Radia internetowe

• Autor wątku Autor wątku Rubisz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie: czytałem na innych forach, że darmowe pliki mp3 pobrane np. z mp3.wp.pl można puszczać w radiu internetowym w pełni legalnie bez potrzeby wykupienia licencji ZAiKS. Wątpie w to, ale chciałbym prosić was o odpowiedź :help:

Jeśli autor takiego pliku na to pozwala to tak, np jeśli są one licencji CC - tak jak ze strony jamendo

[cytat:zqw74qth]Nie można puszczać nagrań wykonawców bez ich wcześniejszego pozwolenia, ale można puszczać nagrania, które zostały poddane zmianie BPM oraz dodaniom kilku beatscrachom oraz innymi pierdółkom. Uproszczając to wygląda to tak, że jeżeli puszczane zostają nagrania jakiegoś wykonawcy zmiksowane przez kogoś mogą być wtedy puszczane bez specjalnych zezwoleń. Jedyne co musi być przestrzegane to to że nagrania zmiksowane muszą być puszczane przez osobę, która je zmiksowała.[/cytat:zqw74qth] Mały cytat, a teraz 2 pytania co do niego:
- czy powyższe jest to zgodne z prawdą?
- jeśli tak, czy tzn. że miksując na żywo można nadawać bez płacenia tantiem?

Pozdrawiam
Seba

Re:

[cytat="Colder":2d64s1cj]Jeśli autor takiego pliku na to pozwala to tak, np jeśli są one licencji CC - tak jak ze strony jamendo[/cytat:2d64s1cj]
Colder piszesz o licencji CC takiej jak na Jamendo, ale we wcześniejszych postach wyczytałem, że potrzebna jest do tego umowa na piśmie więc jak to wygląda w tym przypadku? Zauważyłem, że jak już pobrałem z Jamendo dany plik to jest w paczce jakaś licencja i czy to ona właśnie upoważnia mnie do nadawania bez uiszczania żadnych opłat?

Re: Re:

[cytat="SebaZ"]Mały cytat, a teraz 2 pytania co do niego:
- czy powyższe jest to zgodne z prawdą?
- jeśli tak, czy tzn. że miksując na żywo można nadawać bez płacenia tantiem? [/cytat]

Powyższe jest bzdurą, tak samo jak informacje, że na stronach internetowych można umieszczać 30sekundowe fragmenty utworów oraz informacje, że przy nadawaniu sygnału radiowego przez internet legalność gwarantuje tylko licencja ZAIKS.

Licencje CC to zupełnie odrębna kwestia - niezależna od OZZ-ów. Za ich pośrednictwem twórcy, wykonawcy sami decydują na jakich warunkach korzystanie z działa jest dozwolone.

@cezars
Licencja taka w postaci elektornicznej wystarczy, pisemna umowa jest potrzeba przy przeniesieniu praw autorskich. Tutaj nie ma to miejsca.

Aby puszczać miksy trzeba też mieć licencje z OZZ na miksowane utwory. Jest o tym nawet orzeczenie sądu, cytowane nieraz już na forum.

Jeśli został opłacony Zaiks to czy można odtwarzać piosenki, których nie ma się na dysku, ale są przesyłane poprzez dźwięk wychodzący z przeglądarki, np. z Youtube?

Drugie moje pytanie dotyczy muzyki filmowej. Czy można odtwarzać utwory w radiu pochodzące z filmu, posiadając oczywiście legalną kopię tego filmu na płycie dvd - mam na myśli przesyłanie dźwięku, np. muzykę filmową, która jest odgrywana podczas jakiejś sceny.

jesli jest podejrzenie że czerpie się zyski z puszczania jakiegoś utworu to nie zapomnijcie o zaiksie. Kiedys w autobusach puszczano muzyke, az okazało się ze ztm moze na tym zarobic. jak? to widza tylko prawnicy zaiksu... ;)

ofe

Witam mam małe pytanko tak na szybko .

Co ZAiKs może zrobic jeśli radio nie opłaca licencji.???

Może pozwać o zapłatę do sądu, a jeżeli sytuacja jest tak specyficzna, że dodatkowo podejrzewa popełnienie jakiegoś przestępstwa (np. z ustawy o prawach autorskich), to może też wnieść do prokuratury o wszczęcie postępowania karnego.

aha czyli można ponieśc kare finansową. A może byc tak że przypuścmy zamkną tylko radio i już? Bo rozumiem że jeśli osoba nieletnia(dziecko) prowadzi takie radio kara leci na rodziców i nikogo nie będzie obchodziło to że dziecko nie wiedziało o czymś takim jak ZAiKs?

ZAiKS nie jest od zamykania radia.
A to że "sprawca" jest nieletni jak najbardziej może mieć znaczenie dla zakresu i rodzaju odpowiedzialności.

Pytanko.
Co i komu trzeba opłacić jeżeli radio będzie zajmowało się tylko i wyłącznie transmisją i retransmisją muzyki nadawanej z klubu.

tak jak zawsze, tantiemy - w zależności od tego czy muzyka live, czy odtwarzana z nośników - dla autorów utworów / wykonawców utworów / innych osób posiadających majątkowe prawa autorskie do transmitowanych utworów. Proszę pamiętać - granie muzyki w klubie, a nadawanie jej w radiu to dwa RÓŻNE pola eksploatacji...

Czyli wszystkie opłaty które ponosi klub na rzecz zaiksu i innych stowarzyszeń nie sa brane pod uwagę. Trzeba je płacic ponownie ??

To oczywiście zależy od tego, kto transmituje - klub czy osoba trzecia. Ale i tak, nadawanie przez radio internetowe to odrębne pole eksploatacji od odtwarzania / wykonywania w klubie, czyli i inne opłaty. Chyba, że klub w swoich licencjach ma już zawarte opłaty za nadawanie radiowe.

Ostatnia edycja:
No tak, transmituje osoba trzecia i za bardzo nie ma wpływu na repertuar. wiadomo codziennie grają różni dj'e. Niektórzy z płyyt winylowych do których maja pełne prawa na odtwarzanie publiczne, czasami z plików kupionych w necie a czasami z hiciorów ale też ciężko przygotować listę. to praktycznie nie mozliwe.

Witam,
Chciał bym założyć radio internetowe, będące częścią mojej strony internetowej.
W pierwszej fazie/kolejności chciał bym nadawać audycje autorskie użytkowników mojej strony. Różnego rodzaju felietony opinie.
W dalszej kolejności chciał bym dołączyć do tego muzykę. Niestety muzyka ta (ścieżka dźwiękowa z filmów i seriali) nie jest dostępna i nigdy nie była dostępna na rynku polskim tak więc będę musiał sprowadzić ja sobie z za granicy.

tutaj rodzi się moje pytania:

1.Czy muszę mieć zgodę ZAIKS lub jakiejś innej organizacji na nadawanie audycji autorskich, bez wykorzystania muzyki. Tylko wypowiedzi autorów i dżingle.

2. Czy muszę opłacać ZAIKS, lub inna organizację jeśli muzyka którą będę później nadawał nie była nigdy wydana na terenie RP. Jestem tego 100% pewien.

3. W jaki sposób naliczane są takie opłaty? Od liczby emisji piosenki, od liczby emitowanych piosenek, od jakości dźwięku?

4. Jeśli serwer był by zarejestrowany w innym kraju i z Tego kraju nadawał bym audycję - chodzi konkretnie o Norwegię - To czy muszę płacić Polskiemu zaiksowi czy jego Norweskiemu odpowiednikowi?
Muzyka była by do odsłuchania poprzez domenę .com.pl i jestem obywatelem Polski.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

EDIT

Zapomniałem dodać, będę korzystał z wolnego oprogramowania Open Source i systemu Linux więc w tym wypadku pozwolenia w sprawie programu odpadają?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót