Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Lepiej poproś córkę, aby wystąpiła o swoje alimenty, będzie łatwiej. Nie ma sądowego przymueszenia do spłaty długów. Chyba, że pod tym pojęciem rozumiesz egzekucję prowadzoną przez komornika. W takiej konfiguracji odsetki i koszty egzekucji będą wyższe, niż Ci się wydaje, więc Twój zysk to będzie 100 zł w portfelu (mogą zająć Ci 50% wynagrodzenia), a to co zajmą żonie ( o ile zajmą), wystarczy na karne odsetki i koszty egzekucji.

Do martyna 1818 .

Pani "pracodawca"powinien zastosować przepisy prawa pracy . Ograniczenie egzekucji z wynagrodzenia za pracę nie dotyczy tylko zatrudnionych na etat ale chodzi tu o powtarzalne świadczenie niezbędne do utrzymania siebie i rodziny . Ewentualnie po zajeciu można spróbować złożyć wniosek do komornika o zastosowanie przepisów 881 kpc

Ostatnia edycja:
Aplikanat komorniczy:
A mógłbyś wskazać te przepisy "prawa pracy" ?

martyna1818 - złóż wniosek do komornika w oparciu o art 833 § 2 kpc wykaż, że jest to świadczenie powtarzające się, którego celem jest zapewnienie utrzymania - pisaliśmy już o tym wiele razy.

mam problem
byłam poręczycielem kredytu , bank się odezwał po 6 latach, czy to nie za długi okres na powiadomienie poręczyciela o niespłacaniu kredytu przez kredytobiorcę?

Po sześciu latach od zaciągnięcia kredytu czy po sześciu latach od momentu kiedy przestał być spłacany? To różnica. Być może kredyt jest niespłacany od niedawna.

po sześciu latach od zaciągnięcia kredytu bank powiadomił poręczyciela, a czy kredytobiorca spłacał - nie wiem, bo po 4 miesiącach (od podpisania poręczenia) wniosłam sprawę o rozwód.....dzięki za odp

po sześciu latach od podpisania umowy o kredyt (umowa1997r), czy był spłacany - jako poręczyciel - nie mam wiedzy, bank powiadomił mnie, że kredyt nie jest spłacany(2003r)czy to nie za długi okres- podobno mają informować niezwłocznie, co w rozumieniu prawa znaczy "niezwłocznie..rok, dwa trzy....

jak się od tego wybronić? wiem, że poręczyłam, rozumiem, ale kredytobiorca świadomie się ukrywa - nie wiem na co liczy? jest dłużny wobec państwa 100tyś. czy ja odbierając pocztę bardziej odpowiadam przed prawem, czy lepiej zniknąć? ukrywać się?...czy to jest sposób? Minęło 13 lat i nikt go nie potrafi zlokalizować....ja mam płacić jego długi? On mieszka sobie w domu mamusi (jej własność, bo on nic nie ma) - czy nie ma na to jakiegoś sposobu?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam, moje pytanie:

Komornik prowadził postępowanie egzekucyjne świadczenia pieniężnego. W tym czasie nie zajał ani złotówki.
Następnie z mym wierzycielem, czyli bankiem zawarłem przed sądem porozumienie w sprawie spłaty zadłużenia.
Po zawarciu tego porozumienia dostałem od komornika postanowienie zakończeniu postępowania w sprawie i obciążeniu dłużnika (mnie) wszystkimi kosztami tj.:

-portoria, -koszty zapytań, -doręczenie korespondencji, -zlecenie poszukiwanie majątku dłużnika

oraz

-opłata stosunkowa z art.42.2 (5%) w wys. ~2,3 tys. zł.

Pytanie moje dotyczy tej opłaty stosunkowej, a mianowicie czy mimo zawartego porozumienia opłata ta i w takiej kwocie nalezy sie komornikowi?
Czy czy istnieje tu związek przyczynowy między podjętymi przez komornika czynnosciamia a spłatą dokonaną przez dłużnika?
Jakie kroki służą mi do odwołania się od obciążenie mnie taką kwotą pomimo zawarcia porozumienia?

Dziękuję i pozdrawiam.

Tak należy się. Art. 49.2 (bo raczej nie chodziło o 42.2) ustawy o komornikach sądowych i egzekucji traktuje o wysokości opłaty w razie umorzenia egzekucji na wniosek wierzyciela - a z taką sytuacją zapewne mamy tutaj do czynienia.

Oczywiscie, że Art. 49.2 - mój błąd, przepraszam.

Czy zważając na (moim zdaniem) znikomy "związek przyczynowy między podjętymi przez komornika czynnosciamia a spłatą dokonaną przez dłużnika" służą mi jakies środki do odwołania się od samej wysokości opłat (2,3 tys zł)? żażalenie na wysokość kosztów itd, itp?

Pozdrawiam.

