Witam,
Chciał bym założyć radio internetowe, będące częścią mojej strony internetowej.
W pierwszej fazie/kolejności chciał bym nadawać audycje autorskie użytkowników mojej strony. Różnego rodzaju felietony opinie.
W dalszej kolejności chciał bym dołączyć do tego muzykę. Niestety muzyka ta (ścieżka dźwiękowa z filmów i seriali) nie jest dostępna i nigdy nie była dostępna na rynku polskim tak więc będę musiał sprowadzić ja sobie z za granicy.
tutaj rodzi się moje pytania:
1.Czy muszę mieć zgodę ZAIKS lub jakiejś innej organizacji na nadawanie audycji autorskich, bez wykorzystania muzyki. Tylko wypowiedzi autorów i dżingle.
2. Czy muszę opłacać ZAIKS, lub inna organizację jeśli muzyka którą będę później nadawał nie była nigdy wydana na terenie RP. Jestem tego 100% pewien.
3. W jaki sposób naliczane są takie opłaty? Od liczby emisji piosenki, od liczby emitowanych piosenek, od jakości dźwięku?
4. Jeśli serwer był by zarejestrowany w innym kraju i z Tego kraju nadawał bym audycję - chodzi konkretnie o Norwegię - To czy muszę płacić Polskiemu zaiksowi czy jego Norweskiemu odpowiednikowi?
Muzyka była by do odsłuchania poprzez domenę .com.pl i jestem obywatelem Polski.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
EDIT
Zapomniałem dodać, będę korzystał z wolnego oprogramowania Open Source i systemu Linux więc w tym wypadku pozwolenia w sprawie programu odpadają?