czy mial do tego prawo bo chyba kredkowe zalicza sie do zapomogi PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ Z GORY DZIEKUJE

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mieszkanie nie nalezy do rodzicow, jest kwaterunkowe. Nie zostalo wykupione, wiec do nich nie nalezy. Rodzice oprocz rzeczy w domu (plazmy nie maja), nie maja wlasciwie niczego, wszystko co mogli sprzedali i wplacali na konto banku. Co do firmy - zostala wyrejestrowana juz ok 2 lat temu.
Najbardziej interesuje mnie to co zrobic jesli dlugi sa tak wysokie, ze po prostu nie ma jak ich splacic. Czy to oznacza,ze do konca zycia beda sciagane naleznosci z emerytur, a komornik zabierze z domu co uzna za stosowne (czy to jest pewne,ze do domu przyjdzie? ) czy przez 10 lat?
Dziekuje za tak szybka odpowiedz.

1. postępowanie upadłościowe nie jest lekarstwem na długi, w omawianej sytuacji wniosek z uwagi na brak majątku i tak zostałby oddalony; umorzenie zobowiązań upadłego jest możliwe tylko po przeprowadzeniu post. upadłościowego (a tu w ogóle by go nie było) i wykazaniu, iż do upadłości nie doszło z winy dłużnika;

2. tak, będą mieli zajęte świadczenia rentowe i emerytalne do czasu spłaty, termin 10 lat nie ma żadnego znaczenia, bowiem egzekucja się toczy, a więc roszczenia nie mogą ulec przedawnieniu;

Aha rozumiem, dziekuje, a czy wizyta komornika w domu jest pewna? I czy on regularnie bedzie ich odwiedzal? Przepraszam, ze sie tak wypytuje. Chce po prostu wiedziec na co maja sie nastawic. Czy jest taka mozliwosc, aby rodzice przeprowadzili sie np do mnie? (juz teraz kazdy domofon to stres, ze to komornik ). Czy wtedy ten komornik przychodzilby do mnie do domu?
Raz jeszcze dziekuje za pomoc, z tego forum dowiedzialam sie wiecej niz od prawnika, ktory wzial pieniadze i w zasadzie nic nie zrobil..

komornik ma co robić i nie będzie chodził do rodziców;

nawet w tym wątku jest co najmniej setka postów opisujących w jaki sposób postępuje komornik, należy chociaż trochę je przeczytać; Nie rozumiem poza tym obaw, jak komornik przyjdzie, to przecież nikogo w domu nie zje, ani nie będzie bił, przeprowadzi czynności i sobie pójdzie;

próba idiotycznego obejścia prawa przez zabranie rodziców do siebie będzie miała istotne skutki:

a. możliwość rozwiązania umowy najmu lokalu rodziców;
b. dodatkowe koszty na otwarcie zamków i czynności policji;
c. rodzice będą mieszkali u pani, więc pani rzeczy będą zagrożone egzekucją w mniejszym lub większym stopniu;

Witam

Po zmarlym ojcu mamy po 1/3 majatku tzn ja, mama i siostra. Na placu stoja dwa budynki, gdzie nie ma zrobionego podzialu ktora z nas ma dokladnie co tzn ze np siostra ma jeden dom, ja z mama drugi. mamy poprostu po 1/3. Siostra ma komornikow.

Moje pytanie brzmi jesli siostra sprzeda swoja czesc tzn swoja 1/3 majatku, otrzyma za nia splate to czy komornik ma prawa pomimo tego do zajecia nieruchmosci?

Chcialam jeszcze zapytac, co jesli siostra sprzeda swoja czesc majatku a bedzie nadal zameldowana u Nas tzn u mnie i mamy? Czy fakt, ze nie jest wlascicielem nieruchmosci (po sprzedazy) a to, ze jest nadal zameldowana u Nas cos zmienia czy w zwiazku z zamelodwaniem komornik ma prawo zajac nieruchomosc lub jakies nasze rzeczy?

Czy mozna dokonac sprzedazy, (wiem, ze sa do tego potrzebne niezbedne dokumenty jak mapki z opisem, wypisy z gruntow rejestru itp) jesli nie ma jeszcze zalozonej ksiegio wieczystej?

Radzę zrobić podział sądowy spadku;

Jeśli już są wpisy w kw o zajęciu, to po ptakach;

Trzeba przy tym wszystkim uważać na kilka rzeczy:

1. art. 300 § 2 kk - siostra;

2. gdy podziały będą bez spłat i bez sądu, wówczas skarga pauliańska wierzycieli, gdy będą przez sąd, ale bez spłat, to wówczas możliwość żądania wznowienia postępowania;

Najlepszym rozwiązaniem jest dogadanie się z wierzycielami i komornikiem aby dokonać działu i jednocześnie ze spłat spłacić długi;

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót