Pytanko w sprawie firmy Arvato

• Autor wątku Autor wątku dioxhifi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dioxhifi

Użytkownik
Odpowiedzi
86
Witam,
Mam takie pytanko jesli np. Firma windykacyjna (Arvato) przejęła moj dlug z PayPal'a - 400 zl i doliczyla do tego 100 zl (odsetki) a ja nie pracuje i nie mam majatku to co oni mogą zrobić w ostateczności aby ściągnąć dług?
Bo dzisiaj otrzymałam od nich maila, ze termin spłaty do 30.01.2014.

P.S. Dodam, że ten dług to był z przyczyny wycofania wplaty przez kupującego w PayPal (Zapłacił mi - dostał postać w grze i wycofał wpłatę a ja juz zdążyłam wypłacić).

dioxhifi napisał:
@nintendo007
Takie pytanko (offtopowe) jesli np. Firma windykacyjna (Arvato) przejęła moj dlug z PayPal'a - 400 zl i doliczyla do tego 100 zl (odsetki) a ja nie pracuje i nie mam majatku to co oni mogą zrobić w ostateczności aby ściągnąć dług?
JEŚLI uzyskają nakaz zapłaty, to mogą polować na moment kiedy będziesz mieć jakiś majątek

A jakie warunki muszą spełnić, aby uzyskać nakaz zapłaty?

1. wniesienie powództwa do sądu
2. brak twojego sprzeciwu
jeśli sprzeciw wniesiesz, to muszą wykazać że to oni mają rację, a nie ty

A jest szansa aby "wygrać" tę sprawę? Bo tak jak pisałam sprzedałam postać w grze przez PayPal'a - osoba zapłaciła - ja pieniadze wypłaciłam z konta na PayPal - a kupujący "wycofał" wpłatę i tak sie zrobił "debet" który został sprzedany Arvato.

Ostatnia edycja:
chcesz "wygrac" czy WYGRAC?
od strony merytorycznej nie wypowiem sie, bowiem nie znam konstrukcji tej umowy. z praktyki firm windykacyjnych - jak coś sknocą w kwitach to ta drogą jak najbardziej ich możesz pokonać. poza tym jak dawno temu to było, skoro już teraz jest 25% odsetek?

na marginesie - już sporo slyszałem o takich numerach z paypalem. zbyt daleko idąca ochrona kupującego, która przeradza sie w patologię. szczerze mówiąc to strach sprzedawać na ebay... kumpel wysyłał coś z anglii do francji wartego 150 euro. wszystko ok, nagle kupujący zgłasza cofkę, twierdzi że towar odesłał... efekt - ani kasy ani towaru kolega nie ma...

Chce WYGRAĆ :)
To bylo 2 lata temu.
Mógłbyś dokładniej wytłumaczyć jak ich pokonać? I o co chodzi z tymi papierami?

No widzisz na przykładzie kolegi jak PayPal chroni kupujących a o sprzedających zapomina i później kupujący wykorzystują to.

dioxhifi napisał:
Chce WYGRAĆ :)
To bylo 2 lata temu.
Mógłbyś dokładniej wytłumaczyć jak ich pokonać? I o co chodzi z tymi papierami?
a jak dzwonisz do lekarza i mówisz że cię brzuch boli, to lekarz cię wyleczy czy jednak każe przyjść na oględziny i badanie? żyj spokojnie, jak wniosą sprawę do sądu to wtedy będzie można coś orzec widząc dokumenty. na razie to nawet trudno wróżyć

A czy np. jest opcja, że póki co splacę im połowę w ratach np. 50 zl/tydzien lub co dwa tygodnie?

To pytanie do wierzyciela.

dioxhifi napisał:
A czy np. jest opcja, że póki co splacę im połowę w ratach np. 50 zl/tydzien lub co dwa tygodnie?
zdecyduj sie - chcesz płacić czy wygrać?

No a co zrobie jak dadza sprawę do komornika?

myślisz że komornik jest ot tak na skinienie palca jak chłopiec na posyłki? co, pojutrze zadzwonią do komornika, podadzą twój adres i już masz nalot?
najpierw musisz przegrać sprawę i jeszcze do tego nie płacić tego, co w nakazie. dopiero wówczas można się spodziewać komornika

Czyli np. nie zapłacę to co firma windykacyjna dalej zrobi?
Mozna krok po kroku wyjaśnić? :D

dioxhifi napisał:
Czyli np. nie zapłacę to co firma windykacyjna dalej zrobi?
Mozna krok po kroku wyjaśnić? :D

Znając FW będzie Ci nadal wysyłać "straszne pisemka".
Po jakimś czasie MOŻE złoży pozew do sądu - zapadnie wyrok na rozprawie bez Twojego udziału. Wtedy będziesz mógł złożyć sprzeciw.

Ogólnie, ponieważ sprawa dotyczy PayPala to trzymaj potwierdzenie nadania paczki z towarem.

Tyle, ze to byla postac w grze czyli login i haslo.

dioxhifi napisał:
Tyle, ze to byla postac w grze czyli login i haslo.

A masz jakiś dowód na to, że przekazałeś te dane (login, hasło)?
Choćby komentarz pozytywny na aukcji?

Nie ma sensu im płacić, nic z tym nie zrobią tylko będą wysyłać śmieszne emaile typu:

Realizując działania w oparciu o udzielone pełnomocnictwo* informujemy, że w przypadku braku uregulowania zadłużenia w przeciągu 3 dni zarekomendujemy naszemu Mocodawcy wszczęcie kroków prawnych mających na celu odzyskanie zadłużenia.

Nie przejmuj się nimi :)

adameko2 napisał:
Nie ma sensu im płacić, nic z tym nie zrobią tylko będą wysyłać śmieszne emaile typu:

Realizując działania w oparciu o udzielone pełnomocnictwo* informujemy, że w przypadku braku uregulowania zadłużenia w przeciągu 3 dni zarekomendujemy naszemu Mocodawcy wszczęcie kroków prawnych mających na celu odzyskanie zadłużenia.

Nie przejmuj się nimi :)

Najgorsze co można zrobić to się nie przejąć i olać pisma. Jak mu to wejdzie w nawyk, to oleje i nakaz zapłaty - a wtedy pozamiatane.

Powrót