Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
koperco napisał:
czy w takim razie w myśl art. 1083 kpc:
§ 1. Dochody wymienione w art. 831 § 1 pkt 2 podlegają egzekucji na zaspokojenie alimentów do trzech piątych części.

§ 2. Wierzytelności z rachunku bankowego podlegają egzekucji na zaspokojenie alimentów w pełnej wysokości.

komornik nie zostawi mężowi niczego na koncie i opcja "kwoty wolnej od zajęcia" nie istnieje??

Omawiany przez Ciebie przepis dotyczy kpc, a nie prawa bankowego. W kpc mamy ograniczenie egzekucji z rachunku bankowego.

aha, dziękuje już widzę różnicę. już wszystko wiem, miłego wieczoru zycze

RE: Co może zrobić komornik w przypadku jeśli jestem bezrobotny

jesli chca dac do komornika to musza miec sadowy nakaz zaplaty a nie piszesz czy dostales cos z sadu bo bez tego moga cie tylko straszyc

dzięki za odpowiedź.

Z sądu na razie nic nie dostałem. Ale obawiam się że dostanę jeśli nie uiszczę tej kwoty w ciągu 7 dni... bo ten list generalnie to otrzymałem z urzędu miasta, więc czy oni mogli by straszyć? :]

od straszenia są potwory.
spokojnie nie tak szybko cię odwiedzi komornik.to musi potrwać.

ehh. Chyba źle zadałem pytanie. Zapytam jeszcze raz. Czy jeśli wierzyciel (UM) zleci komornikowi egzekucję a ja jestem bezrobotny i nie mam majętnych rzeczy w posiadaniu, to jakie kroki są podejmowane przez komornika? Mogę się też zwrócić do UM z propozycją zmniejszenia kwoty lub rozłożenia na raty, z powodów finansowych?

Mam pytanie : kto udziela nagany komornikowi sądowemu? Sąd, prezes sądu, czy rada komorników? Jeżeli ci ostatni, to gdzie ich szukać, są przydzieleni do odpowiedniego województwa, albo miasta?

re-nata napisał:
Mam pytanie : kto udziela nagany komornikowi sądowemu? Sąd, prezes sądu, czy rada komorników? Jeżeli ci ostatni, to gdzie ich szukać, są przydzieleni do odpowiedniego województwa, albo miasta?
Nadzór nad działalnością komornika sprawuje:
- prezes sądu rejonowego przy którym działa - art. 3 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji (uoksie)
- Minister Sprawiedliwości - art. 64 uoksie
- Krajowa Rada Komornicza - art. 65 uoksie
A nagany udziela komisja dyscyplinarna - szerzej art. 71 i następne uoksie

RE: Pytanie do komornika

Mam zajęcia komornicze. Mój komornik przysłał mi protokół zajęcia dwóch samochodów, które sprzedałam juz dawno , zanim ruszyła procedura egzekucyjna. Nie zmieściłam się w 14 dniach z powództwem przeciwegzekucyjnym i teraz mam wyznaczoną licytację w/w aut w moim miejscu zamieszkania. Nie jestem ich włascicielem ani nawet posiadaczem. Co mogę w tej sprawie zrobić? co nalezy zrobić? Prosze o szybkę odpowiedź.

Przede wszystkim powiadomić o tym komornika i przedłożyć jakiś dowód sprzedaży.
Komornik nie zajmuje samochodów z kosmosu. Najczęściej potwierdza w Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców kto figuruje jako właściciel a następnie zastrzega takie auto w wydziale komunikacji (utrudnia przerejestrowanie).

Chociaż takie wirtualne zajmowanie to moim zdaniem prawidłowe nie jest ...

Witam pisze z prośba o porade mianowicie , dziś odwiedził moje miejsce zamieszkania komornik z wnioskiem o egzekucje , ja obecnie przebywam za granica i jest tam tylko moja mama , czy komornik ma prawo zająć wszystko co mu sie spodoba w domu na poczet egzekucji tytułem tego ze jestem w tym domu zameldowany czy tylko rzeczy należace do mnie? głównie chodzi mi o rzeczy i sprzet rtv należący do mamy . czy bedzie miał do tego prawo . wiem że kiedys nie miał lecz teraz nie wiem czy nadal to obowiązuje czy coś sie zmieniło , obiło mi sie o uszy ze obecnie ma prawo zając wszystko z domu gdzie zameldowany jest dłuznik , czy to prawda ? z góry dziękuje za informacje

wilkers:

Temat wałkowany w tym wątku setki razy, wystaczy poczytać kilkanaście stron wcześniej.

Witam,

mam pytanie, od kiedy powinien być liczony termin na złożenie skargi na czynność komornika - postanowienie ws kosztów. Dłużnik stawił się u komornika (dług został spłacony wcześniej) i po podaniu mu kwoty kosztów zapłacił w gotówce koszty, by odblokowany został rachunek bankowy (obrotowy - dłużnikiem jest spółka). Tydzień później dłużnikowi zostało doręczone postanowienie o kosztach listownie.
Czy termin skargi liczony powinien być od daty zapłaty kosztów czy daty otrzymania postanowienia? Przepis (767 kpc) nie daje mi jednoznacznej odpowiedzi, stąd moje pytanie.

Pozdrawiam.

Skarży Pan czynność komornika jaką jest wydanie postanowienia...a właściwie jego treść.
Kosztami został obciążony Pan właśnie w postanowieniu.
Zgodnie z art.767 kpc skargę należy wnieść w terminie tygodniowym od dnia czynności.
Skoro Pan dowiedział się o czynności (wydaniu postanowienia i obciążeniu kosztami) dopiero w momencie doręczenia postanowienia zatem termin tygodniowy należy liczyć od dnia doręczenia postanowienia.

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Rozumiem w takim razie, że zapłata kosztów (nawet jeżeli nastąpiła po wydaniu postanowienia, ale przed jego doręczeniem) nie jest rozumiana jako okoliczność, że strona "była przy czynności obecna".
Pozdrawiam.

Nie widzę niestety opcji edycji tekstu, dlatego zapytuję bezpośrednio pod swoim postem.

Czy w skardze, o której mowa powyżej, można dochodzić od wierzyciela pokrycia kosztów naliczonych przez bank z tytułu zajęcia rachunku bankowego? Wiem, że postanowieniem nie jest ten koszt objęty, ale w końcu powstał z wykonaniem egzekucji bezpodstawnej (zajęcie nie było konieczne, gdyż cały dług został spłacony dwa miesiące wcześniej). Powstała więc w związku z egzekucją szkoda - pytanie czy można jej dojść jakoś w trybie odwoławczym czy też trzeba dochodzić w odrębnym post.

pozdrawiam.

na podstawie art 804 k.p.c komornik jako organ egzekucyjny nie jest uprawniony do badania zasadnoscii wymagalnosci i obowiazku objetego tytulem wykonawczym i zgodnie z żadaniem wierzyciela w oparciu o tytul wykonawczy zajmuje coś ... czy to znaczy ze jak wierzyciel wskaze cos do zajecia , a to nie bedzie zgodne zprawem to komornik za to nie odpowiada ? czy w takim wypadku trzeba zlozyc skarge na czynnosci komornika , czy powodztwo przeciwegzekucyjne przeciwko wierzycielowi?

A jak odwołać postępowanie egzekucyjne? Osiągnąłem ugodę z dłużnikiem, który zobowiązał się do uregulowania wszystkich zobowiązań i po prostu nie chcę by dalej komornik brał udział w tej sprawie . Sprawa dotyczy alimentów. Czy wystarczy tylko zawiadomienie komornika o tym, iż nie chę dłużej korzystać z jego "usług".....czy coś jeszcze..? Proszę ewentualnie o wzór wniosku o odwołanie komornika . Jakie są koszty odwołania komornika i kto je ponosi?

Ostatnia edycja:
pawelaaaaaaa napisał:
Czy wystarczy tylko zawiadomienie komornika o tym, iż nie chę dłużej korzystać z jego "usług".....czy coś jeszcze..? Proszę ewentualnie o wzór wniosku o odwołanie komornika . Jakie są koszty odwołania komornika i kto je ponosi?
Ad.1 Wystarczy
Ad.2 Poniesione przez komornika wydatki z art. 39 Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji oraz opłata stosunkowa z art. 49 ust. 2 ww. ustawy (5% wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania). Generalna zasada mówi, że koszty postępowania egzekucyjnego obciążają dłużnika.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót