Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
mam pytanie ??

jeżeli zostałem pobity w 2005 roku przyznano mi 10 tys zł odszkodowania i goście dalej tego nie zapłacili to ile mi się należy już pieniędzy łacznie z odsetkami??

jeszcze chciałem zwrócić uwagę na komornika prowadzącego moją sprawę który dostał zaliczkę i od 2005 cicho sza :/

Proszę o informację i poradę

Pozdrawiam:)

figunia86 napisał:
jeżeli zostałem pobity w 2005 roku przyznano mi 10 tys zł odszkodowania i goście dalej tego nie zapłacili to ile mi się należy już pieniędzy łacznie z odsetkami??
To przede wszystkim zależy od tego czy odsetki w ogóle zostały zasądzone (jeżeli tytułem wykonawczym jest orzeczenie sądu karnego, to nie sądzę).

figunia86 napisał:
eszcze chciałem zwrócić uwagę na komornika prowadzącego moją sprawę który dostał zaliczkę i od 2005 cicho sza :/
W takim wypadku może wrto przemyśleć czy dobrym rozwiązaniemiem nie byłoby zawnioskowanie o umorzenie egzekucji u tego komornika i wszczęcie jej ponownie u innego, bardziej operatywnego. Przez pięć lat sprawny komornik albo wyegzekwowałby już należność (bądź choć jej część), albo dawno umorzył postępowanie z powodu jego bezskuteczności.

właśnie ale on otrzymał już zaliczkę i miałbym zrezygnować z niej i szukać innego komornika. sytuacja wygląda tak, że jeden z tych którzy mnie pobili mieszka w moim mieście i "wozi" się samochodzikiem z uśmiechem na twarzy, drugi zaś mieszka w Limeric w Irlandii. wszystki te dane podałem komornikowi łącznie z numerami rejestracyjnymi pojazdu jednego z nich i cisza zero odzewu.

co jam mam robić wogole?

to było orzecznie sądu cywilnego gdyż otrzymali wyroki 9 miesięcy pozbawienia wolności i ani odsiadki ani pieniędzy

figunia86 napisał:
właśnie ale on otrzymał już zaliczkę i miałbym zrezygnować z niej i szukać innego komornika
niewykorzystaną część zaliczki komornik ma obowiązek zwrócić, a wykorzystana stanowi koszt poprzedniej egzekucji który może dla Ciebie wyegzekwować wraz z roszczeniem nowy komornik
i "wozi" się samochodzikiem z uśmiechem na twarzy
wozić to może się i wozi, ale być może komornik sprawdził w Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców i dłużnik nie figuruje jako właściciel czyli auto nie jest jego
drugi zaś mieszka w Limeric w Irlandii
a więc jest poza zasięgiem komornika, chyba że zostawił jakiś wartościowy majątek w kraju
i cisza zero odzewu.
co jam mam robić wogole?
lokata odpowiedziała na to pytanie

figunia86 napisał:
właśnie ale on otrzymał już zaliczkę i miałbym zrezygnować z niej i szukać innego komornika
Wybór należy do Pana. W kolejnym postępowaniu może Pan dochodzić również kosztów poprzedniej egzekucji (o ile pierwszy komornik ustali je stosownym postanowieniem i naniesie wzmiankę na tytule wykonawczym). Dobrym rozwiązaniem będzie również zastosowanie się do rady frankyjoe i podjęcie decyzji dopiero po otrzymaniu odpowiedzi od komornika.

figunia86 napisał:
to było orzecznie sądu cywilnego gdyż otrzymali wyroki 9 miesięcy pozbawienia wolności i ani odsiadki ani pieniędzy
Na mocy orzeczenia sądu cywilnego otrzymali 9 m-cy pozbawienia wolności? Jeżeli jednak odsetki są faktycznie zasądzone, to prosze podać nam dokładnie od jakiego dnia i w jakiej wysokości, bez tych informacji nikt z nas nie będzie wstanie udzielić odpowiedzi na Pańskie pytanie (wszystkie szklane kule jakoś się nam nieszczęśliwie wytłukły, a z fusów nie wróżymy ;) ).

Jestem tutaj pierwszy raz i proszę o pomoc gdyż nie wiem jak mam zadać pytanie do komornika. Nigdzie nie widzę zakładki z nowym wątkiem. Przepraszam, że tutaj wtargnęłam ale nie wiem kogo poprosić o pomoc.

Jest to temat przyklejony...zadajesz pytanie tak..jak napisałaś powyższy post...a odpowiadacze sami zaatakują Twój wątek...całkiem jak barrakuda ;)

hehe rozumien a tarot pewnie odpada :)

sąd karny zatwierdzil 9 miesięcy pozbawienia wolności

założyłem sprawe w sądzie cywilnym o odszkodowanie z tytułu pobicia przyznano mi 10 tyś zł z możliwością ściągnięcia całej kwoty z jednego tych .....

wyrok został wydany 25 października 2005 roku

pozdrawian

figunia86 napisał:
hehe rozumien a tarot pewnie odpada :)

sąd karny zatwierdzil 9 miesięcy pozbawienia wolności

założyłem sprawe w sądzie cywilnym o odszkodowanie z tytułu pobicia przyznano mi 10 tyś zł z możliwością ściągnięcia całej kwoty z jednego tych .....

wyrok został wydany 25 października 2005 roku

pozdrawian
Tak, tarot oraz zwykłe karty również odpadają, a my w dalszym ciągu nie wiemy od którego dnia i jakie (ustawowe? umowne?) odsetki zostały zasądzone. Powinno to wynikać wprost z treści tytułu wykonawczego, wystarczy zacytować.

Witam, Komornik przekazał innemu komornikowi sprawę którą prowadził, w czasie jej prowadzenia zajął mi jedno z kont bankowych.

Gdy sprawę przekazał innemu komornikowi, blokady na rachunku nie cofnął.

Następnie ja rozliczylem naleznosci, u komornika ktory sprawe przygarnął.

Ale poprzedni komornik nie chce mi cofnąć blokady, każe pisać jakieś wnioski.. co ja mam zrobić, żeby to możliwie najszybciej wyegzekwować od komornika, tzn, cofnięcie blokad na rachunku?:(

Komornik który oddał sprawę do prowadzenia innemu komornikowi nie miał obowiązku umarzania egzekucji z rachunku bankowego (jeżeli do tego rachunku nastąpił zbieg egzekucji to po umorzeniu zbiegu by nie było a zatem nie miałoby sensu przekazywanie sprawy).
Komornik który przejął sprawę do dalszego prowadzenia po zakończeniu postępowania powinien zawiadomić bank o zakończeniu egzekucji.
Faktycznie nie jest to potrzebne ponieważ umorzenie postępowania egzekucyjnego (np. w wyniku zapłaty) powoduje uchylenie dokonanych czynności egzekucyjnych w tym zajęcia rachunku. Jednak bank nie ma jak się o tym dowiedzieć więc komornik powinien dla porządku zawiadomić bank.
Ale komornik który przejął sprawę a nie komornik który ją oddał.

Dziekuje, dzis jestem umowiony zkomornikiem u ktorego uregulowalem nalzenosci, czyli od niego powinienem dostac pismo, w ktorym wycofuje blokady, w imieniu swoim i poprzednikow(bylo ich dwoch kazdy przekazywal sprawe kolejnemu, i kazdy zakladal blokady, ktore do dn. dzisiejszego wisza mi na koncie)?

Dziekuje i pozdrawiam

delvechio napisał:
Gdy sprawę przekazał innemu komornikowi, blokady na rachunku nie cofnął.
Postąpił prawidłowo.

delvechio napisał:
Ale poprzedni komornik nie chce mi cofnąć blokady, każe pisać jakieś wnioski.. co ja mam zrobić, żeby to możliwie najszybciej wyegzekwować od komornika, tzn, cofnięcie blokad na rachunku?:(
"Cofnąć blokadę" czyli zawiadomić bank o zakończeniu postępowania egzekucyjnego powinien komornik, który faktycznie postępowanie zakończył czyli ten drugi.

no tak ale jesli on wyslal swoja blokade, a tamten swoja, to on ma teraz oprocz swojej blokady, cofnac "cudzą"?

delvechio napisał:
no tak ale jesli on wyslal swoja blokade, a tamten swoja, to on ma teraz oprocz swojej blokady, cofnac "cudzą"?
A po co wysyłał swoją? Przecież w danym postępowaniu rachunek bankowy był już zajęty? Wystarczyło tylko zawiadomić dłużnika zajętej wierzytelności (tj. bank) o przejęciu sprawy do dalszego prowadzenia i tyle. Jak sobie nadmiernie przekombinował, to teraz musi to skutecznie odkręcić.

No masz racje. czyli tak naprawde musze odpuscic poprzednim komornikom, a wyperswadowac te cofniecia wszystkich poprzednich blokad, od ostatniego komornika u ktorego rozliczylem naleznosci?

Dzieki

zlyjot napisał:
na podstawie art 804 k.p.c komornik jako organ egzekucyjny nie jest uprawniony do badania zasadnoscii wymagalnosci i obowiazku objetego tytulem wykonawczym i zgodnie z żadaniem wierzyciela w oparciu o tytul wykonawczy zajmuje coś ... czy to znaczy ze jak wierzyciel wskaze cos do zajecia , a to nie bedzie zgodne zprawem to komornik za to nie odpowiada ? czy w takim wypadku trzeba zlozyc skarge na czynnosci komornika , czy powodztwo przeciwegzekucyjne przeciwko wierzycielowi?

a moje ? :-(

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót