RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Mattata napisał:
Jak mniemam, w przypadku, gdy nie wskażę osoby kierującej narażam się na otrzymanie grzywny do 5000 zł w ramach artykułu art. 96 § 3 k.w. za niewskazanie kierującego. (...) mogąc oskarżyć nieumyślnie osobę niewinną

Dogłębnie analizujesz sytuacje adresata quizu. Szacun. Bys wyciągał prawidłowe wnioski muszę Ci zwrócić Twoją uwagę na dwa istotne szczegóły bo mogą one w wersji prezentowanej przez Ciebie doprowadzić Cię do niewłaściwych wniosków.
PoRD Art 78.4 brzmi:
"Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec."
Zauważ że
111
Właściciel nie ma obowiązku wskazania kierującego czyli sprawcy wykroczenia. Ma obowiązek wskazania komu powierzył. Jeżeli poda świadomie lub nie osobę postronną to nikogo o nic nie oskarża bo nie podaje kto kierował = popełnił wykroczenie. Popełnia natomiast wykroczenie polegające na niewskazaniu (KW 96,3).

222
Odpowiedź na quiz ma cienkie umocowanie prawne i może budzić wiele wątpliwości, którymi zręczny obrońca może przewrócić obwinienie, ponieważ:
- quiz nie zawiera wymaganych pouczeń,
- pisma nie mogą zastępować zeznań.
- prawo nie precyzuje jakie informacje w odpowiedzi na quiz należy podać, ani co w quizie musi być zawarte.
- autorstwo odpowiedzi na quiz może budzić wątpliwości,
- przyjęcie propozycji mandatu wymaga położenia na nim podpisu przez ukaranego. Odpowiedź na quiz nie może go zastępować.
- quiz i dalsze postępowanie na jego podstawie może prowadzić do dyskryminacji obywateli jako że SM i ITD nie kontynuują go w przypadku wskazania zamieszkałych poza granicami Polski.

Ripper napisał:
Jest to dokładnie taka sama sytuacja. Wiesz, że istnieje przepis, który Cię zobowiązuje do określonego zachowania. Np. nie przekraczania dopuszczalnej prędkości. Wiesz, że takie przepisy istnieją, więc starasz się pamiętać, jakie ograniczenia obowiązują. Jeżeli masz słaba pamięć, to możesz kupić sobie nawigację, która będzie Ci cały czas pokazywała obowiązujący na danej drodze limit.
Podobnie. Wiesz, że jest przepis, który zobowiązuje Cię do podania informacji na żądanie organu. Twoja sprawa, w jaki sposób zabezpieczysz sobie możliwość wykonania tego obowiązku. Możesz prowadzić dzienniczek i zapisywać, komu użyczasz auta.

Cześć,

Jeżeli spojrzeć na to z tej strony to istotnie, jest podobieństwo, masz rację. Mi chodzi tylko o to, że przepis z sytuacji 1 (odnośnie obowiązującej dopuszczalnej prędkości) mogę sobie łatwo sprawdzić - otwieram kodeks i czytam. Sytuacja nr 2 - powiedziałeś "mogę", czyli niekoniecznie dziennik mam.

To rodzi kolejne pytanie:
Czy można prowadzić taki zbiór danych osobowych bez odpowiednich zgód? Na "quizie" są takie dane jak imię i nazwisko, PESEL, imiona rodziców, seria i nr dokumentu tożsamości, nr telefonu i adres. To dość poważne skupisko danych, które trzymając sobie w dzienniczku, zgodnie z tym co mówisz, "zabezpieczam sobie możliwość wykonania tego obowiązku". Czy mogę sobie kolekcjonować i przechowywać takie dane osobowe?
Poniekąd, gdy chcę być pewny co do wskazania, muszę takie dane kolekcjonować. Już nie mówię o danych rodziny, które mogę w każdej chwili uzyskać, jeśli poproszę. Co np. z danymi człowieka, któremu powierzyłem auto na jazdę próbną, bo przykładowo chcę je sprzedać? Mam pobrać od niego te wszystkie dane? Mam jakieś prawo, żeby od niego tego żądać?

VelS napisał:
(...)

111
Właściciel nie ma obowiązku wskazania kierującego czyli sprawcy wykroczenia. Ma obowiązek wskazania komu powierzył. Jeżeli poda świadomie lub nie osobę postronną to nikogo o nic nie oskarża bo nie podaje kto kierował = popełnił wykroczenie. Popełnia natomiast wykroczenie polegające na niewskazaniu (KW 96,3).

222
Odpowiedź na quiz ma cienkie umocowanie prawne i może budzić wiele wątpliwości, którymi zręczny obrońca może przewrócić obwinienie, ponieważ:
- quiz nie zawiera wymaganych pouczeń,
- pisma nie mogą zastępować zeznań.
- prawo nie precyzuje jakie informacje w odpowiedzi na quiz należy podać, ani co w quizie musi być zawarte.
- autorstwo odpowiedzi na quiz może budzić wątpliwości,
- przyjęcie propozycji mandatu wymaga położenia na nim podpisu przez ukaranego. Odpowiedź na quiz nie może go zastępować.
- quiz i dalsze postępowanie na jego podstawie może prowadzić do dyskryminacji obywateli jako że SM i ITD nie kontynuują go w przypadku wskazania zamieszkałych poza granicami Polski.

Hej, dzięki za udział w temacie.

Nawiązując do Twoich punktów:
1) Rozumiem, o co chodzi. Nie wskazuję kierującego, lecz temu, komu pojazd powierzyłem. A co, jeżeli sam go kierowałem? Powierzyłem go samemu sobie?
Przejrzałem trochę grafiki w internecie i zauważyłem że niektóre wezwania są zatem błędnie sformułowane, bo widnieje w nim "Wezwanie właściciela/posiadacza pojazdu do wskazania kierującego pojazdem lub użytkownika pojazdu". W pięciopunktowym quizie zaś stoi w pierwszym punkcie "wskazuję osobę kierującą pojazd w chwili zaistnienia zdarzenia" (to jeżeli by się chciało wskazać siebie). Wygląda mi to zatem na nie do końca poprawne wytoczenie wezwania?

2) Czy "quiz" jest zatem legalną formą egzekwowania PoRD Art 78.4? Czy SM może wystawić mandat karny z artykułu KW 96/3 za to, że nie wypełniło się i nie odesłało quizu? Mam na myśli wyrok trybunału
"Odnosząc się zatem do zarzutu niezgodności art. 96 § 3 k.w. z zasadą zaufania obywatela do państwa i stanowionego przez nie prawa (art. 2 konstytucji), Trybunał stwierdził, że nie ma podstaw prawnych adresowanie do właściciela lub posiadacza pojazdu przez uprawniony organ alternatywnego żądania wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe."

Mattata napisał:
Czy można prowadzić taki zbiór danych osobowych bez odpowiednich zgód? Na "quizie" są takie dane jak imię i nazwisko, PESEL, imiona rodziców, seria i nr dokumentu tożsamości, nr telefonu i adres. To dość poważne skupisko danych, które trzymając sobie w dzienniczku, zgodnie z tym co mówisz, "zabezpieczam sobie możliwość wykonania tego obowiązku". Czy mogę sobie kolekcjonować i przechowywać takie dane osobowe?
No, ja wiem, że każdy teraz ma problem ze spamiętaniem tej rzeszy osób, które użytkują jej pojazd ;).
Ja też uważam, że obecne rozwiązanie nie jest dobre. Wprowadziłbym zasadę taką, że w razie niemożności ustalenia sprawcy, zarówno grzywna, jak i punkty karne przypisywane są do właściciela, a w przypadku, gdy właściciel nie jest osobą fizyczną, głównego użytkownika pojazdu. Takie rozwiązanie nie dość, że być może poprawiłoby ściągalność grzywien i wpłynęło pozytywnie na przestrzeganie przepisów, to jeszcze, o czym jestem głęboko przekonany, doprowadziłoby do dramatycznej poprawy pamięci właścicieli pojazdów. W tej chwili, czytając wypowiedzi na naszym forum, można dojść do przekonania, że właściciele pojazdów to w tej chwili najbardziej upośledzona, jeżeli chodzi o funkcjonowanie pamięci, grupa polskiego społeczeństwa. Czas coś z tym zrobić!

Ripper napisał:
No, ja wiem, że każdy teraz ma problem ze spamiętaniem tej rzeszy osób, które użytkują jej pojazd ;).
Ja też uważam, że obecne rozwiązanie nie jest dobre. Wprowadziłbym zasadę taką, że w razie niemożności ustalenia sprawcy, zarówno grzywna, jak i punkty karne przypisywane są do właściciela, a w przypadku, gdy właściciel nie jest osobą fizyczną, głównego użytkownika pojazdu. Takie rozwiązanie nie dość, że być może poprawiłoby ściągalność grzywien i wpłynęło pozytywnie na przestrzeganie przepisów, to jeszcze, o czym jestem głęboko przekonany, doprowadziłoby do dramatycznej poprawy pamięci właścicieli pojazdów. W tej chwili, czytając wypowiedzi na naszym forum, można dojść do przekonania, że właściciele pojazdów to w tej chwili najbardziej upośledzona, jeżeli chodzi o funkcjonowanie pamięci, grupa polskiego społeczeństwa. Czas coś z tym zrobić!

Śmiejesz się, ale ja podałem prosty przykład, że aby spełnić swój obowiązek trzeba, przynajmniej w teorii, wszystko i wszędzie spisywać. Lubię pogdybać, bo prawo według mnie powinno być jasne i obejmować całe spektrum sytuacji. Może faktycznie, dobrze by było jak w Twoim scenariuszu, tj. gdy sprawcy nie da się ustalić to winę ponosi właściciel (jakby na to nie patrzeć powinien od dbać o to, komu auto udostępnia). Wtedy w pewien sposób sami właściciele by "egzekwowali" prawo, bo po prostu wskazywaliby osoby będące odpowiedzialne za wykroczenie. Ale tak czy siak, nadal jest to "tak by było, gdyby...".

Mam pytanie,

Dostałem pocztówkę z wjazdu na skrzyżowanie na czerwonym.

Straż miejska Kamienica Polska, skrzyżowanie DK1 w Romanowie:
https://www.google.pl/maps/@50.6695779,19.1221128,17z

I mam pytanie, owe skrzyżowanie jest poza terenem zabudowanym. Czy straż miejska może mnie tam karać?

dzorcz napisał:
Mam pytanie,

Dostałem pocztówkę z wjazdu na skrzyżowanie na czerwonym.

Straż miejska Kamienica Polska, skrzyżowanie DK1 w Romanowie:
https://www.google.pl/maps/@50.6695779,19.1221128,17z

I mam pytanie, owe skrzyżowanie jest poza terenem zabudowanym. Czy straż miejska może mnie tam karać?

tez od nich dostałem i tez mi sie wydawało ze to teren niezabudowany, w dodatku zadnego znaku ostrzegajacego ze jest monitoring niema, poki co z nimi walcze,

tak pisałem pare dni temu:
tolekiusz napisał:
za przejechanie na czerwonym swietle z monitoringu straz gminna kazała mi wskazac osobe ktorej powierzyłem pojazd, wskazałem siebie i brata ze uizytkowalismy w tym czasie samochod ale nie jestem w stanie ani ja ani on rozpoznac po zdjeciach oraz wideo kto w momencie wykroczenia kierował, napisałem tak do nich ze niech wysla lepsze materiały zebym mogl poznac albo by umorzyli sprawe

