PZU - zaniżenie szkody i wypłata 50%

• Autor wątku Autor wątku malota0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malota0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam!
W dniu 27.07.2007r uczestniczyłem w kolizji drogowej. Policja na miejscu stwierdziła ewidentną winę drugiego uczestnika. Ale on nie przyjął na miejscu mandatu i sprawa poszła do Sądu Grodzkiego. Szkodę zgłosiłem w PZU, zostały zrobione oględziny mojego pojazdu. Po paru dniach wiszenia na tel, powiedzieli mi że musi odbyć się sprawa w Sądzie z czyjej winy zaistniała kolizja. Jakiś tydzień temu dostałem pisemko z Sądu z wyrokiem, w którym winę w 100% kolizji obarczono tego drugiego uczestnika. Dostał mandat karny i koszty sądowe. Na drugi dzień poszedłem do PZU z w/w wyrokiem, zrobili ksero. Zażądali ode mnie mojego wyroku w którym odpowiadałem za prowadzenie pojazdu pod wpływem alkoholu i doszukując się winy że w jakimś stopniu przyczyniłem się do kolizji. Obowiązku przedstawienia wyroku nie miałem ale zrobiłem to. W moim wyroku za prowadzenie pojazdem pod wpływem alkoholu nie było jakiejkolwiek wzmianki iż przyczyniłem się do tej kolizji. Na podstawie decyzji z PZU otrzymałem tylko 50% odszkodowania tj 1900zł.. Uważam że moja szkoda jest wyliczona z zaniżeniem, chociaż uznali szkodę całkowitą. Cena giełdowa mojego pojazdu wynosi 8000-9000zł. Samochód sprowadziłem z Niemiec w stanie idealnym w oryginalnym stanie z małym przebiegiem. Za odszkodowanie które wypłaciło mi PZU nie jestem w stanie go naprawić, a chciałbym go doprowadzić do takiego stanu w jakim był.

Czy jeśli naprawa samochodu znacznie przewyższy kwotę szkody jakie wypłaciło mi PZU to będę mógł się ubiegać o dopłatę do odszkodowania na podstawie rachunków?

Chciałbym także widzieć czy PZU wypłacając mi 50% szkody ma prawo do do tego i karać mnie dodatkowo za jazdę po alkohol.

Czy mogę z PZU negocjować czy odrazu sprawę kierować do Sądu z odwołaniem??

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Re: PZU - zaniżenie szkody i wypłata 50%:/

[cytat="malota0"]Czy jeśli naprawa samochodu znacznie przewyższy kwotę szkody jakie wypłaciło mi PZU to będę mógł się ubiegać o dopłatę do odszkodowania na podstawie rachunków?[/cytat]
Jeśli szkoda rozliczana jest jako całkowita, to nie. Co innego, gdyby koszty naprawy były niższe niż wartość pojazdu, to wtedy szkodę rozlicza się jako częściową (przedstawienie faktur to wtedy obowiązek) - tyle, że musi się na to zgodzić PZU.
[cytat:3ie4kbir]Chciałbym także widzieć czy PZU wypłacając mi 50% szkody ma prawo do do tego i karać mnie dodatkowo za jazdę po alkohol.[/cytat:3ie4kbir]
O winie orzekają sądy, a nie PZU.
[cytat:3ie4kbir]Czy mogę z PZU negocjować czy odrazu sprawę kierować do Sądu z odwołaniem??[/cytat:3ie4kbir]
Możesz. Nawet musisz, bo to jest wyczerpywanie ścieżki ugodowej.

[cytat:3w4e52vs]Jeśli szkoda rozliczana jest jako całkowita, to nie. Co innego, gdyby koszty naprawy były niższe niż wartość pojazdu, to wtedy szkodę rozlicza się jako częściową (przedstawienie faktur to wtedy obowiązek) - tyle, że musi się na to zgodzić PZU.
szkoda jest całkowita i jest już zamknięta decyzja PZU.. wypłaciła mi 50% 1900zł jak wcześniej wspomniałem a naprawa w "normalnym" warsztacie wyniesie 4000-5000 zł. Wartość rynkowa samochodu 8000 zł
Wstawiać samochód do warsztatu, żądać rachunków i wyegzekwowania reszty pieniędzy od PZU?? czy przed naprawą negocjować?[/cytat:3w4e52vs]

[cytat:1wdwz7hc]Jeśli szkoda rozliczana jest jako całkowita, to nie. Co innego, gdyby koszty naprawy były niższe niż wartość pojazdu, to wtedy szkodę rozlicza się jako częściową (przedstawienie faktur to wtedy obowiązek) - tyle, że musi się na to zgodzić PZU.

szkoda jest całkowita i jest już zamknięta decyzja PZU.. wypłaciła mi 50% 1900zł jak wcześniej wspomniałem a naprawa w "normalnym" warsztacie wyniesie 4000-5000 zł. Wartość rynkowa samochodu 8000 zł
Wstawiać samochód do warsztatu, żądać rachunków i wyegzekwowania reszty pieniędzy od PZU?? czy przed naprawą negocjować?[/cytat:1wdwz7hc]

[cytat:uxoes9s0]Jeśli szkoda rozliczana jest jako całkowita, to nie. Co innego, gdyby koszty naprawy były niższe niż wartość pojazdu, to wtedy szkodę rozlicza się jako częściową (przedstawienie faktur to wtedy obowiązek) - tyle, że musi się na to zgodzić PZU

[/cytat:uxoes9s0]

szkoda jest całkowita i jest już zamknięta decyzja PZU.. wypłaciła mi 50% szkody tj 1900zł jak wcześniej wspomniałem a naprawa w "normalnym" warsztacie wyniesie 4000-5000 zł. Wartość rynkowa samochodu 8000 zł
Wstawiać samochód do warsztatu, żądać rachunków i wyegzekwowania reszty pieniędzy od PZU?? czy przed naprawą negocjować?

[cytat="malota0"]szkoda jest całkowita i jest już zamknięta decyzja PZU.. wypłaciła mi 50% szkody tj 1900zł jak wcześniej wspomniałem a naprawa w "normalnym" warsztacie wyniesie 4000-5000 zł. Wartość rynkowa samochodu 8000 zł
Wstawiać samochód do warsztatu, żądać rachunków i wyegzekwowania reszty pieniędzy od PZU?? czy przed naprawą negocjować?[/cytat]
Na początek trzeba rozwiązać sprawę współwiny, bo inaczej rachunki nic nie pomogą, bo i tak wypłacą połowę. Poproś o podstawę prawną ustalenia współwiny pomimo prawomocnego wyroku sądu. Jeśli nie będą skorzy do "współpracy", to pozostaje sąd.

Dodam jeszcze, że sam fakt jazdy po alkoholu (czego w żaden sposób nie popieram) nie upoważnia pzu do zastosowania przyczynienia. Pzu musi udowodnić, że jeazda na gazie miała wpływa na zaistnienie kolizji. A skoro wyroki mówią przeciwnie, to pzu nie ma racji. Jednak znając życie pozostanie pewnie tylko droga sądowa. Wydaje mi się, że w tym przypadku pzu nie odpuści.

Co do kosztów naprawy - jezeli wynoszą około 5000 to nie przekraczają wartości pojazdu i masz pełne prawo żądać zwrotu poniesionych kosztów naprawy. To nie jest szkoda całkowita. Całkowita jest, gdy wartość naprawy przekracza wartość pojazdu. A jak piszesz to chyba tak nie jest.

Witam

Szkoda całkowita jest wtedy, gdy wartość naprawy przekracza 70% wartości pojazdu.

Pozdrawiam

[cytat="peter"]Witam

Szkoda całkowita jest wtedy, gdy wartość naprawy przekracza 70% wartości pojazdu.

Pozdrawiam[/cytat]

Zgodnie z ugruntowanym orzecznictwem sądowym szkoda całkowita z OC sprawy jest wtedy gdy wartość naprawy przekracza wartość pojazdu.

Limit 70% odnosi się do szkód likwidowanych z autocasco.

dostałem dziś decyzję z PZU i 50% wyliczonego odszkodowania przyznali mi zgodnie z art. 362 K.C. ,

Mam jakieś szanse dogadać się z nimi??

Pieniądze przelali mi na konto ,czy jak będę chciał naprawiać samochód w warsztacie i zbierać rachunki będę mógł domagać się reszty pieniędzy?

[cytat="malota0"]Mam jakieś szanse dogadać się z nimi??[/cytat]
Nie masz. Jedyne co może ich ruszyć, to pozew sądowy.
Mnie w odszkodowaniu nie policzyli VATu i odjęli amortyzację - cytowałem wyroki sądowe w podobnych sprawach, wyroki i orzeczenia Sądu Najwyższego - bez efektu. Próba dogadania się z nimi to strata czasu.
Ale odwołać się i wezwać ich do zapłaty to obowiązek, bez tego nie wytoczysz im procesu.
[cytat:37vytx4m]Pieniądze przelali mi na konto ,czy jak będę chciał naprawiać samochód w warsztacie i zbierać rachunki będę mógł domagać się reszty pieniędzy?[/cytat:37vytx4m]
Domagać się możesz, masz do tego podstawy, ale siłą ich nie zmusisz, może to zrobić tylko wyrok sądowy. Zbieraj rachunki, mogą się przydać.

Może się przyda
1974.11.27 wyrok SN II CR 647/74
Okoliczność, że pieszy był w stanie nietrzeźwym w chwili najechania go przez samochód, nie stanowi samo przez się podstawy do przyjęcia, że pieszy ten przyczynił się do zaistnienia wypadku i szkody, a tym samym do zmniejszenia należnego mu odszkodowania. Zastosowanie art. 362 k.c. może wchodzić w grę tylko w razie ustalenia, iż nietrzeźwość miała wpływ na powstanie lub rozmiar szkody.
Dla przyjęcia przyczynienia się pieszego do szkody nie wystarcza hipotetyczna niemożność wykluczenia, że gdyby pieszy był trzeźwy, to jego reakcja byłaby odpowiednio szybsza i mogłoby nie dojść do wypadku.

1972.06.20wyrok SN II PR 164/72

Przyczynienie się poszkodowanego do szkody ma miejsce wówczas, gdy jego zachowanie się jest adekwatną współprzyczyną powstania szkody lub jej zwiększenia

Jutro rano idę do nich. Biorę xero całych aktów szkody. Wczoraj złożyłem prośbę o ponowne rozpatrzenie mojej szkody. Ciekawe co mi odpowiedzą w tej sprawie. Jeśli powiedzą że jest ona jednoznaczna i nie zmienią swojego zdania to co mam zrobić dalej.. złożyć jakieś odwołanie??

Powrót