Pytanie o powielanie Logo/prawa

• Autor wątku Autor wątku Pilif1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pilif1

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam,
Pracuję w firmie odlewniczej i gro rzeczy przez nas tworzonych to odlewy wykonane albo na podstawie naszych projektów albo klientów. Często klienci sami podsyłają swoje logotypy firmy do produkcji breloczków tudzież pinsów czy innych tworów.
Dzisiaj jednak zgłosił się do nas klient z Anglii, który wymarzył sobie breloczki z logotypem hollywoodzkiego filmu, który to wchodzi do kin w przyszłym roku. No cóż na nasze pytanie czy ma prawa autorskie do obrotu tym znakiem odpowiedział zwięźle, że ma. I tyle.
Kilka pytań mi się nasuwa - czy musi on nam pokazać to pozwolenie ? Czy jego mailowe "tak mam" - ma jakiekolwiek znaczenie/siłę prawną ? Z wykładu w szkole nt. prawa autorskiego pamiętam, że każdy kto rozpowszechnia dany utwór bez zgody właściciela może być sądzony. Pytanie czy my jako "producent" rozpowszechniamy czy nasz klient rozpowszechnia?
Kilka razy w roku zdaża nam się takie zlecenie gdzie więcej pytań niż odpowiedzi. Zazwyczaj na nasze pytanie czy ktoś ma pozwolenie - tu ludzie miękną i telefony milkną. W tym przypadku tak jednak nie było.

Możecie zażądać pisemnego oświadczenia w sprawie posiadanych uprawnień zlecającego. Nie uchroni to od roszczeń pokrzywdzonego ale pomoże w dochodzeniu ich regresem od zleceniodawcy.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź!

Pismo potwierdzające dostaliśmy, także dzięki jeszcze raz za wskazówkę.
Zagłębiam się powoli w prawo autorskie i naszły mnie jeszcze pytania. Herb gminy: (tak użyłem wyszukiwarki) - co w sytuacji gdy to sama gmina zleca nam wykonanie produktu z owym herbem? Gmina - tj. pani Zosia co zajmuje się przetargami i kontaktem z producentem. Powinniśmy również prosić o stosowne pismo uprawniające nas do użycia danego znaku?

Drugie pytanie: Jeżeli wykonujemy monetę okolicznościową dla danej gminy - proszą nas o zaprojektowanie wzoru z zastrzeżeniem, że na rewersie powinien się znaleźć herb tejże gminy. To ostatecznie taki projekt - wykonany - to będzie nam przysługiwało prawo autorskie? Czy jako że użyliśmy owego herbu - to wykonaliśmy opracowanie cudzego utworu i cały czas prawo autorskie przysługuje "gminie".

edit: Hmm jako że prawdopodobnie źle się wyraziłem odnośnie posiadania praw autorskich przez gminę do danego herbu a jedynie decydowania o rozpowrzechnianiu - przez nich to drugie pytanie moje powinno brzmieć: "Czy opracowując przedmiot z użyciem herbu gminy (za ich zgodą) - to przysługuje nam prawo autorskie do tego przedmiotu? Czy przez to że na przykład na rewersie znajduje się mały herb to wykonaliśmy opracowanie danego utworu i tak czy siak takie prawo nam nie przysługuje.

Ostatnia edycja:
1. Są uprawnieni.
2. Prawa do projektu należą do autora, a to, że do utworu został włączony herb tego nie zmienia.

Dziękuję Leszku za odpowiedzi, poproszę Cię jeszcze raz o uwagę:

1. W sytuacji kiedy firma zamawia u nas wykonanie produktów na podstawie ich projektu - nie posiadamy praw autorskich tylko tworzymy opracowanie techniczne ich "rysunku" (i tworzymy odlewy -np. monety) - to musimy pisać umowę o przekazanie praw autorskich majątkowych ? Czy po prostu ich nie mamy i nie mamy czego przekazywać ? : )

2. Jesteśmy autorem projektu - tj. rysunku/wizualizacji. Tworzymy odlewy i podpisaliśmy umowę o przekazaniu praw autorskich majątkowych. Czy klient jako "nowy" nabywca tych praw majątkowych może nam "zakazać" sfotografowania odlewów i rozpowszechniania ich na naszej stronie (dajmy na to w zakładce 'realizacje'). Czy żeby móc nam zakazać to powinien jeszcze w umowie mieć dopisane że "zgadzamy się na nie wykonywanie praw autorskich osobistych" ?

Pilif1 napisał:
... Czy po prostu ich nie mamy i nie mamy czego przekazywać ? ...
Tak.
Pilif1 napisał:
... Czy klient jako "nowy" nabywca tych praw majątkowych może nam "zakazać" sfotografowania odlewów i rozpowszechniania ich na naszej stronie (dajmy na to w zakładce 'realizacje'). Czy żeby móc nam zakazać to powinien jeszcze w umowie mieć dopisane że "zgadzamy się na nie wykonywanie praw autorskich osobistych" ? ...
Tak.

Rozpowszechnianie zdjęcia odlewu nie jest korzystaniem z utworu.

"Rozpowszechnianie zdjęcia odlewu nie jest korzystaniem z utworu"

Klient z Anglii posiadający licencję na posługiwanie się znakami UEFA CH L zamówił u nas medale - wzór podesłali oni dokładny (ich prawa autorskie). Na awersie i rewersie medalu nic z naszego wkładu - ot logotypy UEFA. Umowa posiadała przeniesienie praw autorskich majątkowych (czego już wiem dzięki Tobie w ogóle nie musiało być) na nich.
Klient zaznaczył wtedy bardzo wyraźnie, że kategorycznie zabrania nam na "chwalenie się" odlewami na stronach internetowych.

Odkąd czytam o PA to zaczynam mieć wątpliwości czy mógł nam zakazać?
Mówisz, że zdjęcie takiego odlewu nie jest korzystaniem z utworu, jednak w umowach o przekazaniu praw autorskich majątkowych jest mowa o wszystkich polach eksploatacji istniejących w dniu jej podpisania zazwyczaj tyczy się to też marketingowego właśnie robienia zdjęć i rozpowszechnianiu ich w sieci - danego produktu.

Rozumiem, że Tobie chodzi o to że utworem w tym przypadku jest sam medal i to on jako przedmiot umowy jest objęty prawami i obostrzeniami. Czyli zdjęcie tego przedmiotu - nawet jeżeli posiada logotypy - jest czymś oddzielnym.

I na koniec: Nie rozumiem "połączenia" tych dwóch rzeczy jakie napisałeś. Skoro:
"Czy żeby móc nam zakazać to powinien jeszcze w umowie mieć dopisane że "zgadzamy się na nie wykonywanie praw autorskich osobistych" ? ..."
Odpowiedziałeś Tak Tj. może nam zakazać rozpowszechniania zdjęć produktu.
A dalej, że Rozpowszechnianie zdjęcia odlewu nie jest korzystaniem z utworu - co by świadczyło o tym, że zdjęcie produktu to nasze zdjęcie i wara od naszego zdjęcia i będziemy je rozpowszechniać gdzie chcemy.

Pogubiłem się.

Ostatnia edycja:
Pilif1 napisał:
... Klient zaznaczył wtedy bardzo wyraźnie, że kategorycznie zabrania nam na "chwalenie się" odlewami na stronach internetowych. ...
To akurat może mieć związek z tajemnicą handlową, a nie prawami autorskimi.
Pilif1 napisał:
... zdjęcie produktu to nasze zdjęcie i wara od naszego zdjęcia i będziemy je rozpowszechniać gdzie chcemy. ...
Ale dopiero po wprowadzeniu produktu do obrotu i to też nie ma związku z prawami autorskimi a Prawem własności przemysłowej.

Dzięki za odpowiedzi Leszku. Cieszę się że jesteś. Zadałeś mi trochę pracy domowej do odrobienia.
Powiedz mi jeszcze jedną rzecz.
Gdy w takim razie zrobilibyśmy artystyczne zdjęcie owych odlewów (medali uefa) rozsypanych na wilgotnej trawie o brzasku słońca a w tle by wył jeleń w ciemnym lesie to i tak takie zdjęcie może ocierać się zarówno pod tajemnicę handlową i prawo wartości przemysłowej ? Chodzi mi o rozpowszechnienie zdjęcia.

