pytanie do komornika

• Autor wątku Autor wątku red_passion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

red_passion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
mam pytanie ponieważ mam dlużnika i teraz sprawa jest u komornika ,ktory zajął mu konto bankowe,oraz wierzytelności z nieoplaconych faktur.Czy jest realna szansa abym odzyskał należne mi pieniądze dodam,że dłużnik ma firme.Liczylem,że nawiąże ze mną kontakt w sprawie porozumienia w splacie zobowiązania lecz nie doczekalem się.I jeszcze jedno skoro komornik zablokowal konto to czy wpływy będą trafiać do komornika od razu czy jak uzbiera się żądana kwota(a jest tego wraz z odsetkami ok.25 tyś zl)wię chyba długo będę czekał jeśli wogóle zapłaci.Proszę o pomoc

dzisiaj otrzymalem zawiadomienie o bezskutecznej licytacji z powodu braku kupujących.Komornik informuje mnie ,że mogę zażądać kolejnej licytacji lub przejąć na własność niesprzedane wierzytelności.I co mam iść i zabrać im z domu telewizor?Wiem wydaje się to śmieeszne

pytam o to czy komornik będzie ściągal należności z jego konta,ktore jest zablokowane na bierząco czy będzie je blokowal do uzyskania zaległej kwoty?

nieukrywam,iż noszę sięz zamiarem sprzedaży tej wierzytelmności firmie windykacyjnej ponieważ zależy mi na czasie aby odzyskać te pieniądze)Jednak trochę się wacham dziś komornik przysłal mi pismo dot.kolejnej zajętej wierzytelności i prawa w myśl art.895 kpc.Chodzi o to ,że jakaś firma mojemu dlużnikowi niezaplacila faktur i to zobowiązanie przechodzi na moje konto.Niewiem co mam zrobić czekałem może człowiek przyjdzie się dogadać,niechciałem robić mu problemow z firmami windykacyjnymi .Sam niewiem co zrobić ponieważ niemam żadnego kontaktu z moim dłużnikiem .Poradzcie co w takiej sytuacji zrobić.

Powiem może czego dotyczą wierzytelności.Prowadzilem firmę wraz z moim wspólnikiem i niestety zostawił mnie z dlugami,które co do złotówki splacilem.Z tego tytulu wynikły wierzytelności mojego dłużnika.

Pieniądze z rachunku bankowego są ściągane na bieżąco. Kwoty wpływające na rachunek bank przekazuje komornikowi.

to dobrze a kiedy komornik przekazuje pieniądze wierzycielowi?

To zależy wyłącznie od "widzi mi się" komornika.Jeden przekazuje za dwa dni, drugiemu mało 9 miesięcy (ten drugi to kobieta, może u niej jest tak jak z ciążą zobaczymy) a jeszcze inny po około trzech tygodniach.To praktyka.Teoretycznie powinien to uczynić w ciągu jednego tygodnia od wyegzekwania ( art.22 Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.)

Żadne widzi mi się tylko wskazany wyżej artykuł uoksie.

A póżniej Komornik płaci odsetki. Więc za te 9 miesięcy trochę się uzbierało.

Panowie Michupocichu,Ubilexibi jeżeli jesteście adwokatami lub radcami prawnymi albo aplikujecie w tych zawodach z miłą chęciom dam wam pełmnomicnictwo do reprezentowani mnie przez panią komornik.Zapłata zgodnie z taksa i zwrot kosztów ale warunek najpóźniej po 14 dniach od daty udzielenia pełnomocnictwa chcę widzieć pieniążki na koncie. Termin jest 100 % dłuższy niż mówi uoksie.Czekam

Odpowiem tak. Sprawa jest prosta i na jeden termin w sądzie. Do wygrania na 100%. Ale jak Pani Komornik się zaprze i trzeba będzie iść do Sądu to 14 dni nie wystarczy.

Zapomniałem dodać mam prawomocne postanowienie Sądu ( odpowiedź na skargę na czynności komornicze) w/g którego tenże Sąd nakazuje wypłatę pieniędzy Pani Komornik. Postawonienie jest prawomocne od marca 2007 a pieniądze powinienem otrzymać najpóźniej do 15.02.2007 roku. Dalsze część wiadomości, która ułatwi sprawę w razie podjęcia się jej przez Panów: w dniu 01.10.2007 roku wystapiłem do Sądu o nadanie prawomocnemu postanowieniu Sądu Klazuli wykonalności w stosunku do pani Komornik.

[cytat:fr57mvbf]
w razie podjęcia się jej przez Panów ....
[/cytat:fr57mvbf]
Nie ma takiej możliwości.
Pomijając wszelakie inne kwestie to nie poszukujemy klientów za pośrednictwem forum.
Życzę powodzenia.

czyli co mam iść do komornika i zapytać czy śćiągnął jakieś pieniądze z konta dłużnika?? :tuptup:

Może mi w końcu ktoś doradzi bo widzę,że temat mojego postu zboczyl na zupełnie inne tory.a więc jeszcze raz wygralem sprawę z moim wspólnikiem o zaplate należnych mi pieniędzy.Nastepnie oddalem sprawe do komornika.Ten przyslel mi 4 listy
1.zajęcie konta bankowego dłużnika
2.licytacja telewizora i dvd(niedoszła do skutku-brak kupujących)
3.pismo infoormujące mnie,iż jest możliwość przejęcia zajętej ruchomości na własność bądz wszczęcie kolejnej licytacji
4.Pismo o zajęciu niezapłaconych faktur należnych dłużnikowi.

Dodam,że niemam z dlużnikiem żadnego kontaktu od 6 lat i czekałem aby przyszedł się dogadać w związku z spłatą zadłużenia jeszcze przed oddaniem sprawy komornikowi.Zero kontaktu!wiec oddałem sprawe do komornika.Proszę mi doradzić czy czekać na splate tego długu czy lepiej sprzedać go firmie wibdykacyjnej??

1 i 4 - zwróc się z wnioskiem o udzielenie informacji odnośnie skuteczności prowadzonego postępowania a w szczególności zajęcia konta i wierzytelności
2 i 3 - radzę szybko wnioskowac o wyznaczenie terminu drugiej licytacji

Powrót