Ratunku nie wiem co robić!!!

• Autor wątku Autor wątku sylwia.hub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

sylwia.hub

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
No dobrze. Jeszcze mnie coś dręczy. Jeżeli jestem na liście osób odwiedzających. To jak mam się zachować po wejściu? chodzi mi o to czy iść od razu do kantyny i zrobić osadzonemu zakupy czy jak to wygląda? Chcę być przygotowana na wszystko. Więc jeśli o coś nie pytam to z braku wiedzy w tym temacie. Więc proszę piszcie o wszystkim co powinnam wiedzieć. Proszę bardzo.

Powinien Cię wpisać na listę i od niego to tylko zależy,czy tam Cię umieści

A jak sie dowiem czy jestem na liście? Dzwoniąc? Wie Ktoś jak jest w Areszcie Śledczym we Wrocławiu na ul. Świbodzkiej?

Sylwia-jeśli między Wami jest ok,to dowiesz się będąc wpuszczona na widzenie...Po prostu

Jest w AŚ jako skazany, tak??
Jeśli tak, to możesz zadzwonić i zapytać czy jesteś na liście.
Sam pewnie też zadzwoni do Ciebie, albo napisze list.
Na Twoim miejscu przesłałabym mu kserokopię Twojego dowodu osobistego, bo pewnie będzie mu potrzebna do prośby o wpisanie Cię na listę.

Bardzo Wam wszystkim dziękuję. Jesteście kochani. A czy wysyłając mu priorytetem kartę, znaczki i koperty to dojdą? Jaką drogę przechodzi taki list w więzieniu?

I jak szybko mogę liczyć na widzenie? Jak szybko rozpatrywana jest taka prośba?

Wszystko powinno dojść ale trudno powiedzieć jak szybko- ja czasami wysyłam poleconym i priorytetem ok 20 godz w poniedziałek a mąż dostaje wszystko ok 10 rano we wtorek, ale zdaża się, że czeka i parę dni. Ze zwykłym listem też jest podobnie- wszystko chyba zależy od paru czynników- poczty, potem sortowni w więzieniu, no a polecone przynosi wychowawca więc musi mu się chcieć po nie iść. Polecone otwierane są przy oddziałowym albo wychowawcy, zwykłe nie- wręczane są bez otwierania, chyba. Ja wysyłam poleconym karty itd bo wydaje mi się to bezpieczniejsze, poleconym wysyłałam nawet żyletki do golenia i kadzidełka zapachowe i przechodziło bez problemu.
Co do widzeń to nie musisz składać prośby jeśli jest skazany- przysługują mu widzenia w zależności od tego jaką ma grupę- jeśli np p2 to 3 widzenia w miesiącu po godz + jedno jeśli macie dziecko.

Dzięki Marta. Jeśli jest skazany za alimenty na rok czasu to jakie jest prawdopodobieństwo że dostanie grupę p2? Jest także po raz pierwszy skazany. Z góry serdecznie dziekuję za odpowiedzi.

Myślę, że duże- alimenty to nie jest jakieś poważne przestępstwo więc myślę, że ma grupę p2- czyli tzw. półotworek. Może w dzień poruszać się po oddziale, nie jest zamknięty cały czas w celi, powinien też móc codzienie do ciebie dzwonić- jeśli nie dzwoni może na razie jest w celi przejściowej, trudno powiedzieć...mogą go też z tego Aresztu wysłać do jakiegoś zakładu karnego choć możliwe, że będzie odbywał karę w Areszcie.

Dziękuje Ci. Właśnie wysłałam mu kartę i numery telefonów. Bo on na pewno nie pamięta. A czy na komórkę może dzwonić?

Przepraszam, że pytam o takie chyba głupie rzeczy ale po raz pierwszy mam z taka sytuacją styczność.

Tak może dzwonić na komórkę ale impulsy strasznie szybko lecą.Sylwia na przyszłość dam Ci radę.Nie pisz posta pod postem używaj opcji zmień (w prawym rogu posta) bo zarobisz ostrzeżenie.Nasi moderatorzy bardzo nas pod tym względem pilnują :wink:

[cytat="sylwia.hub"]No dobrze. Jeszcze mnie coś dręczy. Jeżeli jestem na liście osób odwiedzających. To jak mam się zachować po wejściu? chodzi mi o to czy iść od razu do kantyny i zrobić osadzonemu zakupy czy jak to wygląda? Chcę być przygotowana na wszystko. Więc jeśli o coś nie pytam to z braku wiedzy w tym temacie. Więc proszę piszcie o wszystkim co powinnam wiedzieć. Proszę bardzo.[/cytat]

To zależy od zakładu w jakim znajduje się Twój facet.W niektórych zakładach kantyna jest przed wejściem na salę widzeń i wtedy zakupy robi się przed widzeniem,a w innych kantyna jest na sali widzeń i możesz wykorzystać chwilę zanim Twój łobuz przyjdzie i wtedy zrobić mu zakupy bo po co tracić cenne minuty na staniu w kolejce.W niektórych zakładach zakupy w kantynie można robic tylko do określonej kwoty np.100 zł a w innych można kupowac ile się chce.Jakbys coś jeszcze chciała wiedzieć to śmiało pytaj :)

A jeszcze jedno pytanko. Czy mogę znieść na widzenie długopis i kartkę?

Przy wejściu pokaż, ze je masz strażnikom. Nie powinno być problemu.

czesc Dziewczyny. w Kielcach np mozna kupowac ile sie chce, z tym ze nie moze kupowac osadzony. moj M. zostal niedawno przeniesiony do Radomia a tam z kolei sa ograniczenia ilosciowe podczas kupowania w kantynie. wie ktos cos wiecej o AŚ w w Radomiu??pozdrawiam. :)

ja dziś byłam na 2 widzeniu i na białołece nie można wnieśc nic oprócz pieniędzy nawet tego długopisu i kartki a kantyna jest w sli widzeń i podczas widzenia robi sie zakupy to troche uciażliwe bo 15 min spędzam na staniu w kolejce :x powinno być tak jak piszecie że przed widzeniem sie kupuje bo to jest cenne 15 min

A czy osoba zatrzymana do odbycia kary może być w celi przejściowej? Czy do niej docierają listy? Jak długo w takiej celi może być trzymana? Jakie ograniczenia ma taka osoba? Co się dzieje z listami i rzeczami wysłanymi takiej osobie? Ja chyba już tracę zmysły. Niewiedza mnie wykańcza. Brak listu, telefonu doprowadza mnie do szału. Już nawet syna zawiozłam do Mamy. A teraz tęsknię. A nie mogłam się skupić przy synku. Ratujcie!!!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót