ratunek przed zk

• Autor wątku Autor wątku waldi.32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waldi.32

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Siemka!Jestem nowy i zielony w tych sprawach.Mam pytanko, czy można zamienić karę odwieszonej kary pozbawienia wolności na karę ograniczenia, grzywny,wpłaty na cele społeczne,prace społeczno-użyteczne itp.Wyrok nie jest prawomocny.Z góry dziękuję.

Z tego, co zrozumiałem to istnieje tylko możliwość odroczenia.Jak długo trwa uprawomocnienie wyroku?Ile czasu jest na złożenie apelacji.Dzięki.Sprawę miałem 16.01.09.Czy mogę zrobić jeszcze coś żeby jakoś wybrnąć?

Jeśli Cię dobrze rozumiem to Twój wyrok jest już dawno prawomocny, a teraz zostało wydane jedynie postanowienie o zarządzeniu wykonania kary (pierwotnie zawieszonej), czy tak?

W takim razie masz prawo złożyć zażalenie na to postanowienie w terminie 7 dni liczonym od:
- ogłoszenia postanowienia jeśli byłeś w Sądzie przy tym ogłoszeniu
- doręczenia Ci odpisu postanowienia jeśłi Cię przy jego ogłoszeniu w sądzie nie było.

c.d

Dzięki wielkie!Jesteś jedyną osobą która mi odpowiedziała, jesteś wielki.Sądzę żę gdybym wcześniej zaczął się interesować sprawami na forum to było by inaczej.

Nikt inny nie odpisał i nie wiem jak zrobić żeby napisać znowu ogólnie na forum.Mam ograniczony dostęp do netu dlatego piszę ogólnie bo w pracy widzą inni.Czy mogę tobie przedstawić całe sedno mojej sprawy czy lepiej to opisać na forum ogólnym?:(

To z innej beczki.Dzisiaj złożyłem odwołanie,ostateczny termin.Podałem ciężką sytuację finansową,sytuację rodzinną itp.W poniedziałek składam skargę na kuratora (patrz mój drugi temat).Czy jeśli byłem na sprawie o wykonanie wyroku to jest on już prawomocny?Czy mogę jeszcze coś zrobić w tej sprawie?

Z tego co piszesz wynika, że zażalenie złożyłeś w terminie i postanowienie o zarządzeniu wykonania kary jutro się nie uprawomocni.
Trudna sytuacja osobista, rodzinna, finansowa itp. to niestety nie są argumenty szczególnie istotne przy zarządzaniu kary. Mogą one być istotne np. przy późniejszym ubieganiu się o odroczenie wykonania zarządzonej już kary.

To kiedy się uprawomocni.Czy przyślą jeszcze jakąś decyzję?Jak to teraz się dalej potoczy?Czy od razu dostanę "bilet" i ile to wszystko może potrwać?

teraz musisz czekac na decyzje sądu czy Twoje zazalenie zostało przyjete przez sąd, jesli tak sie stanie to nadal czekasz na termin posiedzenia w sprawie zazalenia,

waldi.32 napisał:
To kiedy się uprawomocni.Czy przyślą jeszcze jakąś decyzję?Jak to teraz się dalej potoczy?Czy od razu dostanę "bilet" i ile to wszystko może potrwać?
teraz musisz czekac na decyzje sądu czy Twoje zazalenie zostało przyjete przez sąd, jesli tak sie stanie to nadal czekasz na termin posiedzenia w sprawie zazalenia. Po niegatywnym rozpatrzeniu Twojego zazalenia na bilet mozesz czekac tydzien ,miesiac, nie ma okreslonego czasu przyjscia. Ja radziłabym Ci napisac wniosek o odroczenie wykonania kary, złóż ten wniosek w dniu posiedzenia( tego o zazalenie) najpozniej dzien po tym posiedzeniu powodzenia życze i uszy do gory:ok:

Dzięki Monia tylko co jeśli odrzucą odwołanie?Z tego co zrozumiałem to mam napisać prośbę o odroczenie i złożyć w dniu rozprawy a jak owa się nie odbędzie?Jak już wyczytałem to w momencie "wstawki" odroczenie już złożone traci ważność.:what:

Kadi, jak długo po oddaniu odwołania będę czekał na odpowiedź?Czy w ogóle takową dostanę?Kiedy mogę składać o odroczenie?:(

Nie ma tu ustalonych sztywnych terminów. Zostaniesz zawiadomiony najpierw o przyjęciu zażalenia a jeżeli zostanie przyjęte to później zostaniesz też zawiadomiony o terminie posiedzenia Sądu II instancji w tej sprawie.

waldi.32 napisał:
Dzięki Monia tylko co jeśli odrzucą odwołanie?Z tego co zrozumiałem to mam napisać prośbę o odroczenie i złożyć w dniu rozprawy a jak owa się nie odbędzie?Jak już wyczytałem to w momencie "wstawki" odroczenie już złożone traci ważność.:what:
jesli odrzucą Ci zazalenie to musisz złożyc o odroczenie odrazu,czyli jesli odstałbys negatywna odpowiedz z sadu (ze sad nie przyjał Twojego zazalenia ) w tym samym dniu, najpozniej na drugi dzien musisz złozyc wniosek o odroczenie wykonania kary

Kadi, wytłumacz proszę na czym polega ponowne zawieszenie odwieszonej kary,o ile dobrze gdzieś usłyszałem.

Aby można było mówić o powtórnym (fakultatywnym) zawieszeniu wykonania kary pozbawienia wolności, kara ta musi być najpierw odroczona dwukrotnie na okres co najmniej roku i nie może być wyższa niż 2 lata (art. 150-152 k.k.w.).

Powrót