i dostałem taka odpowiedz:
"ze film jest do wgladu w siedzibie SG badz po przeslaniu na email (co mi wsumie wyslali na poczatku kiedy dostałem pierwszy list, poniewaz poprosilem o to)"

informuja mnie rozniwez ze obowiazkiem jest wskazanie osoby ktora kierowala badz przyjecie mandatu na siebie (co najlepsze juz nie pisza kierowania/uzywania tylko odrazu kierowania zaznaczaja)

i tutaj mam pytanie
Jak juz zaznaczyłem wskazałem im komu powierzyłem pojazd, wiec swoj obowiazek wypełniłem chyba?
czy musze z nimi dalej korespondowac?

jak juz wspomnialem film widzialem na emailu, wskazalem im komu powierzylem pojazd a ci dalej swoje, co robic?
wklejam screena co mi napisali:
ecK64V5.jpg

Odpowiedz, że SG/SM nie ma prawa prowadzić spraw na podstawie nagrań z monitoringu. Ewentualny wniosek o ukaranie będzie pochodził od nieuprawnionego oskarżyciela publicznego więc postępowanie będzie należało umorzyć. Tyle teorii, sąd zrobi co zechce.
W razie czego w internecie są wyroki wskazujące wprost, że SM/SG nie może prowadzić spraw w oparciu o monitoring bo nie jest od tego uprawniona (monitoring to nie urządzenie rejestrujące wykroczenia - rejestruje w sposób ciągły a nie tylko wykroczenia).

Ripper napisał:
No, ja wiem, że każdy teraz ma problem ze spamiętaniem tej rzeszy osób, które użytkują jej pojazd ;) (...) .
Ja też uważam, że obecne rozwiązanie nie jest dobre. Czas coś z tym zrobić!
Nasz drogi moderatorze. Namawiam Cie na zmianę stanowiska. Jedyne co z tym można zrobić, by wyjść z tego matriksa gdzie SM/ITD udaje że ściga sprawcę wykroczenia a właściciele rżną głupa (w większości nieudolnie) to zabronić stosowania fotoradarów. Jeżeli władza chce sprawdzić jak szybko jadę to suszara w łapę i na drogę! Zatrzymanie, legitymowanie i już sprawca jest ustalony!. Kilka lat doświadczamy ze automatyzacja i zdalny system wymiaru sprawiedliwości prowadzi do obecnej paranoi.
Śmieszni jesteśmy tez sami na tym forum. Nie wolno tu napisać io bezproblemowej, bezkarnej metodzie zrobienia SM i ITD w wała przeciwko, której nie mają żadnej metody obrony. My sami udajemy że deszcz pada gdy ptaki nam na głowę robią.

VelS napisał:
Jedyne co z tym można zrobić, by wyjść z tego matriksa gdzie SM/ITD udaje że ściga sprawcę wykroczenia a właściciele rżną głupa (w większości nieudolnie) to zabronić stosowania fotoradarów.
Jestem całym sercem za. Precz z radarami, precz z foto-pułapkami na skrzyżowaniach, precz z wszechobecnym gnębieniem kierowców. Jeździłem trochę po kraju naszych zachodnich sąsiadów i wiem, że tak się da.
To tak na teraz, na wieczór.
Jutro rano niestety znowu wsiadam za kółko i muszę trochę pojeździć po naszych rodzimych drogach i ulicach. Także, napatrzę się na to, jak jeżdżą nasi kierowcy i będę znowu zdania, że mandaty powinny być 2 razy wyższe, fotoradarów 5 razy więcej i foto-pułapki na każdym skrzyżowaniu. Jeszcze bym zamontował monitoring na niekierowanych przejściach dla pieszych i przejazdach rowerowych - to jest istna nieeksploatowana żyła złota. Codziennie marnują się miliony, które mogłyby znaleźć się w krajowym i lokalnym budżecie.

Ripper - nastawianie fotopstryków, foto-pułapek niewiele zmieni poza wpływami do budżetu. Zmienić należy infrastrukturę i mentalność kierowców.
Choć już są miejsca gdzie postawienie fotoradaru nic nie daje -> Wyborcza.pl.

Ale to temat na oddzielną dyskusje, zapewne niewiele krótszą niż "fotoradary".

witam! nie wiem czy w dobrym dziale piszę ale mam problem i szukam rozwiązania:
W zeszłym roku w październiku mój mąż jako właściciel auta dostał wezwanie - loterię ze straży miejskiej w sprawie zdjęcia z fotoradaru. Odpowiedział na piśmie że to nie był on oraz kilka pytań odnośnie homologacji, pozwolenia na wykonywanie w tym miejscu pomiarów i takie tam. Po kilkunastu dniach dostał wezwanie do siedzimy SM do osobistego stawiennictwa. Poszedł, obejrzał zdjęcie powiedział że to mogłabym być ja albo moja siostra, nic więcej nie podał nic nie podpisywał. Przez jakiś czas nic się nie działo aż na mój adres zameldowania przyszła korespondencja ze straży miejskiej ale moja mama powiedziała że tam nie mieszkam i pismo zostało odesłane. później kolejny raz przyszło pismo z SM na adres domowy mojego męża ale zgodnie z prawdą poinformowano listonosza że tam nie mieszkam i ponownie pismo zostało odesłane. Później Strażnicy Miejscy nachodzili dwukrotnie moich rodziców aby podali im mój aktualny adres, jednak nie uzyskali tej informacji. Przez kilka miesięcy był spokój już zapomnieliśmy o sprawie. dzisiaj otrzymałam pismo że na podstawie jakiegoś wyroku mam uiścić grzywnę w wysokości 400zł, płatne 30 dni od daty doręczenia. Ja lekkie zdumienie: nie otrzymałam żadnego zawiadomienia że sprawa została przekazana do sądu i tym bardziej nie dostałam informacji że zapadł jakiś wyrok. Nie próbowano dostarczyć do mnie żadnego pisma sądowego w tym czasie. Moje pytanie co mam w tym momencie zrobić? Czy mam jakąś możliwość bronić się przed tym i w ogóle na jakiej podstawie zostałam skazana??

Ripper napisał:
(...)będę znowu zdania, że mandaty powinny być 2 razy wyższe, fotoradarów 5 razy więcej i foto-pułapki na każdym skrzyżowaniu. Jeszcze bym zamontował monitoring na niekierowanych przejściach dla pieszych i przejazdach rowerowych (...)

Błądzisz bracie, błądzisz. Żadnych automatów ! Patrole mobilne na drogi. Jadąc jesienią kilkukrotnie 560 km mojej stałej trasy nie spotkałem ani jednego patrolu.

VelS napisał:
Błądzisz bracie, błądzisz. Żadnych automatów ! Patrole mobilne na drogi. Jadąc jesienią kilkukrotnie 560 km mojej stałej trasy nie spotkałem ani jednego patrolu.

co prawda to prawda, w ostatnie 3 dni zrobilem 1,500 km po polskich drogach i chyba tylko raz stali, dwukrotnie stał "śmietnik" a obok straznicy w aucie a tak to bida, nawet w nieoznakowanych nie jezdzili

zimno, szaro i chyba im sie nie chce za bardzo

Hej.

Wydaje mi się, że w gąszczu pytań i dyskusji umknęło jedno pytanie, które zadałem, a na które jestem ciekawy odpowiedzi. Pomożecie?

Mianowicie pytałem czy "quiz" jest legalną formą egzekwowania PoRD art. 78.4?

Chodzi mi o to, czy SM może wystawić mandat karny z art. 96 § 3 k.w. za to, że nie wypełniło się i nie odesłało quizu? Mam na myśli wyrok trybunału (LINK):

"Odnosząc się zatem do zarzutu niezgodności art. 96 § 3 k.w. z zasadą zaufania obywatela do państwa i stanowionego przez nie prawa (art. 2 konstytucji), Trybunał stwierdził, że nie ma podstaw prawnych adresowanie do właściciela lub posiadacza pojazdu przez uprawniony organ alternatywnego żądania wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe."

Czy można to intepretować tak, że skoro nie ma podstaw prawnych do adresowania do właściciela alternatywnego żądania wskazania, to na podstawie braku odpowiedzi/odmowy wskazania w odpowiedzi na to pismo, SM nie może wystawić grzywny z art. 96 § 3 k.w. ?

78.4 nie określa jakie dane i w jaki sposób właściciel ma przekazać. Nie określa też w jaki sposób organ może żądać. Skutek taki że każda gmina komponuje swój quiz, każdy właściciel poczuwa się do czego innego i każdy sąd inaczej komponuje sprawiedliwe wyroki. Z mojej obserwacji wygląda że podanie imienia nazwiska i adresu osobnika któremu powierzono spełnia uzanae jest za skuteczna wskazanie. Choć może to nie wystarczyć do ukarania sprawcy wykroczenia. I OTO CHODZI !

Chciałbym się podzielić moim przypadkiem:

Dostałem "wezwanie-quiz" od Straży Miejskiej z pewnego pięknego miasta w Polsce, wraz z raportem zdjęciowym z "automatycznego urządzenia rejestrującego", na którym to raporcie widnieje mój samochód, który wjeżdża na skrzyżowanie na czerwonym świetle. Wg raportu wjazd nastąpiło w czasie 0,51 sekundy. Zdjęcia w raporcie świetnie przedstawiają samo zdarzenie oraz okoliczności (godziny nocne, zerowy ruch uliczny, skrzyżowanie bez przejść dla pieszych, brak kogokolwiek w pobliżu), natomiast jest tylko jedno zdjęcie samochodu od przodu, na którym widać jedynie numer rejestracyjny, a trudno jest nawet rozpoznać markę samochodu, nie mówiąc już o choćby konturach sylwetki kierowcy. Wygląda to tak, jakby jechał sobie ledwie widoczny samochód-widmo bez pasażerów w środku.

Trochę poczytałem po internetach i na wezwanie odpisałem "gotowcem", powołującym się na wyroki TK i SN, licząc na umorzenie postępowania. Oczywiście moje nadzieje okazały się płonne. W odpowiedzi otrzymałem 6 stron "gotowca" - tym razem by SM - z całą masą cytatów przeróżnych wyroków, włącznie z wyrokami SO w Słupsku, Białymstoku itd., w którym to piśmie w kilku miejscach nawet zapomniano, że chodzi o przejechanie na czerwonym, a nie o przekroczenie prędkości.

W związku z tym przygotowałem kolejną odpowiedź.
Akurat w moim przypadku moim samochodem jeżdżą dość regularnie 2 inne osoby (oprócz mnie), a trasą na której miało miejsce "wykroczenie" jeździliśmy przez ostatnie miesiące praktycznie 3-4 razy w miesiącu, często zmieniając się za kierownicą. W związku z tym naprawdę nie potrafię wskazać precyzyjnie, kto w momencie zdarzenia prowadził samochód. Gdybym jeszcze miał jakieś czytelne zdjęcie, na którym widać kierowce, to pewnie bym się już nie wygłupiał, tylko po prostu grzecznie odpisał do SM, ale w tym przypadku po prostu nie jestem w stanie przypomnieć sobie, kto z naszej trójki akurat prowadził samochód. Tak też napisałem w odpowiedzi, prosząc jednocześnie o przesłanie lepszej jakości fotografii na maila lub pocztą.

Jak myślicie co będzie dalej? Dostanę ładne zdjęcia? (szczerze powiedziawszy wątpię czy mają coś lepszego, bo zdjęcie jest naprawdę dramatyczne i pewnie jakby mieli lepsze, to by go nie wysyłali). Czy sprawa zostanie skierowana do sądu? A jeżeli do sądu to czy cała trójka świadków będzie musiała zgłosić się i zeznawać, żeby powiedzieć, że żadne z nas nie pamięta, kto prowadził samochód?
Czy wskazując komu powierzyło się pojazd można wskazać grupę osób? Czy to już podpada pod "niewskazanie" czyli art. 96 par. 3 kw?

Pozdrawiam,
~w~

Witam. Mi fotoradar zrobił fotkę tyłu samochodu o 27km przekroczona 200zł i 4pk z tym że było to zaraz przy wyjeździe z miasta, czyli ewidentnie chcą na mnie zarobić jechałem jeszcze z dwoma innymi osobami które też mogły prowadzić. Stać mnie na zapłacenie mandatu, tylko nie lubię złodziejstwa ze strony Straży Wiejskiej. Chciał bym wiedzieć kto prowadził , czy jest sens pisać do nich ??? i żądania zdjęcia od przodu żeby ewidentnie wskazać kierowcę ?? Mam wezwanie 7 dniowe i mi jakieś pierdoły wypisują że 5000zł grzywny itd że jest zobowiązany wskazanie kierowcy itp.:confused:

wsciekas napisał:
było to zaraz przy wyjeździe z miasta, czyli ewidentnie chcą na mnie zarobić jechałem jeszcze z dwoma innymi osobami które też mogły prowadzić.
A to przy wjeździe do miasta inne ograniczenie prędkości obowiązuje?

wsciekas napisał:
czy jest sens pisać do nich ??? i żądania zdjęcia od przodu żeby ewidentnie wskazać kierowcę ??
Tak. Bo jak fotoradar robi zdjęcie od tyłu, to paręset metrów w krzakach siedzi strażnik z aparatem i cyka zdjęcie od przodu, żeby było widać kierującego ;).

Zadajesz pytania, na które w tym temacie odpowiedzi padały już setki razy. Masz obowiązek na żądanie organu wskazać komu powierzyłeś pojazd do używania.

witam forumowiczów,

jestem kompletnym nowicjuszem, przeczytałem cały wątek i może ktoś bardziej obeznany pomoże mi upewnić się co do pewnych kwestii związanych ze Strażą Miejską i karaniem z art 96 par 3:

- z tego co rozumiem SM może składać wniosek do sądu o ukaranie, ale nie może samodzielnie karać, czy ma szansę wniosek do sądu o anulowanie mandatu ? czy dla sądu nie ma znaczenia, że SM nie ma uprawień do karania mandatem z tego artykułu ?

- co to znaczy, że SM "ujawni wykroczenie", co jest dowodem przed sądem, protokół z przesłuchania ? jako świadka, podejrzanego ?

- czy jeśli przed sądem oskarżony odmówi składania wyjaśnień, to dowód z przesłuchania jako świadek przestaje mieć znaczenie dowodowe ? czy tak samo jest z przesłuchania jako podejrzany ?

- obowiązek właściciela dotyczy wskazania: "komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie", czy dla sądu będzie miało znaczenie jeśli przesłuchujący zapytał: "kto kierował pojazdem w oznaczonym czasie i miejscu i popełnił wykroczenie" zamiast: "Komu właściciel powierzył pojazd w oznaczonym czasie" ?

- czy świadek przesłuchiwany przez SM w sprawie wykroczenia może powołać się na art 183 par 1 ? spotkałem się tu ze sprzecznymi opiniami

- czy teoretycznie dla sądu może mieć znaczenie, że ktoś jest przesłuchiwany przez SM jako świadek, przynajmniej tak twierdzi przesłuchujący, natomiast papier z pouczeniem dotyczy praw podejrzanego ?

pozdrawiam

Powrót