Pytanie o pomówienie

• Autor wątku Autor wątku pikpook
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pikpook

Czy można pomówić nick na czacie internetowym ? nick nie składający się z imienia i nazwiska, np nick ~indyk Jest taki nick który cały czas mnie wyzywa a kiedy zgłaszam to dla admina czata,to ten oto nick pisze że to pomówienie że zastraszam go tym że dostanie bana. I zgłasza to na policje. Więc jeśli serio wysyła mail dla policji to coś zrobią?
Dla mnie to chore.

Chodzi mi czy można pomówić nick , nie osobę,ale nick na czacie.

Ostatnia edycja:
Zgłoszenie do administratora chatu to nie pomówienie.

Gapciu napisał:
Pomówić o co?

Po prostu wyzywal , to zglosilem adminowi a ten na to ze to pomowienie .
Czytalem że nie można pomówić nicka bo nie jest osobą fizyczną i prawną i był przyklad, pisze ktoś dla policji lub gdzieś, że indyk mnie pomawia na czacie a jego nick to kurczak.
:lol:

Za nickiem stoi konkretna osoba, która oczywiście może zostać pomówiona o ile nick jest wystarczający żeby taką osobę zidentyfikować.

Owner99 napisał:
Za nickiem stoi konkretna osoba, która oczywiście może zostać pomówiona o ile nick jest wystarczający żeby taką osobę zidentyfikować.
Właśnie nie jest do zidentyfikowania , jest to nick tymczasowy który ten ktoś ciągle zmienia, nikt nie zna imienia i skąd jest ten ktoś.

pikpook napisał:
Właśnie nie jest do zidentyfikowania , jest to nick tymczasowy który ten ktoś ciągle zmienia, nikt nie zna imienia i skąd jest ten ktoś.
Jesteś pewien, że nie można tego kogoś zidentyfikować? Przecież, w jakiś sposób nadala swojej osobie nick. Gdyby tak było, to podejrzewam, że wszyscy tzw hejterzy uzywaliby nicków, żeby pozostać bezkarnym. Ktoś jednak musi mieć możliwość, jak ustalić dane takiej osoby, chociażby po IP.

Babelek1351 napisał:
Jesteś pewien, że nie można tego kogoś zidentyfikować? Przecież, w jakiś sposób nadala swojej osobie nick. Gdyby tak było, to podejrzewam, że wszyscy tzw hejterzy uzywaliby nicków, żeby pozostać bezkarnym. Ktoś jednak musi mieć możliwość, jak ustalić dane takiej osoby, chociażby po IP.
Na tym forum jest taki temat podobny i piszą tam . Że musi być pomówiona/znieważona konkretna osoba a nick pod to nie podchodzi.

Wpis z tematu z tego forum

artykuł o zniesławieniu mówi wyraźnie, że zniesławić/pomówić trzeba konkretną osobę z imienia i nazwiska a nie " nick". Bo co to za osoba fizyczna.

I wpis ze strony o prawie

Najlepszym rozwiązaniem jest przyjęcie, że ogólną zasadą jest, iż dóbr osobistych nicka internetowego naruszyć nie można /
Niemożliwe jest naruszenie dobrego imienia abstrakcyjnego użytkownika forum internetowego posługującego się wyłącznie określonym loginem, który nie pozwala na identyfikację osoby.

pikpook napisał:
Na tym forum jest taki temat podobny i piszą tam . Że musi być pomówiona/znieważona konkretna osoba a nick pod to nie podchodzi.

Wpis z tematu z tego forum

artykuł o zniesławieniu mówi wyraźnie, że zniesławić/pomówić trzeba konkretną osobę z imienia i nazwiska a nie " nick". Bo co to za osoba fizyczna.

I wpis ze strony o prawie

Najlepszym rozwiązaniem jest przyjęcie, że ogólną zasadą jest, iż dóbr osobistych nicka internetowego naruszyć nie można /
Niemożliwe jest naruszenie dobrego imienia abstrakcyjnego użytkownika forum internetowego posługującego się wyłącznie określonym loginem, który nie pozwala na identyfikację osoby.

Dziękuję za wyjaśnienie różnicy 🙂

pikpook napisał:

Zaznaczyłem najważniejsze fragmenty. Jest 21 wiek i czasy Social Mediów. Mnóstwo osób posługuje się nickiem w SM i karierze. I jak pomówisz np. Maffashion to wierz mi zaciągną cię do sądu pomimo że to "tylko nick". Nie jest więc tak, że nie da się pomówić kogoś używając nicku.
Abstrahując od tego to podtrzymuję że zgłoszenie użytkownika do admina nie wypełnia znamion.

Owner99 napisał:
Zaznaczyłem najważniejsze fragmenty. Jest 21 wiek i czasy Social Mediów. Mnóstwo osób posługuje się nickiem w SM i karierze. I jak pomówisz np. Maffashion to wierz mi zaciągną cię do sądu pomimo że to "tylko nick". Nie jest więc tak, że nie da się pomówić kogoś używając nicku.
Abstrahując od tego to podtrzymuję że zgłoszenie użytkownika do admina nie wypełnia znamion.

Tylko że marka Maffashion jest znana, a nick z czata tymczasowy nie jest,i nie da się zidentyfikować pod konkretną osobe że ten nick dziobak to jest np jan kowalski , czyli nicka pod konkretną osobę. bo nie jest osobą fizyczną,np firmą której coś by mogło zaszkodzić.

Przeczytaj ponownie co napisałem, tym razem ze zrozumieniem.

Powrót