Pytanko w sprawie firmy Arvato

• Autor wątku Autor wątku dioxhifi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wczoraj minely 3 dni po ktorych mieli zasugerowac PP kroki prawne. Do dzisiaj nie dostałam zadnego maila od nich. A coraz więcej osób z tym samym problemem.

To nie pójdzie aż tak szybko. Nawet jeśli podjęli kroki, to jeszcze możesz o tym nie wiedzieć. Z doświadczenia windykacyjnego wiem, że firmy w. będą wzywać dobre kilka razy zanim wystąpią z nakazówką z prostej przyczyny - to są koszty, jeśli wnieść pozwy o wydanie nakazu zapłaty ws 1000 osób (przykładowo, a możliwe, że jest ich więcej, pamiętam, że u mnie było to np 12-15 tys postępowań) to koszta są olbrzymie, więc FW będzie robić wszystko, żeby kasę wyciągnąć polubownie:)

Matall napisał:
Z doświadczenia windykacyjnego wiem, że firmy w. będą wzywać dobre kilka razy zanim wystąpią z nakazówką
mowisz o trybie nakazowym czy nakazie zaplaty jedynie?

Matall, no zapewne duuuzo osob ma ten problem z tego co widzę :/

Nie wiem jak funkcjonuje Arvato i jakimi dokumentami dysponuje. W przypadku długów bankowych Kruk, w którym miałem (wątpliwą) przyjemność pracować, stosował postępowania w trybie nakazowym z tego co mi wiadomo. W jakikolwiek sposób FW Arvato funkcjonuje będą musieli uzyskać nakaz zapłaty jeśli nie dojdzie do spłaty dobrowolnej.

W przeciągu jakiego okresu czasu do tego może dojść?

Ostatnia edycja:
Tego nikt Ci nie powie. Z pewnością sporo osób ma ten problem, PayPal jest coraz częściej stosowany, firmy windykacyjne rosną jak pieczarki na końskim....nawozie.... więc do takich sytuacji dochodzi i będzie dochodziło coraz częściej. Ja bym nie robił nic, dopóki nie będzie nakazu. ALE uważnie trzeba czytać wszystko co przysyłają i pilnować sprawy żeby się z ręką w nocniku nie obudzić. Od nakazu sprzeciw - dobrze by było pokazać go komuś kto jest obyty w prawie, by wskazał na co zwrócić uwagę :) Tak czy inaczej - śledź wszystko, co Ci przysyłają, znajdź wszystko co masz co może dotyczyć tej sprawy - pisma, maile trzymaj.... i czekaj na rozwój wypadków.

A jesli będę się kontaktować z PayPalem i w końcu dojdą do tego, że dług jest niesłuszny to muszę płacić? Bo jedna osoba wlasnie tak zrobila i przyjęli reklamacje i teraz rozpatruja ją.

Nie wiemy, czy była cesja wierzytelności, czy Arvato działa na podstawie pełnomocnictwa. Jeśli cesja to z PP nic nie załatwisz. Jeśli pełnomocnictwo to jak najbardziej spróbuj!

Matall napisał:
W przypadku długów bankowych Kruk, w którym miałem (wątpliwą) przyjemność pracować, stosował postępowania w trybie nakazowym z tego co mi wiadomo
na jakiej podstawie mialby to byc tryb nakazowy?

Chyba pełnomocnictwo. Bylo napisane w mailu.

Na podstawie umowy podpisanej pomiędzy pomiędzy wierzycielem pierwotnym a bankiem?

Matall napisał:
Na podstawie umowy podpisanej pomiędzy pomiędzy wierzycielem pierwotnym a bankiem?
i na tej podstawie ma byc tryb nakazowy?

No popołudniu napisałam maila do PayPala i opisałam co i jak. Czekam za odpowiedzią.

Powiem Ci, że mam identyczną sytuację, kupującym był kanadyjczyk, też wycofał wpłatę i rozmawiałem z gościem na infolinii i poinformował mnie, ze wycofanie wpłaty odbyło się, ponieważ nie odbierałem poczty elektronicznej i nawet o tym nie wiedziałem. To jest już sprawa firmy Arvato, ja osobiscie nie mam zamiaru płacić, również mam 17 lat i pierd*** mnie ta firma, nie mam żadnego majątku ani nic, nie mają nawet z czego ściągnąć należnosci. trzeba czekac az sie przedawni i tyle.

Edit: kobita z arvaro mówiła mi, żebym zgłosił przestępstwo na policji i wyslal im jakies zaświadczenie, ale szczerze mówiąc nie planuje nawet tam iść. w przypadku sprawy sądowej, mam pozytywny komentarz na allegro i myślę, że to działa na moją obronę

Ostatnia edycja:
No ciekawe jak sie sprawa potoczy:) zaglądaj tutaj do tematu :) i jak coś nowego to pisz.

Powrót