Pytanie do prawnika jak wypełnić formularz sprzeciwu

• Autor wątku Autor wątku adul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mój problem to nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym,za faktury z 1997 r i z 1998 r. telefonni komórkowej PLUS.nie umiem wypełnić formularza w punktach 7,8,9 i 10-go w całości jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc to bardzo proszę!!!

Dobry ma.

7. Zarzuty i wnioski pozwanego
8. Żądanie zwrotu kosztów procesu
9. Uzasadnienie
10. Wnioski dowodowe
11. Czy powyżej zgłoszono wszystkie dowody?
12. Załączniki

w pkt 7 proszę wpisać: Pozwany wnosi o oddalenie powództwa w całości z uwagi na przedawnienie roszczeń dochodzonych przez powoda.

pkt 8
Pozwany wnosi o zasądzenie na jego rzecz kosztów procesu według norm przypisanych.

pkt 9
W uzasadnieniu proszę opisać stan faktyczny (kiedy Pan dostał faktury, za usługi świadczone w jakim okresie, etc. krótko i zwięźle). Wskazać, że termin płatności faktur upłynął ponad 10 lat temu, wobec tego roszczenie jest oczywiście bezzasadne, gdyż uległo przedawnieniu.

pkt 10
Jeżeli ma pan jeszcze te faktury lub monity proszę je wpisać w rubrykę dowód 10.1.1 i w rubrykę 10.1.2 roszczenie jest przedawnione, i dołączyć do sprzeciwu.

PROSZĘ KONIECZNIE PAMIĘTAĆ O:
1. wniesieniu sprzeciwu w terminie,
2. wniesieniu sprzeciwu w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach (z ew. załącznikami), z których każdy powinien być własnoręcznie podpisany,
3. w sprzeciwie określić czy zaskarża się nakaz w całości lub w części (w tym wypadku w całości)

W przeciwnym razie nakaz się uprawomocni i będzie miał moc prawomocnego wyroku sądowego. Nakaz ma nadawaną także z urzędu klauzule wykonalności.

Mama nadzieje, że o niczym nie zapomniałem. Czeka Pana jeszcze rozprawa sądowa, ale sprawa wygląda na prostą.

Powodzenia.

Baseciq napisał:
Dobry ma.

7. Zarzuty i wnioski pozwanego
8. Żądanie zwrotu kosztów procesu
9. Uzasadnienie
10. Wnioski dowodowe
11. Czy powyżej zgłoszono wszystkie dowody?
12. Załączniki

Wiem, już mu odpisałem. Kawy nie piłem, coś mnie zamroczyło ;)

Formularz SP ma 13 punktów, nie wiem skąd wziąłeś 7? Polecam Ministerstwo Sprawiedliwości - Sprawy Cywilne
W pkt 7, tak jak kolega wyżej wskazał proszę wrzucić przedawnienie, ew. inne zarzuty przeciw zasadności roszczenia PLUSa. W pkt 8 proszę wpisać "Żądam zasądzenia kosztów procesu wg norm przepisanych". W pkt 9 proszę krótko opisać stan faktyczny (że pan zawarł umowę tego i tego dnia, ją wypowiedział, się rozwiązała, albo cokolwiek tam się stało). Ponadto jeszcze raz pisze pan o przedawnieniu z uwagi na przepis jakiś tam. Jeśli dołącza pan jakieś dowody, to wtedy w pierwszej rubryce pkt 10 wpisuje pan nazwę tego dowodu (np. umowa z dnia ....), zaś w drugiej okoliczności, które tenże dowód ma udowadniać (np. udowodnienie okresu przedawnienia następuje poprzez wskazanie terminu wymagalności wynikającego z faktury, umowy itp., a następnie wskazanie okresu przedawnienia i jego upływu).

czy w przypadku złożenia sprzeciwu i jego uznania, odnośnie Nakazu Zapłaty w Postępowaniu Upominawczym jestem zobowiązany do zapłacenia:

1. Kosztów sądowych - 30 zł
2. kosztów zastępstwa procesowego - 180 zł

O jakie zastępstwo chodzi skoro nie było żadnego procesu?????

To zależy od treści wyroku, dowiesz się jak sąd go ogłosi.
Koszty ponosi przegrywający sprawę - taka jest zasada.

sytuacja u mnie wygląda tak, ze mam 3 mandaty w tym 2 z 2006 i jeden z 2008. Te 2 z 2006 są już przedawnione zgodnie z art. 778 kc. więc sprzeciw będzie częściowy, czy w tym przypadku ponoszę te 180 zł + 30 zł ???

Gdzieś kiedyś czytałem, że jeżeli sprawa odbędzie się bez mojego udziału, a nie zostałem o niej poinformowany to koszty ponosi powód. Czy to prawda?

Koszty, a więc te 180 + 30 zostaną rozłożone proporcjonalnie do wyniku sprawy - 100kpc.
Co drugiego pytania to nie kojarzę sytuacji sprawy o której nie zostałbyś poinformowany.

czyli jeśli dobrze rozumiem to nakaz zapłaty jest tzw. "zastępstwem procesowym" ???

Koszty zastępstwa oznaczają tyle, że powód skorzystał z profesjonalnego pełnomocnika (adwokata lub radcy) i to są koszty zasądzone przez sąd na pokrycie przez powoda wydatków poniesionych na pomoc prawną.

Mam jeszcze jedno pytanie. W nakazie powód stwierdził, że o mandatach (MZK) byłem poinformowany i potwierdzałem to. Ja natomiast, żadnego mandatu nie podpisałem, a jakiekolwiek informacje były wysłane listami zwykłymi, czy w uzasadnieniu wchodzić w polemikę z tym stwierdzeniem i pisać, że niczego nie podpisywałem, czy poprzestać tylko na powołaniu się na przedawnienie?

Zastępstwo procesowe to pełnomocnik - radca prawny, adwokat, stronie reprezentowanej przez takowego przysługuje zwrot kosztów jego ,,zatrudnienia" w wysokości określonej przepisami rozporządzenia.

Pasqud:
nie wdając sie w polemikę z Tobą...
moim zdaniem nie do końca masz rację...pozwany działający bez profesjonlanego pełnomonicka??? i taki skutek procesowy...nie przejdzie...nawet w sprawach przy udziale adwokatów rzadko ktokolwiek się na to powołuje...ewentualnie posiłkowo...

Z czego wynika, iż zarzut przedawnienia jest zarzutem formalnym???

Moja wiedza mówi, iż jest to zarzut merytoryczny :)

adamlukass napisał:
Znikające posty?
Nie ma tego dobrego coby na złe nie wyszło.
Po skasowaniu posta - system odejmuje tego posta od liczby ogólnej postów użytkownika.
Sprawdziłem to :ok:

Powrót