Moja sprawa wygląda w skrócie tak:
Chcąc udać się do komornika z powodu niezapłacenia zaległego wynagrodzenia przez zleceniodawcę (zapłacili część kwoty po wydaniu sądowego nakazu zapłaty) muszę udać się do sądu po Klauzulę Wykonalności, a dopiero potem do komornika, tak? Czy można otrzymać ją listownie? I czy komornik musi być właściwy co do siedziby dłużnika czy mogę udać się do kogoś z mojego miasta? Ile kosztuje postępowanie komornicze?
Należność firmy wobec mnie wynosi obecnie 782zł plus odsetki ustawowe od dnia zapłaty (pierwszą część zapłaty powinnam dostać w styczniu, resztę w w lutym i marcu) zapłacili 1000zł we wrześniu po postępowaniu upominawczym a resztę obiecali w październiku ale już teraz poinformowali mnie że nic z tego. Należy mi się również zwrot 30zł poniesionych kosztów sądowych.
Jak należy obliczyć odsetki ustawowe w moim przypadku?

1. tak najpierw klauzula potem komornik.
2. można dokonać wyboru komornika stosownie do art. 8 ust. 5 i 6 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji
3. koszty postępowania są uzależnione od tego ile i jakie czynności zostaną podjęte. Na początku komornik najprawdopodobniej wezwie o zaliczkę na wydatki. Korespondencja ok. 56,50zł, koszty zapytań (Us i ZUS) ok. 85zł, poszukiwanie majątku 81,50zł...chyba że podasz składniki z których można egzekwować dług (jeżeli coś zapłacili to być może zrobili to przelewem więc możesz dysponować nr rachunku bankowego dłużnika)
4. co jest na nakazie? - dokładnie

Co może zrobić komornik w przypadku jeśli jestem bezrobotny

Dzień dobry

jakiś czas temu (może miesiąc temu) zostałem ukarany 2 mandatami przez straż miejską - suma w wysokości 600zł. Nie wpłaciłem tej kwoty i dostałem wczoraj list z UM o wezwaniu do zapłaty. W liście była klauzula, że jeśli nie zastosuję się do tego wezwania to sprawa zostanie skierowana do egzekucji komorniczej. Aktualnie szukam pracy, więc jestem bezrobotny(nie mam żadnych dochodów) i utrzymują mnie rodzice z którymi mieszkam w domu. Czy istnieje jakiś sposób na zmniejszenie tej kwoty? Jeśli zawita do mnie komornik to czy może zabrać własność moich rodziców? Wiadomo jacy komornicy mogą być... Jak może wyglądać procedura w moim wypadku? Jeśli ja nie posiadam wartościowych przedmiotów to czy komornik może zabrać własność rodziców (na niektóre rzeczy są rachunki i faktury, dowody zakupów itp). Ewentualnie czy tę kwotę można rozłożyć na raty? Jestem zdesperowany.

Proszę o rzeczowe odpowiedzi.
Będę wdzięczny.

/edycja

zapomniałem dopisać czy spłatę można wstrzymać do czasu gdy znajdę pracę?

Ostatnia edycja:
Przeczytałam ponad 50 stron postów i nie mogłam znaleźć dokładniej informacji spośród już udzielonych rad, więc proszę nie krzyczeć na mnie jeśli już przewałkowano temat. Bardzo mi zależy na odpowiedzi bo tracę nerwy i zdrowie a jestem w ciąży..
Mój mąż miał zasądzone alimenty na dziecko (owoc poprzedniego związku). Nie płacił bo nie miał pracy. Gdy znalazł pracę komornik wszedł na wypłatę i zabierał 60%. Mąż ostatnio zmienił pracę czego komornik nie wiedział (umowa zlecenie) i zajął mężowi konto. Na konto niestety wpłynęła wypłata -2200- (gapiostwo pracodawcy). Na konto wpływały tylko pieniądze w ramach wynagrodzenia za pracę Mam pytania trzy:
1. Czy wierzyciel musiał zawnioskować o zajęcie konta czy to była decyzja komornika?
2. Czy w przypadku długów alimentacyjnych istnieje również kwota wolna od zajęcia, jak tak to jaka?(3x średnia krajowa??)
3. Czy jest możliwość wyciągnięcia tych pieniędzy z banku??

Bardzo proszę o odpowiedź bo nie wiem czy mam iść do komornika czy do banku?
Pozdrawiam

Temat był wałkowany na 50 stronach z 10 razy.

1.musiał;
2.tak;
3.tak, jeśli pkt 2 jest spełniony. Z tym, że od komornika, a nie z banku, bo pewnie komornik ma tę kasę.

bardzo bardzo dziekuje rafal_26, najwyrazniej nie umiem czytac ze zrozumieniem:/
nie wiedzialam czy alimentow tez dotyczy ta kwota wolna od zajęcia, czy też nie.
Jestem bardzo wdzięczna. Pozdrawiam

Masz rację lokata, to były alimenty;D

Dzięki za czujność i poprawkę.

czy w takim razie w myśl art. 1083 kpc:
§ 1. Dochody wymienione w art. 831 § 1 pkt 2 podlegają egzekucji na zaspokojenie alimentów do trzech piątych części.

§ 2. Wierzytelności z rachunku bankowego podlegają egzekucji na zaspokojenie alimentów w pełnej wysokości.

komornik nie zostawi mężowi niczego na koncie i opcja "kwoty wolnej od zajęcia" nie istnieje??

rafal_26 napisał:
Dzięki za czujność i poprawkę.
Nie ma za co. Tak skutecznie "z doktoryzowałeś" się z postępowania egzekucyjnego, że możliwość niewielkiej korekty Twojej wypowiedzi, to już prawdziwy zaszczyt i rarytas ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót