Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ale tej pomyłki nie mogę rozwiązać od ponad roku :(
więc nie wiem czy trafiam a jakąś totalnie niekompetentną obsługę banku czy to może "dzień świstaka" czy coś?
dlatego interesuje mnie jak sprawa wygląda od strony prawnej.
Bo wydaje mi się, że jeśli komuś blokuje się dostęp do konta to wysyła się pismo z nakazem/ wyrokiem windykacji czyli coś czego nie dostałam nigdy w życiu.

I miło by było gdyby ktoś oświecił mnie co takiemu komornikowi może grozić? czy są jakieś plusy dla mnie?

Jeżeli to pomyłka i wina komornika, to można próbować złożyć na niego skargę. Co do plusów, to może jakiś pozew o odsetki od tej zablokowanej kwoty ? Nie wiem, musiałaby się wypowiedzieć osoba bardziej siedząca w temacie.

Ale jeżeli liczy Pani na jakieś profity dla siebie, to raczej nie ma co liczyć. Żeby coś odzyskać trzeba coś najpierw stracić. Więc pewnie musiałaby Pani udowodnić straconą kwotę.

nie, ja chcę odzyskać tylko swoje i może to dziecinne, by sprawiedliwości stało się Zadość

Witam.Mam problem podżerowalam kredyt i w zwiazku z tym mam zajecie komornicze 25% emerytury.Posiadam swoj kredyt,ktory splacam nieregularnie -przyczynilo sie do tego w/w zajecie komornicze oraz choroba meza ktora spowodowala utrate przez niego pracy.Dostalam pismo od innego komornika,ze zajmuje mi pozostala czesc mojej emerytury poprzez bolkade rachunku bankowego.Jak powiedzial tak uczynil,Zadzwonilam do niego i wowczas uslyszalam ze komornik moze wszystko.Moja emerytura byla jedynym zrodlem dochodow w mojej rodzinie.Na utrzymaniu mam chorego meza i studiujaca corke.

ja mam inny problem , otrzymuję alimenty na dziecko 400zł sciagane z żony przez komornika. i komornik wpłaca je na moje konto. Jednocześnie ten sam komornik prowadzi egzekucję z tegoż mojego konta (zajął rachunek ) na pokrycie mojego wcześniejszego zadłużenia wobec funduszu alimentacyjnego. czyli krótko mówiąc najpierw wpłaca a potem zabiera. Jednocześnie zajął mi 60% mojego wynagrodzenia.i jest ono odprowadzane do komornika. reasumując pozostaje mi z synem około 500zł na przerzycie . czy to jest prawidłowe że zabiera pieniądze dziecku skoro już ściąga ze mnie?

ewella1 napisał:
Witam.Mam problem podżerowalam kredyt i w zwiazku z tym mam zajecie komornicze 25% emerytury.Posiadam swoj kredyt,ktory splacam nieregularnie -przyczynilo sie do tego w/w zajecie komornicze oraz choroba meza ktora spowodowala utrate przez niego pracy.Dostalam pismo od innego komornika,ze zajmuje mi pozostala czesc mojej emerytury poprzez bolkade rachunku bankowego.Jak powiedzial tak uczynil,Zadzwonilam do niego i wowczas uslyszalam ze komornik moze wszystko.Moja emerytura byla jedynym zrodlem dochodow w mojej rodzinie.Na utrzymaniu mam chorego meza i studiujaca corke.

Rozwiązanie problemu z rachunkiem bankowym pojawia się średnio co 5-10 stron, wystarczy się cofnąć i trochę poczytać. W razie dalszych problemów, proszę o pytania.

varan napisał:
ja mam inny problem , otrzymuję alimenty na dziecko 400zł sciagane z żony przez komornika. i komornik wpłaca je na moje konto. Jednocześnie ten sam komornik prowadzi egzekucję z tegoż mojego konta (zajął rachunek ) na pokrycie mojego wcześniejszego zadłużenia wobec funduszu alimentacyjnego. czyli krótko mówiąc najpierw wpłaca a potem zabiera. Jednocześnie zajął mi 60% mojego wynagrodzenia.i jest ono odprowadzane do komornika. reasumując pozostaje mi z synem około 500zł na przerzycie . czy to jest prawidłowe że zabiera pieniądze dziecku skoro już ściąga ze mnie?

Trzeba wskazać, aby przesyłał pieniądze przekazem, gdyż z uwagi na "trudną sytuację musi pani zamknąć konto i oszczędzić te kilka zł miesięcznie"...

Witam.
Zanim podejmę jakiekoklwiek działenie, wolę się upewnić czy mam racje.
W zeszłym mięsiącu była decyzja i zajęciu wynagrodzenia, odwołałam, się do sądu ( skarga na czynności komornika)a do komornika napisałam o zawieszenie egzekucji do momentu wyjaśnienie sprawy przez sąd. Komornik zabrał spora część, nie zawiesił egzekucji, rozprawa sie jeszcze nie odbyła. Minęło półtora miesiąca i komornik wysłał pismo z którego wynika, że postanawia umorzyć postępowanie egzekuzcyjne w całości na wniosek wierzyciele. Co to oznacza?
1) że już nie będę miała zajęcia komorniczego przez najbliższy czas?
2) że komornik powinien oddać mi to co zajął z wynagrodzenia?

1. Tego nie wie nikt. Wierzyciel może w każdej chwili złożyc wniosek ponownie. Zależy jakie były przesłanki umorzenia postepowania.
2. Nie.

re-nata napisał:
Witam.
Zanim podejmę jakiekoklwiek działenie, wolę się upewnić czy mam racje.
W zeszłym mięsiącu była decyzja i zajęciu wynagrodzenia, odwołałam, się do sądu ( skarga na czynności komornika)a do komornika napisałam o zawieszenie egzekucji do momentu wyjaśnienie sprawy przez sąd. Komornik zabrał spora część, nie zawiesił egzekucji, rozprawa sie jeszcze nie odbyła. Minęło półtora miesiąca i komornik wysłał pismo z którego wynika, że postanawia umorzyć postępowanie egzekuzcyjne w całości na wniosek wierzyciele. Co to oznacza?
1) że już nie będę miała zajęcia komorniczego przez najbliższy czas?
2) że komornik powinien oddać mi to co zajął z wynagrodzenia?

To oznacza, że wierzyciel złożył komornikowi wniosek o umorzenie prowadzonego postępowania egzekucyjnego.

ad.1 Cóż... Z tym pytaniem to raczej do wróżki a nie do komornika ;). Jeżeli zaś chodzi o zajęcie dokonane w tym postępowaniu, to zgodnie z treścią art. 826 kpc, powinno zostać uchylone. Jeżeli jednak w treści postanowienia o umorzeniu komornik wzywa Panią do zapłaty brakujących kosztów z art. 49 ust.2 ustawy o komornikach, to jeżeli nie zostana one zapłacone dobrowolnie we wskazanym terminie, to nalezy liczyc się z tym, że komornik ponownie dokona zajęcia wynagrodzenia w celu ich wyegzekwowania.

ad.2 Nie.

Czy komornik może wejść do mieszkania w którym dłużnik już nie mieszka i jest wymeldowany ponad rok?

Co jest dla komornika tytułem wykonawczym? Wniosek wierzyciela o zajęcie wynagrodzenia, który zgodnie z art. 805 § 2 kpc mam prawo zobaczyć, czy klauzula wykonalności jaką posiada wierzyciel?

Nie wiem czy to to ale napisze:

"na podstawie tytułu wykonawczego:
Bankowy tytuł egzekucyjny nr .....
z dnia .....
Postanowienie Sądu Rejonowego
z dnia ... sygn. akt ... zaopatrzony w klauzulę wykonalności"

też tak myślałam, że chodzi o klauzule wykonalności.
Ale oczywiście wolałam się upewnić :)

No dobrze ale co ja mam robić? dzwoniliśmy, mówiliśmy że nie jest zameldowany. Wpuścić czy nie? będzie w asyście policji więc jak im pokaże że nie jest zameldowany to chyba nie mają prawa wejść.

Zameldowanie nie równa się miejscu zamieszkania, a Komornik dokona czynności w miejscu zamieszkania dłużnika. Możecie oświadczyć do protokołu, że dłużnik nie zamieszkuje pod tym adresem. Dobrze byłoby wskazać inny.

No nie mieszka od roku, wiemy tylko że mieszka i pracuje w Niemczech a kontaktu nie utrzymujemy.

Wierzyciel uzyskał prawo do zabezpieczenia swoich wierzytelności na działce.
Komornik dokonał zabezpieczenia.
Wierzyciel nie przystępuje do sprzedaży działki gdyż jej wartość jest wyższa od zadłużenia, tylko czeka aż odsetki urosną do tego stopnia, że wartość działki będzie równa całej wartość. Komornik powiedział dłużnikowi że on nie może zainicjować licytacji.

PYTANIE
Czy są jakieś przepisy regulujące dalsze postępowanie w tej sprawie tzn :
- czy jest określony jakiś termin w jakim wierzyciel lub komornik powinny przystąpić do licytacji
- jakie ma prawa dłużniki i co może zrobić z taką nieruchomością jeśli sam znajdzie nabywcę

Dzięki za poradę.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót