C
Cieśla74
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 19
Witam!
Zgłębiając się w prawa konsumenta napotkałem kilka niejasności i proszę o wyjaśnienie:
1) Od 25.12.2014 r. gdy towar jest wadliwy można powoływać się na ustawę o prawach konsumenta z dn. 30.05.2014r. i Kodeks Cywilny ( tytuł XI "Sprzedaż" )? Napotkałem się tutaj na niejasności.
Porównując znowelizowane przepisy KC:
Internetowy System Aktów Prawnych
Z przepisami z ustawy o prawach konsumenta ( od strony 16 ) Zauważyłem, że różnią się one od siebie. Które w takim razie są prawidlowe?
Podam przykład:
W KC ( z linka podanego wyżej ) mamy napisane m.in.:
A już w w ustawie mamy napisane:
Zarówno tytuł działu, jak i treść nie jest taka sama. Więc na co należy się powoływać? Na przepisy z KC, czy przepisy "zacytowane z KC" z ustawy o konsumentach? W ustawie jest o uchyleniu art 605, a w KC ktorego link podalem jest ten artykuł.
Może po prostu znalazlem jakiś stary kodeks, jeżeli jest inny, poprawiony to proszę do niego źródło.
2) Drugie pytanie dotyczy art. 558 o wyłączeniu rękojmi (" jest dopuszczalne tylko w przypadkach
określonych w przepisach szczególnych" ). Jakie to są przepisy? Czy ja jako kupujący-konsument ( nie na firmę ), mogę mieć wyłączoną rękojmię i nie mieć możliwości ubiegania się na tej podstawie?
3) Na stronie Rękojmia
mamy napisane m.in.:
Gdzie tam jest to napisane? Bo jak czytam ten art., to w nie widzę aby w ogóle było o paragonie, dowodzie zakupu.
Proszę o odpowiedź na te pytania.
Zgłębiając się w prawa konsumenta napotkałem kilka niejasności i proszę o wyjaśnienie:
1) Od 25.12.2014 r. gdy towar jest wadliwy można powoływać się na ustawę o prawach konsumenta z dn. 30.05.2014r. i Kodeks Cywilny ( tytuł XI "Sprzedaż" )? Napotkałem się tutaj na niejasności.
Porównując znowelizowane przepisy KC:
Internetowy System Aktów Prawnych
Z przepisami z ustawy o prawach konsumenta ( od strony 16 ) Zauważyłem, że różnią się one od siebie. Które w takim razie są prawidlowe?
Podam przykład:
W KC ( z linka podanego wyżej ) mamy napisane m.in.:
Dział III
Gwarancja jakości
Art. 577. § 1. W wypadku gdy kupujący otrzymał od sprzedawcy dokument gwarancyjny co do jakości rzeczy sprzedanej,
poczytuje się w razie wątpliwości, że wystawca dokumentu (gwarant) jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej
rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad, jeżeli wady te ujawnią się w ciągu terminu określonego w gwarancji.
§ 2. Jeżeli w gwarancji nie zastrzeżono innego terminu, termin wynosi jeden rok licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu
wydana.
A już w w ustawie mamy napisane:
„Dział III
Gwarancja przy sprzedaży”;
27) art. 577 otrzymuje brzmienie:
„Art. 577. § 1. Udzielenie gwarancji następuje przez złożenie oświadczenia gwarancyjnego, które określa obowiązki
gwaranta i uprawnienia kupującego w przypadku, gdy rzecz sprzedana nie ma właściwości określonych w tym
oświadczeniu. Oświadczenie gwarancyjne może zostać złożone w reklamie.
§ 2. Obowiązki gwaranta mogą w szczególności polegać na zwrocie zapłaconej ceny, wymianie rzeczy bądź jej
naprawie oraz zapewnieniu innych usług.
§ 3. Jeżeli została udzielona gwarancja co do jakości rzeczy sprzedanej, poczytuje się w razie wątpliwości, że
gwarant jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad, o ile wady te
ujawnią się w ciągu terminu określonego w oświadczeniu gwarancyjnym.
§ 4. Jeżeli nie zastrzeżono innego terminu, termin gwarancji wynosi dwa lata licząc od dnia, kiedy rzecz została
kupującemu wydana.”;
Zarówno tytuł działu, jak i treść nie jest taka sama. Więc na co należy się powoływać? Na przepisy z KC, czy przepisy "zacytowane z KC" z ustawy o konsumentach? W ustawie jest o uchyleniu art 605, a w KC ktorego link podalem jest ten artykuł.
Może po prostu znalazlem jakiś stary kodeks, jeżeli jest inny, poprawiony to proszę do niego źródło.
2) Drugie pytanie dotyczy art. 558 o wyłączeniu rękojmi (" jest dopuszczalne tylko w przypadkach
określonych w przepisach szczególnych" ). Jakie to są przepisy? Czy ja jako kupujący-konsument ( nie na firmę ), mogę mieć wyłączoną rękojmię i nie mieć możliwości ubiegania się na tej podstawie?
3) Na stronie Rękojmia
mamy napisane m.in.:
Jeżeli konsument składa reklamację na podstawie rękojmi, podmiotem odpowiedzialnym za powstałe wady jest sprzedawca – i to do niego należy skierować pismo reklamacyjne.
Jego dane znajdują się m.in. na paragonie fiskalnym, który kupujący powinien – co do zasady – otrzymać wraz z towarem.
Rękojmia jest ustawowo uregulowanym sposobem dochodzenia roszczeń. Przedsiębiorca nie może w żaden sposób odmówić przyjęcia reklamacji, jeżeli nie wynika to wprost z przepisów. Podstawa prawna: art 558 paragraf 1.
Gdzie tam jest to napisane? Bo jak czytam ten art., to w nie widzę aby w ogóle było o paragonie, dowodzie zakupu.
Proszę o odpowiedź na te pytania.