Odpowiedzi przecież padły wyżej. Samo zdjęcie będzie utworem jego autora nie mniej wskazane wyżej warunki mogą ograniczać możliwości jego rozpowszechniania.

Leszku, kolejna sprawa. Mam nadzieję, że się nie pogniewasz, że tak Cię tu atakuję.

Firma zamówiła u nas odlanie swojego logo. Jednak w poprzednich latach odlewała to logo u innej firmy. Odlewnia opracowała utwór logo i z 2d zrobili pełnoprawny przedmiot 3d. Odlew.
Skłaniałbym się do przypuszczenia iż jest to opracowanie techniczne. Tak też pracujemy my, na podstawie zleceń naszych klientów i ich logotypów.
Problem natomiast jest z samym "przedmiotem" - odlanym w tej poprzedniej firmie. Czy my mając go w "ręku" możemy się posłużyć nim do odlania nowych odlewów dla tejże firmy ?
Czy utwór (odlew) ma znamiona pełnoprawnego "opracowania" i wymaga od odlewni zgody ? Czy jest tylko opracowaniem technicznym znaku klienta i jako taki nie "należy" do odlewni.

Pilif1 napisał:
... Odlewnia opracowała utwór logo ...
Czy Forma nabyła prawa autorskie majątkowe do tego utworu?

PS.
Odlew, przedmiot to tylko egzemplarz utworu.

LeszsekS napisał:
Czy Forma nabyła prawa autorskie majątkowe do tego utworu?

Śmiem wątpić. Zazwyczaj - nawet przy pisemnych umowach - firmy/szkoły/gminy nie przekazują takim odlewniom jak my praw majątkowych do danego utworu gdyż nie leży to ani w ich ani w naszym interesie. W naszym może bardziej, ale jako odlewnia i tak nie zajmujemy się odsprzedażą takich wzorów.

A propos Twojego PSa: Czy w takim razie użycie, wykonanego przez obcą odlewnię egzemplarza tego utworu, przez nas do stworzenia nowych egzemplarzy na zlecenie firmy posiadającej wyłączność praw do logotypu będzie w porządku? Czy raczej dać sobie spokój z taką drogą na skróty i wykonać odlewy "po swojemu".

Pilif1 napisał:
Śmiem wątpić. ...
Wyżej nastąpiła literówka, chodziło o Firmę zlecającą. Czy Wasz zleceniodawca posiada prawa autorskie majątkowe.

Ostatnia edycja:
Domyśliłem się :). Jeżeli chodzi o Firmę zlecającą to ta firma ma prawa majątkowe do utworu. Zarówno my jak i poprzednia odlewnia nie uzyskaliśmy żadną drogą praw majątkowych do niego.

Pilif1 napisał:
... Czy w takim razie użycie, wykonanego przez obcą odlewnię egzemplarza tego utworu, przez nas do stworzenia nowych egzemplarzy na zlecenie firmy posiadającej wyłączność praw do logotypu będzie w porządku? ...
Możecie zrobić odlew, choć trochę mnie to dziwi bo zazwyczaj nabywca praw kupuje również oryginalne matryce chyba, że jest to technologicznie nie możliwe.

Możecie zrobić odlew, choć trochę mnie to dziwi bo zazwyczaj nabywca praw kupuje również oryginalne matryce.

Zgadza się, często ze względu na cenę takiej matrycy. Ciężko żeby odlewnia wyłożyła z własnej kieszeni 20-50tyś.

Powiem tyle, że są różne rodzaje odlewnictwa i przy niektórych wystarczy mieć odlew "w ręku" by go następnie rozmnożyć. Stworzyć matryce od zera na podstawie właśnie tego odlewu.
I właśnie odnośnie "tego odlewu" dotyczyły moje pytania :).

Na podstawie posiadanego egzemplarza dostarczonego przez uprawnionego z tytułu posiadanych praw autorskich majątkowych możecie sporządzić nowe odlewy.

Powrót